sztywną pianę ze 100 g cukru, solą i cukrem waniliowym, poczym żółtka połączyć z pianą. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając trzepaczką rózgową połączyć z masą jajeczną. Ciasto wylać na blachę, równomiernie rozprowadzić i piec 10 min na złoty kolor. Biszkopt położyć na posypaną 2 łyżkami cukru pudru ściereczkę i przykryć drugą wilgotną i zimną ściereczką. Śmietankę(...)ubić z sokiem i skórką cytrynową na sztywną pianę dodając resztę cukru. Zdjąć mokrą ściereczkę. Biszkopt posmarować masą i zwinąć ciasto przy pomocy znajdującej się pod spodem ściereczki. Roladę posypać cukrem pudrem. Ja dodatkowo udekorowałem i zawinąłem galaretkę wyciętą w kształt serca. Smacznego
Konrad Gotujepodgrzewamy, wsypujemy suche galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. (Jeśli używamy świeżych jabłek, należy je obrać, zetrzeć na tarce i usmażyć, dodając cukru do smaku).3. Placki przekładamy ciepłą masą jabłkową. Ciasto odstawiamy, by masa stężała. Gotowe oprószamy cukrem pudrem.Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki na blache 23 cm na 34 cm ciasto: 170 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru 150 g masła 2 żółtka masa pomarańczowa: 3 pomarańcze 14 łyżek cukru polewa: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 1 łyżka kakao Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujmy na stolnicę. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto(...)zaszkli. Owoce kroimy w kostkę i smażymy z pozostałym cukrem aż pod wypływem ciepła rozpuści się i zgęstnieje. W tedy dodajemy usmażoną skórkę, mieszamy dokładnie i gotową masę przelewamy na ciasto. Polewa: masło rozpuszczamy i dodajemy cukier i kakao. Mieszamy dokładnie polewę aby się nie przypaliła. Gotową jednolitą masę przelewamy na ciasto. Posypujemy migdałami. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieszklanki soku rozrobić budynie. Resztę soku zagotować wraz z winem i cukrami. Na gotujący się sok wlać rozrobione budynie. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń wylać na jabłka. Ciasto piec około 40 minut w temp. 180st. Całkowicie ostudzić. Wierzch: 400g śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, 150ml ajerkoniaku(...)łyżka żelatyny. Żelatynę rozpuścić w trosze wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Powoli wlewać zimną żelatynę oraz ajerkoniak. Masę rozprowadzić na wierzchu ciasta. Schłodzić, by masa stężała
Z miłości do słodkościmasę. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier puder, oraz przestudzoną żelatynę. Z przestudzonego ciasta odcinamy wierzch – rozdrabniamy go. Na ciasto wykładamy masę, całość obsypujemy pokruszonym ciastem z odciętego wierzchu i dekorujemy owocami granatu. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBISZKOPT Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z cukrem na sztywno, dodając po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej formy (40x25), piec ok.30 minut w 175 stop. Ostudzone ciasto przekroić na połowę. KREM KRÓWKA Margarynę utrzeć na puch, dodając po łyżce masy krówka, dobrze(...)PONADTO Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Odlać szklankę galaretki. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodając po woli szklankę tężejącej galaretki, ubić. SKŁADANIE CIASTA biszkopt masa słonecznikowa masa krówka nasączone w ponczu herbatniki śmietana z galaretką biszkopt galaretki (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia DanusiKokosowe, delikatne ciasto z nutką migdałów i alkoholu. Słodycz masy przełamują słone krakersy. Efektowne ciasto, które nie wymaga za wiele wysiłku i czasu. Przepyszne, w dodatku nie grozi zakalcem ;) Najlepsze na drugi, trzeci dzień. Polecam! Składniki: 550 g krakersów 250 g wiórków kokosowych 100 g płatków migdałowych 1 l mleka 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)prostokątną blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć warstwę krakersów, na krakersach rozsmarować trochę masy, postępować tak samo, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu ma być masa budyniowa. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego
Domowa cukiernia EwyDługo szukałam przepisu na idealną szarlotkę, wypróbowałam wiele, aż w końcu moje serce skradła szarlotka królewska. Myślę, że użyta w niej mąka krupczatka jest gwarantem nie przemakania ciasta z masy jabłkowej a wierzchnia kruszonka jest chrupiąca nawet po kilku dniach. Podane składniki są na bardzo dużą blachę ok. 30x40 cm ciasto 4 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru(...)nadal ubijając, na końcu dodać proszek budyniowy i delikatnie wymieszać łopatką. Po 20 minutach wyjąć ciasto, posypać je bułką tartą, wyłożyć jabłka, na to równomiernie masę bezową, na samym końcu zetrzeć zamrożoną kulkę ciasta. Przez 10 minut piec ciasto z górna i dolną grzałką, potem przez kolejne 25 minut piec tylko z górna grzałką. Pod koniec pieczenia kontrolować stopień zarumienienia
Jadło i czytadłokażdej z osobna ciasto wymieszałam. Dużą prostokątną blaszkę wysmarowałam margaryną i wysypałam tartą bułką. Łyżką układałam (na przemian kolorami) kupki z ciasta. Piekłam 45 minut w temp. 175°C. Po upieczeniu i przestygnięciu przekroiłam na 2 blaty. Przygotowałam masę z:- 250 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej)- 1 galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1 szklance wrzącej wody- 250g serka mascarpone- 3 łyżek(...)śmietankę z cukrem pudrem, wmieszałam mascarpone, dodałam ostudzoną, tężejącą galaretkę, delikatnie wymieszałam. Blaty ciasta lekko posmarowałam dżemem morelowym i przełożyłam masą (uwaga – szybko tężeje). Wierzch i boki ciasta również posmarowałam masą, a dekorację zrobiłam z rozpuszczonej czekolady. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Ciasto „Tulipan” appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoCzas karnawału, a ja proponuję tradycyjny serniczek z dodatkiem brzoskwiń. Bardzo smaczny może ktoś się skusi. SKŁADNIKI Na ciasto 2 szkl. mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany kostka masła 1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru Masa serowa: 1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego 100 g masła 250 g cukru pudru 7 jaj 2 łyżki(...)Ścieramy skórkę z cytryny- wcześniej sparzamy cytrynę wrzątkiem. Brzoskwinie odsączamy, kroimy w duża kostkę, dodajemy do masy. Następnie wlewamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową. Kruche ciasto (3/4) ścieramy na tarce o grubych oczkach na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki posypujemy bułką tartą. Na ciasto kruche wykładamy masę serową. Na wierzch ścieramy pozostałą
W kuchennym oknie Ewyciastem, które można również robić na wiele sposób. Polecam sernik na kruchym spodzie puszysty i smaczny. SKŁADNIKI: Na ciasto 2 szkl. mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany kostka masła 1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru Masa serowa: 1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego 100 g masła 250 g cukru pudru 7 jaj 2 łyżki(...)Ścieramy skórkę z cytryny- wcześniej sparzamy cytrynę wrzątkiem. Rodzynki obtaczamy lekko w mące i dodajemy do sera. Następnie wlewamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową. Kruche ciasto (3/4) ścieramy na tarce o grubych oczkach na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki posypujemy bułką tartą. Na ciasto kruche wykładamy masę serową. Na wierzch ścieramy
W kuchennym oknie EwyDrugiego dnia po wyjęciu z lodówki również jest pyszne, choć wtedy to już zupełnie inne ciasto:) Składniki na dużą blachę. Będziecie też potrzebować dużego garnka, żeby wymieszać masę serową. Składniki na ciasto: - 4 żółtka - 1/2 szkl. cukru pudru - 3 szkl. mąki pszennej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 250 g masła - 3 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie: 1. Mąkę mieszamy(...)Również w osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli (pamiętajcie, żeby umyć mieszadełka miksera, inaczej się nie ubiją). Wykładamy ser i znowu delikatnie mieszamy łyżką. 8. Masę serową wykładamy na wystudzone ciasto. Na moim zdjęciu serniczek jest z brzoskwiniami. Wyłożyłam większość masy, a następnie ułożyłam na niej brzoskwinie z puszki pokrojone w kostkę i przykryłam resztą masy
Kraina Tysiąca Smakówgram cukru Polewa karmelowa: 0,5 szklanki cukru brązowego 0,5 szklanki śmietanki 30% szczypta soli morskiej Masa karmelowa: połowa gotowej masy karmelowej plus 250 gram serka mascarpone 100 gram orzeszków ziemnych solonych zmielonych Wykonanie (ciasto): Obie czekolady i masło roztapiamy w rondelku. Jajka ubijamy z cukrem. Do jajek wlewamy lekko przestudzoną masę czekoladową ciągle mieszając łyżką. Do tego dodajemy(...)Wykonanie (masa karmelowa): Łączymy połowę przestudzonej polewy karmelowej z serkiem mascarpone i połową zmielonych orzeszków. Wstawiamy do lodówki. Wykończenie: Upieczone ciasto przekrawamy na dwa blaty. Smarujemy 2/3 masy karmelowej na ciasto. Nakładamy drugi blat. Smarujemy resztą masy karmelowej. Posypujemy pozostałymi orzeszkami. Polewamy przestudzoną polewą karmelową. Smacznego
Pyza i SurówkaCiasto Aniołek , już sama nazwa sugeruje , że ciasto jest pyszne . Potwierdzam :) Ciasto składa się z amoniakowych placuszków , które przełożone są masą budyniową a całość zwieńczona wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepiej przygotować dzień lub dwa dni wcześniej ponieważ musi nawilgnąć od masy a wtedy rozpływa się w ustach. Ciasto: 4 szkl mąki pszennej2 jaja¾ szklanki kwaśnej śmietany½ szklanki cukru(...)budyniu śmietankowego2 łyżeczki amoniaku1 łyżeczka proszku do pieczenia Amoniak namoczyć w śmietanie. Zagnieść ciasto i podzielić na 4 równe części, rozwałkować na cieniutkie placki. Każdy placek piec oddzielnie około 10 minut w 180 st. C, placki nie powinny się zbyt zrumienić. Masa:3 szkl mleka¾ margaryny¾ szkl cukruZagotować 2,5 szkl mleka z cukrem i margaryną
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniazaraz po upieczeniu troszkę się kruszy. CIASTO KOKOSOWE z pieczeniem ok 2 h Łatwe duża blacha 23/33 Składniki: Ciasto * mąka 3 szkl * margaryna 1 kostka * żółtka 5 szt * cukier 0,5 szkl * cukier wanilinowy 1 szt * proszek do pieczeni 1 łyżeczka Masa * białka 5 szt * cukier 1 szklanka (ja dałam pół szklanki) * śmietana kwaśna 18* 2 pojemniki po 600ml(...)drugą schłodzić. Masa białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Stopniowo dolewać śmietanę nie przerywając ubijania. Na końcu wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Masę wylać na ciasto i przykryć drugą połowę ciasta startego na tarce lub urywać kawałki ciasta i kłaść na masę. Piec w 170* około 40 minut. Ja piekłam to ciasto ponad 90 minut
sierotka maRysia w kuchni