ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:216/324)

Pudrowane poduszeczki 117

cannoli. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy w kruszonkę. Jajka mieszamy z winem przy użyciu trzepaczki i wlewamy do miski z mieszaniną mączno maślaną. Zagniatamy ciasto, przekładamy na oprószony mąką blat i dokładnie wyrabiamy. Ciasto wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w lodówce na ok. 1 godzinę

mojewypiekiinietylko
Markizy z kremem ajerkoniakowym 148

poduszeczki. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki ścieramy na tarce masło i palcami łączymy w kruszonkę. Jajka mieszamy z winem przy użyciu trzepaczki i wlewamy do miski z mieszaniną mączno maślaną. Zagniatamy ciasto, przekładamy na oprószony mąką blat i dokładnie wyrabiamy. Ciasto wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w lodówce na ok. 1 godzinę

mojewypiekiinietylko
Jagodzianki, te najlepsze 115

zjadać łyżeczką. Połowę zostawiłam na śniadanie na następny dzień. Były pyszne, wilgotne, ciasto świetnie zachowuje świeżość. Jeśli jesteście fanami jagodzianek, to te musicie wypróbować koniecznie. Oryginalny przepis znajdziecie tu –> KLIK Z modyfikacji, zmniejszyłam jedynie ilość cukru, zarówno w cieście jak i jagodach. 9 sztuk: ciasto: 80 g masła 60 ml mleka 5 g drożdży instant 250 g mąki(...)dodajemy jajko, śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy folią i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ciasto dzielimy na 9 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cieniutki placek o średnicy około 15 cm. Na środek każdego nakładamy 3 łyżki jagód. Jagody zakrywamy ciastem i dokładnie zlepiamy od spodu. Zawinięte jagodzianki

Mienta blog
Drożdżowe rogale z marcepanem i migdałami 161

misce wymieszać ze sobą mąkę, cukier i sól, dodaj pokrojone na kawałki masło i dobrze posiekaj lub rozetrzyj dłońmi do czasu otrzymania konsystencji kruszonki. Następnie do miski dodaj maślankę z drożdżami i zacznij wyrabianie ciasta - wyrabialiśmy około 10 minut przy pomocy miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Jeśli ciasto jest zbyt lejące dodaj mąki - my dodaliśmy 4 łyżki. Kiedy ciasto

Plate of Joy
Bułeczki razowe 128

wszystko jest zrobione, można wrócić do normalnego życia - cieszenia się świeżutkimi bułeczkami na śniadanie, czy gorącym kakao z jeszcze delikatnie ciepłą drożdżówką z kruszonką.  Nie macie wrażenia, że właśnie dzięki takim małym przyjemnością, zapachem pieczonego ciasta drożdżowego unoszącym się w domu, gorącym kakao pitym z książką w ręku otulonym puchatym kocykiem człowiek nabiera poczucia bezpieczeństwa i pewności, że wszystko

Plate of Joy
Sernik z jabłkami pod czekoladową kruszonką 254

wyłożonej papierem do pieczenia. Wylać masę sernikową i ułożyć kawałki jabłek. Na wierzch wysypać resztę kruszonki i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 45 min. Sernik najlepiej się kroi po schłodzeniu. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z owocami , Serniki pieczone , Szarlotki Tagged: budyń , czekolada , jabłka , płatki owsiane , twaróg

https:KKuchniaMniam
GALETTE Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KREMEM PIERNIKOWYM I KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI Z ARONIĄ 171

owoce : śliwki, aronie, jeżyny – 2 garści * cukier brązowy – 3 łyżki DODATKOWO: * pierniki Uszatki Kopernik – na kruszonkę * żółtko + cukier perlisty – do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pierniki siekamy, dodajemy ricottę i miksujemy na gładką masę. Wyciągamy na środek ciasta francuskiego, delikatnie rozsmarowujemy. Układamy delikatnie przesmażone z cukrem owoce, ozdobnie zawijamy boki. Całość smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy cukrem perlistymi

Ostra na Słodko
Chałka 147

Pracownia wypieków Składniki : Rozczyn: 30 g świeżych drożdży 100 ml ciepłego mleka 10g cukru 50g mąki Ciasto : 80g cukru 1 łyżka soli 800 g + 150 g mąki 3 jajka 100 g masła + 1 jajko do posmarowania + kruszonka/ mak / sezam - do posypania Przygotowanie: Z cukr u, drożdży, mleka i mąki sporządzić rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu(...)czasie należy odgazowywać ciasto - wbijając w nie pięść Gdy ciasto już wyrośnie, podzielić je na 2 części. Kazdą cześć podzielic na 4-6 kawałków - uformować z nich wałki i zapleść. Chałkę wyłożyć na blachę, odstawić do wyrośnięcia około 30 minut. Wyrośnięte chałki posmarować rozmąconym jajkiem.Posypać kruszonką- w moim przypadku/ makiem, sezamem.  Piec w 180*C przez

Garnkowe fanaberie
Chałka drożdżowa 179

waniliowego 7 g suchych drożdży Kruszonka: 1/3 szklanki mąki pszennej 2,5 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 30 g roztopionego masła Wszystkie składniki na kruszonkę rozdrobnić między palcami, odstawić. Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodać roztopione masło. Wyrobiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę(...)odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 4 równe części. Zrolować je w wałeczki i uformować chałkę.  Chałkę ułożyć w formie keksowej, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem, posypać kruszonką. Piec około 30 minut w temperaturze 175 stopni. Można przykryć od góry folią aluminiową

Domowa cukiernia Ewy
Szarlotka tradycyjna 114

Nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek 1 cukier wanilinowy 1 czubata łyżka bułki tartej Sposób przygotowania: Mąkę, proszek do pieczenia i margarynę siekamy na kruszonkę, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, jajka i żółtka oraz śmietanę i energicznie wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie, elastyczne i odchodzić od rąk (jeśli się lepi dodajemy troszeczkę mąki). Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki

Kolorowy Przepisownik
Muffinki gruszkowe z kruszonką 113

pieczenia. W oddzielnej misce zmiksować wszystkie składniki mokre. Masę przelać do mąki z proszkiem do pieczenia, dodać kawałki gruszki i wymieszać ciasto kilka razy. Przygotować blaszkę z papilotkami, napełniać je do 3/4 wysokości i posypać kruszonką. Nastawić piekarnik na 190 stopni i piec ok. 20 min (babeczki powinny nabrać złotego koloru) Odstawić do ostygnięcia, posypać cukrem pudrem

pink envelope
KRUCHE CIASTO Z ARONIAMI, KOKOSOWĄ PIANKĄ I KRUSZONKĄ 426

Oliwki wieeeelką pakę aronii prosto z ogródka. Część wykorzystałam do koktajlu, zrobiłam dżemiki i przygotowałam pyszne ciacho! Jedno z lepszych ciast z owocami, jakie ostatnio robiłam. Delikatny, kruchy spod pokryty owocami i lekką kokosową pianką / bezą oraz chrupiącą kruszonką jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki. Ps. jeśli nie macie aronii śmiało możecie wykorzystać inne, ulubione owoce! Polecam! SKŁADNIKI: ( duża blacha

Ostra na Słodko
Szybkie bułeczki drożdżowe 150

dodać mąkę, jajko, miękką margarynę, sól i wyrobić elastyczne ciasto, jeżeli by się zbytnio kleiło dodać jeszcze nieco mąki.Ciasto podzielić na 12 porcji, każdą spłaszczyć, położyć śliwkę i zlepić bułeczkę.Gotowe bułeczki układać na blacie wysypanym mąką.Składniki kruszonki ze sobą połączyć.Bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka i posypać kruszonką, odstawić na ok. 30 min do wyrośnięcia

Mix smaku
Owoce pod zdrową kruszonką, czyli błyskawiczny i przepyszny deser 167

nakładać porcje ciasta do miseczek lub też piec bezpośrednio w małych kokilkach/miseczkach. Serwowanie deseru, zależy już od Waszych upodobań. Można jeść go sam, można dodać bitą śmietanę lub gałkę lodów. Jak byście nie podawali tego przysmaku, to i tak będzie rewelacyjne. Muszę zgłębić, czym różni się zachodni cobler od crumble czy w końcu od naszej staropolskiej kruszonki(...)zrumienienia wierzchu - ok 20-30 min. Podajemy z bitą śmietaną, lodami lub osobno. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/owoce-zdrowa-kruszonka-czyli-blyskawiczny-przepyszny-deser/ MieszamWGarnku   Artykuł Owoce pod zdrową kruszonką, czyli błyskawiczny i przepyszny deser pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Drożdżowe z formy 278

Drożdżowe z formy Drożdżowe z keksówki to ciasto idealne do smarowania masłem i domową konfiturą. Nie jest zbyt słodkie, nie posiada kruszonki. Można nim zastąpić jedzone rankiem pieczywo, tym bardziej, że dzięki formie swym wyglądem przypomina bochenek chleba! Świetnie skomponuje się ze szklanką ciepłego mleka lub kakao. Kilka dni temu otrzymałam piękną, pastelową keksówkę, która swój chrzest bojowy przeszła właśnie

Moje Qulinaria

Proponowane wyszukiwania