ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:203/324)

KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I PIANKĄ BUDYNIOWĄ 258

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Słodkie zapomnienie
Przepisy na kolację walentynkową 213

SZAKSZUKĘ (SHAKSHUKĘ) TARTA Z CUKINIĄ DORSZ Z WARZYWAMI W PAPILOTAC DESERY RUSTYKALNA TARTA Z JABŁKAMI PIECZONE GRUSZKI W MIODZIE TIRAMISU PROSTA SZARLOTKA RÓŻE Z CIASTA FRANCUSKIEGO SERNIK TRADYCYJNY DOMOWA CHAŁWA TRUSKAWKI Z KRUSZONKĄ Artykuł Przepisy na kolację walentynkową pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Placki z jarmużu 185

dzisiejszej wyprawie na targ, upolowałam kilka eko produktów. Botwinkę, jarmuż, rzodkiewkę, pietruszkę, soczyste pomidorki i trochę mniej eko ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i morelą z kruszonką Dzisiaj za radą jednego sprzedawcy powstały pyszne placuszki z jarmużu, proste w przygotowaniu - gorąco polecam, smakują rewelacyjnie! Składniki (8 placków): 2 szklanki posiekanego drobno jarmużu pół pora 4 jajka (L) 1/3 szklanki śmietanki

coolinarny
Ciastka dinozaury (bardzo kruche) 150

masła 120g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem i szczyptą soli do otrzymania drobnej kruszonki. Następnie dodać żółtka, ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 45 mninut. Schłodzone ciasto porcjami rozwałkować na grubość ok. 3mm. Foremkami wykrawać ciasteczka i układać na blasze

Pełny talerz
Ciastka dinozaury (bardzo kruche) 180

masła 120g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem i szczyptą soli do otrzymania drobnej kruszonki. Następnie dodać żółtka, ekstrakt waniliowy. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 45 mninut. Schłodzone ciasto porcjami rozwałkować na grubość ok. 3mm. Foremkami wykrawać ciasteczka i układać na blasze

Pełny talerz
Odrywany placek dyniowy z powidłami 166

Dyniowe smakołyki", pomogło mi podjąć decyzję co tym razem zrobię z dyni i padło na drożdżowiec, przytulaniec z powidłami śliwkowymi, przepyszny. Ciasto jest puchate, delikatne z chrupiącą pod zębem kruszonką, rewelacja. Upiekłam i zaraz zaczęło znikać, za szybko ale było takie pyszne. Polecam, upieczcie sobie tej jesieni taki placek. Odrywany placek dyniowy z powidłami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Drożdżówka policyjna;) Czyli ciasto drożdżowe truskawkowo-porzeczkowe, na oleju 131

Ciasto rodem z piekarnika pięknej policjantki 🙂   Pewna urocza policjantka Sabina przysłała mi kiedyś przepis na jej sztandarowy wypiek: ciasto drożdżowe. Przepis bardzo mi przypadł do

Wiszniówka
Ciasto bananowe bez tłuszczu i jajek 139

Dodajemy łyżkę octu i kilka kropli aromatu waniliowego. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto wykładamy do formy. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy wierzch ciasta. Z płatków owsianych, miodu i oliwy zagniatamy kruszonkę. Posypujemy jabłka. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 45 minut do suchego patyczka

Pyry na Gaz
Szybkie ciasto z truskawkami 164

proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy do płynnych składników i mieszamy, dodając ekstrakt waniliowy. Masę przelewamy do dużej prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta wykładamy przekrojonymi na pół truskawkami. Wierzch posypujemy kruszonką - mąkę z cukrem i masłem zagniatamy tworząc małe okruszki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180`C około 40 minut - do suchego patyczka. Studzimy w formie. Smacznego

Słodkie Przyjemności
SZARLOTKA 139

rosmażyć wraz z cukrem i cynamonem według własnego smaku. Dodać można gotowy cukier cynamonowy. Smażyć do momentu otrzymania jednolitej masy.  Ciasto : mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier. Dodać zimną margarynę i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka, uformować kopczyk, zrobić dołeczek i wbić do niego 2 jajka, dodać śmietanę wymieszać następnie zagnieść ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na 2 placki

Ciastka - domowe słodkości
Puchate drożdżowe ciasto z morelami i zapiekanym kremem 176

właśnie dzięki kremowej polewie, która częściowo wsiąka a częściowo zapieka się na nim, ciasto jest wilgotne i pyszne. A może namówię Was na inne morelowe ciasto? Polecam placek graham z morelami, budyniem i kruszonką - to niebo w gębie! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Owocowa Tarta 193

musimy wysmarować masłem. Następnie wszystkie składniki oprócz jajka, wrzucić do miski i dobrze wymieszać, aż zaczną pojawiać się okruchy- z wyglądu przypominające kruszonkę. Dodać jajko i mieszać do czasu, aby ciasto uformowało się w kulkę. Przygotowane ciasto wsadzić do lodówki na około godzinę.  Piekarnik nagrzać do 190st, a ciasto rozwałkować na pokruszonym mąką blacie do ok. 0,5cm. Ciasto

Chocolate Stop Tempting
20 NAJLEPSZYCH PRZEPISÓW Z TRUSKAWKAMI 230

wystarczy kliknąć na zdjęcie lub nazwę potrawy. :) 1. Placuszki z truskawkami 2. Cytrynowy deser alla tiramisu 3. Oszukane marchewki 4. Lemoniada truskawkowa 5. Truskawki pod kruszonką 6. Truskawkowa rynienka 7. Eton Mess 8. Ciasto drożdżowe z truskawkami 9. Tarta z truskawkami i bezą 10. Budyniowe ciasto z truskawkami 11. Kruche serduszka z nutellą i truskawkami 12. Kolorowy sernik na zimno

Przepisy Aleksandry
Zupa z cukinią i zacierkami 192

obrać, pokroić w cieniutkie plasterki lub w kostkę.Natkę pietruszki drobno posiekać.Przygotować zacierki. Jajko wbić do miseczki, dodać mąkę w takiej ilości, aby ciasto dobrze się wymieszało i rozwarstwiało jak do kruszonki. Zacierki powinny się same formułować pod palcami.Po 15 minutach duszenia jarzyn, dodać 2 litry zimnej wody i doprowadzić bulion do wrzenia. Następnie dodać zacierki, zmniejszyć ogień

Gospodyni Miejska
Ciacho z borówkami do góry nogami 119

ekspresowe ! Zrobiłam je dokładnie jak to = składniki bez zmian i sposób wykonania również! http://zkuchnidokuchni.blogspot.com/2014/06/ucieraniec-z-truskawkami-na-deser.html Tylko, z tą różnicą, że w tym nie ma kruszonki! Zamiast truskawek są borówki...a po upieczeniu ciasto przewracamy do góry nogami i...tak zostawiamy ! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Śliwkowe crumble 152

Jednak ostatnio, gdy zobaczyłam je w lodówce, miałam ochotę na coś prostego z ich udziałem jako deser do obiadu. Słoneczna pogoda stanowczo mnie zdemotywowała do ciasta, więc postawiłam na crumble, czyli owoce pod kruszonką, którą wzbogaciłam o otręby. Poza tym wersja ze śliwkami należy do moich ulubionych – po upieczeniu są one lekko kwaśne i świetnie komponują się ze słodką górą

Fabryka pomysłów
Tradycyjny sernik z rosą 147

szklanki cukru Ciasto: Do misy miksera wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, posiekaną margarynę i żółtka. Wyrabiamy do momentu powstania kruszonki. Następnie przesypujemy ją na oprószony mąką blat i zagniatamy na jednolite gładkie ciasto. Przekładamy je do foliowego woreczka i chłodzimy w zamrażarce przez 20 minut. Po tym czasie wylepiamy nim dno blaszki o wymiarach 23x27

VioletoweKucharzenie
Drożdżówki z budyniem lub makiem (wegańskie) 76

powstania sypkiego ciasta, które lepi się w małe bryły. CIASTO DROŻDŻOWE 1. Mąkę wymieszać z drożdżami. 2. Mleko wymieszać z cukrem oraz z olejem i ziemniakami. Całość zmiksować na gładko. 3. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (u nas na grzejnik ale można ocieplać ciasto nad parą wodną). 4. Gdy ciasto zdecydowanie urośnie(...)zagnieść (jeśli jest zbyt lepkie można podsypywać je trochę mąką). 5. Następnie odrywać kawałki ciasta, formować drożdżówki. 6. Na środek drożdżówek nakładać budyń lub masę makową oraz dowolne owoce. 7. Znów odstawić w ciepłe miejsce aby jeszcze nieco urosły. 8. Na koniec posypać drożdżówki kruszonką. 8. Piec w 170’C ok 20-25 minut (do zarumienienia

Candy Pandas
Drożdżowe ślimaczki (bułeczki) z rabarbarem 187

rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Jagielnik rabarbarowy Dżem rabarbarowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Kompot z rabarbaru

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z rabarbarem 148

głównej: Jogurtowe ciasto na razowej mące z rabarbarem Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody rabarbarowe Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Tarta

Kulinarne przygody Gatity
98. Obiadokolacja z piekarnika czyli: zapiekanka ziemniaczana z wędzonym twarogiem, żurawiną i świeżym szczypiorkiem na pó 240

mąka do podsypania przy zagniataniu Mąkę przesiewamy na stolnicę i rozcieramy palcami z kawałkami masła (lub siekamy nożem). Gdy uzyskamy konsystencję podobną do kruszonki dodajemy sól, śmietanę i żółtko. Energicznie i dokładnie zagniatamy ciasto na zwarte i elastyczne. Ciastem wylepiamy dno formy żaroodpornej i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut w celu schłodzenia. Piekarnik nagrzewamy do 190*C (termoobieg

Symfonia Smaków
Bułeczki drożdżowe z dżemem i serem. 150

dobrze wyrobione (czyli gdzieś tak po 6 minutkach) wlewamy ciepłą margarynę i dalej miksujemy, aż tłuszcz się wchłonie i ciasto przestanie się błyszczeć. Posypujemy wierzch mąką (żeby nie obeschło), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.      Przygotowujemy kruszonkę: w misce mieszamy mąkę z cukrem. W rondelku rozpuszczamy masło i gorące przelewamy do miski z mąką, energicznie mieszamy(...)ciasto podwoi objętość przekładamy je na wysypaną mąką stolnicę i delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na kawałki wielkości sporego orzecha włoskiego, spłaszczamy tworząc podłużny placuszek, który następnie skręcamy jednokrotnie tworząc ósemkę. Po jednej stronie wykładamy łyżeczkę dżemu, po drugiej łyżeczkę masy serowej.  Następnie przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Rozpustne gotowanie
Ciasto drożdżowe z malinami 113

Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego, więc samo przygotowanie sprawia mi dużo radości ;) Składniki na blachę 20 cm x 20 cm: 1 opakowanie malin (tj. 300 g) 25 g świeżych drożdży 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 50 g rozpuszczonego masła 1/2 szklanki ciepłego mleka 2 łyżeczki cukru 3 jajka 1/2 szklani cukru pudru szczypta soli na kruszonkę (wszystko składniki(...)najmniej 1 godzinę (czekamy, aż ciasto dwukrotnie podwoi swoją objętość).  Formę do pieczenia wyłożyć papierem i rozciągnąć na niej przygotowane, wyrośnięte ciasto. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem. Następnie ułożyć odmrożone maliny i posypać kruszonką. Piec około 25 minut

Ugotować
Chałka 182

chałkę. Gdybym była rozsądna zrobiłabym z tej ilości ciasta dwie zamiast jednej ogromnej. Możecie wybrać sami – w smaku i tak jest bajeczna :) Składniki: 700 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 225 ml mleka 15 g świeżych drożdży 75 g masła 3 łyżki miodu 3 jajka laska wanilii Składniki na kruszonkę: 25 g masła 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru(...)jeśli będziemy piekli 1 dużą. Porcje ciasta dzielimy na 3 i zaplatamy warkocze. W wariancie 1 dużej chałki spłaszczamy lekko dolny warkocz i robimy w nim wgłębienie, wkładamy w to miejsce mniejszy i lekko dociskamy. Całość odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mieszamy żółtko z odrobiną wody, zagniatamy razem wszystkie składniki na kruszonkę. Smarujemy chałkę rozmąconym żółtkiem i posypujemy kruszonką

Ciastkozercy
PLACEK JAGODOWY 130

rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem  przesiewamy, dodajemy całe jajko mieszamy za pomocą noża do momentu powstania kruszonki następnie robimy kopczyk wlewamy roztopioną margarynę  mieszać nożem, po czym zagnieść ciastoCiasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, iż jest mocno twarde.  Nadzienie - śmietanę  ubić z cukrem, dodać

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto francuskie (ekspresowe). 172

wody      Mąkę, sól i masło wkładamy do miski i szybko miksujemy, po około 1-2 minutach powinniśmy otrzymać coś na wzór kruszonki, wtedy odkładamy mikser wlewamy wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy na 1 cm owalny placek. Następnie jeden brzeg składamy do środka, drugi brzeg składamy do środka, tworząc

Rozpustne gotowanie
Rolada orzechowa 184

pracochłonne, ale niech Was to nie przeraża. Pracę można sobie rozłożyć na dwa dni. W pierwszym – zarobić ciasto i przygotować orzechy, a w drugim – resztę. Składniki na ciasto kruche:        - 600g mąki tortowej- 250g schłodzonej margaryny- 2 jajka- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 100g drobnego cukru- 2 łyżki cukru z wanilią- szczypta soli- 6 łyżek mleka- dodatkowo 1 żółtko(...)wanilią- 4 jajka- 3 łyżki słodkiej śmietanki- 3 łyżki rumu- esencja migdałowa       Do przesianych sypkich składników ścieramy na tarce margarynę. Rozcieramy palcami na drobną kruszonkę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i  łączymy, szybko zagniatając. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, najlepiej na noc (a minimum – 2 godziny). Orzechy, do masy, zawsze wcześniej podpiekam na patelni

mojewypiekiinietylko