ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:50/1309)

Kilka słów o soi i Tofurnik kawowy 251

malakserze, z tym, że wtedy wcześniej trzeba morele i migdały namoczyć (około 20 minut) i dobrze odsączyć Wykleić spód tortownicy Odstawić w chłodne miejsce Tak wygląda gotowy spód ciasta Masa Laskę wanilii dobrze rozdrobnić Tofu zmiksowac razem z sokiem z cytryn na gładka masę Espresso, mleko, agar oraz erytrol (cukier) podgrzewać na wolnym ogniu często mieszając (najlepiej cały czas

pyszne zdrowości
Czekoladowe babeczki z kremem maślanym 160

masie. Dodać śmietany oraz ekstraktu i wszystko zmiksować. Powinniśmy uzyskać bardzo gładką i jednorodną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą i połączyć mikserem z masą. Ciasto ponakładać do papilotek o średnicy 5 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Przygotować krem.Masło utrzeć do białości

Food Square
Pierogi z serem 226

Masa serowa: 500 g sera bialego tlustego  2 zoltka  1/4 szklanki cukru pudru  1 opakowanie cukru waniliowego  1 lyzka kaszy manny  Ser wrzucamy do misy i kruszymy widelcem  Dodajemy cukry i kasze manne  Mieszamy wszystko razem  Teraz dodajemy zoltka i znow mieszamy  Mase zostawiamy  Ciasto na pierogi(...)lyzki oliwy  szczypta soli  Make przesiewamy na stolnice  Wybijamy jajko i powoli lejemy wode Laczymy wszystko potem dodajemy sol i oliwe  Ugniatamy ciasto  Pierogi: Masa serowa  Ciasto na pierogi  Ciasto dzielimy na dwie czesci  Rozwalkowujemy cienki placek  Wycinamy w nim kolka  Na kazde kolko nakladamy farszu ( ok jednej lyzki

Klaudynkowa kuchnia
Sernik w łatki 164

przypadku byłam tylko obserwatorem. Nie robiłam go wtedy. A dzisiaj mój! :D Na święta Bożego Narodzenia! :) Składniki: na ciasto 150 gramów margaryny Kasi 2 jajka 250 gramów mąki 80 gramów cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao ciemnego masa serowa 600 gramów sera białego w wiaderku 5 jajek 150 gramów margaryny Kasi - rozpuszczonej i ostudzonej 1/2 szklanki(...)składników - dokładnie miksujemy na jednolitą masę - będzie lejąca Przelewamy masę na spód ciasta kruchego 1/3 część ciasta, które wcześniej odłożyliśmy, wałkujemy i rwiemy "łatki", które układamy na wylaną masę Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy 55 minut. Po tym czasie wyłączamy piecyk i trzymamy sernik jeszcze 5 minut w środku Wyjmujemy, studzimy, zjadamy :) Na święta - jak znalazł! Sernik jest niesamowicie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasto Charlotte z malinami i ryżem 195

boku. Odstawić do ostygnięcia. Gdy rolada ostygnie pokroić ją w cienkie plastry. Obręcz od tortownicy o średnicy 25cm ułożyć na paterze, następnie na dnie i bokach rozłożyć plastry ciasta. Masa ryżowa: 200g ryżu, 150g malin, 50g cukru, sok z 1/2 cytryny, 1 i 1/2 szkl. mleka, 600ml śmietanki 30%, 2 łyżki żelatyny.     Ryż ugotować na mleku(...)wymieszać z ryżem. Gotową masę przełożyć na paterę. Wstawić na 2 godziny do lodówki.     Wierzch: 200ml śmietanki 30%, śmietan-fix, 2 łyżki cukru pudru, kilka truskawek do dekoracji.     Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając śmietan-fix. Zdjąć obręcz z patery i rozsmarować śmietanę na wierzchu ciasta. Udekorować truskawkami i miętą. Przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Mini tarty z suszonymi pomidorami i łososiem 309

płaskie łyżeczki soli himalajskiej bazylia, oregano, majeranek, słodka papryka (w sumie ok. 2 łyżeczek) Przesiać mąkę, dodać jajka, oliwę, pokrojone masło, sól, zioła i ugniatać do wyrobienia jednolitej masy. Ciasto na 30 minut wrzucamy do lodówki. Po tym czasie wykładamy do foremek na tarty (bardzo cienką warstwę) i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Wystawiamy do przestygnięcia. Składniki

kuchnia do kwadratu
Tarta wiśniowo-malinowa 179

gSposób przygotowaniaNa stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone ma male kawałki masło.Do małej miseczki wbijamy żółtka, dodajemy cukier i ubijamy tworząc kogiel mogiel. Do mąki dolewamy masę jajeczną i ugniatamy.Następnie wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.Ciasto rozwałkowujemy i rozkładamy w tortownicy, lub wormie do tarty. Wkładamy do piekarnika na 15 minut na 180`C. Bądź do momentu(...)rozpuszczoną w 1/4 szklanki żelatynę, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. (Aby masę szybciej ostudzić przelewamy ją do szklanego naczynia, włożonego do garnka z zimną wodą :))Na gotowe kruche ciasto wylewamy masę wiśniową, następnie dokładnie rozprowadzamy ją po cieście. Następną warstwę przygotowujemy z ubitej wcześniej zimnej śmietanki śmietanki. Wierzch tarty dekorujemy świeżymi malinami. Wstawiamy do lodówki na około

Słodkie Przyjemności
Babka piaskowa 156

solą i cukrem na puszystą masę, może to potrwać dość długo. Gdy masa będzie jednolita dodawać po jednym żółtku i każde z osobna dokładnie zmiksować z całością. W osobnej misce wymieszać obie mąki, które później dodać do masła i delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z masą. Ciasto piec 60 minut w 170 stopniach w formie

Pychotkaaa
Focaccia pomidorowa z cebulą, na starterze Poolish 180

polej oliwą, wymieszaj i odstaw pod przykryciem. W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże i sól. Dodaj oliwę, Poolish i wodę, następnie wymieszaj drewnianą łyżką aż do otrzymania lepkiej masy ciasta. Wyrabiaj w misce ręcznie około 10-15 minut. Ciasto będzie miękkie i lepkie, w trakcie dalszej pracy będzie potrzebowało maki do podsypywania. Wyłóż ciasto na deskę lub blat oprószony mąką

Grahamka, weka i kajzerka
1528.Tarta z jabłkami w galaretce 176

jabłek  3 różne galaretki[  agrestowa, wiśniowa, pomarańczowa Wodzisław ]  10 dkg mąki 5 dkg cukru pudru 4 dkg margaryny kilka orzechów włoskich Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1- 2 godz. Formę na tartę (o średnicy 28cm) wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciastem wykleić formę, wyklejając również brzeg

Moje domowe kucharzenie
CIASTO JOGURTOWE Z ŻURAWINĄ I POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY I POMARAŃCZY 408

składniki wymieszaj krótko w misce mikserem (lub łyżką).Suche składniki (oprócz żurawiny) wymieszaj w drugiej misce łyżką, a następnie dodaj do mokrych i wymieszaj (lub zmiksuj) całość na gładką masę (ciasto będzie bardzo gęste).Do ciasta dosyp umytą na sitku i osuszoną świeżą żurawinę (lub mieszankę świeżej i suszonej albo samą suszoną). Wymieszaj delikatnie, ale bardzo dokładnie, najlepiej drewnianą łyżką

Słodko-Słony Świat Ilony
Galette Bretonne, czyli Naleśniki po Bretońsku 248

sól NADZIENIE: ser żółty Ementaler, starty na tarce na grubych oczkach jajka (1 jajko na 1 naleśnik) szynka ewentualnie świeża kolendra lub szczypiorek Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Ciasto możemy pozostawić na min.1 h , ale nie jest to konieczne. Francuzi ciasto robią o 8 godzin przed smażeniem. Smażymy jak najcieńsze naleśniki. Podgrzewamy naleśniki, kładąc na nie ser, szynkę

Blondynka Gotuje
Mufinkowy bukiet różany - muffinki różane 185

mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, cukier, lekko ubite wcześniej jajka, nalewkę różaną i mleko i na średnich obrotach mieszamy w mikserze, do uzyskania gładkiej masy. Ciasto nakładamy lekko ponad połowę do papilotek i pieczemy około 20 min. w rozgrzanym wcześniej piekarniku w tem 180stopni. Po upieczeniu odkładamy je do wystygnięcia.  Kiedy muffinki się pieką

Lili w kuchni
Naleśniki z białym serem i sosem malinowym 209

Naleśniki smażymy na patelni posmarowanej odrobiną oliwy. PRZYGOTOWANIE farszu do naleśników: Do miski przekładamy biały ser i rozdrabniamy go za pomocą widelca. Dodajemy serek waniliowy i mieszamy na jednolitą masę. Ciasto naleśnikowe smarujemy farszem i zwijamy w rulon. PRZYGOTOWANIE sosu malinowego: Maliny myjemy i przekładamy do rondelka. Zasypujemy cukrem i stawiamy na ogień. Gdy maliny zaczną się podgrzewać rozdrabniamy

kulinarnyJa
Wytrawne drożdżówki z serem, cebulą i ziołami 280

końcówką lata :)Składniki ciasta:200-230 g. mąki,100 ml mleka,30 g drożdży,1 łyżeczka cukru,1 łyżeczka soli,50 g miękkiego masła.Drożdże zasypać cukrem i lekko rozetrzeć, żeby rozpuściły się. Wlać ciepłe mleko, sól i połowę mąki. Wymieszać dokładnie. Dosypać resztę mąki i dołożyć masło - zagnieść wszystko do uzyskania gładkiej, miękkiej masy. Przełożyć do lekko wysmarowanej(...)blenderem :) powstanie wtedy fajna zbita masa.Ciasto przełożyć na stolnice podsypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 1-1,5 cm. Farsz serowo-ziołowy rozłożyć równomiernie na cieście - ciasto złożyć na 3 lub 4 razy.Odkrawać kilkucentymetrowe paski i skręcać je:Tak przygotowane drożdżówki odstawić na około 20 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać dowolnymi

Codzienna kuchnia niecodzienna