dodając do masy jajecznej. Razem z ostatnią porcją twarogu dodajemy 1 łyżkę budyniu, miękkie masło i esencję rumową (można inną, jaką kto lubi). Ponownie wyrabiamy. Masa serowa nie musi być utarta na puch. Ciasto rozwijamy i kroimy (każdy płat) na 12 prostokątów (ok. 10×8 cm). Wewnątrz każdego prostokąta, ostrym, cienkim nożykiem robimy w rogach nacięcia, nie docinając ciasta(...)serem, czy też upieczone i wypełnione masą lub bitą śmietaną ciastka francuskie, wśród ciast, plasują się w moich zakamarkach kulinarnych na bardzo wysokiej pozycji. Kruche i delikatne, listkowane ciasto, osłodzone masą serową, przyprószone cukrem pudrem stanowi łakomy kąsek dla dorosłych i dla dzieci. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Ciastka francuskie z serem appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkodowolnie. Ja rozsmarowałam słoiczek powideł mandarynkowych które rozgrzałam, dodając do nich płaską łyżeczkę żelatyny rozmieszaną w kilku łyżkach gorącej wody. W przepisie jaki dostałam od p. Agnieszki , masą na przełożenie ciasta nie była śmietana lecz masa budyniowa. Ja zrobiłam śmietanę i muszę napisać, że jest to masa delikatna i trzeba przechowywać ją w chłodzie. Najlepiej smakuje dnia następnego, wtedy(...)katarzynki skruszeją. Jeśli ciasto przeznaczymy do transportu, to zróbmy masę budyniową. A to przepis na wykonanie masy budyniowej. Szklankę mleka zagotować z 1 masłem i 1/4 szklanka cukru. W drugiej szklance mleka rozmieszać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1 łyżkę mąki pszennej, wlać na gotujące mleko- wymieszać i zagotować ponownie. I jeszcze mała poprawka, na pierwszą warstwę ciasta biszkoptowego rozsmarujmy
Proste PotrawyJakoś tak się złożyło, że nazbierało mi się trochę więcej samych białek i nie wiedziałam co z tym zrobić. Bezy trzeba suszyć, na ciasto z masą też nie miałam ochoty, więc zaczęłam przeglądać przepisy Siostry Anastazji i znalazłam ten właśnie przepis w książce pt: 103 Ciasta....Ciasto nie jest pracochłonne i ładnie się prezentuje. Wspaniałe do kawy lub popołudniowej(...)papierem do pieczenia. Szykuję masę kokosową: białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier, wiórki i mąkę. Na końcu daję śmietanę. Wszystko razem wymieszam i przekładam masę na wyłożone, surowe ciasto. Na wierzch daję pozostałe ciasto czekoladowe i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170'C-180'C na około 30-40 minut.Upieczone możecie polać polewą. Ja pominęłam
Ciasteczkowy PotwórMąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Mąkę mieszamy razem z masą cukrowo-jajeczną. Dodajemy olej, kilka kropli aromatu. Całość miksujemy na najwyższych obrotach, do całkowitego połączenia. Dzielimy masę na ciasto na dwie części. Do jednej wsypujemy płaską łyżkę niesłodzonego kakao. Dokładnie mieszamy, tak żeby kakao nie pozbijało się w grudki. Piekarnik nagrzewamy na 180⁰C. Tortownicę wykładamy papierem(...)środek formy wlewamy na zmianę po łyżce ciasta – raz ciemnego, raz jasnego. Czekamy, aż każda warstwa się rozpłynie i powtarzamy – łyżka ciemnego i łyżka jasnego. Gdy wykończymy obie masy, na cieście rozkładamy truskawki, przekrojeniem do dołu. Ciasto podniesie się ponad poziom owoców i je zatopi. Pieczemy 35-45 minut, w zależności od wielkości tortownicy (moja ma 24cm, spokojnie możecie użyć
Karo in the Kitchenjajko, 1 sztuka sól, 1/2 łyżeczki Przygotowanie Masło rozpuszczamy w garnuszku, pozostawiamy do wystudzenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól, wlewamy mleko i wystudzone masło. Wyrabiamy gładkie ciasto. Masę dzielimy na 12 części, formujemy kulki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kulki ciasta, delikatnie spłaszczamy, nacinamy na krzyż. Wkładamy na całą noc do lodówki. Rano rozgrzewamy piekarnik do temperatury
Gotowanie moimi oczamiczęść wałkuj na prostokąt, natnij boki, a środek pozostaw w całości, aby nałożyć nadzienie. Wzdłuż ciasto posmaruj frużeliną, nałóż kawałki rabarbaru i ponownie na wierzch dodaj jeszcze trochę truskawkowej masy. Ciasto zaplataj na przemian, tworząc zwarty strudel. 5. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na nim gotowy strudel i pozostaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej
Apetyczna babeczkaśmietany 30% 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej masa cukrowa krem maślany Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieść w misie miksera i wymieszaj na gładką, puszystą masę. Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Ciasto pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Na tą wielką blaszkę przygotowałam(...)pianę. Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy będzie zimna połącz ją delikatnie z ubitą pianą. Całość wylej na blat ciasta i przykryj drugim. Odstaw na min. godzinę do lodówki. Następnie całość wysmaruj dookoła i z wierzchu kremem maślanym i obłóż masą cukrową. Dekoruj wedle uznania- wierzę, że twój tort będzie cudny. Uwierz w to i ty i do dzieła. Smacznego
Wielki apetytszklanki mąki pszennej 2-3 łyżki oleju rzepakowego + do smarowania patelni Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego umieścić w niedużym naczyniu - garnek lub wysoka plastikowa miska - zmiksować na jednolitą masę. Ciasto odstawić na 10 minut. Patelnię smarować odrobiną oleju, najlepiej za pomocą pędzelka - rozgrzać. Na rozgrzanej patelni, rozprowadzać cienką warstwę ciasta naleśnikowego. Naleśniki smażyć na średnim ogniu, około 2 minuty
kolorowotorcikowosporo - moje truskawki były dość wodnite i bałam się, żeby mi całość nie popłynęła. Trzyma się dzielnie, ale konsystencja tego ciasta w dużej mierze zależy właśnie od jakości truskawek. I oczywiście jogurtu - mój był średnio gęsty. Dlatego jeśli masa jeszcze przed dodaniem żelatyny będzie Wam się wydawała bardziej zwarta - można dać jej mniej.Jogurtowo-truskawkowy sernik z mascarpone i białą czekoladą(...)zimnej wodzie, zalać gorącą i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzoną dodać do masy serowej, zmiksować, żeby nie było grudek. Dodać pokrojone na ćwiartki truskawki, zmiksować blenderem na gładką masę.Ciasto wyłożyć na ostudzony spód.Schłodzić w lodówce przez noc.Przed podaniem udekorować resztą owoców.Smacznego!Myślę, że tym razem to już ostateczne pożegnanie z truskawkami. Choć kto wie - zawartość sklepowych
Pożeraczka, czyli raz adobrzesuszone morele, figi, orzechy, migdały i rodzynki. Ubijamy na sztywno pozostawione białka i dodajemy do masy makowej z ekstraktem wanilowym i rumem. Delikatnie mieszamy. Jeżeli szykujemy masę samodzielnie zaglądamy do Joanny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą wałkujemy(...)prostokąt grubości ok. 3mm. Nakładamy 1/3 masy makowej pozostawiając 2 cm od brzegu. Zwijamy roladę, wzdłuż dłuższego boku, podwijając końce pod spód. Tak postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta i masy makowej. Papier do pieczenia smarujemy olejem, przekładamy roladę i zawijamy dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między papierem, a ciastem). Końce papieru pozostają otwarte. Makowce przenosimy na blaszkę, układamy w odstępach
mojewypiekiinietylkokartce składniki i tyle mnie widzieli:) Co by jednak o przepisie nie mówić jest bardzo smaczny. Po zrobieniu ciasta spróbowałam z ciekawości i stwierdziłam, że zrobiłam za słodką masę. Zrezygnowana wsadziłam ciasto do lodówki i czekałam na ocenę reszty domowników. Po połowie dnia i kilku pielgrzymek do lodówki nikt nie przychodzi do mnie nie krytykuje nie zachwala... hmm co jest(...)ubitej wcześniej na sztywno śmietany kremówki. Na koniec do gotowej masy dodajemy skórkę z pomarańczy i aromat pomarańczowy. ( można dodać gotową kandyzowaną skórkę z pomarańczy) Gotową masą przekładamy ciasto i dekorujemy według uznania. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzielubi chrupiących orzeszków?Chyba nie ma takiej osoby,a jeszcze w cieście z kremową masą,kruchym ciastem,pianką i dżemikiem...to połączenie jest naprawdę pyszne,idealne na każdą okazję,To ciasto króluje w moim rodzinnym domu już wiele lat-polecam SKŁADNIKI: ciasto: 40 dkg mąki 4 żółtka 15 dkg cukru 20 dkg margaryny 2-3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 0,5 łyżeczki amoniaku dodatkowo: 2 szkl. orzechów powidła (śliwkowe,lub z czarnej porzeczki) 4 białka(pozostałe z ciasta) i 10 łyżek cukru na masę: 0,5 l mleka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 kostka margaryny PRZYGOTOWANIE: z podanych składników zagnieść ciasto ,podzielić na dwa placki,na wyłożoną papierem dużą blaszkę rozwałkować
Swojskie jedzonkododając do niej cukier - pianę przełożyć delikatnie do masy śmietanowej, wymieszać łyżką do połączenia się składników - masę przelać na podpieczony spód, wyrównać łyżką - wyjąć schłodzoną drugą część ciasta, pokruszyć ją na wierzch masy śmietanowej tworząc warstwę kruszonki - ciasto piec w 180 stopniach przez 50-60 minut - pozostawić w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia Ciasto styropian nie smakuje jak typowy sernik, zwłaszcza(...)smak twarogu dla mniej wprawnych smakoszy. Masa jest śnieżnobiała, co również odróżnia ją od masy sernikowej, która ze względu na obecność żółtek jest zazwyczaj lekko żółtawa. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce, masa jest zwarta i nie ma problemów z jego krojeniem nawet jeśli jest w temperaturze pokojowej, ale podobnie jak sernik, lepiej smakuje schłodzone
Smakołyki Berenikisobą, po czym krótko zmiksować całość. Poszczególne placki na tort piecze się krótko w trzech tortownicach, ale nie martwcie się, jeśli nie macie ich u siebie. Zmiksowana masa na ciasto może bowiem spokojnie poczekać do następnego pieczenia, wiec możecie placki upiec po kolei. Przygotowanie kremu to również dosłownie kilka chwil, potem pozostaje już tylko składanie tortu. Dla mnie osobiście(...)wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem. UWAGA: Jeśli nie masz 3-ch tortownic możesz placki upiec po kolei. Ja piekłam najpierw dwa, a potem trzeci. Zmiksowana masa na ciasto może poczekać. W jednej misce wymieszaj suche składniki (oprócz cukru) tj: mąkę, przyprawę piernikową, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. W drugiej misce utrzyj masło na puszystą, jasną masę, dodaj
Słodko-Słony Świat Ilonypowrotem ciasto. Przykryć ściereczką - lub owinąć folią spożywczą - lub przykryć drugą miską - i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości. W oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta, przygotować masę twarogową. Do sera dodać 1 całe jajko, cukier oraz pastę waniliową i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią , w ten sposób je odgazowywujemy(...)Następnie ciasto rozciągnąć/rozwałkować w placek o wymiarach ok. 30x45cm - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością mąki. Foto 1 Foto 2 Foto 3 Foto 4 Placek ciasta posmarować równomiernie masą twarogową, zostawiając wzdłuż dłuższych boków ranty ok 2 cm dla łatwiejszego zawijania ciasta - Foto 1 . Łapiąc za dłuższy bok, zagiąć 1/3 płatu ciasta do środka i następnie
Grunt to przepis!