ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:232/324)

Ciasto z jagodami 139

takie ciasto z truskawkami.  Z jagodami tez było smaczne, z tym, że z truskawkami było na pewno wilgotniejsze :)Polecam również inne ciasta z jagodami na moim blogu : nocny placek z jagodami i jagodowy placek z kruszonką. Dla bardziej wymagających tort z jagodami

Proste Potrawy
Jabłkowa jesień. KRUCHA SZARLOTKA. 203

masłem, wylepiłam połową ciasta. Podpiekłam je 7 minut w 180 stopniach, "dźgając" je uprzednio widelcem. Na podpieczone ciasto wyłożyłam jabłka, pokruszyłam resztę ciasta i wstawiłam z powrotem do piekarnika. Piekłam 50 minut w 180 stopniach, aż kruszonka ładnie zezłocieje.  Kiedy wystygło, polałam lukrem. Smacznego! Pozdrawiam mgliście i jesiennie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. 3453

zawsze. U nas przygotowania do tej uroczystej wieczerzy ruszają pełną parą już na kilka dni przed Wigilią. Zaczyna się szał zakupów, przygotowanie rolmopsów, lepienie uszek i pierogów, pieczenie ciast, sprawianie karpia. Potraw do przyszykowania nie jest mało, bo 12 potraw wigilijnych, które mają symbolizować 12 apostołów, niektórzy twierdzą, że ilość dań bierze się od 12 miesięcy w roku. Według polskiej(...)kapustą i grzybami , / kapuśniaczki/ – łazanki z kapustą i grzybami A na wigilijny deser podajemy: – struclę makową lub makowiec z kruszonką , czasami seromakowiec na kruchym spodzie. aby pogodzić smakoszy sera i maku – Sernik – Piernik lub ciasto marchewkowe Wszystkie potrawy popijamy kompotem z suszu , chociaż wiem, że niektórzy przygotowują kisiel z żurawiną Jakie potrawy wigilijne postawicie na swoim

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Puszyta drożdżówka 124

Uwielbiam domową drożdżówkę - najlepsza jest z chrupiącą kruszonką. Nigdy nie potrafię się powstrzymać i próbuję zaraz po wyjęciu z pieca :) do tego z kawka, jakaś książka i mnie nie ma :) Składniki na ciasto:30 dag mąki pszennej (ja użyłam typ 550),opakowanie drożdży suchych 7 g,1/4 łyżeczki soli,125 ml ciepłego mleka,1 jajko,50g roztopionego masła,1/4 łyżeczki(...)Odstawić do wyrośnięcia na ok. 90 minut. Po tym czasie lekko wyrobić, przełożyć ciasto do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą (wymiary mojej keksówki 30 x 11 cm). Odstawić do wyrośnięcia na 30 - 40 minut. Po tym czasie posmarować wierzch roztrzepanym jakiem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na  180°C na ok. 35 minut.Składniki

Delicious Titbits
Drożdżówki z czereśniami i kruszonką 145

czereśni Kruszonka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki razowej garść płatków owsianych górskich 1/4 szklanki brązowego cukru 100 g zimnego masła szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: 1. Jajka, mleko, cukier i roztopione masło mieszamy rózgą w dzbanku, w osobnym naczyniu mieszamy przesianą mąkę, dodajemy sól i suszone drożdże, łączymy suche składniki z mokrymi, wyrabiamy elastyczne ciasto, przekładamy(...)spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok 90 min 2. Kiedy ciasto podwoi objętość dzielimy je na 10 równych części i układamy na dwóch blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok 40 minut, aż bułeczki podrosną 3. Czereśnie drylujemy  4. Kruszonka - mąki, cukier, płatki i cynamon mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, rozcieramy

Słodki Kompromis
Rabarbar w kruchym 146

PIECZONYM RABARBAREM  Na nadzienie 650g łodyg rabarbaru 250g cukru  1 łyżka syropu waniliowego Na ciasto 450g mąki 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 225g zimnego masła 4-5 łyżek zimnej wody  1 jajko (do posmarowania placka) gruby cukier (do posypania ciasta) Rabarbar kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem i przykryty folią aluminiową wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)chwilę do ostygnięcia. Mąkę, cukier i sól mieszamy, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i mieszamy do otrzymania czegoś w rodzaju kruszonki (na tym etapie robot planetarny oszczędzi wiele wysiłku :-) ). Wyrabiając dodajemy 4-5 łyżek zimnej wody, aż ciasto zacznie się łączyć i powstanie kula. Jest to trochę żmudny proces, ale wierzcie mi- w końcu się ukulesi, nie panikujcie

les mirabelles
Pyszne jagodzianki 122

musicie spróbować. Przepis jest łatwy, a jagodzianki przepyszne :) Gorąco polecam! Składniki: Ciasto: 550g mąki ½ szklanki cukru 5 dag świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2 jajka 1 czubata łyżka masła Szczypta soli Nadzienie: Ok. 300g jagód 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka cukru 1 łyżka bułki tartej Kruszonka: 100g mąki 50g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 50g masła(...)ciasta, uformować kulki, rozpłaszczyć i ułożyć na środku nadzienie. Należy dokładnie pozalepiać ciasto, żeby jagody nie powypływały. Uformować ładne bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do wypieków w niewielkich odstępach od siebie. Zaczekać kilka minut, aż troszkę jeszcze urosną i posmarować je roztrzepanym jajkiem oraz posypać kruszonką. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku, do momentu, kiedy zarumienią się

The Sweet Damsel
Bułeczki drożdżowo maślane 134

posiada niesamowicie piękną serię dla dzieci od Bloomingville. Potrzebujemy: Ciasto: 40 g świeżych drożdży 100 g cukru 2 małe jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g mleka 500 g mąki pszennej 70 g roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 350 g twarogu 3 łyżki konfitury (dowolnej) 2 małe jajka Kruszonka: 70 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g masła(...)drożdże rozpuszczone w mleku. Zagniatamy ciasto. Ciasto na drożdżówki może lepić się do dłoni, gwarantuje to jego puszystość.  Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut przy obecnej aurze. Zasada jest taka, że ciasto musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i ostrym nożem dzielimy ciasto na około 9 równych części

MamaOskarka
SZARLOTKA Z BUDYNIEM 393

letnie owoce , to wszyscy wiemy , że do najsmaczniejszych one nie należą.Ostatnio prezentowałam Wam Szarlotkę z  kremem budyniowym i kokosową kruszonką , a dziś mam dla Was coś mniej królewskiego , ale absolutnie nie mniej smacznego!Szarlotkę z budyniem!Kruche ciasto pokryte soczystymi jabłkami , zalane słodkim budyniem i przykryte delikatną warstwą kruchego ciasta wprost rozpływa się w ustach!Spróbujcie!SKŁADNIKI

Ostra na Słodko
ZAPLATANIE NA ŚNIADANIE 137

propozycja do akcji  Mico "Śniadania Majowe"   SKŁADNIKI NA 1 DUŻĄ CHAŁKĘ   na ciasto: 500g mąki łyżeczka soli   7g suszonych drożdży lub 30g świeżych * ( użyłam świeżych ) 1łyżka cukru   2jaja 2łyżki cukru * ( dałam 4: )   200g mleka 40g masła na kruszonkę : 40g mąki 25g masła 1,5 łyżki cukru dodatkowo : 1żółtko 1łyżka mleka Mąkę wymieszać w misce(...)Masło roztopić, dolać mleko. Płyn ma być ciepły, ale nie gorący.   Zrobić w mące środeczek. Wlać w niego po kolei: drożdże, mleko z masłem i jajka. Wy rabiać ciasto ok. 10min *( ja wyrabiałam maszynowo i trwało to ok. 2-3 minut ) Wyrobione ciasto włożyć do miski obsypanej leciutko mąką, przykryć folią spożywczą i ostawić w ciepłe miejsce

KUCHARNIA
Drożdżówki z budyniem,borówkami i kokosową kruszonką 187

które czekam z utęsknieniem. ciasto: 500 g mąki wrocławskiej 150 ml ciepłego mleka 50 g drożdży 4 łyżki cukru 2 jajka 1 żółtko 100 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru z wanilią ponadto: 125 g borówek 600 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń śmietankowy na 3/4 l 1 białko 1 łyżka mleka kruszonka: 50 g masła 4 łyżki(...)Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę,rozciągnąć na grubość 1,5 cm. Metalową obręczą powycinać z ciasta koła,w każdym odcisnąć dołek np. za pomocą dna szklanki. W dołki nałożyć porcję budyniu i po kilka borówek.   Z masła,mąki,cukru i wiórek zrobić kruszonkę. Białko roztrzepać z łyżką mleka i posmarować pędzelkiem wszystkie drożdżówki po czym posypać kruszonką. Drożdżówki

Kolorowa kuchnia Elki
Drożdżówka z dżemem i kruszonką 196

wyrabiać , ani czekać na wyrośnięcie. Pyszna i klasyczna drożdżówka, która kojarzy się z dzieciństwem. Składniki: Składniki na ciasto: 2 jajka 640 g mąki pszennej 100 g cukru 1 szklanka mleka 30 g świeżych drożdży 125 g roztopionego masła Szczypta soli Składniki na kruszonkę: 6 łyżek mąki 4 łyżki cukru 1/3 kostki zimnego masła Dodatkowo: 1,5 szklanki ulubionego dżemu (najlepiej(...)mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy ją z solą. Dodajemy do tego jajka, rozpuszczone i przestudzone masło oraz drożdże z mlekiem. Wyrabiamy ciasto ręką. Następnie przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką kuchenną oraz odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyciągamy i formujemy bułeczki. Umieszczamy

Ciastka i ciasta
Szwedzkie ciasto z jabłkami 210

upiec. Niepotrzebnie. Teraz już wiem, ze będzie to jedno ze "sztandarowych" ciast mojej kuchni :) Do jego zrobienia nie potrzebny jest żaden robot czy mikser, wystarczy widelec... A do takiego ciasta pasują lody, bita śmietana lub po prostu wystarczy posypać je cukrem pudrem :) Do świąt Wielkanocnych jeszcze trochę czasu, ale już dziś polecam ten prosty jabłecznik :) Składniki : 1 i 1/2 szklanka(...)cukier, proszek do pieczenia, dodajemy pokrojone (dość miękkie) w drobną kostkę masło i całość ugniatamy widelcem do momentu, aż zacznie przypominać kruszonkę W tym momencie dodajemy jedno jajko i energicznie wyrabiamy na jednolite, nie lepiące się do rąk ciasto ( razie potrzeby dosypując mąki lub dodając drugie jajko ) Ciasto dzielimy na 2 części, tą większą z nich wykładamy dno wysmarowanej masłem

Proste Potrawy
Muffinki z jabłkami i kruszonką 172

oraz wbić jajka. Za pomocą miksera wszystko ze sobą połączyć. W międzyczasie jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Do ciasta dodać jabłka i cynamon. Całość delikatnie ze sobą wymieszać. Przygotowaną masę przelać do papilotek. Za pomocą dłoni wyrobić kruszonkę (składniki wsypać do miski i połączyć ze sobą). Wierzch muffinek posypać kruszonką. Piec około 25 minut w 180ºC

Ugotować
domowe drożdżówki z dżemem z cukinii 139

składniki na kruszonkę: 70 g mąki 50 g cukru 50 g masła wykonanie kruszonki: Wszystkie składniki łączymy i siekamy na stolnicy do momentu powstania grudek. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. składniki na nadzienie z cukinii: 1000 g obranej cukinii 1 galaretka cytrynowa 350 g cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią wykonanie: Cukinie kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do rondla(...)wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy na stolnicę. Dzielimy na 16 równych kawałków, z każdej części formujemy kulkę i układamy na blasze. W każdej drożdżówce robimy wgłębienie np. małym słoiczkiem z nakrętką i nakładamy łyżeczką nadzienie z cukinii. Odstawiamy jeszcze na ok. 15 min. do podrośnięcia. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy białkiem i posypujemy obficie kruszonką pieczemy

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania