Ciasto 125 dag margaryny 1 jajko 400 g maki 50ml miodu 20 g kakao 1 lyzeczka proszku do pieczenia 120 g cukru pudru Mieszamy razem make, kako, cukier puder i proszek do pieczenia Dodajemy jajko i posiekana margaryne Wszystko razem ugniatamy dodajac stopniowo miod Kiedy juz ciasto jest gotowe dzielimy
Klaudynkowa kuchniaWymyśliliśmy nietypową babkę na zbliżające się Święta. Zamiast babki piaskowej lub drożdżowej upieczemy babkę makową. Składniki: -na kruche ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru(...)ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem migdałowym. Dodajemy mak i miksujemy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką. Masą makową wypełniamy przygotowaną wcześniej foremkę z ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 15 minut. Zmniejszamy temperaturę
Maminek kulinarnysię z dzieciństwem. Zawsze późnym latem babcia zbierała owoce róży by zrobić z nich cudownie słodką marmoladę a mama kupowała paluchy z makiem, którymi zajadałam się najchętniej każdego poranka. Piegowate bułeczki z marmolada z owoców róży ciasto: 325 ml letniego mleka 50 g masła, roztopionego 1,5 łyżeczki majonezu 500 g mąki pszennej łyżka maku 50 g cukru pół
Dzieje kuchennej Wiewiórydruga połowa marmoladą brzoskwiniową i kremem czekoladowo-orzechowo-jogurtowym. Kruche kwiatuszki wyglądają bardzo dekoracyjnie, ale przede wszystkim są smaczne. Przepis na około 48 sztuk. Składniki na ciasto na 48 kruchych kwiatków: 300 g maki pszennej 150 g masła 70 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić ½ opakowania cukru wanilinowego) 1 jajko 1 duża szczypta proszku do pieczenia Składniki(...)przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem. Jajka ubić lub utrzeć dodając ekstrakt waniliowy i stopniowo dosypując cukier puder. Całość wlać do mąki i w misce zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, każdą z nich rozpłaszczyć, żeby się szybciej schłodziła i okręcone folią spożywczą włożyć do lodówki co najmniej na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować cieniutko
Trzeci talerzryżu, ale równie dobrze można kombinować z kaszą jaglaną, tofu naturalnym, czy też domowej produkcji serkiem typu ricotta. Składniki (użyłam formy o średnicy 22 cm): na ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g maki krupczatki 250 ml oleju roslinnego 1 duży banan 80 g brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie 400-450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku Krem(...)olejem i cukrem. Dodaj do powstałej masy szpinak i ponownie zblenduj. Powstanie o taka właśnie zielona breja. Dokładnie zmiksuj zieloną papkę z mąkami i proszkiem do pieczenia. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia na dnie, a boki formy posmaruj delikatnie olejem. Piecz ciasto przez około 45 minut w temp. 180 c. Zanim zaczniesz przekrawać ciasto obetnij jego brzegi
greenscarfwzględu na dodatek mąki pszennej nie jest zbity jak w typowym razowcu. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok.1 kg Hydratacja ciasta: 79% Bardzo smaczny, polecam! Z braku maki żytniej typ 1150 dałem mieszankę żytniej 2000 + 720. Takiej żytniej 1150, 1400 nigdzie nie mogę znaleźć. źródło przepisu: http://hlebopechka.ru/ Zaczyn 30 g aktywnego zakwasu żytniego razowego(...)wodą, wymieszać i zostawić na co najmniej 30 min. w zamkniętym naczyniu (np. słoiku). Wystudzić do temp. pokojowej. Można zrobić w tym czasie co zaczyn i zostawić do rana. Ciasto cały zaczyn cała zaparka (wystudzona) 250 mąki żytniej 1150 (lub 90 g żytniej razowej 2000 + 160 g żytniej jasnej 720, razem 250 g) 215 mąki pszennej 450 3 łyżeczki cukru
Przepisy na domowy ser i chlebciasta, składniki Pierwsza warstwa ciasta to będziie spód składniki to 3 szklanki mąki tortowej 1 margaryna miękka, 3 łyżki cukru 5 żółtek, 3 lyżeczki proszku do pieczenia pieczemy w dużej blaszce 180st 9 0 min przyrządzanie pierwszej warstwy Składniki na ciasto zagnieść dobrze .1/3 ciasta zamrozić na 30 min .potem wyjąć i rozwałkować ,dać na blaszkę .Druga warstwa ciasta składniki(...)tego dodać masło lub margarynę rozpuszczoną zimną i po kolei resztę składników ucierając na małych obrotach wykładamy na ciasto masę serową a na to brzoskwinie odsączone z puszki . trzecia warstwa ciasta warstwa makowa – składniki -1 szklanka cukru pudru ,szklanka suchego maku ,,5 białek, 1 łyżka mąki ziemniaczanej ,10 dag kokosu ,proszek do pieczenia ,cukier puder do posypania . przyrządzanie
Moje Wyrobymiodu naturalnego 2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka oliwy 2 płaskie łyżeczki drożdży instant 500ml letniej wody 2 łyżki maku do posypania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie mąki wsypujemy do miski, dodajemy drożdże, miód, oliwę oraz sól morską, wlewamy wodę - wyrabiamy ciasto mikserem przez około 7 minut lub ręcznie przez 8-10 minut. * ciasto jest luźne, więc, raczej, zalecam użycie(...)cieście. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Krok 3. Formę do wypieku chleba smarujemy oliwą, przekładamy do niej ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości naszej formy), wierzch smarujemy wodą, posypujemy ziarnami słonecznika oraz maku, odstawiamy w miejsce bez przeciągów na około 60 minut - aż urośnie na wysokość formy. Krok 4. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, delikatnie wkładamy
Moja Książka Kucharskacukry, mieszamy a jak zacznie się rozpuszczać dodajemy kakao i mieszamy wszystko razem. Podgrzewamy ale nie gotujemy. Odlewamy pół szklani a resztę studzimy. Składniki na ciasto: 20 g proszku do pieczenia 300 g maki tortowej 6 jajek Do lekko ciepłej polewy dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia. (Jajek nie ubijać osobno bo wyjdzie tak jak u mnie druga blacha
Mam apetyt na ...sól żółtko do posmarowania sezam jasny i czarny mak Z mąki, masła, jajka, soli i startego sera zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 h. Następnie rozwałkować ciasto na 1-2 cm grubości, pokroić na paluszki i szerokości około 1 cm. Posmarować żółtkiem i posypać sezamem oraz makiem. Piec ok. 15 min w 190 stopniach
Moja Galeria Smakumąki pszennej szczypta soli 1 żółtko Ciasto ciemne: 100 g zimnego masła 40 g cukru pudru 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego 140 g maki pszennej 10 g ciemnego kakao szczypta soli 1 żółtko 1. Ciasto jasne: Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. 2. Ciasto ciemne: Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść
kruche babeczkiChleb". Chleb pszenny na zakwasie z Vermont (Vermont Sourdough) Składniki: Zaczyn 30 g aktywnego zakwasu pszennego 140 ml wody 140 g mąki pszennej chlebowej Ciasto zaczyn jak wyżej 680 g mąki pszennej chlebowej 90 g maki żytniej razowej 420 ml wody 20 g soli Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy w misce na gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy na 12-16 godzin
Kulinarne przygody GatityNiestety nie zdążyłam zrobić innego zdjęcia...Przepis na ten sernik znalazłam w Klementynki . Składniki na ciasto: 5 dag margaryny 3 łyżki miodu [ miodowej lawendy ] 2 jajka 1 szklanka cukru 60 dag maki cukier waniliowy 1,5 łyżeczki sody Margarynę rozpuścić z miodem, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodac makę i resztę składników. Zagnieść ciasto
Moje domowe kucharzeniemojego męża😊 Doskonale smakuje z herbatką, kawą lub mlekiem. Moja ulubiona wersja jest z zimnym mlekiem sojowym.... pyszności😋Farsz do strucli możemy również przygotować z maku lub białego sera. Zapraszam 😊 Składniki (na 1 strucle): Ciasto: mąka pszenna 3 szklanki, cukier 4 łyżki, jajko 1 szt, drożdże suche 2 łyżeczki, skorka cytryny starta 1 łyżeczka, mleko pół szklanki, masło
kulinarne odsłony pati