Sernik to bez wątpienia jedno z ciast, które najczęściej gości na naszych stołach. Dzisiaj przedstawiam niecodzienną odsłonę tego deseru. Jest on bardzo prosty w wykonaniu
Smiling Shrimpciasta w lodówce. Na 4-5 bagietek: Wodę do ciasta schłodzić w zamrażalniku do kilku stopni C. Do misy miksera dajemy po kolei: - 330 g maka pszenna T650, 220 g bardzo zimna woda, wyrabiamy ciasto do połączenia, zostawiamy na 20 minut autolizy; - potem dodajemy 190-200 g zakwasu pszennego sztywnego (50% wody) dokarmiony 7 godzin wcześniej, urósł 2,5 raza
Przepisy na domowy ser i chlebinne uroczystości rodzinne. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewnić szczęście i chronić przed działaniem złych sił. Ponadto mak, jako roślina zawierająca w makówce tysiące nasion, stanowił też symbol płodności - ponoć tarcie maku miało zapewnić pannom szybkie zamążpójście. Tradycyjny makowiec większości z nas kojarzy się z roladą z ciasta drożdżowego z nadzieniem makowym. Ja postanowiłam zrobić(...)wersję uproszczoną - bez ciasta 😉 Wegański makowiec - przepis Do przygotowania makowca będziesz potrzebować: 200g mielonego maku, 100g nieobłuszczonego sezamu, szklankę mleczka kokosowego, 2 banany, 50g rodzynek, 50g płatków migdałowych, 200g wiórków kokosowych, 5 daktyli, 250ml soku z pomarańczy. Do przygotowania polewy będziesz potrzebować: tabliczkę wegańskiej gorzkiej czekolady, łyżkę oleju kokosowego, 2 łyżki wiórków kokosowych. 1. Do garnka wsyp mak
Z notatnika dietetykaDzisiaj podaję przepis na wigilijne pierogi z makiem . Niektórzy przygotowują kluski z makiem, mnie bardziej smakują pierogi z nadzieniem makowym. Lubię lepić te pierogi, a najbardziej podjadać farsz makowy. Jest pyszny. Składniki: Ciasto: 350 g mąki (ok. 2 szklanek) 1 jajko szczypta soli ok. 200 ml wody(...)Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko oraz porcjami wodę i wyrabiamy ciasto rękami do czasu aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Nadzienie makowe: 150 g maku 300 ml mleka 2 łyżki miodu 1 łyżka masła 25 g rodzynek 50 g orzechów laskowych lub włoskich 1 łyżka cukru 1 żółtko
Salonik smakówczas, jeszcze trochę świąteczny, niczym Trzej Królowie niesiemy Wam w darze przepis na ciasto, które w te Święta zrobiło furorę w naszym domu. Smacznego! Makowiec bez pieczenia - bezglutenowy – hit tegorocznych Świąt (Zainspirowany przepisem z Jadłonomii) Z masą makową własnej roboty! Składniki na masę makową: 250 g maku 50 g orzechów włoskich 50 g migdałów bez skórki 50 g skórki kandyzowanej(...)agawy lub miodu Przygotowanie: Mak zalej gorącą wodą i pozostaw na 15 minut. Następnie odlej wodę i zmiel w maszynce dwa lub trzy razy. Zmielony mak wymieszaj z pozostałymi składnikami. Składniki na ciasto: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki mleka roślinnego (lub zwykłego) 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1/3 łyżeczki soli morskiej masy
Moja Mama Gotujebłyszczącą, lekko chrupiącą skorupkę). Na to wylewamy ciasto, które przygotujemy bez użycia miksera . Odwrócone ciasto z ananasem – Składniki: 100 g masła 80 g cukru brązowego ok. 380 g świeżego ananasa pokrojonego w kostkę (z jednego mniejszego ananasa) 240 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 1 łyżka maku 0.5 łyżeczki soli waniliowej lub zwykłej(...)formy. Pozostałą ilość masła rozpuścić i ostudzić (ale ma być płynne, gdy będziemy je dodawać do ciasta). Na cukrze z masłem poukładać ananasa w kostce. W jednej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, solą waniliową, makiem. W drugiej misce rozbełtać widelcem jaja, wymieszać z mlekiem, ekstraktem waniliowym i rozpuszczonym i ostudzonym masłem. Do mokrych składników wsypać
Moja Delicjamasła, roztopionego Masa: 1 l wody 200 ml mleka 200 g maku, zmielonego 30 g cukru trzcinowego 50 g miodu 1 jajko 50 g masła, roztopionego 30 g uprażonych, posiekanych pestek dyni 40 g uprażonych, posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek - można namoczyć w śliwowicy PRZYGOTOWANIE Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie. Ucieramy drożdże z łyżeczką cukru - do uzyskania(...)się zaparzy, dokładnie go odsączamy, przepłukujemy zimną wodą i pozostawiamy na gęstym sicie, aż woda całkowicie odcieknie. Dodajemy do maku cukier trzcinowy, jajko, miód, roztopione masło, orzechy, pestki i rodzynki. Dokładnie mieszamy masę. Gotową masę równomiernie rozkładamy na cieście i zwijamy całość w rulon. Zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy na godzinę do zamrażarki. Ostrym nożem kroimy ciasto
Moje Kuchenne Rewelacjeciasto: 500 g mąki pszennej (typ do 550) 120 ml letniego mleka 120 g jogurtu naturalnego kremowego (około 5 łyżek) 3 żółtka (jajka L) 25 g drożdży świeżych 5 łyżek oleju 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego szczypta soli 1 roztrzepane jajko do pomalowania kulek przed pieczeniem na masę makową: około 200 g sparzonego i zmielonego maku(...)lekko oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia, tak aby ciasto podwoiło swoją objętość. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto wyrasta, teraz przygotuję masę makową – można użyć gotowej masy makowej: Mak przekłam do miski, dodaję pozostałe składniki na masę i dokładnie mieszam – masa makowa jest gotowa. Końcowe przygotowanie ciasta: Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany
Uwaga Babcia GotujeTRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: 30-60 min -PORCJE: 6 Muffinki z niebieskim kremem CIASTO 1 szklanka mąki 1/4 szklanka maki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki wody 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia MASA 150 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan fix barwnik spożywczy niebieski DODATKOWO owoce, np. brzoskwinia(...)pokrojony w małą kosteczkę owoc (może być np. ananas, brzoskwinia lub truskawka). Śmietanę 30% ubijamy, dodajemy cukier puder, śmietan fix i barwnik niebieski. Przekładamy do babeczek. Oprószamy wyciągniętym wcześniej ciastem (lekko sproszkowanym. Dekorujemy wg uznania
Gotuję Testujęstołu. Polecam,z pewnością będziecie zachwyceni. Ciasto: ( blacha 20 x 30 cm ) 35 dag margaryny 3/4 szklanki cukru 9 jajek 3 szklanki mąki pszennej 9 łyżek oliwy 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 czerwony kisiel ( u mnie nie było nic) 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych(...)Margarynę utrzeć z cukrem,dodając stopniowo żółtka,oliwę,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto podzielić na 4 części. Do jednej dodać kakao,do drugiej mak, do trzeciej kokos,do czwartej kisiel czerwony ( ja nie dodałam nic bo mam tylko jeden sprawdzony kisiel,który daje kolor...niestety nie miałam
Niespełnione zdolności kulinarnedzień wcześniej. Ciasto orzechowe: 6 jaj 1 szklanka cukru 10 dag tartych orzechów łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki maki ziemniaczanej 1/2 kostki masła stopionego i wystudzonego Ciasto przygotować tak jak na biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąki, masło. piec ok 20-30 minut, po wystudzeniu przekroić na połowę. Krem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzekładamy go do misy i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). Podczas wyrabiania dolewamy roztopione masło. Ciasto jest gotowe kiedy odchodzi od ręki/miski. Gotowe odstawiamy na około 1 do 1 i 1/2 godziny . 3. W tym czasie przygotowujemy masę makową. Mak zalewamy wrzącą wodą, mieszamy chwilkę na malutkim ogniu dodając w trakcie miód oraz cukier. Możemy także najpierw(...)zagotować wodę , dodać miód i cukier a na sam koniec wsypać mak i krotko go zaparzyć 1-2 minutki . do tak przygotowanego maku dodajemy bakalie oraz aromat migdałowy. Gotowa masę odstawiamy na czas wyrastania ciasta. 4. Kiedy ciasto jest gotowe, zagniatamy je krótko, a następnie wałkujemy na prostokąt o długości około 60 cm i szerokości 40 cm (może być
Gotowanie...to proste !przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy przez ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto makowo kokosowe: 6 białek 150 g maku 150 g kokosu 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy wymieszane suche
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: ciasto 100 g mielonych migdałów bez skórki 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 150 g suchego maku 8 białek 4 żółtka masa 4 żółtka 2,5 szklanki mleka 3 budynie waniliowy 1/2 szklanki cukru 250 g miękkiego masła Powidła śliwkowe z czekoladą tutaj TUTAJ(...)sztywne i błyszczące ,dodajemy stopniowo cukier .Gdy cukier juz sie rozpuści dodajemy kolejno żółtka. Wsypujemy migdały,mak i wiórki kokosowe.Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Blachę z piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia i wylewamy na nia powstałą mase na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 170 C około 16-20 minut - do suchego patyczka. Upieczone ciasto
w mojej kuchni