ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:33/1309)

Sernik z rosą 314

niedzielnej kawy.Zbliżają się święta Wielkiej Nocy- czas pomyśleć nad ciastami, w ubiegłych latach było to ciasto numer jeden na każde święta w moim domu.  Z czystego serca je polecam, szybkie w wykonaniu, nie trzeba dużo składników. ;) Składniki : Masa serowa : 1 kg sera homogenizowanego w wiaderku 1/2 szkl oleju 1 szkl cukru 3 szkl. mleka 2 budynie waniliowe(...)pieczenia 3/4 szkl cukru 1 łyżka smalcu 100g margaryny 1 całe jajko 2 żółtka Białko : Pozostałe białka 1/2 szkl. cukru Przygotowanie : Składniki na kruche ciasto zagnieść na jednolitą masę. Wyłożyć ciasto na blachę wyklejając również jej brzegi. Wszystkie składniki na masę serową zmiksować w jednym garnku, masa musi sie połączyć i powinna być rzadka jak polewa.  Powstałą masę serową

Garnkowe fanaberie
Ciasto z biszkoptami i makiem 193

białek i mieszamy łyżką.   Ciasto dzielimy na 3 części.Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao a do trzeciej 3 łyżki mąki.   Otrzymaliśmy 3 różne masy ciasta.   Blaszkę o wymiarach 30 x 22 cm smarujemy tłuszczem.Na dno wykładamy masę z makiem.   Na niej układamy biszkopty.   Na biszkopty nakładamy(...)dżemu.   Przykrywamy masą z kakao.   Na niej układamy biszkopty i dżem.   Przykrywamy to białą masą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury160 st. C z termoobiegiem na ok. 50 minut.   Ciasto jest gotowe.   Jeszcze tylko kawa...Smacznego

Maminek kulinarny
KRUCHE CIASTO-BABECZKI 261

żółtka Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę.   Tak przygotowanym ciastem wyłożyć(...)spód blachy. jeżeli ciasta używamy jako spód po np. sernik  można go używać bez wstępnego chłodzenia czy podpiekania. Wystarczy na ciasto wyłożyć masę i piec.  Ciasto na babeczki również nie wymaga chłodzenia, ciasto tylko rozwałkowujemy wykrawamy kółeczka wylepiamy foremki i pieczemy około 10 minut w nagrzanym

RAROSSA
Tarta bananowo-gruszkowa z budyniem 154

Wszystko wkładamy do miski i mieszamy. Odstawiamy na bok. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na formę od tarty. Zrobić widelcem dziurki w cieście. Piec 10 min w 200 stopniach. W tym czasie zrobić masę budyniową. Składniki: 1 budyń czekoladowy 1 budyń karmelowy 600 ml mleka Połowę mleka zagotować w reszcie(...)wymieszać budynie. Kiedy mleko się zagotuje dodać resztę mleka z budyniem. Gotować ok 4 min. Zdjąć z ognia. Kiedy minie 10 min od włożenia ciasta, wyciągnąć je. Wyłożyć na ciasto masę bananowo-gruszkową. Oblać masę budyniem i wstawić ponownie na 25 min. Po upływie czasu wystarczy odczekać chwilę i już się można zajadać. Smacznego

Panda i jej świat
Niebo w gębie 213

Bardzo dobre ciasto tortowe, proste a zarazem wzbudzające zachwyt poprzez dobre dobranie smaków  orzechów jabłek i kruchego ciasta. Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki kostka masła 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek Jabłka: duży słoik prażonych jabłek 2 galaretki o dowolnym smaku Masa Orzechowa: 200 g orzechów włoskich zmielonych cukier do smaku(...)cukrem, tak aby orzechy mogły wchłonąć mleko, następnie odstawić do wystygnięcia. Gdy orzechy będą zimne  dodać do nich masło i rozetrzeć mikserem. Przełożenie: kruche ciasto - jabłka - kruche ciasto - masa orzechowa - ( górę można polać czekoladą) Porcja na dużą blachę, ciasto bardzo dobre o świetnej kompozycji smakowej, znika w jeden dzień

Pychotkaaa
Ciasto marchewkowe z polewą 205

piekłam je z małą  niepewnością... marchewka i ciasto ? Dzisiaj prezentuję ciasto marchewkowe w wersji bogatszej, czyli przekładane krem. Tutaj kolejne zaskoczenie: śmietankowy słony serek jako masa do ciasta ? Nic bardziej mylnego, okazało się, że lekko słonawy serek śmietankowy doskonale komponuje się z ciastem. Jeśli do tej pory nie próbowaliście jeszcze marchewkowego(...)międzyczasie możemy przygotować polewę. Cukier puder ucieramy z masłem na puszystą masę, potem dodajemy serek i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gdy ciasto już całkowicie wystygnie kroimy je wzdłuż na pół. Dół ciasta smarujemy połową polewy i przykrywamy ciastem, lekko dociskając. Drugą częścią polewy smarujemy wierzch ciasta

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto serowo - pomidorowe 163

łyżki kaszy manny - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka pieprzu - 1 łyżeczka oregano Przygotowanie: Margarynę siekamy z mąkami, dodajemy sól, oregano, 1 jajko oraz drobno posiekane oliwki i zagniatamy ciasto na jednolitą masę, którą zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wylepiamy spód i brzegi formy na tarte. Spód wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy ( ja używam(...)kostkę. Twaróg ucieramy z kaszą manną na gładką masę, dodajemy do smaku sól i pieprz. Pozostałe jajka roztrzepujemy i łączymy z masą serową. Na podpieczone ciasto przekładamy masę serową a wierzch posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w 180 C przez około 40 minut

Zainspirowana w kuchni
Ciasto bajaderka na herbatnikach 89

Sprawdzony przepis na ciasto bajaderka na herbatnikach z rumem i bakaliami. Jeśli szukasz pomysłu na to: Jak wykorzystać świąteczne resztki ciast i ciastek? lub: Co zrobić z resztek ciasta? Bajaderka jest wręcz idealną propozycją! Jak zrobić pyszną bajaderkę? Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu. Co najważniejsze, do tego „ciasta z resztek ciast” możesz tak naprawdę dodać wszystkie pozostałości(...)Wszystkie resztki zamienią się w pyszne, bardzo aromatyczne ciasto! Ciasto bajaderka w naszym wydaniu prezentuje się wyjątkowo atrakcyjnie. Bajaderka jest pyszna, z doskonałym śmietanowym kremem oraz posypką ze startej czekolady! Przepis nie przysporzy żadnych trudności w przygotowaniu. Ciasto bajaderka to wyjątkowy deser, który zawsze smakuje inaczej. Za każdym razem do masy dodajemy kawałeczki innych ciast i ciastek. Dzięki temu zawsze

Kuchnia Na Wypasie
Piernik Grand Porter 127

szklanki dodajemy później). W oddzielnej misce ubijamy całe jajka, dodajemy je do masy i mieszamy. Następnie mieszamy ostatnie pół szklanki mąki z sodą i proszkiem i miksujemy ją z masą. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o rozmiarach 20×23 cm Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180stopni i pieczemy 40-50 minut (do suchego patyczka) Studzimy przy(...)Resztę składników zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy. Wymieszać dobrze i wystudzić. Polać ciasto. Polewa jest lśniąca, lekko elastyczna, zastyga ładnie ale daje dużo czasu na dokładne rozsmarowanie, nie tworzą się smugi, nie brudzi palców przy jedzeniu z ręki

w mojej kuchni
Duet serowo-makowy, czyli seromakowiec 504

cukrem, dodać żółtko. Wszystko zagnieść i włożyć na 1 godz. do lodówki. Następnie wyłożyć blaszkę papierem lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.Ciasto upiec w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Ostudzić.Masa makowa:3 szklanki maku1,5 szklanki cukru pudru2 żółtka3 białka (1 białko z ciasta kruchego)2 łyżki bułki tartejaromat migdałowydowolne bakalieMak sparzyć i zmielić(...)razy. Utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać bułkę tartą, aromat i bakalie. Ubić pianę z białek i dodać do maku. Wszystko delikatnie połączyć. Wyłożyć na ostudzone ciastoMasa serowa:1 kg sera białego1 szklanka i 3 łyżki cukru5 jajekpół kostki margarynyaromat pomarańczowybakalieSer utrzeć z tłuszczem i żółtkami. Dodać cukier, następnie bakalie i aromat. Na końcu dodać ubitą

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto Kora Dębu z truskawkami 26939

proszek do pieczenia. Na końcu do ciasta dodaję orzechy włoskie, kokos i rodzynki. Mieszam ciasto łyżką. Ciasto dzielę na dwie równe części i wykładam na dwie blaszki o wymiarach 24cmx24cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Masa budyniowa : Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotuję z cukrem waniliowym i cukrem kryształem. W odlanym(...)budyń. Ucieram. 3. Galaretkę rozpuszczam w 3 szklankach wrzącej wody. Studzę. Na jedno z ciast bakaliowych wykładam połowę masy budyniowej. Delicje maczam w  kawie i układam na cieście. Wykładam pozostałą masę. Na masie układam drugie ciasto bakaliowe. Truskawki obieram z szypułek, przekrawam na pół. Owoce układam na wierzchu ciasta i zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny

Tradycyjna kuchnia Kasi
Dotyk jeśieni ciasto marchewkowe z jabłkami i kremem 262

Musicie koniecznie spróbować, gwarantuję, że zrobi Wam się lepiej po takim ciasteczku. Dodam jeszcze, że dzięki użyciu mąki orkiszowej i małej ilości cukru można zjeść je bez wyrzutów sumienia. ;) Ciasto: 4 jaja 5 łyżek cukru 7 łyżek mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek zmielonych orzechów włoskich 3 marchewki 1 łyżka oleju szczypta soli Ubijamy białka z solą(...)minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły. Dodajemy galaretkę oraz żelatynę i gotujemy do rozpuszczenia. Ciepłą masę wykładamy na pierwszą część przekrojonego ciasta. Masa serowo śmietanowa: 330 ml śmietany 30% 2 opakowania serka almette jabłko gruszka cukier puder do smaku (u mnie 1 łyżka) czekolada do dekoracji Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem

Cynamonowe szczęście
Wspomnienie lata 188

minut w formie, a następnie przełożyć na kratkę i zostawić do całkowitego ostudzenia.Kremówkę podgrzać, ale nie gotować. Ciepłą zalać posiekaną czekoladę, wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Oblać masą ciasto, udekorować jeżynami.Smacznego!Tak naprawdę duńskie jeżyny kompletnie wysiadły przy włoskich - też udało nam się znaleźć takie dziko rosnące - słodkie i soczyste. Od razu widać, jak wielką różnicę robi słońce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Waniliowe króliczki 167

ekstrakt waniliowy, dalej miksować. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie dodać ją małymi porcjami do ciasta i zagniatać całość, aż do uzyskania elastycznej, jednolitej masy. Ciasto owinąć folią aluminiową i włożyć na minimum godzinę do lodówki. Po wyjęciu, ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wycinać foremką kształty króliczków (fot.1). Wycięte ciasteczka układać

Świat Ciasta
Sernik krówkowy 522

dokładnie mieszamy. Herbatnikami wyklejamy formę (tortownicę lub blaszkę około 25x35cm).  2. Twaróg, jajka, cukier, masę krówkową i mąkę dokładnie miksujemy (trochę masy krówkowej zostawiamy by posmarować nią gotowe ciasto). Masę przekładamy do formy. 3. Pieczemy w temperaturze 130 stopni przez około 1 godzinę 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do wystudzenia. 4. Sernik

Szefowa kuchni