ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:233/324)

drożdżówki z ckinią 159

składniki na kruszonkę: 70 g mąki 50 g cukru 50 g masła wykonanie kruszonki: Wszystkie składniki łączymy i siekamy na stolnicy do momentu powstania grudek. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. składniki na nadzienie z cukinii: 1000 g obranej cukinii 1 galaretka cytrynowa 350 g cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią wykonanie: Cukinie kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do rondla(...)wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy na stolnicę. Dzielimy na 16 równych kawałków, z każdej części formujemy kulkę i układamy na blasze. W każdej drożdżówce robimy wgłębienie np. małym słoiczkiem z nakrętką i nakładamy łyżeczką nadzienie z cukinii. Odstawiamy jeszcze na ok. 15 min. do podrośnięcia. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy białkiem i posypujemy obficie kruszonką pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Jagodzianki – letnie drożdżówki z jagodami i kruszonką 239

środek placka kładziemy po łyżce jagodowego nadzienia i zlepiamy ciasto dokładnie tak, jak pierogi. Formujemy wrzecionowate bułki i układamy je na blasze do pieczenia, łączeniem do dołu, w odstępach – jeszcze urosną. Zostawiamy przygotowane bułki pod folią spożywczą lub ściereczką, aż podwoją swoją objętość – około 30-40 minut. Z podanych składników kruszonki robimy posypkę na nasze bułki. Najszybciej – nie dotykając(...)żeby na trzeci dzień coś Wam zostało ;) SKŁADNIKI ciasta na 12 bułek 550-600g mąki pszennej, 500 lub 550 2 opakowania drożdży instant (14-15g) 250ml mleka 50g masła 2 jajka M albo 1 jajko M i 2 żółtka 3 czubate łyżki cukru SKŁADNIKI kruszonki 100g mąki 60g miękkiego masła 4 czubate łyżki cukru 1 jajko

Karo in the Kitchen
Kulinarne podróże Magalie - MORAWY część I 159

tradycyjne ciasto pochodzące ze Słowacji, ale kto by o tym pamiętał! Ci z Was, którzy byli na Węgrzech zapewne mieli także okazję go spróbować. Równie popularne w Czechach, słodkie ciasto nawijane na walec i następnie grillowane. Po upieczeniu obsypuje się je cukrem wymieszanym np. z kakao, cynamonem czy orzechami. Cieplutkie, w środku miękkie, na zewnątrz chrupiące – pyszne!  Do domu(...)drożdżowy trochę przypominający wyglądem (i tylko wyglądem) tartę czy francuskie galette. W różnych wersjach, od wyboru do koloru – z konfiturą, kruszonką czy owocami, z makiem i twarogiem. Przyjemność ta będzie Was kosztować około 80 koron czeskich za połowę ciasta. Przepis na kołacz inspirowany wyjazdem pojawi się na pewno na blogu bliżej wiosny – może on stanowić ciekawą alternatywę dla naszego wielkanocnego

Garniec Magalie
Krucho - drożdżowe rogaliki z jabłkami 135

Przesmaczne rogaliki z krucho - drożdżowego ciasta, napakowane soczystymi jabłuszkami z dodatkiem cynamonu :). Ciasto jest niebywale proste w wykonaniu, nie wymaga wyrastania ( ani po wyrobieniu, ani po uformowaniu rogalików - wyrasta w piekarniku ), a do tego bardzo dobrze się z nim pracuje. Po upieczeniu rogaliki są mięciutkie i lekko chrupiące, utrzymują świeżość również do dnia następnego ( możliwe, że i do kolejnego, lecz(...)wymieszać z solą i resztą cukru. Dodać pokrojone w kosteczkę masło i wyrobić wraz z mąką między palcami - jak kruszonkę - aż składniki zaczną się ze sobą łączyć. Następnie dodać rozkłócone jajko z żółtkiem, śmietanę, płynne drożdże i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą część rozwałkować na placek, wielkością zbliżony do talerza o średnicy około

Opowieści z piekarnika
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM 143

dałam 0,5 szklanki ksylitolu+ dodatkowo 1pełną łyżkę) - 200g zimnego masła - 1 jajko + dodatkowo: 3 łyżki wiórków kokosowych do kruszonki (nie trzeba) Z mąki, cukru (ksylitolu), proszku do pieczenia, szczypty soli, jajka oraz masła pokrojonego na mniejsze kawałki zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Do jednej części dodać wiórki kokosowe, wymieszać, uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą

Smaczne Zdrowe
MUFFINY ZE ŚLIWKAMI 144

Składniki: (16 sztuk) Ciasto: 250 g śliwek 2 jajka  1 / 2 szklanki cukru kryształ 1 łyżka cukru waniliowego 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 / 2 szklanki oleju 200 ml mleka Posypka: 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu   Kruszonka: 65 g masła 3 łyżki cukru pudru 4 łyżki mąki(...)cukru pudru waniliowego lub cukru waniliowego kryształ Przygotowanie: Kruszonka - Z masła, mąki, cukru pudru i cukru waniliowego wyrobić kruszonkę i włożyć do zamrażalnika. Najlepiej zrobić ją dzień wcześniej, gdyż mamy pewność, iż będzie ona twarda i łatwiej nam będzie trzeć ciasto. Śliwki - dokładnie umyć, osuszyć. Każdą przekroić na pół, usunąć pestkę i pokroić w drobną kostkę. Posypka - 2 łyżki cukru

Ciastka - domowe słodkości
KOLOROWA BUŁKA MAŚLANA 151

Kruszonka:   50 g masła 3-4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru Składniki na kruszonkę wkładamy do miski,rozcieramy palcami tworząc kruszonkę.Gotową wkładamy do lodówki. Robimy rozczyn: Podgrzać 1/4 szkl mleka,aby było ciepłe,zalać nim drożdże,dodać 2 łyżki cukru.wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Resztę mleka zagotować z masłem oraz cukrem - ostudzić. Wyrobić ciasto z mąki(...)godz,aby ciasto zwiększyło swoją objętość. Gdy wyrośnie ciasto możemy rozwałkować - jednak jest ono bardzo plastyczne i wystarczy je rozłożyć palcami na prostokąt.Posypać kakao dość grubą warstwą na całej powierzchni i zwinąć jak roladę.Przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem - ponownie odstawić na 30 min w ciepłe miejsce.Posmarować roztrzepanym jajkiem,posypać kruszonką i wstawić na 30 min do piekarnika

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciasto z konfiturą z borówki i 2 urodziny bloga! 265

miksujemy tylko do połączenia składników. Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną tortownicy. Na ciasto wykładamy powoli łyżeczką konfiturą z borówki amerykańskiej. Staramy się ją rozłożyć po całej powierzchni (nie dajemy za dużo w jednym miejscu). W drugiej misce robimy szybką kruszonkę z 50 g mąki, 30 g masła i 25 g cukru (moja dziś nie wyszła idealnie

Słodkie okruszki
Tęczowa tarta warzywna (przepis krok po kroku) 104

oknem robi się szaro i ponuro, tym chętniej układam na talerzu barwne obrazy. Dziś przygotowałam dla Was przepis na piękną tęczową tartę warzywną. Kruchy spód z orkiszowego ciasta z dodatkiem żółtego sera wypełniłam nadzieniem z sera koziego i plasterkami warzyw pozwijanymi w ozdobne zawijaski i esy-floresy. Tarta nie jest trudna w przygotowaniu, szczególnie że na końcu wpisu zostawiam(...)robota kuchennego z nałożonym nożem wsyp mąkę oraz sól. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Zmiksuj kilka razy pulsacyjnie, aż powstanie kruszonka. Teraz dodaj starty ser i krótko wymieszaj. Na koniec dodaj jajko i wymieszaj pulsacyjnie, aż powstanie ciasto. Uformuj je w dysk, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 20 minut. 2. W tym czasie przygotuj warzywa

Chilli Czosnek i Oliwa
Drożdżówki 232

już wiele razy i zawsze wyszły tak samo - rumiane, wilgotne w środku i proste w wykonaniu.  Składniki: *ciasto: 0,7 kg mąki pszennej 60 g drożdży 100 g cukru 3 jajka 60 ml oleju 400 ml mleka aromat waniliowy *kruszonka: 200 g mąki 100 g margaryny/masła 100 g cukru Dodatkowo: marmolada białko Wykonanie: Zaczynamy od wykonania rozczynu. Podgrzewamy(...)swoją objętość. Do innej miski wlewamy pozostałe mleko, dodajemy ok. 500 g mąki, aromat waniliowy, wyrośnięty rozczyn i masę jajeczną, w trakcie wyrabiania dodajemy olej. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i nie klejące się do rąk, podsypujemy mąką jeżeli to konieczne. Następnie gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kuleczki około 50 g jedna, gdy podzielimy odstawiamy na chwilę

Piekę, bo lubię
maślankowiec ze śliwkami i kruszonką 180

Ostatnio w gościach zostałam poczęstowana pysznym wilgotnym ciastem ze śliwkami. Okazało się, że to ciasto na maślance. Robiłam już takie wielokrotnie ale z trochę innych proporcji. Tamto tak mi zasmakowało, że musiałam je upiec i przy pierwszej okazji kupiłam śliwki. Pierwszy raz zrobiłam kruszonkę nie na maśle ale na oleju i okazało się, że faktycznie jest lepsza: mniej twarda

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mini karmelowe jabłeczniki w gościnie 172

przyjaciela, który przyjmuje nas w swym domu? Aby każdy mógł od razu spróbować tego kawałka nieba i aby ułatwić gospodarzowi podanie tej pychoty, wymyśliłam ten oto przepis. Zamieniłam ciasto na muffinki i w każdej z nich zamknęłam to, co najlepsze. I dodałam domowy karmel. Już na sam dźwięk tych słów cieknie mi ślinka. Muffinki będą też idealnym dopełnieniem(...)muffinki- wysmaruj ją tłuszczem.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Do każdego wgłębienia w formie na muffiny wlewaj ciasto, na ok. 1/3 głębokości. Dodaj ok. 1 łyżeczkę jabłek z karmelem(w zależności jak duże chcesz mieć muffiny) i posyp kruszonką. Piecz ok. 18-20 minut.Odstaw do ostygnięcia.Możesz również podawać polane domowym sosem karmelowym. Smacznego!Paulina

Gotowanie to kochanie
Drożdżówka z rabarbarem i truskawkami 153

żółtka Dodatkowo serek waniliowy  rabarbar truskawki cukier kokosowy Kruszonka 50 g mąki  25 g cukru kokosowego 35 g masła Z drożdży, mleka i 2 łyżeczek cukru zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia.Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopioną margarynę. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia(...)podsypując mąką. Rozwałkowane kawałki ciasta posmarować serkiem. Na dwóch kawałkach ułożyć pokrojony rabarbar, a na 3 truskawki [ lub odwrotnie albo zmieszać rabarbar z truskawkami] posypać cukrem i   zwinąć roladki. Dwie [ rożne ] roladki ułożyć na dnie keksówki , a na to kolejne 3 roladki.Zostawić do wyrośnięcia na około  20-30 minut. Następnie posypać kruszonką.Piec około

Moje domowe kucharzenie
Maślane bułeczki z migdałową kruszonką 224

łyżeczka suszonych instant) 40 g cukru 50 g masła 1 jajko 270 ml mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej( u mnie otarta skórka z cytryny bio) 3 lyzki czekoadowego groszku Kruszonka: 50 g miękkiego masła 100 g mąki 50 g drobnego cukru 2 łyżki płatków migdałów, pokruszonych Do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką wody lub mleka Rozpoczynamy od zrobienia zaczynu(...)dolny do środka i gorny na dolny). Ciasto dzielimy na jednakowej wielkości części, z ktorych formujemy małe, okrągłe bułeczi o wadze około 60 g. Do czesci dodajemy czekoladowy groszek.  Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 2 cm odstępy. Odstawiamy da napuszenia na 30 minut.  Robimy kruszonkę: wszystkie składniki łączymy w miseczce do konsystencji

Mia Cucina Sofieta
Proste ciasto drożdżowe z orzechami laskowymi 126

mąką. Ponownie przykryć i odstawić do podrośnięcia na około pół godziny. Przez ten czas przygotować kruszonkę. Składniki: 50 g zimnego masła 4 łyżki cukru 7 łyżek mąki pszennej Masło rozetrzeć palcami wraz z mąką i cukrem, lekko zagniatając. Powinno wyjść niezbyt gładkie ciasto. Krusząc je palcami na mniejsze kawałeczki rozsypać na cieście przed pieczeniem. Piec w temperaturze 180 stopni przez

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania