niż zwykły dodatek do dania głównego. Nie będzie tradycyjnej surówki, ani świeżo wyciskanego soku. Udostępnię Wam dziś przepis na ciasto, w którym pierwsze skrzypce gra marchewka. Zajadajcie na zdrowie! Ciasto marchewkowe z bakaliami 4 jaja 2 szklanki mąki pszennej szklanka cukru (najlepiej brązowego) pół szklanki miodu szklanka oleju 2 szklanki startej marchwi (na tarce o małych oczkach, odciśniętej(...)wraz z sodą, proszkiem, cynamonem i kakao. Na koniec - najlepiej drewnianą łyżką - dodajemy marchewkę i delikatnie mieszamy. Teraz dorzucamy sparzone i obtoczone w mace bakalie, delikatnie mieszając łączymy z masą. Ciasto wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na około 40 minut. Po ostygnięciu możemy dowolnie ozdobić. Dla większych łasuchów mogę polecić krem chałwowy, którym
Sajkofanka smakuktórego słodyczy również odnajdziemy suszone morele, rodzynki i gorzkawy posmak orzechów. Nie będzie to również wino przytłaczające a jego wyraźna kwasowość podtrzyma ochotę na dalszy ciąg. Makowiec to specyficzne ciasto. Masa makowa jest dość ciężka, w smaku dość intensywna i słodka ale łagodna. Proponuję do niego harmonijne trzy puttonowe Aszu, wino trochę dłużej dojrzewające w beczce niż Szamorodni, często pełniejsze(...)morelom, pigwom, pomarańczom. Nie są to wina bardzo długowieczne ale nie ma co szukać najmłodszego rocznika. Idealnie rozwinięte i zbalansowane powinny być wina z lat 2004-2008. Piernik to ciasto niezwykle intensywne, miód, korzenie, bakalie, powidła. Czegóż w nim nie ma! Bywa najważniejszym ciastem na świątecznym stole. Godnym towarzyszem bogatego piernika jest w pełni dojrzałe 5- lub 6-puttonowe Aszu
królestwo garówsię rozsmakowałam w przedświątecznych wypiekach z dodatkiem maku, że postanowiłam upiec kruche rożki z masą makową, będące ciekawą propozycją na święta i alternatywą dla świątecznego makowca. Bardzo kruche ciasto i aromatyczna masa makowa, połączone w małych rożkach, to duet idealny, który będzie gościł na moim stole nie tylko w okresie świątecznym. Kruche rożki z makiem Składniki: ciasto(...)aromat migdałowy 1 łyżka cukru 1 jajko szczypta soli cukier puder i białko jajka jako składniki lukru Wykonanie: - ze wszystkich składników zagnieść ciasto, będzie ono dość luźne - ciasto schłodzić w lodówce - masę makową wykonać jak w przepisie na struclę makową - ciasto rozwałkować cienko, dość mocno podsypując mąką - z ciasta wykrawać kwadraty, na środek każdego nakładać trochę masy makowej
Smakołyki BerenikiRewelacyjne, puszyste i wilgotne ciasto Składniki na ciasto jajka, 3 sztuki cukier, 1 szklanka mleko, 1 szklanka olej, 1 szklanka drożdże, 50g cukier waniliowy, 1 opakowanie mąka pszenna, 500g truskawki, około 300g śliwki, około 300g bułka tarta, kilka łyżek Składniki na posypkę mąka pszenna, 150g wiórki kokosowe, 50g cukier, 100g masło, 100g Przygotowanie W misce mieszamy(...)widelcem jajka, cukier, mleko, olej, cukier waniliowy oraz drożdże. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Rano składniki dokładnie miksujemy, zmniejszamy obroty na minimum, dodajemy mąkę i miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Owoce myjemy, przekrawamy na połówki, obtaczamy w bułce tartej i wykładamy na ciasto. Przygotowujemy kruszonkę. Masło rozpuszczamy i dodajemy
Gotowanie moimi oczamiinternecie - chodziło mi o przepis, do którego nie będą potrzebne dwie cenne wartości, których nie należy trwonić: czas i pieniądze ;) Znalazłam szybciutko. Jak tylko przeczytałam wiedziałam, że to ciasto dla mnie. Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru (ja dodałam 3/4 szklanki cukru + łyżkę cukru trzcinowego) 1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki Szymanowskiej 1 i 1/2 łyżeczki proszku(...)Całe jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy olej oraz kilka kropli ulubionego aromatu i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy całość na jednolitą masę. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem blachę (ja dodatkowo posypałam bułką tartą), układamy owoce (ilość dowolna). Ja użyłam za mało śliwek. Jako, że pierwszy raz robiłam to ciasto bałam się
Kuchnia po mojemuWitajcie :) Zapraszam dzisiaj na rogaliki z ciasta twarogowego z przepysznymi powidłami śliwkowymi firmy ORZECH oraz prażonymi ziarenkami z ZIARENKOWA MIGDAŁOWY PRZYLĄDEK :) Składniki : 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 2 cukry waniliowe 150 g margaryny 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 3 łyżeczki kwaśnej śmietany 2 jajka 200 g sera białego pól tłustego Powidła(...)roztrzepane jajko do smarowania Wykonanie : Mąkę przesiać do miski z proszkiem , dodać margarynę , jajka cukier , cukier waniliowy , ser , śmietanę . Wszystkie składniki wymieszać mikserem na grudkowata masę . Ciasto przełożyć na stolnice i szybko zagnieść, zawinąć w folie i odłożyć na pół godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować , od talerza wyciąć koło i podzielić je na 8 równych trójkątów. Każdy
Sama słodycz i szczypta chilisię tym, bo dzięki temu, mamy miejsce na np. tak jak u mnie bitą śmietanę, ale możecie na wierzch położyć lekko skarmelizowane truskawki czy brzoskwinie. Będzie pysznie! 'orzeźwiające tureckie ciasto cytrynowo-jogurtowe z bitą śmietaną i owocami sezonowymi' Składniki (na keksówkę o wymiarach: 8x24 ): - 1 op gęstego greckiego jogurtu (340g) - 3 jajka - 1/4 szklanki cukru(...)masę. Dodać mąkę, jogurt, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W 3 porcjach dodać do masy jajeczno-jogurtowej. Dokładnie wmieszać w masę. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piecz przez 50-60 minut. W razie, gdyby ciasto za bardzo przypiekało się z góry
CookYourselfDzień Kobiet zaserwowałam sobie ciasto czekoladowe z malinami, które zostało oficjalnie moim (zaraz po serniku) ulubionym deserem. Przepis znalazłam na blogu Eksperymentalnej kuchni i popieram słowa autorki - ciasto robi się bardzo szybko a jeszcze szybciej znika z talerza. Mocno czekoladowe plus maliny, dla mnie lepszego połączenia nie mogło być - po prostu jest pyszne! Składniki 120g maki pszennej 100g(...)Odstawić do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodać jajko i zmiksować. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać masę czekoladową i miksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelać do foremki (użyłam okrągłej o średnicy 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać górę ciasta malinami i dać do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec
pink envelopeTwarożek, śliwki, cynamon...Obiadek na słodko z darami późnego lata - ulubione knedle moich córek :) Składniki: Na ciasto: 50 dag twarogu ( najlepiej półtłustego), 30 dag mąki pszennej ( użyłam tortowej), 2 jajka, 2 dag miękkiego masła, 2 łyżki cukru pudru, szczypta soli, Na panierkę: 5 dag masła, ¾ szklanki bułki tartej, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 24 śliwki bez pestek Sposób przygotowania(...)bułkę tartą. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon, cukier, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Twaróg miksujemy, dodajemy do niego mąkę, sól, jajka, cukier i masło. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy na stolnicę, formujemy wałek o średnicy około 4 cm i kroimy na 24 plastry jednakowej grubości. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy na dłoni i układamy na nim wydrylowaną śliwkę
Nie tylko w kuchniJeśli spodobał się Wam pomysł na domowe ciasteczka markizy , dzisiejsze zajączki pewnie też przypadną Wam do gustu. Do ich zrobienia potrzebne będzie kruche ciasto, krem, nieco czekolady i kolorowe dropsy na ogonki. Dużą zaletą tych ciasteczek jest także fakt, że nie potrzebujemy żadnych specjalnych cukierniczych akcesoriów, wystarczy foremka w kształcie serduszka, która na pewno znajdzie się w każdej kuchni :) Składniki(...)opcjonalne) Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Do tego przepisu postanowiłam zafarbować ciasto, można jednak zostawić je w naturalnym kolorze i efekt
CiastkozercyJeżeli tak jak ja, potrzebujecie mocnego kopa, to poczęstujcie się tym mega czekoladowym ciastem. Któregoś razu siedząc na kanapie w trakcie oglądania telewizji przyszedł mi do głowy pomysł stworzenia ciasta, które smakiem miało przypominać czekoladowy krem kanapkowy. Wydaje mi się jednak, że wyszło mi coś dużo, dużo lepszego :) Zresztą sami oceńcie!Składniki:200 g rozpuszczonego masłaok. 150 g cukru2 łyżki(...)proszku i mąkę.Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło na przemian z wymieszanymi suchymi składnikami.Orzechy i czekoladę siekamy na drobne kawałki, które dodajemy do wcześniej przygotowanej masy. Ciasto przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 35 minut – pieczemy do suchego patyczka.Ostudzone ciasto przecinamy na dwa blaty
Słodkie PrzyjemnościZapewne znacie już ciasto leśny mech na bazie szpinaku, ma piękny i naturalny zielony kolor i smak szpinaku zupełnie nie jest wyczuwalny. Ja dziś postanowiłam przygotować ciasteczka w nieco zmienionej formie i to nie z owocem granatu tylko z truskawką. 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 1/4 szklanka mąki pszennej ½ szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia 1 łyżeczka(...)wody. Zblendować na gładką masę. 2. Jajka ubić z cukrem dodać oliwę, proszek do pieczenia, mąkę i delikatnie wymieszać. Na samym końcu dodać szpinak i dokładnie połączyć z masą. Ciasto wylać do prostokątnej formy o wymiarach ok. 20 x 25 cm i piec przez 25 minut. 3. Gotowe ciasto wyjąć z formy i wykroić w nim kółka
Jadło i czytadłołyżeczki sody wykonanie: Jajko miksujemy z cukrem na puszysta masę, dodajemy olej, mleko kwaśne oraz słodkie i miksujemy. Dodajemy wymieszane i przesiane suche składniki. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki, wyłożonych papierowymi, najlepiej nie karbowanymi papilotkami. Pieczemy przez ok. 25 min w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. składniki na krem
Domowy Smak JedzeniaCiasto upieczone na okoliczność moich dzisiejszych urodzin:) Przepis od Dorotus76 . Ciasto: * 6 dużych jajek (osobno białka i żółtka), szczypta soli * 120 g miękkiego masła * 400 g nutelli (1 słoiczek) * łyżka rumu lub wody – dałam rum * 100 g zmielonych orzechów laskowych * 100 g gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej i ostudzonej(...)makutrze do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu. Dodałam pozostałe składniki czyli: rum, żółtka, zmielone orzechy, czekoladę. Wymieszałam dokładnie łyżką. Na końcu dodałam ubitą pianę i też dobrze ją wmieszałam w masę. Ciasto wlałam do tortownicy o średnicy 21cm, wyłożonej papierem do pieczenia, piekłam w nagrzanym do 180* piekarniku przez 40 min. Ciasto bardzo wyrosło, ledwo zmieściło się w tortownicy. Wg przepisu
Zdrowa Kuchnia Sowysól. Następnie po jednym jajku - za każdym razem ucierając po pół minuty. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo na zmianę z mlekiem. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm) wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wyrównujemy wierzch. Jabłka obieramy i kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne, nacinamy kilkukrotnie każdą ćwiartkę wzdłuż i układamy
Moje Kuchenne Rewelacje