znów truskawki, bo uwielbiam truskawki. Najbardziej gdy są w cieście świeże, nie pieczone, jednak dla tych drożdżówek jestem w stanie się poświęcić :-) Są puszyste, wilgotne od owoców... po prostu pyszne. Kruszonka 100 g mąki pszennej 60 g posiekanego masła 1 opakowanie cukru waniliowego (8g) 5 łyżek cukru Składniki na kruszonkę wsypać do mocnego woreczka. Szybko zagnieść (przez woreczek), żeby się(...)piekarnika w temp. 30 ° -40 ° C ). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, formujemy placuszki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dnem szklanki lub łyżką wyciskamy w kulkach zagłębienia. Dołki podsypujemy delikatnie bułką tartą lub kaszą i wkładamy truskawki. Bułki smarujemy mlekiem lub rozmąconym białkiem i posypujemy kruszonką. Odstawiamy jeszcze na ok. 20 minut. Podrośnięte bułki pieczemy
Pełny talerzHiszpański jabłecznik to idealne ciasto na poprawę nastroju. Gdy je zobaczyłam od razu mnie uwiodło. Jest pyszne, wilgotne, mocno czekoladowe i na dodatek z jabłkami. Delikatnie pachnie cynamonem. Smakuje wyśmienicie w towarzystwie filiżanki ulubionej kawki. Częstujcie się. Hiszpański jabłecznik z kruszonką 4 jajka 550 g mąki 2 łyżki kakao 2 łyżki cynamonu 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 kg jabłek(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia, 1 łyżką cynamonu i kakao. Dodawać stopniowo do masy. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą. Wierzch wygładzić starannie łyżką i rozłożyć równomiernie cząstki jabłek. Następnie owoce posypać równomiernie kruszonką. Piec w temp. 200 stopni (termoobieg 175 stopni) przez 1 godzinę. Upieczone i ostudzone posypać
Pieguskowa KuchniaCiasto kakaowe: 2 szklanki mąki 3 żółtka 3/4 kostki margaryny 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa 1 kg serka z wiaderka
Jadło i czytadłokruszonka: · 100 gram miękkiego masła · 5 łyżek cukru + 1 łyżka cukru waniliowego · 1 z dużym czubkiem szklanka mąki pszennej Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, jajo, cukry i zagnieść kruche ciasto, można wsadzić(...)podpiec na złoto w temperaturze 190 stopni, u mnie 17 minut, ciasto schłodzić. Jabłuszka obrać, pokroić w grubsze plastry, wsypać do rondla, podlać 1/3 szklanki wody i wrzucić żurawinę, dusić do mocnego zredukowania soku , wyłączyć gaz i dodać cynamon, wymieszać, lekko schłodzić. Z mąki, masła, cukrów zagnieść kruszonkę. Na podpieczony spód wsypać 1 łyżkę kaszy manny i wyłożyć równomiernie
Kubki smakuZwróć szczególną uwagę, aby wszystkie składniki były świeże , nawet proszek do pieczenia (do ciasta kruchego). Do ciasta kruchego potrzebujemy: 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g masła zimnego 100 g cukru pudru 1 jajko 2 żółtka Nie ma wielkiego znaczenia mąka użyta do ciasta kruchego. Najbardziej wskazana jest mąka pszenna typ maksymalnie 600. Mąkę należy przesiać. Sprawdź(...)pół na pół z ksylitolem . Weź jednak pod uwagę, że kolor, smak i wygląd ciasta, po użyciu zastępników może znacząco odbiegać od oryginału. Dla tych co cenią sobie swój czas i chcą mieć spód zrobiony jak najszybciej, zalecam przygotowanie ciasta z herbatników i masła . Takiego ciasta nie trzeba zapiekać dodatkowo i powstaje trochę szybciej. Do masy serowej użyj
SmartBake.plbułką tartą i ponakuwać widelcem. Ja użyłam blaszki o średnicy 29 cm. Możecie użyć mniejszej blaszki – wówczas ciasto będzie wyższe. Piekarnik nagrzać na 180 stopni i podpiec ciasto na złoty kolor – około 15 – 20 minut. W czasie kiedy spód się podpieka w piekarniku przygotować rabarbarowy ” farsz „ Nadzienie : 500 – 600 g rabarbaru 5 łyżek cukru(...)opuszkami palców wyrobić tak, aby powstały grudki. Kiedy nasz spód jest już podpieczony, układamy na nim nadzienie rabarbarowe i posypujemy wierzch kruszonką. Cisto wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30 minut lub do czasu aż ciasto będzie złoto- brązowe
Niebieski kubek z kawaciastu chrupkości i oryginalnego smaku. Aby podkreślić ten smak i zapach, można do pianki dodać też kilka kropel aromatu migdałowego. Robiąc tradycyjną szarlotkę na kruchym cieście, zazwyczaj białka jajek wyrzucamy, natomiast szarlotka migdałowa to ciasto, przy którego robieniu białka zostają wykorzystane do zrobienia pianki migdałowej. Ta dodatkowa czynność nie wpłynie znacząco na czas przygotowania ciasta. Szarlotka migdałowa to ciasto(...)Pozostawić do przestudzenia. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone, zimne masło i cukier puder. Całość wymieszać nożem do powstania kruszonki. Następnie zrobić dołek, dodać żółtka. Początkowo wymieszać nożem, a kolejno wyrobić ręką gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie części: 1/3 i 2/3. Każdą część zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na 30 minut. Większą część ciasta
Danka Pichcizadowolona. Ze swojej strony dodałam kruszonkę. ChałkaSkładniki:25 g świeżych drożdży1 szkl. ciepłej wody5 żółtek w temperaturze pokojowej2 łyżki oleju3 - 5 łyżek cukru1 opakowanie cukru waniliowego3 i 3/4 szkl. mąki pszennej1 płaska łyżeczki soliDrożdże rozcieramy z cukrami i mieszamy z ciepłą wodą. Dodajemy żółtka, olej roztrzepujemy widelcem. Dodajemy sól i przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto przez 2 min. Następnie odstawiamy(...)wszystkie wałki z jednej strony i zaplatamy z nich warkocz. Końce zlepiamy. Identycznie postępujemy z drugą częścią ciasta. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką, makiem lub sezamem. Ponownie odstawiamy na 30 minut. A następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Miksturownikjajko - mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre i energicznie mieszamy do momentu aż ciasto będzie jednolite. Do przygotowanych papilotek przekładamy ciasto do 3/4 ich wysokości. Śliwki myjemy, pestkujemy i kroimy w plasterki, układamy na muffinach. W miseczce przygotowujemy kruszonek: masło rozcieramy w placach z dodatkiem cukru pudru i mąki. Kruszonkę nakładamy na muffiny. Wkładamy muffiny do nagrzanego piekarnika
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiMagda Kwintesencja letniego smaku zamknięta w półkruchym cieście – tak właśnie określiłabym tą intensywnie truskawkową tartę. Prezentuje się równie pięknie jak smakuje – latem, słońcem, przesłodkimi i aż bordowymi truskawkami. Do tego lekka nuta cytrynowej skórki i nie trzeba nic więcej tylko bardzo dużego kawałek takiego ciasta do pełni szczęścia. Składniki (na tartę o średnicy około 31cm): 1,5 szklanki(...)cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w drobną kostkę masło. Za pomocą noża siekamy masło z suchymi składnikami, aż utworzy się drobna kruszonka. Następnie, dodajemy do tego śmietany i już za pomocą dłoni wyrabiamy na jednolite, gładkie ciasto. Okręcamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w średniej grubości plastry
Smaczna Stronacukru, 70 g miękkiego masła, szczypta soli, 100 g mleka w temp. pokojowej 10 śliwek - bez pestek Kruszonka: 30 g miękkiego masła, 2 łyżki cukru, 3-4 łyżki mąki, 1 op. cukru waniliowego dodatkowo : 1 jajko W podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Wyrabiałam mikserem przez ok. 10 minut. Drożdży wcześniej nie rozczyniam, tylko rozkruszam i rozcieram dłońmi w mące. Wyrobione(...)ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, u mnie trwało to ok. półtorej godziny . Po tym czasie należy ciasto odgazować - uderzając w ciasto piąstką i podzielić na 10 równych części. Z każdej z nich robimy placuszek i układamy po śliweczce, następnie musimy skleić brzegi i uformować bułeczkę. Wszystkie ułożyć w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia - korzystałam
Plate of Joyprzepis. Z podanych proporcji wyjdzie około 9 szt drożdżówek na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 200 ml letniego mleka 80 ml oleju 30 g drożdży świeżych 3 żółtka 80 g cukru kryształ 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli około 200 g śliwek na kruszonkę: 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła - dobrze schłodzonego 2 łyżki(...)placuszek, na środku układam wydrylowane śliwki i delikatnie wciskam w ciasto. Tak uformowane drożdżówki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jednorazowo na blasze układam 5 drożdżówek ponieważ podczas pieczenia wyrosną. Blachę z drożdżówkami odstawiam na około 15 minut aby drożdżówki wyrosły. W tym czasie przygotuję kruszonkę: Na blat wysypuję mąkę, cukier, masło, składniki łączę ze sobą pocierając je dłońmi
Uwaga Babcia Piecze Chleboliwy szczypta soli Nadzienie: 1 mango 2 jabłka 50 g gorzkiej czekolady garść orzechów włoskich Kruszonka: 2 szklanki płatków z kasztanów jadalnych Radix-Bis 3-4 łyżki mąki owsianej (bezglutenowej) 3 łyżki oleju kokosowego Radix-Bis 3 łyżki syropu klonowego 1/2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy do temp. ok. 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier oraz pokruszone(...)szczyptą soli. Dodajemy zaczyn, jajko, syrop klonowy oraz oliwę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Gdy ciasto jest zbyt suche dodajemy trochę ciepłej wody, a gdy zbyt klejące to dodajemy mąki owsianej. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 min. Po tym czasie, ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy kształt koło
Kuchnia MagdaLenyPrzygotowanie spodu: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, aromat migdałowy oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło Miksować mieszadłem, aż powstanie drobna kruszonka (lub siekać składniki na stolnicy), następnie dodać żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto Uformować kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godz. Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę
Proste Potrawywiśniami z ciasto drożdżowego z przepisu na bułeczki , które nie dawno robiłam.Bułeczki były pyszny z tą migdałową posypką, tak więc rogaliki są takie same. 600 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant) 40 g cukru 50 g masła 1 jajko 240 ml mleka [ dałam ciut więcej] 1 łyżeczka esencji waniliowej Kruszonka(...)podwoi swoją objętość.Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Placek pokroić na trójkąty. Na każdy nałożyć nadzienie. Zwinąć, formując rogale. Ułożyć na blachach przykrytych pergaminem, odstawić na 15 minut.Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek.Wyrośnięte rogaliki posmarować jajkiem, posypać kruszonką.Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wstawić rogaliki
Moje domowe kucharzenie