ciasto można przełożyć do plastikowej miski. Gdy ciasto przestygnie (może być lekko ciepłe) zmiksować je, dodając pojedynczo jajka, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Miksować do momentu aż ciasto nabierze jednolitej masy. Blachę o wymiarach ok. 35X24cm (ja miałam trochę większą : 38X25cm) nasmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto podzielić na pół. Pierwszą połowę położyć na formę i rozsmarować łyżką(...)całej jej powierzchni. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C ok.25-30minut. Z drugą połową ciasta zrobić tak samo. Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Masa: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem. 1 szklankę mleka wymieszać z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Wymieszać dokładnie, tak by nie było grudek i wlać do gotującego się mleka. Cały czas intensywnie mieszać do momentu
W kuchni u Monikipokryło dno i boki foremki i włożyć do posłanej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec ok. 30 minut. ( ciasto musi zrobić się złote) Masa jabłkowo-orzechowa: Jabłka myjemy, obieramy , kroimy w ćwiartki ,usuwamy gniazda nasienne(...)kroimy w kostkę. Dusimy z 2 łyżkami wody i dodajemy cukier , cukier waniliowy , kolendrę mieloną.Wyłączamy jabłka wtedy kiedy całkowicie odparują i wrzucamy zmielone orzechy. Na upieczone kruche ciasto wylewamy masę jabłkowo-orzechową. Beza kokosowa: Białka ubijamy na sztywna pianę , stopniowo dodając cukier puder. Następnie delikatnie pianę mieszamy z wiórkami kokosowymi. Bezę wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy do piekarnika
Słodkości i nie tylkomasę jasną: 300 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 100 g gorzkiej czekolady puszka brzoskwiń 2 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny na masę ciemną: 350 ml kremówki 150 g czekolady deserowej dodatkowo: 3-4 łyżki konfitury truskawkowej syrop z brzoskwiń w puszce Biszkopty upiec najlepiej dzień wcześniej. Białka ubić z cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa(...)Brzoskwinie pokroić na drobne kawałeczki. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i wymieszać z mascarpone. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i dodać do masy śmietanowej. Delikatnie wmieszać czekoladę i brzoskwinie. Masę wyłożyć na ciasto i wyrównać. Przykryć ciemnym biszkoptem zanim masa stężeje, w innym wypadku później ciasto będzie się rozwarstwiać. Przygotować masę ciemną: czekoladę połamać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapowiedzieć, że to sernik królewski, chociaż w smaku jest jakby inny, masa jest bardziej wilgotna i rozpływająca się w ustach, coś trochę podobnego do masy z sernika z rosą jednak bardziej zwarta. Ciasto: kostka palmy 4 szklanki mąki 2-3 łyżki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru 3 żółtka Masa: 1,5 kg twarogu 5 jajek(...)cukrami, następnie dodajemy resztę składników. Jeśli chcemy bardziej zwartą masę używamy twarogu w kostce uprzednio mieląc, ja używałam taki z wiaderka. Kiedy składniki ładnie nam się połączą wylewamy masę na ciasto. Drugą część ciasta rozdrabniamy i posypujemy na masę. Wstawiamy na godzinę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni
Pelusiowa KuchniaKolejne ciasto Siostry Anastazji, na którym się nie zawiodłam:) Pyszne, wbrew pozorom wcale nie za słodkie, świąteczne. Podbiło serca moich gości, to i może Waszych też podbije?:) Polecam. Upiec cienki jasny biszkopt. Masa makowa: 25 dkg maku mielonego; 10 dkg cukru kryształu; 3 białka; 2 łyżki miodu; 125 ml słodkiego mleka; olejek migdałowy (kilka kropli); 20 dkg bakalii (rodzynki, płatki(...)mleka; 3 żółtka; spirytus (do smaku); Mleko zagotować, zalać orzechy i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, przestudzone orzechy i spirytus. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożenie ciasta: Biszkopt - masa makowa - masa śmietanowa - masa orzechowa - polewa. Moje uwagi: Upiekłam jasny biszkopt z 6 jaj i przekroiłam go na pół. Jedną część biszkopta dałam na spód ciasta, natomiast drugą na masę orzechową
In my kitchenobrotach. Wlać ciasto do przygotowanej foremki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą .Wyrównać ciasto nożem. Piec przez 25-30 minut lub do złotego koloru ,lub do tzw.suchego patyczka. Gdy ciasto stygnie robimy masę i wykończenie. Masa.Połączyć masło, cukier puder z syropem klonowym. Miksować na jednolita masę.3-4 minuty. Wykończenie.Na średnim ogniu umieścic rondelek z grubym dnem .Wlać syrop(...)Celsjusza ,sprawdzając termometrem. Wyłączyć grzanie i ostudzić do 110 stopni Celsjusza, a następnie dodać w masło i szczypte soli. Mieszać okolo 5 -6 minut drewnianą łyżką. Lekko przestudzić. Ciasto posmarować masą i polać zrobionym syropem .Wstawic na chwilę do lodówki ,aby zastygło.Na masę można dać pokruszone orzechy ,lub jak u mnie mandarynki. Smacznego
w mojej kuchnikakao przesiać do miski. Dodać miękkie masło, śmietanę, jajka, cukier, dżem i esencję waniliową. Zmiksować na gładką masę. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok.55 minut (do tzw."suchego patyczka") ,w temperaturze 180C (termoobieg). Po upieczeniu, ciasto lekko przestudzić w formie. Następnie wyjąć na kratkę i wystudzić. Przeciąć na dwa blaty. Czekoladę połamać na kawałki i dodać(...)żeby masa się nie zbiła!). Przełożyć do miski i ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Wiśnie wyjąć z nalewki i odcedzić. Przekroić na połówki. Ułożyć na ciasto. Przykryć 3/4 masą czekoladową, na to drugi blat ciasta i pozostała masa. Schłodzić. Smacznego! * przepis (z moimi modyfikacjami) pochodzi z bloga 'Przepisy Aleksandry
CookYourselfkawowy z kokosową pianką to po serniku latte macchiato kolejna propozycja dla wielbicieli kawowych smaków. Tym razem jest to sernik pieczony, w którym cienka warstwa kakaowego ciasta kruchego skrywa bogate wnętrze - kawową masę serową oraz kokosową piankę. Sernik bardzo ładnie prezentuje się po upieczeniu, wysoki brzeg ciasta, który lekko wystaje ponad pierzynkę z wiórków kokosowych i piany z białek, tworzy(...)tortownicy, wstawić do lodówki i schłodzić, najlepiej przez całą noc Sernik kawowy z kokosową pianką łączy w sobie gorzki, mocno kakaowy i bardzo cienki spód z ciasta kruchego, aromatyczną, kawową masę serową oraz słodką, mocno kokosową i delikatną w swej strukturze piankę. Masa serowa wykonana z trzykrotnie mielonego twarogu jest zwarta i wilgotna i ma kremową konsystencję. Sernik należy schłodzić
Smakołyki Berenikiteraz pora ją wykorzystać!A najlepiej wykorzystać do pysznego ciacha!Albo sernika z makiem … albo np. takiego jak dziś!Niesamowicie puszyste … delikatne … miękkie ciasto ucierane z fantastyczną masą makową jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta!Do kawy … do kakao … do ciepłej herbatki – gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie do dokładkę!Albo i dwie
Ostra na Słodkostopniach. W tym czasie gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będziemy podgrzewać mleko dodajemy do niego mannę i zagotowujemy z sypkim budyniem. Gotową masę studzimy. Do ciasta nie zbędna jeszcze nam będzie galaretka(...)Zalewamy więc ją wrzącą wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostawiamy w chłodnym miejscu do stężenia. Gdy wszystkie składniki mamy już zimę należy je połączyć. Na ciasto wykładamy masę z kaszy mannej i układamy na wierzchu pokrojone w plastry owoce. Wszystko zalewamy lekko tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki na około godzinę. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziesoli Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie mieszamy ze sobą sypkie składniki i dalej miksując dodajemy po 1 łyżce do masy. Gotowe ciasto (trochę przypomina kruszonkę, ale nie trzeba już zagniatać go na gładko) dzielimy na 2 części, 1 schowałam do zamrażalnika, drugą na co najmniej 30 minut do lodówki. Następnie częścią(...)kasza manna, truskawki, Z owocami, Ubijamy białka z solą na sztywno, pod koniec partiami dosypujemy cukier . Pianę mieszamy ze śmietaną, a następnie dodajemy budyń i kaszę. Taką masę wykładamy na brązowe ciasto znajdujące się w blaszce, na wierzch wykładamy truskawki, a na truskawki ścieramy drugą część ciasta, wyjętą z zamrażalnika. Pieczemy ok 45 minut w 180 st. C Smacznego
Cynamonowe szczęściepieczenia; Wykonanie: Ubić pianę z białek. Dalej ubijać, dodając do białek cukier kryształ. Następnie delikatnie wmieszać kokos, mąki i proszek do pieczenia. Ciasto piec około 20 minut w temperaturze 180 o C. Składniki na masę budyniową: 3 żółtka; 3 łyżki cukru kryształu; 1 szklanka mleka; 1 kostka masła; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 3-4 łyżki waniliowej kawy cappucino; Wykonanie: Żółtka(...)szklankę adwokata, pokruszone biszkopty oraz 2 łyżki wiórków kokosowych, a na końcu rozpuszczoną i schłodzoną lekko czekoladę oraz rozpuszczoną żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożenie placka: Połowa biszkoptu-połowa masy budyniowej-ciasto kokosowe-druga połowa masy budyniowej-druga połowa biszkoptu-masa kokosowa. Gotowe ciasto posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto biszkoptowe przed przełożeniem dobrze jest lekko naponczować
In my kitchenbędzie się miało 18 lat :) Na początku miałam zrobić inny tort, jednak poszperałam na wielu blogach, każdy dał mi jakiś pomysł i ostatecznie w głowie ułożyłam plan tego urodzinowego ciasta, ale następnym razem zamienię jeden środkowy, jasny biszkopt na ciemny, żeby było w nim trochę koloru. Nie będę skromna, wyszedł pyszny ! :) zapraszam do polubienia fanpage : https://www.facebook.com/charlotte.gotuje(...)cukrem, studzimy. Dodajemy aromat i mieszamy. Wykonanie : 1 część ciasta --> nasączamy --> większa część masy bananowej i w nią wciskamy małe kawałki bananów 2 część ciasta --> nasączamy --> masa Milky Way --> herbatniki --> pozostała część masy bananowej i w nią też wciskamy kawałeczki banana 3 część ciasta --> nasączamy i cały tort smarujemy bitą śmietaną (zostawiamy trochę
charlotte gotujesztywno, pod koniec ubijania dodaję po trochu cukier. Zmniejszam obroty miksera i wlewam powoli olej i ocet . Skrobię i proszek do pieczenia przesiewam i dodaję porcjami do masy, mieszam delikatnie łyżką . Ciasto ciemne: Jajka i żółtka ubijam c cukrem na puszystą masę , dość długo, aż masa podwoi swoją objętość , wtedy zmniejszam obroty miksera i wlewam pomału olej i ocet(...)ładnie się połączą . Blaszkę do pieczenia wykładam papierem (31x21) Nakładam ciasto kupkami i delikatnie „mącę „ Piekę około 50 minut w 180 st C. góra dół Kiedy ciasto się piecze, przygotowuje galaretki i masę budyniową . Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach gorącej wody i odstawiam do lekkiego stężenia. Budynie gotuję wg wskazań producenta w 3 szklankach mleka, odstawiam do wystudzenia. Całkiem zimny
Takie tam pichceniemiękkiej margaryny6 jajek300 g cukru pudru2 łyżeczki cukru waniliowego3 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g rodzynekkilka kropli aromatu cytrynowegoDodatkowo:2 opakowania gotowej polewy czekoladowej50 g masy marcepanowej na gwiazdkiSkładniki na ciasto zagnieść. Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie cisto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i ułożyć na nasmarowanym tłuszczem spodzie blaszki - tortownicy. Wstawić(...)Odstawić do wystudzenia. Przy pomocy dużego talerza odciąć kawałek sernika - tak, aby przypominał kształtem księżyc (fot.1).Polewę czekoladową przygotować wg zaleceń na opakowaniu i pokryć nią całe ciasto (fot.2). Masę marcepanową rozwałkować na grubość 2 mm i powycinać z niej gwiazdki, którymi następnie udekorować nasz księżyc.Źródło przepisu podstawowego: opakowanie serka Dr. Oetker
Świat Ciasta