ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:33/1309)

Duet serowo-makowy, czyli seromakowiec 533

cukrem, dodać żółtko. Wszystko zagnieść i włożyć na 1 godz. do lodówki. Następnie wyłożyć blaszkę papierem lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.Ciasto upiec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Ostudzić.Masa makowa:3 szklanki maku1,5 szklanki cukru pudru2 żółtka3 białka (1 białko z ciasta kruchego)2 łyżki bułki tartejaromat migdałowydowolne bakalieMak sparzyć i zmielić(...)razy. Utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać bułkę tartą, aromat i bakalie. Ubić pianę z białek i dodać do maku. Wszystko delikatnie połączyć. Wyłożyć na ostudzone ciastoMasa serowa:1 kg sera białego1 szklanka i 3 łyżki cukru5 jajekpół kostki margarynyaromat pomarańczowybakalieSer utrzeć z tłuszczem i żółtkami. Dodać cukier, następnie bakalie i aromat. Na końcu dodać ubitą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto Kora Dębu z truskawkami 26978

proszek do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję orzechy włoskie, kokos i rodzynki. Mieszam ciasto łyżką. Ciasto dzielę na dwie równe części i wykładam na dwie blaszki o wymiarach 24cmx24cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Masa budyniowa : Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotuję z cukrem waniliowym i cukrem kryształem. W odlanym(...)budyń. Ucieram. 3. Galaretkę rozpuszczam w 3 szklankach wrzącej wody. Studzę. Na jedno z ciast bakaliowych wykładam połowę masy budyniowej. Delicje maczam w  kawie i układam na cieście. Wykładam pozostałą masę. Na masie układam drugie ciasto bakaliowe. Truskawki obieram z szypułek, przekrawam na pół. Owoce układam na wierzchu ciasta i zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny

Tradycyjna kuchnia Kasi
Dotyk jeśieni ciasto marchewkowe z jabłkami i kremem 304

Musicie koniecznie spróbować, gwarantuję, że zrobi Wam się lepiej po takim ciasteczku. Dodam jeszcze, że dzięki użyciu mąki orkiszowej i małej ilości cukru można zjeść je bez wyrzutów sumienia. ;) Ciasto: 4 jaja 5 łyżek cukru 7 łyżek mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek zmielonych orzechów włoskich 3 marchewki 1 łyżka oleju szczypta soli Ubijamy białka z solą(...)minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły. Dodajemy galaretkę oraz żelatynę i gotujemy do rozpuszczenia. Ciepłą masę wykładamy na pierwszą część przekrojonego ciasta. Masa serowo śmietanowa: 330 ml śmietany 30% 2 opakowania serka almette jabłko gruszka cukier puder do smaku (u mnie 1 łyżka) czekolada do dekoracji Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem

Cynamonowe szczęście
Wspomnienie lata 214

minut w formie, a następnie przełożyć na kratkę i zostawić do całkowitego ostudzenia.Kremówkę podgrzać, ale nie gotować. Ciepłą zalać posiekaną czekoladę, wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Oblać masą ciasto, udekorować jeżynami.Smacznego!Tak naprawdę duńskie jeżyny kompletnie wysiadły przy włoskich - też udało nam się znaleźć takie dziko rosnące - słodkie i soczyste. Od razu widać, jak wielką różnicę robi słońce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Waniliowe króliczki 201

ekstrakt waniliowy, dalej miksować. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie dodać ją małymi porcjami do ciasta i zagniatać całość, aż do uzyskania elastycznej, jednolitej masy. Ciasto owinąć folią aluminiową i włożyć na minimum godzinę do lodówki. Po wyjęciu, ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wycinać foremką kształty króliczków (fot.1). Wycięte ciasteczka układać

Świat Ciasta
Sernik krówkowy 557

dokładnie mieszamy. Herbatnikami wyklejamy formę (tortownicę lub blaszkę około 25x35cm).  2. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę masy krówkowej zostawiamy by posmarować nią gotowe ciasto). Masę przekładamy do formy. 3. Pieczemy w temperaturze 130 stopni przez około 1 godzinę 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do wystudzenia. 4. Sernik

Szefowa kuchni
Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką 154

sernik to prawdziwy rarytas: spód z kruchego ciasta, na nim ułożona warstwa brzoskwiń z puszki przykryta serową masą, a na wierzchu kruszonka z masła, wiórek kokosowych i cukru. Zapach i smak tego serniczka nie mają sobie równych, dlatego doskonale nadaje się on na wyjątkowe okazje (jak np. zbliżające się Boże Narodzenie). Masa z twarogu jest wyjątkowo puszysta i lekka(...)wiórek kokosowych 125 g miękkiego masła (lub margaryny) 1/2 szklanki cukru Dodatkowo: 2 puszki brzoskwiń (po ok. 820 g) Wykonanie: Spód: Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolitą masę. Ciastem wylepiamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach ok. 24x36 cm, a następnie nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podpieczony spód

MyCookBook.pl
Tort czekoladowo-wiśniowy (również bez glutenu) 268

Dodać drugie jajko i znów mąkę. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę miksując cały czas. Masa stanie się dość gęsta. Powoli po łyżce wlewać rozpuszczone kakao z cukrem, mieszając masę łyżką lub szpatułką. Ciasto przelać po równo do przygotowanych tortownic. Piec około 30 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika, przestudzić przez około 10 minut, następnie(...)gęsto wiśnie z kompotu. Posmarować je dość grubą warstwą kremu śmietankowego. Nałożyć drugi blat ciasta, ponownie nasączyć go likierem, posmarować pozostałym dżemem, ułożyć wiśnie. Posmarować wierzch i boki ciasta pozostałą masą śmietankową.  Odłożoną masę śmietankową przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego dużą gwiazdką (1M) i wycisnąć kwiatki wokół obrzeża tortu. Środek i boki tortu posypać czekoladowymi płatkami i rulonikami. Udekorować

maniapieczenia
Słodkie bułki drożdżowe + ser, amarantus, melisa, goja 174

dodałam do niego zbyt duże jajko i trzeba było całą masę czymś zagęścić. Stąd dodatek amarantusa. Do tego smakowite jagody goji i aromat posiekanej melisy cytrynowej. Tej masy wystarczyło na połowę ciasta, więc resztę posmarowałam powidłami śliwkowymi bez cukru. Składniki : Ciasto 480 g mąki pszennej (użyłam typu 480) jajko 8 g cukru waniliowego 6 łyżeczek cukru ok. 150 ml ciepłego(...)Jajko roztrzepać widelcem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać masło. Wymieszać. Jaja z masłem dodać do mąki. Wymieszać. Wyrabiać ciasto ręką, dolewając stopniowo mleko. Zagnieść ciasto na gładką masę. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.  Nadzienie (wystarcza na połowę ciasta; drugą połowę posmarowałam powidłami śliwkowymi) 100 g serka śmietankowego jajko (małe!) 6 łyżek amarantusa

Weekendy w domu i ogrodzie
Torcik odwrócony z pomarańczami 165

Aromatyczne, ucierane ciasto jogurtowe z pomarańczami   dzisiaj w roli  torciku z okazji...... .........np.  Dnia Kobiet Jest to proste , popularne ciasto odwracane czyli zapiekane z owocami  ułożonymi na dnie foremki. Składniki:   /na małą tortownicę ok.22 cm/ 2  pomarańcze  /najlepiej bio/ 1 łyżka mielonych migdałów 150 g miękkiego masła  /+ 30g do formy(...)dodając stopniowo /po jednym/jajka, aromat waniliowy i sól. -Mąkę  z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do utartej masy. -Jogurt wymieszać z sokiem  i delikatnie połączyć z ciastem. -Masę  przełożyć do foremki z pomarańczami, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. -Piec ok.40 minut w  temp.170-180 st.C -Przestudzone ciasto przełożyć na  półmisek /owoce powinny być

Zakamarki mojej kuchni
Rolada serowa z napisem przyślij przepis 381

minuty.  Następnie dodać kakao do ciasta, wymieszać, wylać na białe napisy.  Piec w 180 stop, przez około 20 minut.  Upieczone wyłożyć ciasto na ściereczkę, zdjąc papier i zrolować , odstawić do ostudzenia.  MASA SEROWA  Do blendera włożyć biały ser, dodać cukier i śmietanę, zmiksować, przelać(...)miski.  Zelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gotowanej wody, wymieszać, ostudzić, dodać do masy, zmiksować. Kiwi obrać, pokroić na plastry, pomarańcze na półplastry.  Masę serową wyłożyć na ciasto, na masie ułożyć owoce.  Zwinąć ciasto w roladę, następnie zawinąc w papier i odstawić do lodówki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Kuchnia Danusi
Placek z jabłkami Ewy Wachowicz i "Wiktoria" 185

lodówki i pokroić na kawałki. Dodać do suchych składników. Rozgnieść masło z mąkami. Jajo i żółtka rozbełtać. Ewa Wachowicz tego nie robi, bo miesza widelcem razem ze składnikami ciasta. Masę jajeczną dodać do miski. Wyrabiać ciasto, dodając po łyżce śmietany. Może się okazać, że jedna łyżka Wam wystarczy, bo jej ilość jest uzależniona od wilgotności powietrza i reszty składników

Weekendy w domu i ogrodzie
CIASTO Z MASĄ CZEKOLADOWĄ I GRUSZKAMI 224

Ostatnio miałam mniej czasu,ale obiecuję,że się poprawię.Witam Was pysznym ciastem...biszkopt z kropelkami czekoladowymi,delikatna masa czekoladowa i gruszki w niej zatopione... Biszkopt:   6 jajek 3/4 szkl cukru 1 szkl maki 1 łyżeczka pr do pieczenia kropelki czekoladowe(200-250gr) do zapiekania lub cała czekolada  Ubić białka ze szczyptą soli,dodać żółtka,na końcu(...)ostudzić. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.Ubić śmietanę,dodać roztopioną czekoladę i dokładnie wymieszać.1/3 masy wyłożyć na ciasto.Na niej poukładać cząstki gruszek i przykryć pozostałą masą.Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.Posypać startą czekoladą Myślę,że uwielbiające czekoladę osoby sięgną po ten przepis a zapewniam,ze się nie zawiodą

Niespełnione zdolności kulinarne
Tyraj Misiu-Tiramisu 183

wody.   WYKONANIE..... Śmietanę  ubić ,dodając cukier ,pod koniec ubijania dodać  ciepłą żelatynę .Do takiej masy dodacć serek Danio ,dokladnie wymieszać ,2/3 masy wyłożyc na ciasto Pozostałą masą posmarować wierzch ciasta..   .SMACZNEGO...ps.ostatnia fotka pokazuje malo ponczu ,bo takie lubi moja córka ,dla reszty dużo ponczu w biszkopcie jak na dwóch pierwszych fotach

w mojej kuchni
Tarta z mascarpone i truskawkami 351

pół banana czerwone winogrono kilka kulek Mąkę , cukier puder i kakao przesiać przez sitko,  dodać posiekane masło, jajko i cukier wanilinowy.  Ciasto zagniatać do momentu utworzenia jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć nią ciasto . Oblepić dokładnie brzegi. Ciasto po nakłuwać widelcem.  Na wierzch położyć papier

Cukier&Puder