gładki mus spód mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, kroimy na kawałki zimne masło i rozcieramy je palcami z mąką, aż powstanie kruszonka dodajemy nie więcej niż połowę jajka, tak aby połączyć składniki w gładka kulę ciasto wkładamy do lodówki na godzinę formę na tartę smarujemy masłem ciasto rozwałkujemy, podsypując mąką i wykładamy spód oraz boki formy spód dziurkujemy widelcem
zobacz ich smakjakie nadzienie się trafi :) Składniki (16 drożdżówek) Ciasto 250 ml śmietany, 36% 500 g mąki pszennej opakowanie suszonych drożdży (7 g) 80 g cukru 16 g cukru waniliowego 2 jajka średniej wielkości dowolne owoce do nadziania (u mnie truskawki - tak, w sierpniu <3, maliny, borówki, nektarynka, gruszka - umyte, obrane, pokrojone) Kruszonka 75 g masła(...)cukru 25 g wiórków kokosowych 125 g mąki pszennej Ze wszystkich składników zagnieść kruszonkę. Śmietanę pogrzać w małym garnku (ma być ciepła, absolutnie nie można doprowadzić jej do wrzenia!). Mąkę przesiać do miski i dokładnie wymieszać z drożdżami. Dodać pozostałe składniki na ciasto oraz podgrzaną śmietanę, wyrobić ciasto (mikserem ok. 5 minut, ręcznie dłużej), aż będzie lśniące i gładkie. Przykryć
Słodkie inspiracjetalerzyki. I tu z pomocą przychodzi taki oto patent - ciasto w słoiku :) Genialne w swej prostocie :) Szklane słoiki przecież spokojnie przetrwają wysoką temperaturę piekarnika, umożliwią podzielenie deseru na porcje. Po wystygnięciu wystarczy zakręcić je nakrętkami i można ruszać w drogę! Do słoików zapakowałam bardzo prosty deser - owoce pod kruszonką . Rabarbar z truskawkami to moje ulubione połączenie o tej porze roku(...)nich trochę wody różanej dla nieco orientalnego smaczku, a tradycyjną kruszonkę wzbogaciłam płatkami migdałów i pistacjami. Ale wyszło pysznie! Czy rabarbar i truskawki można zastąpić innymi owocami? Oczywiście! Sprawdzą się tu każde owoce sezonowe, np. śliwki, maliny, czy brzoskwinie. Do słoiczków zresztą można zapakować również inne ciasta i desery - ciasto ucierane, panna cottę czy sernik na zimno. Myślę
Chilli Czosnek i Oliwatylko mocny akcent kolorystyczny, ale równocześnie potężny zastrzyk wartości zdrowotnych. Ciasto jest delikatne i mocno kruche, w całości wykonane z mąki krupczatki. Bardzo proste i zawsze się udaje. Wysokość ciasta zależy od wielkości foremki. Moje jest dość niskie, użyłam tortownicy o śrdenicy 26 cm. Składniki: 400 g mąki krupczatki 200 g masła 4 łyżki cukru pudru 1 jajko, 1 żółtko(...)łyżki dżemu Wykonanie: do miski przesiać mąkę, dodać cukier i masło pokrojone na małe kawałeczki. Rozetrzeć palcami masło, aż powstanie kruszonka, następnie dodać jajka i szybko zagnieść do połączenia składników. Gdyby się lepiło podsypać trochę mąką. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną uformować w dysk, owinąć folią spożywczą i umieścić na 30 minut w lodówce. Drugą uformować w wałek, owinąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukier, sól i jajko. Zagnieć dość luźne ciasto. Następnie dodaj miękkie masło w kawałkach. Zarabiaj ciasto tak długo aż całe masło zostanie wchłonione. Przykryj naczynie folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 50 minut. Jagody i maliny umieść w naczyniu. Mąkę ziemniaczaną i cukier wymieszaj, następnie lekko przemieszaj z owocami. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, złóż kilka razy(...)nastaw piekarnik na 180ºC na termoobieg. Po tym czasie podziel ciasto na 18 równych porcji, około 60 g każda, rozciągnij w prostokąt, napełnij łyżką owoców i zwiń w podłużny rulon. Układaj jagodzianki w lekkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj rozmąconym jajkiem. Z podanych składników zrób kruszonkę i posyp nią bułeczki. Wstaw jagodzianki do piekarnika i piecz przez
codojedzeniawrześniowym numerze KUCHNI wiedziałam, że je upiekę. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie zmieniła tego i owego. Powstało ciasto wilgotne, owocowe, chrupiące z wierzchu a w środku delikatne i pulchne. Wg mnie jedno z lepszych jakie jadłam tego typu. Bardzo polecam!kruszonka:po 50 g orzechów
Dzieje kuchennej WiewióryDziś zapraszam Was na pyszny deser. Pieczone brzoskwinie pod cynamonowym ciastem zachwycają nie tylko smakiem, ale też i prostotą wykonania. Idealnie smakują w towarzystwie zimnej bitej śmietany z odrobiną cynamonu . Po prostu niebo na talerzu Osobiście uwielbiam pieczone owoce nawet w wersji bez dodatków. Taki deser naprawdę umila czas Spróbujcie. Składniki: (na 2 porcje) 2 brzoskwinie 70 g mąki pszennej(...)wsypujemy mąkę, cukier puder i łyżeczkę cynamonu. Następnie dodajemy ziemną margarynę lub masło, siekamy nożem. Zaczynamy w palcach tworzyć coś na kształt kruszonki, po czym dodajemy niespełna łyżkę jogurtu naturalnego (najpierw warto dodać go mniej). Szybko zagniatamy ciasta ręką tworząc kulkę. Jeśli ciasto się zbytnio klei możemy podsypać rękę delikatnie mąką. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika
Słodkie okruszkicukinii dodajemy mąkę z pestek dyni , jajka oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką cienkie porcje ciasta i smażymy dopóki delikatnie się nie zarumienią. Placki z cukinii z mąką z pestek dyni świetnie smakują w towarzystwie sosów lub sałatek . Wartości odżywcze w całości(...)Zobacz więcej przepisów sezonowych w czerwcu Najnowsze przepisy Placki z cukinii z mąką z pestek dyni (keto, bezglutenowe) Rabarbar pod kruszonką Keto mus czekoladowy na białkach (low carb, bez laktozy) Sałata rzymska smażona na maśle z czosnkiem (keto, wegańskie) Ciasto kokosowe bez pieczenia z kaszy manny Sernik królewski Bułki wrocławskie Kotlety jajeczne Sałatka grecka (keto, low carb) Artykuł Placki
WegePrzepisciasto jest klejące) po 2-3 minutach dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy około 5 minut ciasto dalej będzie klejące ale sprężyste formę na muffiny smarujemy masłem i wysypujemy mąkę , do tak przygotowanej formy wkładamy po dużej łyżce ciasta w które wtykamy rabarbar, przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut aż lekko wrosną kiedy babeczki wyrastają, przygotowujemy kruszonkę
Słodkie zapomnieniemiseczce mieszamy twarożek homogenizowany z mlekiem, jajkiem i olejem. Do suchych składników przelewamy mokre i mieszamy. Powstałym ciastem uzupełniamy papiloty na muffiny. Na wierzch układamy truskawki i kolorowe perełki. Muffiny pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach, po czym posypujemy kruszonką i dopiekamy około 10-15 minut. Podajemy dekorując cukrem pudrem. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinadzieję, że co tydzień będzie dla Was inspiracją do tworzenia nowych wypieków w domowym zaciszu! Dziś przygotowałam dla Was nie ciasto, a pyszne rurki z kremem! Takie rurki z kremem chodziły już za mną od dłuższego czasu! Obłędnie kruche ciasto wypełnione po brzegi słodkim, waniliowym kremem budyniowym. Końce tych chrupiących rurek zanurzyłam w kremowej białej czekoladzie i chrupiącym orzechowym krokancie(...)TUTAJ! * Krokant orzechowy – 50 g – dostępny TUTAJ! SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: RURKI: Mąkę, sól i masło szybko rozcieramy pomiędzy palcami na kruszonkę. Dodajemy śmietanę, zagniatamy, zawijamy w folię, odstawiamy co lodówki na ok. 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na ok. 1 mm na stolnicy odsypianej mąką. Wycinamy paski 1,5 cm . Foremki do rurek smarujemy masłem i nawijamy paski
Ostra na Słodkomąką.Dodać również masło i jajko,wyrobić ciasto.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Następnie odrywać po kawałku ciasta, rozpłaszczyć,na środku położyć marmoladę i zawijać bułeczki. Układać w blaszce.Odstawić do wyrośnięcia. Z masła , mąki i cukru przygotować kruszonkę i posypać wyrośnięte bułeczki.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż się zarumienią
Moje domowe kucharzeniemawia moja córka.Mam nadzieję, że teraz już wszystko wróci do normy. Pyszne bułeczki, polecam.Już wcześniej robiłam z tego ciasta [klik ] ,ale te są inaczej formowane.Nadzienie może być w sumie dowolne, nawet masa makowa, kajmakowa. CIASTO 400 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki kukurydzianej 85 g zwykłego cukru 70 g masła 30 g świeżych drożdży(...)wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, masło, sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia.. Ciasto rozwałkować w duży prostokąt, posmarować serkiem i dżemem malinowym. Złożyć dwa razy ,pokroić na 3-4 cm pasy. Każdy przekręcić przez środek. Ułożyć na blaszce ,posypać kruszonką.Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni
Moje domowe kucharzeniemieszamy w misce, przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy nożem, aż otrzymamy kruszonkę, następnie dodajemy żółtka i śmietanę (lub w wersji z kakao białka oraz skórkę pomarańczową) i dalej siekamy, po chwili odkładamy nóż i szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce co najmniej 60 minut. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik
Walijskie Pichceniemieszamy w misce, przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy nożem, aż otrzymamy kruszonkę, następnie dodajemy żółtka i śmietanę (lub w wersji z kakao białka oraz skórkę pomarańczową) i dalej siekamy, po chwili odkładamy nóż i szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce co najmniej 60 minut. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik
Rozpustne gotowanie