 makowiec na kruszonce ( z morelami i kokosem) 171
makowiec na kruszonce ( z morelami i kokosem) 171jeden dzień. Może dlatego, że nie był suchy (jak to ciasto ma w zwyczaju), nie zbyt słodki a morele nadały nutę świeżości. Najlepiej smakował jeszcze ciepły. Po więcej moich przepisów na makowce zapraszam TUTAJ - 18 przepisów na ciasta z makiem *foremka 25*34 cm Składniki: na kruszonkę: 350 g mąki 200 g masła 100 g cukru 3 żółtka na bezę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia Sernik mleczno czekoladowy 243
Sernik mleczno czekoladowy 243ustach, nie trudny do wykonania, można powiedzieć że najłatwiejszy , masa serowa robiona bez użycia miksera, bez mielenia. Równy, nie rośnie i nie opada. Godny świątecznego stołu. Blaszka 25/30 cm Ciasto kruche: 100 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki krupczatki 150 g miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 1 czubata łyżka ciemnego kakao Masa serowa(...)śmietany kremówki 30% 1 ½ tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka cukru pudru Ciemne kakao do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki suche mieszamy w misce do jednolitego połączenia, dodajemy miękkie masło zagniatamy mieszadłem do ciasta kruchego lub palcami tak aby powstała mokra kruszonka-nie zagniatamy! Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, rozsypujemy na spodzie kruszonkę-równomiernie, dociskamy palcami tak aby wyrównać spód
Wanilia i Kardamon Faworki z piwem 175
Faworki z piwem 175żółtka 1/2 szklanki piwa 1 łyżka masła szczypta soli olej do smażenia Do mąki dodajemy żółtka, masło oraz sól, wszystko rozcieramy ręką na kruszonkę. Powoli dolewamy piwo i zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby ciasto bardzo się kleiło, można dosypać trochę mąki. Ciasto układamy na drewnianej desce i bijemy wałkiem do ciasta przez 5 minut, obracając co jakiś czas
kulinarnyswiatdomi Najlepsze ciasteczka imbirowe i kolacja z prawdziwego zdarzenia 215
Najlepsze ciasteczka imbirowe i kolacja z prawdziwego zdarzenia 215łyżki cukru perłowego Imbir drobno posiekać. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i perłowym, dodać imbir, połączyć. Dodać pokrojone w kostkę masło, rozetrzeć palcami na kruszonkę. Dodać sok z limonki i śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować wałeczek o długości 45 cm, a następnie obtoczyć je w cukrze perłowym. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrze BROWNIE KAWOWE Z INKĄ I MUSEM CZEKOLADOWYM 185
BROWNIE KAWOWE Z INKĄ I MUSEM CZEKOLADOWYM 185180C, studzimy. GANACHE: Czekoladę, masło i kawę INKA roztapiamy w kąpieli. Stopniowo dodajemy mleko skondensowane oraz likier, mieszamy, studzimy. CAŁOŚĆ : Po wystudzeniu masy zalewamy schłodzone ciasto, wstawiamy na noc do lodówki. Podajemy udekorowane np. kruszonką z zielonych pistacji i kandyzowanymi pomarańczami. Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką INKA
Ostra na Słodko Tarta z malinami 253
Tarta z malinami 253świeżych malin Listki świeżej mięty Cukier puder Sposób przygotowania: Na początku mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego cukier, masło i wysiekamy. Gdy powstanie nam kruszonka dodajemy do tego żółtka. Całość ugniatamy na jednolite ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Stolnicę oprószamy mąką, na której musimy rozwałkować zimne ciasto. Formę do tarty
CookMag Migdałowe Crumble z czereśniami 149
Migdałowe Crumble z czereśniami 149Któż nie lubi kruszonki. Sama z dzieciństwa pamiętam.jak wyjadałam samą kruszonkę z placka który piekła mama albo babcia. Wszak kruszonka jest najlepsza. Dlatego polecam szybkie
wesoła kuchnia Zawijane ciasteczka smalcuszki 174
Zawijane ciasteczka smalcuszki 174mąki, do krateru dodaję jajka, śmietanę, aromat, wkruszam drożdże, na mąkę dosypuję wszystkie sypkie składniki i na koniec ocet. Ze wszystkich składników siekając tworzę jakby kruszonkę. Następnie podsypując stopniowo pozostałą mąką zagniatam jednolite, gładkie ciasto. Gotowe formuję w kulę. Przykrywam ściereczką i pozostawiam na godzinny odpoczynek. Po godzinie dzielę ciasto na cztery części, każdą rozwałkowuję na grubość około
I tu będę miała takie te Przepis na ciasteczka z czekoladą 195
Przepis na ciasteczka z czekoladą 195termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Zimne masło posiekaj nożem dodając mąkę, proszek do pieczenia, cukier, waniliowy ekstrakt. Kiedy utworzy się kruszonka dodaj owsiane płatki i czekoladowe łezki. Delikatnie zagnieć ciasto, owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm. Za pomocą metalowej obręczy, u mnie
codojedzenia Szybka babka borówkowa 299
Szybka babka borówkowa 299borówki i delikatnie wymieszać. Formę keksową wysmarować margaryną i posypać bułką tartą.Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok 45- 50min . Można zrobić wersję ciasta na blaszce, będzie wtedy niższe i posypać całość kruszonką. Jest równie smaczne. Inspiracja z bloga http://walijskiepichcenie.blogspot.com
Kocham Czekoladę Szarlotka z migdałową kruszonką 315
Szarlotka z migdałową kruszonką 315Pyszna szarlotka z dużą ilością grubo pokrojonych jabłek, budyniem i maślaną kruszonką z dodatkiem migdałów. Podana na ciepło z gałką lodów bakaliowych smakuje mi najbardziej. Składniki: Na blaszkę 36x24cm Ciasto: 300g masła 3 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 kg jabłek (przed obraniem) 2 op budyniu śmietankowego 850ml mleka
Kuchnia w czekoladzie Rozpływający się w ustach jabłecznik 183
Rozpływający się w ustach jabłecznik 183... z dużą ilością delikatnie kakaowej kruszonki :-) Smakuje rewelacyjnie - zapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: - 1 kostka margaryny do pieczenia - 2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku
Wielopokoleniowo Bezglutenowy sernik z jabłkami 220
Bezglutenowy sernik z jabłkami 220grubych oczkach) i wymieszać z sokiem cytrynowym. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem. Na ostudzonym spodzie kolejno umieścić: jabłka, masę serową i resztę ciasta (zetrzeć na tarce lub rozdrobnić palcami - tak jak kruszonkę). Całość piec 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu sernik ostudzić w piekarniku (przy uchylonych drzwiczkach) i następnie schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą
Di gotuje SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PORZECZKAMI 184
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I PORZECZKAMI 184torebka cukru wanilinowego 300 g białej czekolady 5 dużych jajek Przesiewamy mąkę, dodajemy drobno posiekane masło, cukier, migdały i jajko. Mieszamy składniki do otrzymania drobnej kruszonki, najlepiej posiekać wszystko nożem na stolnicy, następnie zagniatamy ciasto. Zwijamy kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 60 minut. Formę o średnicy 24 cm smarujemy masłem. Ciasto trzeba rozwałkować, najlepiej pomiędzy folią spożywczą
KuchcikoweLove Crumble 160
Crumble 160Zapiekane owoce pod kruszonką z płatków owsianych, kukurydzianych, suszonych owoców tropikalnych - papaja, ananas, mango, rodzynki, kokos, z dodatkiem masła i miodu. Użyłam owoców sezonowych, nasze węgierki
SMYKWKUCHNI