Ciasto które pachnie pomarańczami, czekoladą i makiem. Jest lekkie, delikatne i na pewno szybko zniknie ze stołu. Budyń pomarańczowy ze świeżych pomarańczy jest przepyszny. biszkopt makowy: 4 jajka wielkość M 4 łyżki cukru trzcinowego 50 g maku mielonego 3 łyżki płaskie mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa pomarańczowa: 1 litr soku z pomarańczy świeżo wyciśnięty /oko(...)ubijam, i kolejna łyżka jak poprzedni rozpuści się. Na końcu dodaję żóltka i już tylko mieszam mikserem do połączenia składników. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam i łącze z makiem. Dodaję do jajek i mieszam delikatnie od spodu łyżką. Formę o wymiarach 24X24 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masę makową. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp
wesoła kuchniapodłużnej foremce, i wyjątkowo nie dodałam żadnych owoców. Uwieńczeniem była tylko gruba warstwa maślanej kruszonki, i spora ilość rodzynek i skórki pomarańczowej, które dodałam do ciasta. Wyszło pysznie! Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny(...)dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić (ja robię to przy użyciu haka i miksera). Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość, po czym dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, posypać wierzch kruszonką, a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce
Walijskie PichcenieŚwięta Wielkanocne to czas refleksji i spotkań rodzinnych przy świątecznym stole, na którym nie może zabraknąć słodkości. Przedstawiamy wianuszek w opcji makowej. Ciasto drożdżowe świetnie komponuje się z makiem, a dodatkiem uzupełniającym jest tu lukier pomarańczowy ze skórką pomarańczową. Robi się go szybko i łatwo a efekt na stole jest bardzo ciekawy. Do wypieku użyłam Masy(...)Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym mleku. Odkładamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Do mąki, szczypty soli, dwóch jajek i oleju dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut. Wyrośnięte ciasto wałkujemy w prostokąt (możemy zrobić 2 mniejsze wianuszki lub jeden duży) i smarujemy masą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiciasto, które z odrobiną piernikowych przypraw, gruszkami i orzechami nabiera nowego smaku. Przełożone kremem kajmakowym i śmietankowym staje się wykwintnym ciastem dla ulubionych gości :) Składniki na ciasto (brytfanka 25x35 cm): 2 szklanki maki 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 250 ml mleka 1 i 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3 gruszki 2 garści orzechów włoskich 3 łyżki kakao(...)pudru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: 150 g marmolady z pigwy (lub innej, najlepiej kwaskowatej) 100 g gorzkiej czekolady (1/2 tabliczki) oraz połówki orzechów włoskich do dekoracji Przygotowanie ciasta: Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Zmieszać z cynamonem, przyprawą do pierników i posiekanymi orzechami. Gruszki obrać, pokroić w kostkę i odstawić. Białka ubić na sztywno
Trzeci talerzsoli. Zagnieść twarde ciasto. Wałkować cienko. Odłożyć do przeschnięcia. Następnie ciasto lekko oprószyć mąką, kroić pasy szerokości około 1-1,5 cm. Układać paski jeden na drugim a następnie pokroić w poprzek tworząc kwadraty. Ugotować al dente we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Rodzynki zalać miodem pitnym. Orzechy posiekać. Mak zalać wrzącym mlekiem, wymieszać i gotować do napęcznienia. Dodać orzechy, rodzynki(...)skórkę pomarańczową, wymieszać. Dodać miód do smaku. Wymieszać kluski z makiem. *Lub!!! kupić 250 g świeżego makaronu na lasagne ;) ** goździki, kardamon, kolendra, ziele angielskie, imbir suszony zastawa
królestwo garówSkładniki: 30 g świeżych drożdży, 300 ml ciepłej wody, 1 płaska łyżeczka cukru, 500 g maki pszennej typ. 405 (np. tortowej extra) + 50 g maki do podsypania, 1 łyżeczka soli. Przygotowanie: Ciasto przygotowujemy w dużej misce lub za pomocą robota. Zaczyn: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy 100 g mąki, dokładnie mieszamy (ciasto powinno być gładkie), przykrywamy
Moniki Smakołykipewno będą wam smakować Kruche ciasteczka orkiszowe z makiem 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (200 g) 75 g masła 2 żółtka 1 opakowanie budyniu śmietankowego (proszku) 90 g ksylitolu lub erytrytolu 3-4 łyżki mleka 2-3 łyżki sypkiego maku niebieskiego Ze wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać
Fitkotposmarowania mak niebieski lub sezam do posypania Sposób wykonania : M leko lekko podgrzej ( około 30 C ), wlej do miski, dodaj łyżkę cukru, rozkruszone drożdże, wymieszaj, aby cukier i drożdże się rozpuściły. Dodaj trochę przesianej mąki, wymieszaj, rozczyn powinien mieć konsystencję słodkiej śmietany. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodaj do ciasta, jajka(...)Jeśli ciasto jest jeszcze trochę rzadkie, bardzo klei się do dłoni, dosyp mąki, wymieszaj. Ciasto podziel na porcje około 60 g każda, uformuj z niego kulki. Każdą kulkę lekko rozwałkuj na placek, na środek nałóż kawałek marmolady, zlep brzegi ciasta dokładnie ze sobą. Ułóż na wyścielonej blaszce papierem do pieczenia zlepianą stroną do dołu, lekko przygnieć, aby ciasto się
Przepisy i porady kulinarnepieczenia. Na cieście rozsmarowujemy masę makową i zwijamy jak roladę. Smarujemy białkiem. Pieczemy około 25minut w temperaturze 180 stopni w piekarniku z naczyniem żaroodpornym wypełnionym wodą. Domowa masa makowa Składniki 20 dag mielonego maku - 1 szklanka mleka - 75 g oleju kokosowego -1/2 szklanki miodu - 2 białka - 1 łyżka ksylitolu Wykonanie Mak mieszamy(...)spęczniał. Olej kokosowy roztapiamy z miodem i dodajemy do maku. B iałka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy ksylitol. Mieszamy z makiem. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na makowce. Makowce można udekorować polewą z rozpuszczonej gorzkiej czekolady. Są naprawdę aromatyczne i smaczne! Smacznego
Health-Fit-LifeTort makowy z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany Dzień dobry kochani, jak wam minął weekend? U mnie było świątecznie z okazji moich urodzinek, tak
Mój pomysł naStrudel Składniki. 45 dag maki pszennej 450 3 dag drożdży 5 dag cukru 3 żółtka surowe 5 dag masła 300 ml mleka 20 dag masła białko do smarowania ciasta mąka do podsypywania Nadzienie. 30 dag sera białego 8 dag cukru 1 łyżka miodu 1 jajko wanilia skórka pomarańczowa 3 łyżki żurawiny suszonej Wykonanie. Ser utrzeć z jajkiem i cukrem. Dodać
Kulinarny karnet ChristopheraUlubiona przez wielu z nas klasyka, któż nie lubi połączenia sera i maku ? Robiły go już nasze babcie, potem Mamy, ja skusiłam się na to ciasto pierwszy raz, oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała coś od siebie J i tak masa serowa zyskała mieszankę keksową i powidła domowej roboty a całe ciasto wzbogaciłam kajmakiem na życzenie męża(...)takim ciastem kojarzą mi się rodzinne święta u babci... Polecam :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej typ 500 ½ kostki masła ½ szklanki śmietany 18% 1 łyżka cukru 16 g cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: ½ kg maku ½ szklanki cukru 2 łyżki masła 3 jajka 2 łyżki gęstych powideł śliwkowych 100 g mieszanki keksowej
Wanilia i Kardamonwatykański - ciasto szczęścia Ciasto 3Bit Ciasto balowe Ciasto Bounty Ciasto cappuccino Ciasto chałwowe Ciasto Cielaczek Ciasto Cygańskie ścieżki Ciasto czekoladowe Ciasto drożdżowe z ananasem Ciasto drożdżowe z kruszonką Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką Ciasto drożdżowe z rabarbarem Ciasto Gargamel Ciasto kakaowe ze śliwkami Ciasto Kruszynka / Niebo Ciasto kubusiowe Ciasto mandarynkowe Ciasto marchewkowe z kremem Ciasto maślankowe(...)kawowe Ciasto Zebra Ciasto ze śliwkami Ciasto ze śliwkami (ekspresowe) Ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonką Ciasto z brzoskwiniami i pianką Ciasto z jabłkami Ciasto z jabłkami i budyniem Ciasto z jabłkami i kokosem Ciasto z jagodami Ciasto z jagodami (ucierane) Ciasto z morelami I Ciasto z morelami II Ciasto z morelami i kruszonką Ciasto z truskawkami Ciasto
Kuchnia domowa Anibardzo podbija jego smak.Robilam juz dwa razy te pyszne slimaczki i zdecydowanie stawiam na wersje z dodatkiem ziela angielskiego.Musicie koniecznie sprobowac.To jest pyszne! Skladniki na ciasto na 8 sztuk: 250 g maki pszennej 550 125 g mleka 1 jajko 1/2 lyzeczki soli 1 lyzeczka suchych drozdzy 40 g masla 40 g cukru Skladniki na nadzienie: 100 g suszonej zurawiny(...)mleko.Dodac wiorki masla.Make przesiac do misy,dodac pozostale skladniki i wyrobic na gladkie,jednolite ciasto.Mise przykryc folia spozywcza i odsatwic w cieple miejsce do podwojenia objetosci. jeszcze raz krotko ciasto wyrobic i rozwalkowac na prostokat o wielkosci 25x30 cm.ciasto posmarowac 2-ma lyzkami roztopionego masla i wylozyc przygotowana mase zurawina.Rownomiernie rozprowadzic.Zwinac w rulon wzluz dluzszego boku.Podziekic na 8 rownych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wlac mleko,dolozyc wiorki masla i podgrzac.Nie roztapiam masla do konca.Wlewam mleko do maki z plywajacymi nadtopionymi kawalkami masla. do misy robota odwazyc make,cukier,sol i drozdze.Wlac mleko z maslem i powoli wyrabiac do polaczenia skladnikow.Wbic jajko ,dodac zoltko i wyrabiac do otrzymania gladkiego ciasta odchodzacego od bokow misy.Odsaczyc(...)soku rodzynki i osuszyc w papierowym reczniku.Dodac do ciasta i wmieszac je wyrabiajac ciasto recznie.Przykryc sciereczka i odstawic ciasto w cieple miejsce do podwojenia objetosci. wyrzucic ciasto na blat,ogazowac i delikatnie podsypujac maka i podzielic na dwie rowne czesci.Zlozyc kilkakrotnie i umiescic w wysmarowanych olejem keksowkach.Mozna oczywiscie zaplesc w warkocz.Wtedy odlozyc na blache wylozona papierem do pieczenia.Odlozyc do powtornego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!