jakiegoś czasu na straganach możemy spotkać rabarbar. Pierwsze co robimy zawsze z rabarbaru to drożdżowe lub jogurtowe ciasto, później pewnie jakieś muffinki, kompot az w końcu mamy ochotę na coś innego. Dzisiaj proponuję Crumble kokosowe z rabarbaru a niebawem możecie wyczekiwać przepisu na lodu rabarbarowe. Składniki: 100 g masła 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru 4 łyżki płatków jaglanych(...)mąką ziemniaczaną. Syrop możemy wykorzystać np.do lodów rabarbarowych. Przepis napiszę dla Was niebawem. Formę ceramiczną tzw.kokilkę smarujemy masłem. Wykładamy rabarbar i posypujemy kruszonką. Gdyby zdarzyło Wam się zapomnieć o tym że ciasto się chłodzi w zamrażalniku i zamarzłby, należy je później zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C góra dół
Życie zaczyna się w kuchniborówkami i zwijamy w ciasny rulon. Przekrawamy na pół, wykładamy oba strucle na małą blaszkę i nacinamy w środku do połowy głębokości ciasta. Odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.5. W międzyczasie łączymy składniki kruszonki.6. Posypujemy kruszonką.7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35 minut.8. Po upieczeniu studzimy na kratce.Smacznego
Kuchnia domowa Aniłyżka kakao Przygotowanie: Kruszonka - ze składników podanych wyrobić kruszonkę. Schłodzić w lodówce. najlepiej zrobić to dzień wcześniej, wtedy bardzo dobrze się schłodzi. Masa serowa - jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, potem dodać ser zmielony przez maszynkę, a na koniec wsypać budyń wymieszać na jednolita masę. Ciasto kakaowe - margarynę, cukier, wodę i kakao gotować na małym ogniu(...)Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Na spód formy wylać ciasto kakaowe, następnie bardzo delikatnie wyłożyć masę serową najlepiej porcjami, na końcu wierzch posypać kruszonką. Piec 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościszkl mąki 3-4 łyżki cukru pół kostki margaryny 2 łyżki wiórek kokosowych Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach Kruszonkę również przygotować wcześniej rozcierając wszystkie składniki by wytworzyły się grudki, wstawić do lodówki. Zagnieść ciasto z podanych produktów, Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, o wym ok 30x22 Ser i wszystkie dodatki włożyć do kubka blendera(...)zmiksować dobrze i wylać na ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st na ok 15- 17 min . ser powinien zaczynać bokami sie rumienić. Jabłka wymieszać z cukrem przed samym wyłożeniem , rozłożyć równo na serze , przykryć kruszonką. Piec kolejne 15 do 20 min aż kruszonka nabierze złotego koloru
Gotowanie jest łatwemomentu, aż wszystkie składniki połączą się w jedną całość/kulę. Można również wyrabiać ręcznie, wówczas najpierw należy posiekać mąkę z masłem, na drobną kruszonkę, dodać jajko, cukier i szybko wyrobić dłońmi aż ciasto uformuje się w zwartą kulę. Ciasto spłaszczyć, zawinąć w folię, wstawić do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na pół godziny. Formę do pieczenia wyłożyć papierem
moj przepis naNumber cake Prosty w wykonaniu i bardzo efektowny torcik urodzinowy. Wykonanie ciasta jest dość czasochłonne, ale możemy sobie prace trochę rozłożyć w czasie. Kruche blaty spokojnie można upiec dzień wcześniej, natomiast przełożenie kremem powinno nastąpić rano w dzień podania, ponieważ ciasto musi mieć czas, aby zmięknąć. Torcik dekorujemy dopiero przed podaniem, gdyż krem śmietankowy może rozpuścić nam np beziki(...)miski przesiewamy mąkę, dodajemy zmielone migdały i masło pokrojone w kostkę. Mieszamy wszystko rozcierając palcami, do czasu, aż powstanie coś w formie kruszonki *** *** Dodajemy cukier, sól i jajko. Zagniatamy wszystko, do momentu, aż uzyskamy jednolite ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę *** *** Z papieru wycinamy cyfrę o formacie A4 (wielkość kartki do drukarki
Blog z ApetytemSkładniki na zaczyn:20 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru2 łyżki mąki1/3 szklanki ciepłego mlekaSkładniki na ciasto:3 i 1/2 szklanki mąki pszennej1 jajko1 łyżeczka soli3 łyżki cukru1/3 szklanki ciepłej wody50 g masłaSkładniki na kruszonkę:50 g masła3 łyżki mąki pszennej2 łyżki cukruDodatkowo:1 jajko do posmarowania chałkiPrzepis na zaczyn:Do miski przekładamy pokruszone drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, mąkę oraz ciepłe(...)było gładkie. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulę i pozostawiamy w misce, którą przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym i ciemnym miejscu na ok. 50 minut. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Musimy je ponownie zagnieść i podzielić na trzy identyczne wałeczki (im wałeczki dłuższe tym dłuższa i węższa będzie nasza chałka). Z wałeczków zaplatamy warkocz, a jego
Emcia Pichcikażdy obdarowany znalazł coś dla siebie. Dla słodkożerców jest wersja wyłącznie z jabłkami i z kruszonką. Ci którzy lubią smaki słodko-kwaśne pewnie wybiorą wersję z marmoladą z pigwowców, a wysokociśnieniowcy być może sięgną po bułeczki z konfiturą z aronii . Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej typ 480 2 małe jajka 7 g drożdży suszonych 2 łyżki masła lub margaryny(...)łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu konfitura (u mnie z aronii i jabłek) marmolada (u mnie z pigwowców) Kruszonka 100 g mąki 50 g masła 50 g brązowego cukru Roztrzepać jajka widelcem w małej miseczce. Wymieszać ze sobą suche składniki ciasta. Dodać do nich masło lub margarynę. Rozetrzeć tłuszcz w rękach z suchymi składnikami. Dodać roztrzepane jajka. Wymieszać. Dolewać stopniowo mleko
Weekendy w domu i ogrodziemaki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny Na kruszonkę: 150g mąki 100g cukru 80g prawdziwego masła Do posypania: cukier waniliowy Wykonanie: Z drożdży, mleka ,łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne(...)roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć pokrojone truskawki, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 -20 min. Piec ok.45 minut. w temp.175st
Walijskie Pichcenieposiekać. Wymieszać wszystko w misce, dodać ser ricotta. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wbić dwa jajka i dobrze wymieszać. Przygotowanie ciasta na ravioli: Do miski przesiać mąkę, dodać sól. Wbić jajka. Wszystko wymieszać łyżką, aż zrobi kruszonka, a następnie wyrobić krótko ręcznie tylko do połączenia składników (najpierw w misce, później na stolnicy lub desce) . Ciasta nie wyrabiać zbyt długo
Moja Delicjaposmarowania Przygotowanie Przesianą mąkę przekładamy do miski, dodajemy sól, jajka, cukier, ciepłe mleko (ale nie gorące) i drożdże. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy olej i wyrabiamy przez kilka minut. Można to również zrobić za pomocą robota z hakiem. Ciasto powinno być bardzo miękkie, lepkie, trochę lejące się. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją(...)można przygotować nadzienie. Jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Twaróg miksujemy blenderem z cukrem i żółtkiem. Następnie ciasto wyjmujemy na stolnicę lub blat posypany mąką i jeszcze raz wyrabiamy, podsypując taką ilością mąki, aby przestało lepić się do dłoni. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich znowu na dwie, a następnie z każdego kawałka formujemy po trzy kulki
e-PrzepisyKulinarneKolejna wariacja na temat sernika - tym razem z kakaowym spodem i kakaową kruszonką. ... a między nimi wspaniały, rozpływający się w ustach, delikatny niczym puch ser - zapraszam! SKŁADNIKI: ciasto: - 1 kostka margaryny - 2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 2 płaskie łyżki kakao masa serowa: - 1 kg sera z wiaderka - 3/4 szklanki cukru - 1 cukier waniliowy - 2 jaja - 2 żółtka - 1/2 szklanki
Wielopokoleniowojest jedno z lepszych ciast. Do miski wrzucić pocięte na mniejsze kawałki masło, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, mąkę. Ciasto można wymieszać za pomocą miksera lub rękoma, ale trzeba to zrobić szybko. masa musi nabrać konsystencji kruszonki. Wtedy już tylko ugnieść szybko w kulę, podzielić na dwie części w proporcji 2/3 – 1/3. Włożyć ciasta do osobnych woreczków
Kuchnia Pokoleńmyślałam! Przygotowując go bowiem po raz pierwszy, nie sposób odmówić sobie obaw o to, czy ciasto po ponad miesięcznym leżakowaniu będzie się jeszcze do czegoś nadawało. Czegokolwiek . Na szczęście ciasto wyszło. A ten smak... Moi drodzy, tego nie da się opisać! Piernik jest idealnie mięciutki, obłędnie aromatyczny, a powidła śliwkowe pasują tutaj wyśmienicie. Jestem pewna, że kolejne Święta, nawet(...)się Siostra i jej wybredny chłopak pochwalili. Słodka, kremowa, delikatna masa serowa w kontraście z kwaśną żurawiną i chrupiącą, pierniczkową kruszonką nie pozwoliła zbyt szybko oderwać się od talerzyków... W pewnym momencie nawet zaczęłam żałować, że nie przygotowałam tego ciasta w większej formie! Bo co to te osiemnaście centymetrów dla całej bandy łakomczuchów...? Sernik z tonką, żurawiną i pierniczkową kruszonką
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: ciasto na małą struclę: mąka tortowa 30-40 dag, margaryna 1/4 kostki, cukier 4 łyżki, drożdże 3 dag, woda letnia 4 łyżki, mleko 1/2-3/4 szklanki, jajka 1 sztuka "XL" masa makowa: masa makowa 1/2 puszki dużej, 1 białko do masy, żółtko + łyżeczka wody, kruszonka - w opisie, lukier - w opisie drożdże rozetrzeć z letnią wodą dodając łyżeczkę cukru(...)mąki wszystkie składniki ciasta dodać do misy robota i dolewać tyle mleka aby ciasto nie było za zbite ale plastyczne, wyrabiać z 6 minut hakiem robota odstawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę ciasto na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować na 1,5 cm grubości placek masę makową wymieszać z roztrzepanym białkiem i rozsmarować na cieście, zawinąć jak na roladę
W Mojej Kuchni Lubię