łyżka oleju rzepakowego25g cukru trzcinowego nierafinowanegopłaska łyżeczka cynamonuMąkę przesiewamy, dodajemy cynamon, sodę, cukier, szczyptę soli i mieszamy. Dodajemy masło, miód, ziarenka wanilii i stopniowo maślankę tak, aby powstało plastyczna masa. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy, smarujemy olejem, posypujemy mieszanką cukru i cynamonu. Nożykiem wykrawamy małe kwadraciki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kuchenny Skrawek Niebajajka 220 g mąki 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia 1, 5 tabliczki posiekanej czekolady Milka Wykonanie; Do miski włożyć wszystkie składniki i wymieszać mikserem na grudkowatą masę . Ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść , odłożyć do lodówki na około 15 minut. Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolny kształt ciasteczek . Przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę . Piec w temp
Sama słodycz i szczypta chiliMasło wyciągamy z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy, żeby zmiękło. W misce mieszamy mąkę cukier i proszek. Dodajemy jajka oraz masło i dokładnie zagniatamy całą masę. Ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość kilku milimetrów. Szklanką wycinamy kółka o średnicy podstawy foremek do tarteletek, wkładamy do środka foremek lekko przyciskając. Z reszty ciasta wycinamy paski o szerokości kilku centymetrów
Ciastkozercylodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę, jajka i skórkę z cytryny (lub aromat). Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną
Ciastkozercyłyżeczek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki stopionego masła 1 łyżeczka kardamonu Wszystkie składniki umieściłam w misce. Zmiksowałam. Na koniec dodałam płynne masło. Miksowałam do uzyskania gładkiej masy. Ciasto odstawiłam na 30 min. Następnie usmażyłam naleśniki. Obustronnie, na maśle. Gotowe serwowałam posmarowane kremem orzechowym. Przełożone plastrami banana. Z kleksem bitej śmietany. Oprószone wiórkami kokosowymi. I czasem takie śniadanie
bastalenajajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 1 szklanka mleka tłuszcz do smażenia cukier puder do oprószenia Wykonanie: Mąkę łączymy z jajkami, mlekiem i cukrem na gładką masę. Ciasto powinno przypominać konsystencją ciasto troszkę gęstsze niż naleśnikowe. Wstawiamy je do lodówki na ok godz. Po tym czasie rozgrzewamy tłuszcz (tak aby ciasteczka mogły swobodnie pływać). Przygotowujemy urządzenie, mieszamy ciasto
Malinowe Pocałunkimąki pszennej pełnoziarnistej ~40ml gorącej wody jagody czekolada/krem czekoladowy sól +150g jogurtu naturalnego, cynamon Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy, szczyptę soli, wodę i mieszamy drewnianą łyżką na gładką masę. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego kładziemy jagody, kawałki pokruszonej czekolady (może być krem czekoladowy) i zlepiamy rogi. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez
Kuchenny Skrawek Niebakopiata łyżeczka mąki 1 l maślanki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukru + miód spadziowy + oscypek Przygotowanie: Mąkę i sypkie składniki wymieszać, dodać maślankę (ile zabierze ciasto). Masa ma być pulchna, miękka, nie lepić się do rąk. Na desce podsypanej mąką formować duże, okrągłe placki. Rozgrzać patelnię (np. do naleśników). Piec na suchej patelni. Według uznania: polać proziaki
Czarnawisienkamąki 1 l kefiru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki sody Dżem Łowicz Aronia Dżem Łowicz Kiwi Dżem Łowicz Truskawka Przygotowanie: Mąkę i sypkie składniki wymieszać, dodać kefir (ile zabierze ciasto). Masa ma być pulchna, miękka, nie lepić się do rąk. Na desce podsypanej mąką formować duże, okrągłe placki. Rozgrzać patelnię (np. do naleśników). Piec na suchej patelni. Podawać
Czarnawisienkałyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 - 2 łyżki drobnego cukru 4 łyżki oleju 2 jajka Rozgrzać gofrownicę. Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować na gładką masę - ciasto musi mieć konststencję gęstej śmietany, w razie potrzeby dodać dolać wodę tudzież dosypać mąkę. Delikatnie wymieszać z ubitą pianą. Piec w gofrownicy do rumianego koloru. Podawać
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaciepłego mleka. Do pozostałego mleka włóż puree z pomidorów i starannie wymieszaj. Dodaj do mąki razem z oliwą z pomidorów i oliwą z oliwek. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką i wyrabiaj 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją
Apetyczna babeczkagotowania Przygotowanie Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i wodę. R0ztrzepujemy starannie trzepaczką rózgową albo mikserem. Nie przestając ubijać, dosypujemy mąkę, ubijamy kilka minut aby powstała gładka masa. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, dosyć gęste, gładkie ale ma pozostać lejące. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę. Do gotującej się wody cienką strużką wlewamy ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękremówki 2 łyżki cukru pudru 2 szt śmietan fix truskawki czekoladowe groszki Przygotowanie: Mąkę z margaryną zagniatamy, dodajemy żółtka, cukier puder i na końcu wodę. Zagniatamy na jednolite masę. Ciasto włożyć do woreczka i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wylepiać ciastem małe foremki do babeczek. Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około
Ala piecze i gotujeotartej z pomarańczy 60 ml soku z pomarańczy sok z połowy cytryny. Gorzka czekolada do udekorowania ciastek. Miękkie masło zmiksować z cukrem , dodać pozostałe składniki i połączyć w jednolita masę. Ciasto mocno schłodzić ( ok 2 godziny w lodówce , lub godzinę w zamrażarce) Po tym czasie wałkować ciasto na ok pół cm grubości wykrawać ciastka w dowolnych kształtach. Piec w 175s
Malinowa Kawiarenkamiski. Mieszam wraz z przyprawą do piernika. Jajka mieszam dokładnie z maślanką. Wlewam do miski ze sypką mieszanką i drewnianą łyżką łączę ze sobą dokładnie, ale na dość grudkowatą masę (ciasto nie powinno być gładkie). Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Na płaskiej blasze rozkładam papilotki (jeśli nie są zbyt sztywne, bierzemy podwójnie). W każdą z nich wkładam taką
W kuchni Karmel-itki