ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:47/1309)

99. Kochamy smak pieczonych jabłek czyli: antonówki, cynamon, imbir i wanilia ukryte w muffinach w wersji XL. 221

wiele motywacji.. Ale zaraz, zaraz to jeszcze nie 100, a więc powstrzymujemy się od wzruszeń! (; Dziś na blogu znowu królują jabłka (antonówki prosto z działki), część ukryta w cieście w wysokich papilotkach, część wyeksponowana na wierzchu w formie podpieczonej, a mianowicie zapraszamy Was na muffiny w wersji XL ! Prosto, szybko i pysznie - to cechy charakteryzujące dzisiejszy przepis(...)miksera (opcjonalnie). Piekarnik nagrzewamy do 180*C (termoobieg). Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy sie ogonków i gniazd nasiennych z pestkami. 3/4 jabłek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do masy ciasta. Pozostałą część kroimy w średniej grubości plasterki - powinniśmy otrzymać po  3 plasterki na wierzch każdej muffinki. Papierowe papilotki umieszamy w metalowej formie na muffiny i napełniamy je masą

Symfonia Smaków
Oszukane brownie 376

masy dodajemy łyżeczkę ekstraktu waniliowego oraz jajka. Dokładanie mieszamy. Na koniec przesiewamy do rondelka mąkę i wszystko łączymy ze sobą wszystkie składniki. Ma powstać jednolite lejące się ciasto. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 35 minut. Studzimy w blaszce, a następnie kroimy na kwadraty. Smacznego!!! Źródło: Donna Hay "Fast, fresh, simple

W mojej holenderskiej kuchni
Racuchy – mięciutkie i puszyste 236

około 15 minut. Ciasto: Do miski przesiać mąkę i cukier puder. Dodać rozczyn drożdżowy, ciepłe mleko oraz jajka oraz ekstrakt waniliowy. Całość wymieszać trzepaczką lub mikserem do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być luźne. Miskę przykryć ściereczką i odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrastania. Kiedy ciasto podwoi objętość jest gotowe do smażenia. Na patelnię należy wlać sporą ilość oleju

Niebieski kubek z kawa
Ciasto poduszkowiec 369

olejek zmiksować na gładką masę.ciastoOddzielić białka od żółtek.Białka ubić z połową cukru na sztywną pianę.Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem do białości, następnie dodać olej, wodę i razem utrzeć do połączenia. Następnie dodać białka, delikatnie wymieszać, a na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i również delikatnie wymieszać.Ciasto przelać do formy (36/24

Mix smaku
Sernik prawie krakowski 202

Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z masą serową. Odciskamy rodzynki z wody, lekko osuszamy papierowym recznikiem i obtaczamy w mące, delikatnie dodajemy do masy serowej. Ciasto wyjmujemy  z lodówki. Po wyjęciu ciasta, wałkujemy je na cieniutki placek ( między dwoma arkuszami papieru) i wykleiamy nim dno wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką (lub wyłożonej papierem(...)minut. Nagrzewamy piekarnik do 200°C , wkładamy ciasto, obniżamy temp. do 180°C i pieczemy przez 15 minut. Wyjmujemy formę z piekarnika, wylewamy na podpieczony spód masę serową. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy godzinę w temp 170°C. Można na spód piekarnika wstawić brytfankę z wrzącą wodą. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozwalamy wystygnąć sernikowi w piekarniku

Mia Cucina Sofieta
Chleb drożdżowy bez zagniatania 212

łyżka miodu płynnego W garnku podgrzać mleko, wodę i miód. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże i sól. Dodać ciepłe mleko i dokładnie wymieszać łyżką (do powstania jednolitego ciasta). Masę z wierzchu oprószyć delikatnie mąką. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1,5h, do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 220C (z termoobiegiem). Ciasto lekko odgazować

CookYourself
Kruche ciasto rabarbarowe 198

ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki. Obrane jabłko ścieramy na grubej tarce, kroimy  w plasterki rabarabar. Białko ubijamy ze szczyptą soli i z cukrem na sztywną masę. Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę. Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm. Na ciasto układamy rabarbar i jabłko, posypujemy przyprawami, wykładamy pianę z białek

Kulinarne przygody Gatity
Pychotka orzechowa z masą śmietanowo kawową. 393

wymieszać. Do masy orzechowej dodawać po łyżce piany i delikatnie mieszać. Formę o wym 24/24 posmarować tylko spód i wysypać bułką tarta . Przełożyć ciasto. Piec w temp 180 st do suchego patyczka ( około 25/ 30 minut ) Masa śmietanowo kawowa ; 1 l kremówki 30 % ja kupuję łaciatą 4 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżeczki żelatyny(...)połowę włożyć do blaszki i nasączyć kawą rozpuszczalną ( około 1/2 szkl . wody , 2 łyżeczki kawy, 1 łyżeczka cukru ). Masę podzielić na 3 części. Jedną część wyłożyć na spód ciasta. Na masę ułożyć biszkopty . Na biszkopty połowę dobrze tężejącej galaretki Na galaretkę znowu masę kawową . Biszkopty. Masa kawowa  Zielona galaretka  SMACZNEGO

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik z krówką 346

minut w 160°. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl i zostaw sernik do wystygnięcia. Po jakiś 2 godzinach wyjmij, delikatnie oddziel brzegi sernika od formy np. nożem. Pokryj wierzch ciasta masą krówkową i pozostaw najlepiej do jutra. SMACZNEGO> CMOK

Pasje Jolki
Snickers 186

mąki 20 dag margaryny mniejsze 0,5 szkl. cukru 1,5 łyżeczki sody 3 łyżki miodu 1 jajo, 1 żółtko Ciasto zagnieść podzielić na 2 części. Jedną z części zapiec z nałożoną na wierzch poniższą masą orzechową, drugą bez. Piec około 15- 20 minut w temp 180`C. MASA ORZECHOWA 20 dag orzechów włoskich lub laskowych 12 dag margaryny(...)zwykłej 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej  Pozostałą ilość mleka zagotować z cukrami, zagęścić mąkami rozrobionymi w 0,5 szklanki mleka. W ciepły budyń wkręcić margarynę. Na gotowe ciasto bez masy orzechowej wyłożyć gotowy budyń, na górę włożyć ciasto zapieczone z masą orzechową

Kuchenne aromaty
Pannukakku wytrawne z łososiem, szpinakiem i oliwkami. 191

łyżeczka suszonego tymianku   sól, pieprz Przygotowanie: Piekarni ustawimy na 220 stopni, żeby zdążył się nagrzać. Wszystkie składniki na pannukakku wrzucamy do miski i miksujemy na gładką masę (ciasto będzie rzadkie). Okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm smarujemy masłem, wlewamy ciasto i wkładamy do piekarnika na około 12 minut, pozostawiając temperaturę na 220 stopniach. Naleśnik w trakcie pieczenia będzie się(...)wyjęciu z piekarnika opadną. W czasie, gdy ciasto się piecze odsączamy z oleju łososia, kroimy oliwki w krążki i podsmażamy na maśle szpinak, pokrojoną w kostkę cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy do tego serek kremowy Apetina, kefir i doprawiamy tymiankiem, solą oraz pieprzem. Na pannukakku układamy masę szpinakową, łososia i oliwki, po czym wkładamy wszystko jeszcze

Symfonia smakowa
Naleśniki z serem i pomarańczami 176

ponad kilkadziesiąt sposobów, był czas kiedy jedliśmy je bardzo często. A dzisiaj na śniadanko chciałam zrobić coś pysznego! I tak są pyszne naleśniki! Kto lubi? Kto robi? SKŁADNIKI: CIASTO NA NALEŚNIKI  oczywiście wykonuję jak zawsze według francuskiego przepisu CREPES Przepis przypominam poniżej: - 2 filiżanki (o pojemności 150 ml) mąki pszennej typ 480 - 1 filiżanka mleka 2% - 1 filiżanka(...)wody  - 2 jajka eko - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżka stopionego masła - cukier bądź słodzik do smaku Wszystkie składniki, wymieszaj trzepaczką na gładką masę. Ciasto będzie bardzo rzadkie. Odstaw na godzinę - nie pomijaj tej czynności, robimy to po to aby gluten uwolnił się do ciasta, dzięki czemu ciasto będzie miękkie i delikatne

SMYKWKUCHNI
Super sernik Sądeckiego PTT Beskid 221

żółtko 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 1/2 kąski margaryny Ciasto zagnieść. Foremkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie spód oraz boki wypełnić cienką warstwą ciasta.  Składniki na masę serową: 1,4 kg  dobrego wiejskiego twarogu  1/2 litra mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 3 żółtka 1 jajo 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy  żurawina(...)wierzch wylewamy bezowo - kokosowa polewę i pieczemy jeszcze ok 10-15 minut. Po upieczeniu sernik odstawić do wystudzenia. Składniki na warstwę bezowo - kokosową: 4 białka pozostałe z ciasta i masy serowej  4 łyżki cukru kryształu  10 dag kokosu  Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i łączymy razem z masą

Apetyczna babeczka
Jabłecznik bez tłuszczu 215

łyżeczki mielonego kardamonu szczypta soli Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, szczyptę soli i ucieramy mikserem przez 5 minut. Ważne jest, aby robić to długo, aby odpowiednio napowietrzyć ciasto. Masa będzie w trakcie ucierania zmieniać się i znacznie zwiększać objętość. Jabłka (najlepiej czerwone- odmiana zimowa) obieramy, wykrajmy gniazda nasienne i kroimy w półksiężyce. Do masy z jajkami dodajemy mleko

Moja Micha
Ciasto z rabarbarem – na szybko 124

tłuszczem i posypujemy bułką tartą. W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem , ale nie gotujemy. Gdy ostygnie dodajemy kolejni składniki jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto umieszczamy na blaszce. Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki około 2 cm, mieszamy z 2 łyżkami cukru. Rabarbar wykładamy na ciasto i lekko dociskamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Smaki Ewy
Ślimaki z szynką 417

opakowanie ciasta francuskiegoprzecier pomidorowy (3-4 łyżki)szynkaser żółtypodsmażone pieczarkizioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie Przygotowanie:Najlepiej zacząć od przygotowania sosu: przecier pomidorowy i wszystkie zioła wymieszaj na jednolitą masę. Ciasto rozłóż i posmaruj dokładnie sosem. Ułóż na nim plasterki szynki. Jako kolejną warstwę daj pieczarki i ser żółty. Całość zwiń w duży rulon i ostrym nożem pokrój na plastry.Na

Lawendowe Niebo