opakowań (po 16 gram) cukru wanilinowego, 200 gram masła śmietankowego, 1 jajka, 500 gram masy krówkowej (kajmaku), 200 gram czekolady mlecznej, 1 pomarańczy. Przygotowanie dania rozpocząłem od upieczenia ciasta kruchego, będącego bazą deseru. W tym celu do miski przesiałem 250 gram mąki pszennej tortowej (typ 450) i dodałem dwa opakowania (po 16 gram) cukru wanilinowego oraz 150 gram śmietankowego masła(...)następnie za otarłem z niej całą pomarańczową warstwę skórki. 3/4 otartej skórki dodałem do miski z mąką. Całość zmiksowałem na konsystencję przypominającą kruszonkę, po czym dodałem jedno jajko i całość miksowałem przy użyciu przystawki do wyrabiania ciasta na gładkie ciasto, które zawinąłem szczelnie w folię plastikową w celu zapobieżenia jego wysychaniu i umieściłem w lodówce na 40 minut
Wyprawy kulinarneLubicie ciasta wielowarstwowe?? Jeżeli tak to to przepis dla Was. Borówki, na nich beza, kokos i kruszonka;) Bajka...mniam;) Składniki; 200 g margaryny, 500 g mąki, szklanka cukru pudru, 4 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany, Beza kokosowa; szklanka cukru, 4 białka, 80 g wiórek kokosowych 300 g borówki amerykańskiej Po wiórka kokosowe zapraszam do SKWORCU...przyprawy
Anioły w kuchniszarej istoty, wygrzebałem przepis mej babci na ucierane ciasto. Sami sobie odpowiedzcie na pytanie, czy zmodyfikowałem... Czego potrzebujemy? -200 gram masła -150 gram cukru pudru -5 jajek -230 gram mąki TYP450 -1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -150 gram marcepanu -truskawki bez szypułek na połówki przekrojone -obrany rabarbar pokrojony w kostkę -kruszonka Kruszonka -85 gram masła -140 gram mąki TYP550(...)kostki rabarbaru, na nim umieszczamy posiekany marcepan. Na górę wykładamy szczelnie truskawki. Posypujemy je kruszonką. Wkładamy do piekarnika na 53-55 minut w temperaturze 180 stopni, funkcja góra-dół. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim tortownicę jeszcze na 5 minut. Po wyciągnięciu ciasta posypujemy je cukrem pudrem. Kroimy po wystudzeniu
BaRepaskruszonką na kruszonkę w blaszce nałożyć jabłka; 6 sztuk starte ze skórką na grubszych oczkach, 2 sztuki pokrojone w kawałeczki na jabłka rozsypać kruszonkę lekko ją przyklepać do jabłek piec w 200C około 45 minut i ciasto wyjąć z blaszki jak będzie wystygnięte ciasto jest pyszne, nie za słodkie............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA
W Mojej Kuchni Lubięprzygotowaniu, co można zobaczyć na załączonym do przepisu FILMIE . Ciastka są smaczne, sycące, ale trochę się kruszą podczas jedzenia, więc proszę mieć pod ręką talerzyk. Piękną kratkę do studzenia ciast CAKE COUTURE BIRKMANN , którą widać na załączonych zdjęciach, otrzymałam ze sklepu Leduvel ,który jest dystrybutorem tej marki. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Składniki: 120g miękkiego masła(...)dodać żółtko, wymieszać do połączenia składników. 2. Na maślaną masę przesiać mąkę i kakao, dodać proszek do pieczenia, wymieszać mikserem (ma powstać gęsta kruszonka, patrz FILM ). Dodać poszatkowaną czekoladę, płatki kukurydziane i wymieszać rękoma. 3. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę między ciasteczkami zachować odstępy). Piec
Mała Cukierenkaprzygotowaniu, co można zobaczyć na załączonym do przepisu FILMIE . Ciastka są smaczne, sycące, ale trochę się kruszą podczas jedzenia, więc proszę mieć pod ręką talerzyk. Piękną kratkę do studzenia ciast CAKE COUTURE BIRKMANN , którą widać na załączonych zdjęciach, otrzymałam ze sklepu Leduvel ,który jest dystrybutorem tej marki. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Składniki: 120g miękkiego masła(...)dodać żółtko, wymieszać do połączenia składników. 2. Na maślaną masę przesiać mąkę i kakao, dodać proszek do pieczenia, wymieszać mikserem (ma powstać gęsta kruszonka, patrz FILM ). Dodać poszatkowaną czekoladę, płatki kukurydziane i wymieszać rękoma. 3. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać (proszę między ciasteczkami zachować odstępy). Piec
Mała Cukierenkaproszku do pieczenia - 1 jajko - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 1 mały kefir owoce: - brzoskwinie w syropie (z puszki) kruszonka: - kruszonka (mąka, cukier, masło) dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: torownica o średnicy 22 cm Przygotowanie: Ciasto przygotowuję według przepisu Ciasto kefirowe z czereśniami . Owoce kroję na mniejsze kawałki. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika
Kuchnia co dniaNastępnie układamy na nim ostudzone jabłka . Resztę cista wyjmujemy z zamrażarki, urywamy niewielkie kawałki i kładziemy na jabłkach, aby utworzyły kruszonkę. Całość wkładamy do nagrzanego do 200st C piekarnika i pieczemy 40-45min na środowym poziomie. Następnie przekładamy ciasto na niższy poziom i pieczemy jeszcze ok. 10-15min w tej samej temperaturze. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem (świetnie
Zawsze głodna!Sernik jest przepyszny i oprócz kuszącego aromatu jest baaardzo szybki w przygotowaniu. Masa serowa rewelacyjnie komponuje się z kruchym ciastem czekoladowym. Całość jest lekka, delikatna..., po prostu rozpływająca się w ustach! Koniecznie spróbujcie! (Forma o średnicy 24-26 cm) Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml; około 425g) 3/4 szklanki cukru (180g) 180g margaryny 2 łyżeczki proszku(...)wiaderka, ale może być zwykły homogenizowany) 1/2 szklanki cukru 100g margaryny 1 budyń śmietankowy/waniliowy 2 białka Opcjonalnie: polewa czekoladowa Przygotować ciasto. Margarynę należy stopić i lekko ostudzić, a następnie wszystkie składniki dokładnie wyrobić - tak jak kruszonkę. Całość podzielić na części: 2/3 i 1/3. Przygotować masę z serka. Margarynę stopić i pozostawić do ostudzenia. Serek wymieszać z cukrem, budyniem
Di gotujewanilii – 1 szt * biała czekolada – 80 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE BABECZKI: Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki i wypiekamy na złoto w 180C. CREME
Ostra na Słodkowanilii – 1 szt * biała czekolada – 80 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE BABECZKI: Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki i wypiekamy na złoto w 180C. CREME
Ostra na SłodkoPolecam każdemu spróbować to lekkie, delikatne kremowe ciasto, być może zakochacie się w nim tak jak ja? Składniki na sernik jogurtowy pieczony na tortownicę o średnicy 28 cm. CIASTO: 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100 g cukru 1 łyżka startej skórki cytrynowej lub drobniutko pokrojonej kandyzowanej skórki cytrynowej , lub kilka kropel aromatu cytrynowego(...)Mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, skórkę z cytryny mieszamy, wysypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojoną, zimną margarynę i siekamy nożem, aż uzyskamy kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy, aż żółtka wstępnie połączą się z resztą ciasta. Teraz szybko zagniatamy ciasto (im mniej ogrzejemy je dłońmi tym lepiej), dzielimy na pół. Jedną częścią wykładamy blaszkę (ja najpierw wyłożyłam ją papierem
Rozpustne gotowaniejagodzianek , ale podam go jeszcze raz, aby wszystko było na miejscu ;) Składniki na ciasto:300 ml ciepłego mleka60 g masła1/2 łyżeczki solipół kostki drożdży100 g cukru2 jajka560 g mąkiDodatkowo :porzeczkibudyń waniliowy + mleko, aby go ugotować (robimy tak, jak jest z tyłu na opakowaniu)Kruszonka:1/4 szkl cukru1/4 szkl mąki3-4 łyżki zimnego masłaPrzygotowanie:Bydyń gotujemy według wskazówek na opakowaniu(...)przez chwilę. Odkładamy na bok i odrywamy mały kawałek ciasta. Robimy bułeczkę wielkości mniej więcej piłki do tenisa lub troszeczkę mniejsze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy aby ponownie się napuszyło.Po tym czasie literatką robimy wgłębienie i nakładamy do niego budyń oraz porzeczki.Przygotowujemy kruszonkę : Masło siekamy nożem z resztą składników, a następnie całość szybko wyrabiamy palcami
charlotte gotujecukru waniliowego 3-4 kostki czekolady mlecznej i 3-4 kostki białej czekolady 2 żółtka 3 łyżki miękkiego masła Na kruszonkę: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Do posmarowania po wierzchu: 2 łyżki mleka Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki muszą mieć pokojową temperaturę. Masło roztapiamy w rondelku, odstawiamy na chwilę do przestygnięcia (musi być ciepłe(...)wzdłuż dłuższego boku). Następnie składamy ciasto (jednym bokiem przykrywamy część, na której znajduje się nadzienie, następnie składamy jeszcze raz, boki składamy pod spód). Uformowane strucle wkładamy do foremek aluminiowych do pieczenia (małe keksówki). Ostawiamy na 15 minut. Po tym czasie smarujemy je pędzelkiem zanurzonym w mleku. Następnie ukośnie nacinamy wierzch każdej strucli i posypujemy kruszonką. Kruszonka: Masło, mąkę i cukier
Słodkie okruszkisól. Wymieszaj. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i zacznij rozcierać je w dłoniach z sypkimi składnikami, aż powstanie kruszonka o konsystencji grubego piasku. Wbij żółtko (białko przyda nam się do posmarowania wierzchu tarty), wlej zimną wodę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w płaski dysk, owiń folią plastikową i wstaw do lodówki na 30 min. Przygotuj masę migdałową
Chilli Czosnek i Oliwa