zmodyfikowaliśmy – szczegóły znajdziecie poniżej) z fantastycznego e-booka pt. Palermo na talerzu 2 (link pod przepisem) – zobaczcie sami, jakie cuda można w nim znaleźć. Lista zakupów (ok. 30 sztuk) Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 5–6 płaskich łyżek cukru 115–120 g ciepłego smalcu 1 jajko 1/4 łyżeczki cynamonu skórka z 1 cytryny (u nas: opakowanie cukru(...)miski wsypujemy mąkę, smalec i cukier oraz wbijamy jajko. Mieszamy ze sobą składniki do chwili utworzenia się masy przypominającej kruszonkę. Następnie dolewamy wodę, aromat/ekstrakt waniliowy, dosypujemy cynamon i skórkę cytrynową, jeśli dodajemy ją osobno. Wyrabiamy ciasto, po czym odstawiamy je na dwie godziny do lodówki. Gdy ciasto jest w lodówce, przygotowujemy farsz. Ucieramy ser (ricottę lub capreggio) z cukrem
Proste-przepisy.plSernik brzoskwiniowy z pianką bezową. Składniki : Ciasto : 1 kostka margaryny ( 25 dkg ) 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przepisy i porady kulinarnegałązki czosnek 2 ząbki parmezan do posypania ok 3 łyżki SPOSÓB WYKONANIA CIASTO Mąkę przesiewamy, dodajemy pocięte w kostkę zimne masło, szczyptę soli, gdy już połączymy mąkę z masłem (będą takie grudki jak przy kruszonce) Można też to tego wykorzystać robot kuchenny i na trybie pulsacyjnym połączyć masło z mąką - do tego dodajemy
Basia w kuchniposiedzenie" gdy trafią się nam goście :) Składnik i na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła, w temperaturze pokojowej 120 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Przygotowanie : W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier i ekstrakt z migdałów. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić. Formę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem(...)górę wiśni wysypać kruszonkę. Piec w temperaturze 180*C przez 40 - 45 minut do zezłocenia kruszonki. Wyjąć, wystudzić. . * Wiśnie mrożone najpierw odmrozić na durszlaku, większym sitku lub ręczniczku kuchennym. przepis stąd Moje uwagi: W oryginalnym przepisie ciasto upieczono z wiśniami. Ze śliwkami tez było smaczne
Proste Potrawydrobną kosteczkę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i posiekanym masłem, mieszać palcami do otrzymania kruszonki. Następnie dodać jabłka, cukier i jajka rozbełtane w mleku. Wymieszać raz jeszcze aby nie było śladów suchej mąki. Przełożyć do przygotowanej formy, przykryć ciastem croissant i nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem
Tradycyjna Kuchniawiecie ( bo już powtarzałam miliony razy ;) ) uwielbiam ciasta budyniowe!Na zimno … na ciepło …. z owocami i bez … wszystkie!Gościły już u mnie : Budyniowe z truskawkami i galaretką Budyniowe z rabarbarem i kruszonką Czekoladowe kratery z kremem budyniowym Miętusek z kremem miętowo – budyniowym i wiele wiele innych , które nie tylko smakowały rewelacyjnie , ale i pięknie wyglądały!Dziś
Ostra na Słodkobaranki :), sprawią radość maluchom i dorosłym. Wystarczy wyrobić ciasto, upiec i zawiązać kokardkę lub dzwoneczek na szyi....i do koszyczka ze święconym :). Składniki na ok. 12 baranków: 50 dag mąki 2 i 1/2 dag świeżych drożdży 300 ml ciepłego mleka 10 dag cukru 5 dag masła sól Ponadto: 1 puszka brzoskwiń Kruszonka: 4 łyżki wiórków kokosowych 7 dag masła(...)głowy i nóżek.5. Przygotować kruszonkę. Masło, kokos, mąkę, cukier zagnieść, rozkruszyć na cząstkach moreli i jedną cząstkę uformować na oko. Żółtko rozmącić z mlekiem, posmarować nóżki, boki i głowę baranka. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut. Upieczone baranki przestudzić, można posypać cukrem pudrem i ozdobić kokardką. źródło,, wielka księga ciast
Apetyczna babeczkaczystego łakomstwa:) Chciałam połączyć w jednym cieście to co lubię najbardziej - kruchy spód, pieczone jabłka, bitą śmietanę i bezę... Ciasto wyszło pyszne:) Przygotowałam je odrobinkę inaczej niż standadową szarlotkę, ponieważ jabłka nie były w trakcie pieczenia niczym przykryte - żadną kruszonką czy bezą, smakują więc jak najlepsze pieczone jabłka. Krem ze śmietany kremówki i mascarpone oraz delikatnie cynamonowa beza pięknie się
Słodko-Słony Świat IlonyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne muffiny z dużą ilością czerwonych porzeczek. Doskonałe połączenie smaków: słodkiego ciasta z lekko kwaśnymi porzeczkami. Idealne na przekąskę dla dorosłych jak i dzieci. Robią się ekspresowo. Polecam. Post Muffinki z czerwoną porzeczką i kruszonką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeczasu do czasu ciasto drożdżowe musi być więc dziś wypadło na drożdżówki. Bardzo lubię budyń łączyć z owocami a jeżyny pasują tu idealnie. ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko 100 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią ponadto: 200 g jeżyn 600 ml mleka(...)masło,zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut by wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę,rozciągnąć na grubość 1,5 cm. Metalową obręczą powycinać z ciasta koła,w każdym odcisnąć dołek np. za pomocą dna szklanki. W dołki nałożyć porcję budyniu i po kilka jeżyn. Z masła,mąki,cukru zrobić kruszonkę. Białko roztrzepać
Kolorowa kuchnia Elkikubkiem ciepłego mleka lub gorącej czekolady w taki mroźny wieczór jak dziś SKŁADNIKI Ciasto: 25 g drożdży, 100 ml ciepłego mleka, 3 łyżki cukru, szczypta soli, ok. 250 g mąki, 1 jajko, 100 g rozpuszczonej margaryny Farsz: ½ słoika dżemu brzoskwiniowego, 1 jabłko, ½ łyżeczki cynamonu Kruszonka: 3 łyżki masła, 2 łyżki wiórek kokosowych, 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki WYKONANIE(...)Zagniatamy ciasto, wałkujemy cienko na prostokąt. 2.Farsz: Jabłko obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę. 3.Ciasto smarujemy dżemem, posypujemy jabłkami i cynamonem. Zawijamy szerszy bok do środka z 1 i 2 strony, tniemy na 2-3 cm paski, układamy na blasze wyłożonej pergaminem..Odstawiamy na 25 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 4. Składniki na kruszonkę zagniatamy
słodki bratekodajemy wiórka pokrojonego zimnego masła i rozcieramy w palcach aż się składniki połaczą-ale nie zagniatamy ciasta! Łodygi rabarbaru myjemy kroimy w plasterki, truskawki na mniejsze kawałki, mieszamy z cukrem oraz płatkami migdałowymi. Wykładamy do natłuszczonej masłem formy ceramicznej. Posypujemy grubo kruszonką owoce. Zapiekamy w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 30 -35 minut. Przed podaniem można oprószyć
Wanilia i Kardamonpszennej (550 używam) 150 g masła 90 ml zimnej wody szczyptę soli SPOSÓB WYKONANIA : CIASTO - mąkę przesiewamy dodajemy pocięte w kostkę zimne masło, szczyptę soli gdy już połączymy mąkę z masłem (będą takie grudki jak przy kruszonce) Można też to tego wykorzystać robot kuchenny i na trybie pulsacyjnym połączyć masło z mąką - do tego dodajemy
Basia w kuchni