ciasta, które dosłownie rozsypują się na talerzyku (albo w ustach 😍), i to ciasto właśnie takie jest! Mega kruche, delikatne, nie za słodkie (łasuchy mogą polukrować górę, albo posypać cukrem pudrem). Piekę je z różnymi sezonowymi owocami, a zimą np. z brzoskwiniami z puszki. Każda wersja jest przepyszna 😋 Ciasto nie jest czasochłonne, a jeśli jeszcze przygotujemy sobie kruche ciasto wcześniej(...)jest wysokie . Kruche ciasta są jedynym rodzajem ciast, który lubię jak jest niski. To nie drożdżówka, która MUSI pięęęknie i wysoko wyrastać. Ale oczywiście jeśli lubicie wyższe ciasta, weźcie mniejszą blaszkę. Podsumowując - czy ciasto jest niższe czy wyższe jest pyszne, i koniecznie musicie je zrobić ! Składniki na ciasto: (u mnie blaszka 31cmx41cm) 2 szklanki maki pszennej ½ szklanki mąki krupczatki
Walijskie Pichceniewilgotne i miękkie. Można z powodzeniem zmrozić część ciasta i rozmrozić w razie niespodziewanych gości. Składniki: 8 białek (około 1 szklanka) 1 i 1/3 szklanki cukru 25 dag masła 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 dag zmielonych orzechów włoskich 5 dag zmielonych migdałów 3 łyżki maku (opcjonalnie) 1 łyżka kakao szczypta soli Roztopić masło i ostudzić. Ubić(...)pianę z białek, pod koniec dodać cukier i ubijać, aż powstanie gęsta piana. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać orzechy, migdały, kakao, sól i ewentualnie mak, wymieszać i dodać do piany. Wlać ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut w temp. 180 stopni Celcjusza. Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową. Smacznego
talerz przyjemnościpasem,więc trzeba przyśpieszyć trochę przygotowania. Ja dziś zrobiłam już Schab z suszonymi owocami i właśnie skończyłam "Mazurek pomarańczowy" z gorzką czekoladą. Takie ciasto piekłam poraz drugi w życiu, mój pierwszy mazurek był z makiem,. Był super, mam nadzieję,że ten będzie przynajmniej tak samo dobry. SKŁADNIKI: ciasto: 3 żółtka 200 g masła 300g mąki 100 g cukru pudru
Kuchnia Beatywymieszać najlepiej w robocie z końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego (hak). Dodać resztę mąki ( może się okazać, że nie cała ilość maki będzie potrzebna i dlatego nie należy wsypywać całości na raz). Ciasto powinno być dość luźne, zmieni konsystencję po wyrośnięciu. Wyrabiać 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość
Maślane ciasteczkoprzygotowaną mieszanką sypką. -Wyrobić łyżką /lub robotem/ jednolite , gęste ciasto racuchowe, odstawić na kilka minut i ponownie wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie lub gęste należy /na wyczucie/ dodać odrobinę maki ryżowej lub jogurtu, czy mleka. -Na patelni rozgrzać olej, nakładać po łyżce ciasta , na środek wcisnąć połówkę truskawki i smażyć placuszki /na wolnym
Zakamarki mojej kuchniprzesiać z solą do miski. Aby ciasto było jednolite i elastyczne należy wlać 1/3 szklanki ciepłej wody, dodać jajo i olej, a następnie zagnieść ciasto. Rozwałkować i wykrawać (szklanką) kółka. Na wycięte formy nałożyć farsz- mak z bakaliami i zlepiać pierogi. Pierogi gotować do czasu wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe pierogi polewać miodem
Tradycyjna Kuchniawyrobić ciasto. Następnie dodać rozpuszczone masło oraz spirytus i dalej wyrabiać. Ciasto powinno być sprężyste i lśniące, jeżeli będzie za rzadkie dodać jeszcze nieco maki. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ciasto jest dość kleiste dlatego do formowania pączków najlepiej nabierać na dłonie odrobinę mąki i następnie odrywać z z ciasta kawałki wielkości kurzego jajka (pączki
Mix smakuEklerki: Skladniki: 400 gr maki 220 gr masla 300 ml wody 8 jaj szczypta soli Maslo rozpuszczamy w wodzie, dodajemy szczypte soli, I dodajemy make, energicznie mieszajac do polaczenia. Jajka ubijamy po ostudzeniu ciasta. Szpryca nakladamy ciasto na blache wylozona papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 200 C, pieczemy 25-30 min. Po wyciagnieciu eklerek z piekarnika, rozcinamy
Smaki EdytySięgnęłam więc po kurkumę, która nadała bułeczkom ślicznego, żółtego koloru. A potem w oczy wpadł mi mak, i pomyślałam o cytrynowych muffinach z makiem, które wyglądają tak uroczo. Niewiele więc myśląc, dosypałam dwie łyżki do ciasta. I tak powstały moje słoneczne bułeczki - idealne na szare, deszczowe poranki. Słoneczne bułeczki z kurkumą i makiem Składniki: (na 10 bułek(...)jajko 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżki maku dodatkowo: 3 łyżki mleka Drożdże rozetrzeć z cukrem i 2 łyżkami wody. Dodać 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić zaczyn na 10-15 minut. Po tym czasie do przesianej mąki dodać zaczyn, resztę wody, sól i jajko, zagnieść ciasto. Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeżurawina, dla każdego coś dobrego. Takie muffinki są bardzo fajne bo można zapakować do pudełeczka, bez krojenia ciasta i zabrać je do szkoły czy pracy. Na pewno osłodzą dzień. Polecam :) Składniki: masa makowa: 100 g mielonego maku, 200 ml mleka, 50 g cukru brązowego(...)ekstraktu z wanilii, szczypta soli. Przygotowanie: masa makowa: W rondelku zagotowujemy mleko, wsypujemy mak, dodajemy żurawinę, rodzynki i całość gotujemy, ciągle mieszając, do całkowitego odparowania mleka. Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia, dodajemy migdały, jajko i energicznie całość mieszamy. ciasto: Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Całe jaja ubijamy
Moniki Smakołykisię wyrabia, ładnie formuje, a jak smakuje po upieczeniu! obłędnie maślane i z wierzchu chrupiące... boskie! Przepis z "O chlebie" Liski. Drożdżówki, Ślimaczki cynamonowe ciasto: 30 g świeżych drożdży 500 g maki 200 ml ciepłego mleka 150 g masła 1/2 łyżeczki soli 40 g cukru 1 jajko nadzienie: 80 g brązowego cukru ( u mnie trzcinowy demerara) 1/2 łyżki(...)białko do posmarowania Drożdże mieszamy z łyżeczka cukru, łyżka maki i mleka. Mieszamy i odstawiamy by mocno się spieniły. W rondelku podgrzewamy masło z mlekiem, tak by tłuszcz się rozpuścił. Studzimy. W misce mieszamy mąkę, sól, rozczyn, i cukier. Stopniowo dolewamy mleko z masłem, na końcu dodajemy jajko i zagniatamy ciasto, ja robiłam to hakiem miksera. Ciasto powinno być gładkie
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 250 g maki pszennej 200 g mąki żytniej T720 2 jajka 1/2 szklanki słodzika, u mnie erytrytol 40 g drożdży + łyżeczka cukru 1 szklanka mleka
czarrna od kuchniNadzienie 400 gramów sera twarogowego mielonego 2 żółtka 50 gramów cukru 1 cukier wanilinowy Sos malinowy 150 gramów malin mrożonych cukier według uznania 1 łyżeczka maki ziemniaczanej Naleśniki Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na jednolitą masę. Odstawiamy na 10 minut. Następnie smażymy naleśniki. Nadzienie Ser rozdrabniamy widelcem. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel i dodajemy do sera
Andzia PichciPrzepis na łatwą tartę upieczoną na bezglutenowym spodzie. Kruchy spód upiekłam bez dodatku masła, na bazie mąki kukurydzianej oraz maki z ciecierzycy. Ta druga nadaje ciastu specyficznego smaku charakterystycznego dla tego typu mąki. Jeśli nie jesteście zwolennikami tego smaku to możecie także przygotować spód z któregoś z poniższych przepisów: Tarta z cukinią i pomidorami Tarta z cukinią i szpinakiem Farsz
Healthycreations.plSernik z kulkami makowymi Połączenie dwóch pysznych ciast, czyli kremowego serniczka z aromatycznym makowcem, a wszystko zwieńczone delikatną bezową pianką. Niebo w ustach! Składniki
Blog z Apetytem