ciasto z makiem - 8561 przepisów (strona:197/571)

Drożdżowe babeczki ze śliwkami 145

pozbawić pestek, pokroić na połówki, wymieszać z cynamonem i brązowym cukrem. 2. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 3. Ciasto: Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 1 łyżkę maki i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem

Szalona Kuchnia Eweliny
Super słodkie, bardzo radosne blondies z drażetkami Smarties... 192

poza brzegi foremki - będzie łatwiej wyjać gotowe ciasto. Masło przelej do miski i zmiksuj z cukrem i jajkiem. Proszek do pieczenia wymieszaj z maka i wsypuj powoli do masy, cały czas miksujac. Powstanie bardzo gęste ciasto. Czekoladę wmieszaj w ciasto. Całość przełóż do przygotowanej foremki, wyrównaj wierzch i udekoruj groszkami.  Piecz przez około 20-25 minut*.  Zostaw

Lejdi of the house
Seromak 229

takie ciasta domownicy nie mogą się nigdy doczekać! Ciasto serowo-makowe, idealne na co dzień i od święta. Połączenie maku i sera daje znakomity efekt wizualny oraz smakowy, a masa makowa od Helio sprawia że ciasto robi się w kilka minut dodatkowo jest ona świetnie doprawiona bakaliami i olejkiem migdałowym. Robiłam w formie o wymiarach

Pychotkaaa
SERNIK OREO 172

Jeżeli znudziły się wam tradycyjne serniki, polecam upiec serniczek oreo na ciemnym spodzie, zapieczony z ciasteczkami oreo i udekorowany bitą śmietaną. Bardzo smaczny, o kremowej konsystencji

Kulinarne Fantazje Marioli
Gruszkowa pokusa - odchudzony torcik 230

 U mnie sprawa jest prosta, są goście jest okazja do zrobienia ciacha. Tym razem chciałam, żeby było ono jak najbardziej odchudzone i udało mi się

Cynamonowe szczęście
Bułeczki śniadaniowe - żabki. 156

końcowej fazie przygotowań , a efekty oceńcie sami.     Skłądniki; 570 g maki pszennej 12 g drożdży instant ( mogą być świeże 2,5 grama ale trzeba zrobić rozczyn) 175 ml mleka 80 g masła 2 łyżki cukru pół płaskiej łyżeczki soli 2 jajka do ciasta plus 1 jajo do smarowania   Dodatkowo; sałata, wędlina, rzodkiewka, ser biały w plastrach, kiełki(...)mieszamy i wyrabiamy ciasto. Masło możemy rozpuscic w mleku.Jeśli używamy świeże drożdze wtedy, mleko należy podgrzać, dodac łyzke cukru, łyzke maki i drożdze, Wszystko wymieszać,zostawic na kilka minut az rozczyn urośnie i dodajemy do mąki. Wyrobic ciasto i odstawić na około godzine pod przykryciem. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielic na niewielkie kulki. Wszystko

Radość kipiąca uśmiechem.
Ciasto cztery smaki z masą serową 381

taki czerwony kolor. Źródło Ciasta S. Anastazji Ciasto 350 g margaryny (dałam masło) 1,5 szklanki cukru 9 jajek 9 łyżek oliwy 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 czerwony kisiel (pominęłam a w zamian dałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej i odrobinę czerwonego barwnika) 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych Masło utrzeć(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia  i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem. Podzielić ciasto na cztery równe części . Do pierwszej dodać kakao i wymieszać. Do drugiej wiórki kokosowe i wymieszać do trzeciej suchy mak i wymieszać. do czwartej mąkę ziemniaczaną z barwnikiem (lub czerwony kisiel). Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem i wykładać

O kuchni z uczuciem
Makowiec królewski 796

Mianowicie mamy w nim oczywiście mak, aromatyczne orzechy i adwokat. Makowiec to dla mojej rodziny obowiązkowy wypiek na święta, oczywiście zaraz obok piernika. Jedyną jego wadą jest proces przygotowania maku, który trzeba zaparzać i kilka razy zmielić. W tym roku dzięki firmie Helio obyło się bez tego męczącego procesu. Ich masa makowa zawiera wszystko to co powinna i jest pyszna(...)bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy

PatiGotuje
Rogaliki z parówką i sosem 382

parówek w cieście ..i były.. rogaliki z parówkami...Pomysł na takie rogaliki z parówką i sosem znalazłam tutaj ..moje rogaliki nie były posypywane makiem, ale i tak były smaczne..Od jakiegoś czasu do ciasta drożdżowego wykorzystuję miskę Tupperware , ale tym razem do wyrabiania ciasta wykorzystałam nowy robot..po prostu musiałam sprawdzić jak działa...ale ciasto wyrastało w misce

Moje domowe kucharzenie
Rożki z ciasta francuskiego z borówkami i cytryną 141

Rożki z ciasta francuskiego z borówkami i cytryną . Proste i szybkie w przygotowaniu. Najsmaczniejsze na cieście francuskim na maśle (a nie na tłuszczu palmowym). Jeśli macie

Moja Delicja
Bułeczki wrocławskie z makiem 176

wroclawskich.W orginale byly bez maku.Dzis juz ich nie kupicie,ale mozecie je upiec.Bulki sa pyszne i uniwersalne,bo pasuja do wszystkiego.Sa bardzo latwe,a ciasto bardzo wdzieczne do formowania.Polecam! Skladniki na 9 buleczek: 350 g maki pszennej 210 g mleka pol na pol z woda 1 plaska lyzeczka soli 1 lyzeczka miodu 1 lyzka oleju 2 lyzeczki suchych drozdzy dodatkowo(...)mak do posypania                    1 zoltko z 1 lyzka mleka do posmarowania Wykonanie: Wszystkie skladniki umiescic w misie miksera i wyrobic gladkie,elastyczne ciasto.Mise przykryc folia spozywcza i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci. Wyrzucic ciasto na blat,powtornie zagniesc i podzielic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makowiec - ciasto krucho - drożdżowe 256

Bardzo lubię makowiec z tym ciastem. Ciasto robi się szybko , jest cienkie, a farszu czyli tego co najlepsze  -  dużo.  Przepis z książki 'W

Stare Gary
Drożdżowe paszteciki z kapustą i pieczarkami 585

chłonęła płyn – tyle go należy dodać. Nie koniecznie trzeba zużyć całość. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, pozwalające na wałkowanie. Przykryć ciasto czystą ściereczką i odstawić do rośnięcia na około 1 godzinę, do momentu aż podwoi swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie, odkrawać po sporym kawałku i rozwałkowywać ciasto na grubość około 3 mm w prostokąt o wielkości około(...)stronie samego ciasta. Powstałą mini roladę – kroić ostrożnie ostrym nożem na kawałki 5 cm długości. Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czynność powtarzać, aż do wyczerpania całego ciasta. Tak przygotowane paszteciki odstawić ponownie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Przed wstawieniem do pieca, posmarować każdy pasztecik kwaśną śmietaną. Posypać makiem lub sezamem. Piec

Świat Domowej Kuchni