Kochaj mnie całe noce całe dnie, od świtu, aż do zmroku tak zawsze jak co roku..ale słodko się zrobiło… a ciasto nas jeszcze dosłodziło. Składniki: 300 g ugotowanych na miękko buraków, 200 g mąki pszennej, 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej, ¼ łyżeczki soli himalajskiej, 4 łyżki kakao, 100 g czekolady gorzkiej, 3 jaja, 300 g cukru trzcinowego, 1 łyżka(...)jajek powoli dodajemy rozpuszczoną czekoladę, ciągle mieszając, a następnie puree z buraków, mieszamy. Do masy dodajemy suche składniki, przesiewając je przez sitko. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy (o średnicy 24 cm). Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C ok. 50 – 60 min. (do suchego patyczka). Boki ciasta smarujemy
Moniki Smakołykirealizację parę lat. Nie wiem czemu, bo rezultat pieczenia przeszedł moje i tak wysokie oczekiwania. Rozeta jest PRZEPYSZNA!! Słodki marcepan jest złamany kwaśnym smakiem żurawiny i limonki. Ciasto drożdżowe nie jest za słodkie za to mocno waniliowe. Ze szklanką mleka i tym wypiekiem żadne zimne, zaśnieżone wieczory nie są już straszne. Polecam, nawet bardzo polecam.150 ml mleka75 g masła300(...)było za dużo)50 g miękkiego masła1 żółtko200 g suszonej żurawinyMarcepan, masło i żółtko rozgniatamy widelcem i mieszamy aby wszystko się połączyło w jednolita kremowa masę. Ciasto rozwałkować na prostokąt około 20x30cm, położyc nadzienie, na nie żurawinę i lekkodocisnąć dlońmi. Zwinąć roladę krótszą częścią, pokroić na 7 części. Układać w 2 cm odstępach na okrągłej, dużej (28cm) blaszce posmarowanej
Z butelką mleczka w tlemojego przepisu :) Niektórzy twierdzą, że do pieczonego sernika już nie wrócą :) Pomysł na zrobienie ciasta z jabłkami podsunęła mi starsza siostra :) Nie jestem, albo raczej nie byłem specjalistą od ciast :) Pomału się to zmienia. Choć ostatnio wyczytałem gdzieś, że albo ktoś jest dobrym cukiernikiem, albo kucharzem. Ja w sumie jestem dobry w daniach z parowaru, więc może taki podział mnie(...)mieszamy, aż wyrobi się jednolita masa. Podobnie jak przy serniku pojemnik na ryż wykładamy folią do pieczenia. Spód folii posypujemy otrębami owsianymi i wkładamy na nie naszą masę.Ciasto w pojemniku wkładamy na 1 poziom parowaru, zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 50 minut. Po 30 minutach dolewałem trochę wrzątku, gdyż mój pojemnik mieści wodę
Parowar Facetaciasto, którego głównym składnikiem jest awokado. Zainspirował mnie przepis pochodzący z tej strony. Gorąco polecam, ciasto jest wilgotne, mięciutkie i zielone! :) SKŁADNIKI ( na dużą babę wielkanocną lub keksówkę +/- 25cm) ciasto: 2 nieduże miękkie awokado ( około 300 g po usunięciu pestki i skórki) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropli aromatu waniliowego(...)Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i orzechami wymieszać i powoli wsypywać do masy, dolać mleko oraz syrop orzechowy i cały czas ucierać masę mikserem. Wmiksować awokado do masy. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki, wyrównać i piec około 70 minut, do suchego patyczka. Jeżeli pieczemy ciasto w kilku foremkach należy odpowiednio skrócić czas pieczenia
DefinicjaSmakuproszek i sodę. Miksujemy aż do połączenia. Wylewamy ciasto do formy 21x26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25-35 min w 170 stopniach. Po upływie czasu wyjmujemy ciasto i studzimy. Masa budyniowa: Do garnka wlać większą część mleka. Zostawiamy pół szklanki w której mieszamy mąkę i budyń. Do mleka w garnku dodać cukier. Kiedy mleko zacznie się gotować wlać(...)zgęstniała za bardzo. Ciasto po wystudzeniu i zdjęciu papieru wkładamy znów do foremki. Posmarować masą budyniową, dokładnie do brzegów by truskawki nie wpadły na dno ciasta. Na wierzch wylać masę truskawkową. Wstawić do lodówki. SMACZNEGO
Panda i jej światJuż świątecznej magii nadszedł czas. Zdążył oczarować nas. Tak bardzo nie mogę się doczekać, gdy w końcu ten przysmak zacznę wypiekać. Oto ciasto migdałowe z czekoladą pieczone z mojej babci zasadą: "Zawsze dodaj szczyptę miłości, Nie oszczędzaj też czułości". Poszłam za tymi cennymi radami ze wszystkimi świątecznymi wypiekami. Zapach migdałów i czekolady już po domu się roznosi. Wujek Łasuch chętnie(...)Delecta i proszek do pieczenia. Żółtko ucieramy z mlekiem, miodem i olejem. Dodajemy do mąki i mieszamy na jednolitą masę. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą. Ciasto przekładamy do formy na tartę. Dekorujemy według własnej fantazji płatkami migdałowymi i płatkami czekoladowymi Delecta . Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 35-40 minut. Magiczne
My Chcemy JeśćZeszłoroczne dzieło. Coraz bliżej święta..tak przynajmniej powiadają. Zatem najwyższy czas by "nastawić" ciasto na piernika. Powinno leżakować 4-6 tyg. Jest to podejście numer dwa do tej poważnej sprawy. Zeszłoroczne dzieło przeszło najśmielsze oczekiwania (już nie pamiętam, gdzie znalazłam przepis), więc w tym roku trzeba je powtórzyć, albo wyjść ciut dalej..ale o tym kiedy indziej. Składniki(...)wymieszać z przyprawą, solą. W mleku rozpuścić sodę i dodać do mąki. Następnie wbić jajka. Gdy przestygnie miodkowa zaprawa należy dodać ją do sypkich składników. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Ciasto będzie dość płynne. Następnie przekładamy je do kamionki, lub stalowej miski i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na leżakowanie w zimnym miejscu. I tak aż do świąt. Piec można tydzień wcześniej
Karczma Honoriettyrobić. Myślę, że do tego trzeba mieć „to coś”, taki zmysł może trochę artystyczny. Ze mnie artysta nigdy nie był i nie będzie. Jestem typowym ścisłowcem Dzisiejsze ciasto jest diabelskie, Devil’s Food Cake, usłyszałam o nim, szukałam przepisu, są na prawdę różne, od takich w których jest czekolada, po takie, w których jest samo kakao(...)jednym żółtku cały czas miksując. Dodać mąkę na zmianę z wodą cały czas miksując. Dodać czekoladową masę, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać szpatułką w masę. Ciasto piec w dwóch tortownicach o średnicy 22 cm (ja piekłam w 20 cm, dlatego jest dość wysokie, piekłam po kolei, bo mam jedną tortownicę) przez około 25-30 minut w temp
dom-agi.plCiasto znane i lubiane przez wszystkich łasuchów. Pyszne połączenie ciasta babkowego z masą budyniową oraz czereśniami osączonymi z likieru, który to spokojnie leżakował sobie u mnie w domu przez co najmniej dwa miesiące, a po odlaniu likieru pozostały czereśnie, które są mocno nasączone alkoholem i rewelacyjnie sprawdzają się w ciastach. Postanowiłam zatem, że użyję ich zamiast tradycyjnych jabłek, które, odkąd(...)łyżki kakao. Blaszkę o wym. 24x38 cm wykładam papierem do pieczenia, na spód wykładam ciasto jasne na ciasto jasne zaś, delikatnie wykładam ciasto ciemne. czereśnie osączam z likieru i układam na wierzchu ciasta ciemnego. Piekarnik nagrzewam do 170°C i wstawiam ciasto na około 40 min do tzw suchego patyczka. Upieczone odstawiam by całkowicie stygło. Z mleka odlewam
Ciasteczkowy Potwórpomarańczy WYKONANIE: Przygotowanie ciasta : Mąkę mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy masło i śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki. Masa serowa: Ser miksujemy(...)cukrem, żółtkami, ekstraktem z wanilii, roztopionym i przestudzanym masłem oraz budyniem i skórką z pomarańczy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i powoli mieszamy z masą serową. Ciasto dzielimy na 2 części. Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem. Połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na spód blaszki. Wylewamy masę serową i na wierzch masy ścieramy
W kuchennym oknie Ewysztuki) krem maślany lub bita śmietana perełki cukrowe kwiatuszki z masy cukrowej Biszkopt upiec dzień przed przekładaniem. Białka z solą ubić. Kiedy piana będzie sztywna, powoli wsypywać cukier. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 40 minut(...)dżem-owoce-krem. Przykryć trzecim blatem biszkopta. Górnego blatu nie nasączamy, żeby łatwiej było rozprowadzić masę maślaną. Ciasto umieścić w pojemniku i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Stężałe ciasto delikatnie obkroić nożem wokół obręczy i wyjąć. Na wierzchu rozsmarować odrobinę masy. Boki lekko posmarować masą maślaną i przykleić biszkopty. Związać je wstążką. Masę maślaną przełożyć do dekoratora
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz sól. W drugiej misce ubijamy olej z jajkami. Masę wlewamy do suchych składników.Dodajemy kieliszek koniaku. Mieszamy dokładnie na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch kładziemy pokrojone w plastry nie obrane ze skórki jabłka które skrapiamy sokiem z limonki. Posypujemy cynamonem, płatkami migdałów
kgwjanczewonazwać go chlebem czy babką. W Polsce jednak chleb to chleb- z drożdżami, najlepiej na zakwasie i jeszcze żeby się z zimnym masłem dało zjeść. To jest ewidentnie ciasto- wilgotne, słodkie i pachnące cynamonem. I kanapki z niego nie zrobisz (chociaż z nutellą...). Bez względu na terminologię, ciacho jest warte zrobienia, bo jest smaczne i idealnie pasuje do jesiennego deszczowego(...)oddzielnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, sodę i cynamon. Do zmiksowanej mieszanki dodajemy na zmianę suche składniki i masę brzoskwiniową- cały czas miksując do otrzymania jednolitej masy. Ciasto pieczemy około 60min, do momentu kiedy dźgulec wbity w ciasto nie jest suchy. Po upieczeniu chłodzimy 10min w formie, po czym wyjmujemy z formy i studzimy poza nią. Ciepłe ciasto
les mirabellesostatnie, samotne opakowanie chałwy, które kłuło mnie w oczy swoją obecnością. Osobiście za tym przysmakiem w jego oryginalnej postaci nie przepadam, więc postanowiłam zaeksperymentować i wykorzystać go w cieście. Zaintrygował mnie przepis panimagoga na Babkę z chałwą i postanowiłam patent wypróbować. Przepis spełnił moje najśmielsze oczekiwania! Babka wyszła bajecznie smaczna, z chałwowym zapachem i sezamowym posmaczkiem. Taką chałwę(...)masy na przemian z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli - dla zwiększenia trwałości piany - następnie przy pomocy łyżki delikatnie połączyć je z masą. Ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek, natłuszczonych i oprószonych kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Piec ok. 40 minut
Grunt to przepis!cukier puder do posypania olej do smażenia W garnuszku zagotować wodę z solą ,proszkiem i oliwą. Roztworem tym zalać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać, wyrobić łyżką na gładką, zwartą masę. Ciasto nie może być rzadkie. Hiszpanie nakładają ciasto do specjalnej szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Jeżeli takiej nie mamy, korzystamy z rękawa cukierniczego z większą końcówką w kształcie gwiazdki
Kulinarny karnet Christopheramiodownik z orzechami . Przedstawię Wam dziś przepis na prostą babkę z majonezem. Jakiś czas temu po raz pierwszy piekłam ciasto z dodatkiem majonezu, nie do końca wierząc, że ciasto z jego zawartością może być dobre i nie smakować jak ten wyśmienity dodatek do sałatek czy sosów. Spróbowałam, posmakowałam i przyznam, że bardzo mile zaskoczył mnie ten wypiek - majonez nie jest(...)dalej ubijając - mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do jajek - mąkę ziemniaczaną dodać również przesianą, całość zmiksować - na koniec dodać majonez i ucierać do uzyskania jednolitej masy - ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, wypełniając połowę wysokości - piec w temperaturze 175 stopni przez 45-55 minut, sprawdzając na koniec wykałaczką stan upieczenia (jeśli jest sucha
Smakołyki Bereniki