ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:231/324)

Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 216

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 170

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bułeczki z serem. 146

jeszcze raz zagnieść. Ciasto rozwałkować na około 2 cm, wykrawać koła od dużego kubka, spód kubka obtoczyć w mące i w cieście zrobić wgłębienie, następnie nałożyć po łyżce sera. Z mąki, cukru i masła zagnieść kruszonkę i posypać bułeczki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć bułki, przykryć ściereczką i pozostawić na około 10 minut aby podrosły. Piekarnik nagrzać do temperatury

Sama słodycz i szczypta chili
SŁODKIE RÓŻYCZKI 154

masła, 4 żółtka, jajko, szklanka cukru, szczypta soli, marmolada o ulubionym smaku. Dodatkowo: Białko. Przygotowanie: Mąkę przesiewam, dodaję masło, siekam, aby powstała kruszonka.  Dodaję sól i cukier, mieszam. Następnie dodaję żółtka oraz całe jajko, ugniatam elastyczne ciasto i odkładam na 15 minut do lodówki (w folii). Ciasto rozwałkowuję na grubość około 3 mm. Wykrawam kółka o średnicy około

JejKuchnia
SERNIK Z MUSEM POMARAŃCZOWYM ( JAFFA CHEESECAKE) 173

jajko Do dużej miski przesiać mąkę i kakao, dodać zimne, pokrojone na drobne kawałki masło i wyrobić ręką jak na kruszonkę. Dodać jajko, cukier, sól i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut (lepiej dłużej). Formę na tartę o średnicy 24 cm posmarować masłem

Calzonella.com
Owoce zapiekane pod kruszonką 220

Lubicie ciasto drożdżowe z owocami? Jeśli tak, to polubicie i ten deser. Owoce zapiekane pod kruszonką to prosty i szybki do przygotowania pomysł na zimowy podwieczorek. Do niego kawa, herbata lub kubek kakao i gotowe! *Wpis powstał przy współpracy z Lubellą.     Składniki /4 porcje/: 1/2 opakowania mrożonych truskawek 1 jabłko 2-3 łyżki brązowego cukru Kruszonka: 3/4 szklanki

Pasja Smaku
Sernik na zimno z porzeczkami – najprostszy ! 1529

gram 45 dkg sera Mój Ulubiony  1 galaretka truskawkowa + 250 ml wody  szklanka porzeczek czerwonych    Okrągłą formę na ciasto wyłożyłam papierem do pieczenia.  Herbatniki rozdrabniamy i mieszamy z roztopionym masłem, tak otrzymaną kruszonką wykładamy spód tortownicy.  Galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu – uwaga zmniejszamy ilość wody do 250 ml. Odstawiamy do lekkiego schłodzenia

Kuchnia na wzgórzu
Ciasto drożdżowe z rabarbarem, słonecznikiem i płatkami owsianymi 151

posypujemy mąką. Dobrze oprószone kawałki rozkładamy w miarę równomiernie na cieście, jednocześnie wciskając je trochę do środka. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Ciasto obsypujemy pestkami słonecznika, płatkami owsianymi, cukrem wanilinowym i nasionami babki. Można to nazwać kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka, na około 40 minut

Karczma Honorietty
Krakersy z suszonymi pomidorami 179

pieczenia szczyptę soli 3 łyżki drobno pokrojonych suszonych pomidorów 1 rozmącone jajko do posmarowania krakersów Składniki umieścić w misce, wyrobić na kruszonkę. Następnie wyłożyć na blat lub stolnicę i zagnieść do połączenia składników. Uformować z ciasta kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do zamrażalnika. Ciasto można też schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Po tym czasie

Niebieski kubek z kawa
Jogurtowe Ciasto z ananasem 172

przejmować :) Blachę o wymiarach 22x33 cm wykładamy papierem do pieczenia ( może być też większa - ciasto będzie po prostu niższe) i wylewamy ciasto. Na wierzch wykładamy ananasy pokrojone w cząstki (lub inne owoce). Ja jestem fanką kruszonki dlatego posypałam nią jeszcze na górę, chociaż można z niej zrezygnować. Kruszonka:  70 g mąki 50 g masła 50 g cukru  kilka

Słodka Kraina Wypieków
Sernik z jagodami na kruchym spodzie 178

spód i podpiec 15 minut w temperaturze 160 stopni. Po tych 15 minutach wyjąć z piekarnika, wysypać jagodami i wyłożyć  kruche ciasto, które do tej pory siedziało w lodówce - można albo je porwać na kształt kruszonki, albo, jak ja, zrobić kratkę. Piec przez kolejne 40 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić i schłodzić przez noc w lodówce. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Bułeczki z lilakiem vel bzem 144

pracy Rozgrzewamy piekarnik do 220*C. W misce mieszamy suche składniki. Dodajemy zimne masło i szybko wyrabiamy, żeby otrzymać coś na wzór kruszonki. Dodajemy kwiatki i mieszamy. Wlewamy maślankę i niedokładnie wyrabiamy do momentu aż z ciasta możemy otrzymać dużą kulę. Kulę wykładamy na stolnicę i formujemy okrągłe placuszki grubości 1-2 cm i średnicy 4-5cm- mi wyszło

les mirabelles
Makowiec świąteczny. 230

ziemniaczaną, budyń, powidłaolejek, bakalie smażyć około 15 min. na małym ogniu, pod koniec dodać pianę z baiałek wylać na blaszkę wyłożoną "nakłótym" ciastem piec około 50-60 min w temperaturze 180 stopni. Można na wierzch włożyć kruszonkę lub polukrować

Kuchnia Beaty
Chałka pleciuga 110

ponownie pozwalamy jej wyrosnąć przez około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy białko wymieszane z 2 łyżkami wody do posmarowania naszego ciasta, oraz mak, sezam lubi siemię lniane do posypania chałki. (Jeśli chcecie możecie przygotować kruszonkę, chałka będzie wówczas fenomenalna,. Ja jednak tym razem postawiłam na jej mniej słodką wersję i posypałam całość sezamem). Chałkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Zapiski Młodej Żony
Ucieraniec z mrożonymi borówkami i truskawkami 158

wmiksuj również roztopiona margarynę. Wlej masę tortownicy, poukładaj delikatnie na wierzchu mrozone owoce, posyp kruszonką albo i nie, jak wolisz, ale z kruszonka ma o wiele inny , taki maślany smak a kruszona dodaje wykwintności chyba każdemu ciastu. Piecz około 35-40 min albo „do suchego patyczka

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania