ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:212/324)

Tartaletki z czerwoną cebulą 179

ciasto: 100g masła 100g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki zimnej wody sól nadzienie: olej do smażenia 4-5 średnich czerwonych cebul 200g wędzonego boczku sól, czarny pieprz 2 jajka 80 ml słodkiej śmietanki 30% ząbek czosnku 30g parmezanu Sposób przygotowania: Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy

Pyry na Gaz
Imprezowe tartaletki z groszkiem 142

babeczką. Składniki: (na 12sztuk) ciasto: 100g masła 100g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki zimnej wody sól nadzienie: 250g zielonego groszku sól, czarny pieprz 2 jajka 80 ml słodkiej śmietanki 30% ząbek czosnku 30g parmezanu Sposób przygotowania: Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy

Pyry na Gaz
62. Orkiszowe ciasto z rabarbarem i kruszonką - zdrowsza wersja 206

przykryciem do rozpadu, zmiękczenia kawałków rabarbaru i powstania musu, ciągle mieszając. Chwilę studzimy i wylewamy na podpieczony spód. Wyjmujemy resztę ciasta z lodówki i trzemy na tarce o dużych oczkach w celu stworzenia, ulubionej przez wszystkich, kruszonki. Posypujemy nią mus z rabarbaru, umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni i pieczemy 20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta możemy posypać

Be Fit Be Strong
Tarteletki z leśnymi grzybami 116

sól, biały pieprz ząbek czosnku 2 jajka 80 ml słodkiej śmietanki 30% płatki papryki natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania   Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy

Pyry na Gaz
Sałatka jarzynowa w koszyczkach 177

siekamy. Łączymy składniki. Dodajemy majonez oraz dużą łyżkę musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy

Pyry na Gaz
Imprezowe tarteletki porowo-cebulowe 149

smażenia sól, biały pieprz ząbek czosnku 2 jajka 80 ml słodkiej śmietanki 30% płatki papryki natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy

Pyry na Gaz
Drożdżówka sypana 163

pory ciasto drożdżowe kojarzyło mi się z długim wyrabianiem i częstym zakalcem, dlatego też do tej pory nie spróbowałam go zrobić właśnie przez takie opinie i przesądy. Dlatego ucieszyłam się jak spotkałam na swojej drodze przepis na tą właśnie drożdżówkę prostą a smaczną.Składniki:- 10 dkg drożdży- 1 szklanka cukru kryształu- 1 cukier waniliowy- 4 jajka- 1 szklanka oleju(...)posiekane zarabiamy tak aby składniki się połączyły. Następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, bądź na chwilkę do zamrażarki.Wyrobione ciasto wylewamy do formy. Możemy na to położyć ulubione owoce a na owoce pokruszyć w palcach kruszonkę. Moja tym razem za długo siedziała w zamrażarce więc starłam ją na tarce. Wkładamy do piekarnika 180 C na ok 1 godzinę

Zainspirowana w kuchni
Złota szarlotka 146

szarlotka jest niesamowita, a warstwa orzechowa najlepsza pod słońcem. Bardzo Was zachęcam do jej upieczenia! Ciasto: 250 g zimnego masła 3 żółtka 1 jajko 2-3 łyżki śmietany 3 kopiate szklanki mąki, najlepiej krupczatki 2/3 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli Nadzienie: ok. 2 kg jabłek, a najlepiej odmiany Golden Delicious(...)płatków owsianych 1/3 szklanki mleka  Masło pokroić w kostkę, połączyć z przesianą mąką, wymieszaną z cukrem pudrem, proszkiem i solą. Zrobić w rękach kruszonkę. Następnie dodać żółtka, jajko i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Obie zawinąć w folię spożywczą i i chłodzić w lodówce minimum 1 godzin, by odpoczęło. Przygotować warstwę orzechową. Cukier stopić

Czerwień i błękit
Jabłecznik na kruchym cieście z kokosem wg siostry Anastazji 214

Pyszny jabłecznik z żurawiną i bezą kokosową posypany kruszonką. Niebo w gębie! Idealny na jesienne wieczory. Piekłam w formie o wymiarach 36 cm x 25 cm. Piec gadzinę w 180 stopniach,Przepis pochodzi z książki 102 ciasta z owocami. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Ciasto, ktore musi sie udac 203

ciast wykladamy prawie cale ciasto. Zostawiamy doslownie 3 garscie na posypke.Nastepnie ukladamy warstwe owocow. W moim przypadku jest to agrest ze sloika, ale doskolale sprawdzaja sie tez porzeczki, szczegolnie czarne.Na owocach kladziemy ubita na sztywno piane z dodatkiem 1,5 szklanki cukru. Im piana lepiej ubita tym ladniejsza bedzie beza.Na koniec piane posypujemy pozostala czescia kruszonki. Jej ilosc

Przysmaki Karolki
Buła odrywana 149

ciepłe miejsce, ja postawiłam obok grzejnika. Miskę przykryłam folią spożywczą. Odstaw na jakieś 45 minut do godziny. Podwoi objętość. Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki albo rozetrzeć widelcem albo palcami. Włożyć do zamrażarki na pózniej. Gdy ciasto wyrośnie , podziel je na 12 równych mniej więcej części. Ja zawijałam ślimaki. Poukładaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką. Odstaw na pół

Z Kuchni Do Kuchni
drożdżówki z owocami czarnej porzeczki i kruszonką 165

minął pod znakiem "piknikowania". Na tę radosną dla wszystkich okoliczność postanowiłam przygotować pyszne drożdżówki z owocami i kruszonką, a ponieważ pod ręką miałam tylko czarne porzeczki, drożdżówki nadziałam właśnie tymi owocami. Wyszło dość kwaskowo, ale pysznie - letnio i wakacyjnie :-) składniki na ciasto:   2 1/4 szklanki mąki  1/2 szklanki letniego mleka   3 czubate łyżki cukru   1 jajko(...)żółtko   szczypta soli   60 g masła roztopionego   12 g świeżych drożdży  składniki na kruszonkę: 60 g masła roztopionego 5 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki dodatkowo: ok. 400 g czarnej porzeczki  3 łyżki cukru 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej wykonanie: Przygotowuję zaczyn z drożdży, 3 łyżek mleka i 1 łyżeczki cukru. odstawiam w ciepłe miejsce

babka w formie
Ciasto maślankowe z borówkami, agrestem i kruszonką 108

jednej blaszce upiekłam ciasto o dwóch smakach, na jedną połowę wyłożyłam borówki, a na drugą agrest. Składniki (blaszka 34x26cm): 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 szklanka maślanki w temp. pokojowej 3 jajka 1/2 szklanki oleju 1 tabliczka białej czekolady (100g) 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia borówki i agrest Kruszonka: 50 g masła 30 g mąki(...)innym naczyniu połączyć jajka, maślankę i olej. 3. Łączymy suche i mokre składniki, mieszamy łyżką do momentu, aż ciasto będzie gładkie. 4. Ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć owoce, całość posypać kruszonką. 5. Piec w 180 st.C przez ok 50-60 minut (do suchego patyczka). Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto leśny mech na dużą blachę 662

malinami lub borówkami, a zimą mrożonymi owocami lub owocem granatu. Duża blacha ciasta znika w oka mgnieniu. Składniki są na dużą blachę o wymiarach 37 cm x 24 cm. 1 szklanka to 250 ml. Ciasto Zielony Mech na dużą blachę Składniki na ciasto: Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej 450 g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki krupczatki(...)gościa. Ciasto możesz robić przez cały rok i zamiast jagód lub malin użyć owoców granatu. Duża blacha ciasta z pewnością zniknie w oka mgnieniu. Zobacz jak krok po kroku zrobić ten wyjątkowy deser. Krok 1. Rozmrażam szpinak 450 g szpinaku rozmrażam na cedzaku i odciskam nadmiar wody. Aby ciasto miało jednolity kolor, szpinak rozdrabniam blenderem. Krok 2. Przygotowuję ciasto

Ania gotuje
Ciasto kruche z malinami 136

Składniki : Ciasto • 200 g mąki • 150 g zimnego masła • 50 g cukru • szczypta soli • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia • 3 żółtka Owoce • 600 g malin • 400 g nektarynek lub brzoskwiń • 1 łyżka mąki ziemniaczanej Beza • 3 białka • 150 g cukru • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie : Ciasto Formę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia(...)dodać pokrojone na kawałeczki zimne masło, cukier, sól i proszek do pieczenia. Siekać nożem na stolnicy lub miksować mikserem lub rozcierać palcami na drobną kruszonkę, następnie dodać żółtka (białka zachować do bezy) i zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę. Ciasto pokroić nożem na plasterki i wyłożyć nimi spód oraz ok. 2 cm boków, ugniatając ciasto palcami. Spód podziurkować widelcem

KUCHNIA POLSKA
Szarlotka miodowo-cytrynowa 218

Klasyczna szarlotka na kruchym miodowym cieście obficie oblana cytrynowym lukrem. Ciasto wręcz prosi się, by upiec je na chłodne jesienne wieczory, które dopiero przed nami. Polecam!     Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35x25 cm)   Blaty miodowe: 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 500 g mąki pszennej 175 g cukru 200 g zimnego masła(...)mieszanka zacznie się pienić, zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.  Mąkę, masło lub margarynę, cukier i jajka wyrobić rękami na kruszonkę. Wlać zimną mieszankę z masła, miodu i sody, zagnieść ciasto rękami w kulę. Podzielić na dwie równe części. Każdą z części wyłożyć na dno blaszki o wymiarach 35x25 cm wcześniej wyścieloną papierem do pieczenia. Piec

Nastoletnie Wypiekanie
Kruszonkowiec z truskawkami, pyszny i szybki w wykonaniu 278

miski wrzucić masło, cukier, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Siekać produkty nożem, tak długo aż wszystkie składniki się połączą i utworzy się kruszonka. Formę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozsypać połowę ciasta. Na to rozłożyć truskawki w odstępach. Białka ubić na sztywną pianę, następnie powoli wsypywać cukier cały czas mieszając. Na koniec powoli wsypać kisiel

Kuchnia Pokoleń
Drożdżowy makowiec 136

Kolejna drożdżówka z makiem.Z tej porcji wyjdą 2 takie makowce pieczone w keksówkach. ciasto: 500 g mąki  50 g masła 15 g świeżych drożdży 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl.letniego mleka 2 jajka nadzienie: 600- 700 g masy makowej  2 białka  kruszonka: 50 g mąki 25 g cukru 35 g masła   Mąkę wymieszać z drożdżami , dodać cukier(...)rozpuszczone i ostudzone masło.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Białka ubić na sztywną pianę ,dodać masę makową, delikatnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części.Każdą z tych 2 części podzielić jeszcze na 5. Każdą część rozwałkować na kształt prostokąta o długości pasującej do blaszki keksowej. Na każdą część rozwałkowanego ciasta nałożyć masę makową, zwijać roladki.Układać

Moje domowe kucharzenie