 Ciasto francuskie (ekspresowe). 224
Ciasto francuskie (ekspresowe). 224wody Mąkę, sól i masło wkładamy do miski i szybko miksujemy, po około 1-2 minutach powinniśmy otrzymać coś na wzór kruszonki, wtedy odkładamy mikser wlewamy wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy na 1 cm owalny placek. Następnie jeden brzeg składamy do środka, drugi brzeg składamy do środka, tworząc
Rozpustne gotowanie Rolada orzechowa 250
Rolada orzechowa 250pracochłonne, ale niech Was to nie przeraża. Pracę można sobie rozłożyć na dwa dni. W pierwszym – zarobić ciasto i przygotować orzechy, a w drugim – resztę. Składniki na ciasto kruche: - 600g mąki tortowej- 250g schłodzonej margaryny- 2 jajka- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 100g drobnego cukru- 2 łyżki cukru z wanilią- szczypta soli- 6 łyżek mleka- dodatkowo 1 żółtko(...)wanilią- 4 jajka- 3 łyżki słodkiej śmietanki- 3 łyżki rumu- esencja migdałowa Do przesianych sypkich składników ścieramy na tarce margarynę. Rozcieramy palcami na drobną kruszonkę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i łączymy, szybko zagniatając. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, najlepiej na noc (a minimum – 2 godziny). Orzechy, do masy, zawsze wcześniej podpiekam na patelni
mojewypiekiinietylko PIJANA DROŻDŻÓWKA 226
PIJANA DROŻDŻÓWKA 226Ciasto drożdżowe bez wątpienia kojarzy się pewnie wszystkim z dzieciństwem, przynajmniej u mnie tak jest. Do dziś pamiętam zapach unoszący się w kuchni i obgryzanie kruszonki. Nie raz za to dostało się po łapkach. Do tego obowiązkowo szklanka mleka. Ach cóż, to były za czasy. Nie wrócą już nigdy, a dzisiejsze pokolenie może nam tylko pozazdrościć, co prawda półki(...)ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia ok. godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów. Dżem wymieszać ze spirytusem. Po godzinie przebić ciasto, żeby pozbyć się gazów, przełożyć do blaszki, na wierzch dodać wiśniowy pijany dżem i posypać kruszonką, zrobioną z podanych składników. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić 15 min do wyrośnięcia, w miedzy czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni
pieprzny smaczek Brzoskwiniowe crumble z migdałami 186
Brzoskwiniowe crumble z migdałami 186Jak już pisałam wielokrotnie crumble jest jednym z moich ulubionych deserów!Soczyste owoce zapiekane pod chrupiącą kruszonką sprawiają , że nie potrafię przejść obojętnie!Tym razem wykorzystałam
Ostra na Słodko Krucha tarta z budyniem i owocami – na zakończenie lata 194
Krucha tarta z budyniem i owocami – na zakończenie lata 194wierzch. U mnie to kratka i wycięte wykrawaczem do ciastek kwiaty. Jeśli nie chce się Wam męczyć z wymyślnym zdobieniem, pozostałe kruche ciasto można zetrzeć na tarce o dużych oczkach – powstanie wtedy coś w rodzaju kruszonki, lub tylko wyciąć wykrawaczem małe ciasteczka i rozłożyć je wokoło formy. Jeśli robiliście kruszonkę – nie smarujemy jej jajkiem. Jeśli macie ozdobne elementy czy ciasteczka
Karo in the Kitchen Krucha tarta z budyniem i owocami – na zakończenie lata 263
Krucha tarta z budyniem i owocami – na zakończenie lata 263wierzch. U mnie to kratka i wycięte wykrawaczem do ciastek kwiaty. Jeśli nie chce się Wam męczyć z wymyślnym zdobieniem, pozostałe kruche ciasto można zetrzeć na tarce o dużych oczkach – powstanie wtedy coś w rodzaju kruszonki, lub tylko wyciąć wykrawaczem małe ciasteczka i rozłożyć je wokoło formy. Jeśli robiliście kruszonkę – nie smarujemy jej jajkiem. Jeśli macie ozdobne elementy czy ciasteczka
Karo in the Kitchen Ciasto przekładane kremem nutellą 251
Ciasto przekładane kremem nutellą 251łyżki kakao Masa: 1 mały słoik nutelli Polewa czekoladowa: 2 tabliczki czekolady mlecznej 2 szklanki wody Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Margarynę rozdrabniamy w mące ręcznie lub przy pomocy noża, czy szpatułki aż do konsystencji kruszonki, dodajemy jajka, cukier, mleko, kakao i proszek do pieczenia. Gdy uzyskamy gładką masę wykładamy na stolnicę połowę ciasta i rozwałkowujemy na wielkość blachy
Smaczne Potrawy Sernik krakowski 242
Sernik krakowski 242pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce do miski z mąką. Palcami łączymy starte masło z mąką, na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę, wodę różaną i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części - ¾ i ¼ – wkładamy do woreczków i przez noc chłodzimy w lodówce. Na drugi dzień porcję ¾ rozwałkowujemy na prostokąt wielkości blaszki
mojewypiekiinietylko Ciasto jogurtowe z porzeczkami 211
Ciasto jogurtowe z porzeczkami 211będzie bardzo na miejscu. Miałam troszkę porzeczek i jagód kamczackich. Część zjadłam tak po prostu, ale na szczęście wystarczyło do placka. Z chrupiącą kruszonką i kleksami białego sera wyszedł bardzo smaczny i wilgotny. To świetne ciasto do popołudniowej kawki lub herbatki albo na deser po niedzielnym obiedzie. Proste, szybkie i bardzo smaczne. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza Zimowa szarlotka z żurawiną 263
Zimowa szarlotka z żurawiną 263zamrażarki na ok 15-20 minut. Podzielić na 2 części - jedną cześć rozwałkować i wyłożyć nią blachę a drugą zostawić na kruszonkę. Jeśli mamy mało czasu to możemy od razu po zagnieceniu podzielić ciasto na 2 części i pierwszą część rozwałkować w blasze i dopiero wtedy schłodzić (stanie się to szybciej) - ja w zimie wystawiam po prostu blachę na balkon
sierotka maRysia w kuchni Razowe ciasto ze ślwkami i kruszonką 194
Razowe ciasto ze ślwkami i kruszonką 194łyżki nasion chia Kruszonka 50 g masła 1/4 szklanki mąki 2 łyżki cukru 3/4 szklanki wiórków kokosowych Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę o średnicy ok 23 cm wykładamy papierem do pieczenia 2. Śliwki przekrawamy na pół i pozbywamy pestek, zasypujemy brązowym cukrem i cynamonem 3. Wszystkie suche składniki ciasta przesypujemy do miski 4. W mikserze kielichowym(...)palcach do powstania okruchów 6. Przelewamy masę do przygotowanej formy, na wierzchu układamy śliwki z cukrem i cynamonem, posypujemy przygotowaną kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach ok 50-60 min, sprawdzamy patyczkiem, ciasto będzie wilgotne, ale nie może być surowe, studzimy zupełnie zanim wyjmiemy z formy
Słodki Kompromis Prosto, owocowo. Pysznie 183
Prosto, owocowo. Pysznie 183macie rabarbaru - taka tarta sprawdzi się z każdymi owocami - śliwkami, malinami, jabłkami, morelami... Z czym tylko chcecie. Na wierzchu zamiast kratki może być kruszonka albo beza. Taka tarta, gdzie mamy praktycznie tylko kruche ciasto i owoce, doskonale uwydatnia ich smak i... Tak, to jest smak lata. I dzieciństwa, kiedy to takie właśnie proste smaki królowały w kuchni Babci. Najpyszniejsze. Polecam
Pożeraczka, czyli raz adobrze Zakręcone bułeczki drożdżowe z powidłami 324
Zakręcone bułeczki drożdżowe z powidłami 324nasz faworyt na lutowe mroźne wieczory. Prosto, smacznie…i aromatycznie za sprawą powideł śliwkowych z dodatkiem cynamonu. No i do tego pyszna kruszonka z… siekanych orzechów laskowych. Zamiast mleka krowiego do przygotowania ciasta na drożdżowe bułeczki wykorzystałam domowe mleko owsiane, Polecam też inne przepisy na bułeczki drożdżowe wytrawne: bułeczki z rukolą i serem bułeczki drożdżowe z ajwarem Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię Rustykalna tarta z rabarbarem 210
Rustykalna tarta z rabarbarem 210solo na cieście kruchym orkiszowym. Mnie i Tosi smakuje w takiej formie bardzo, moja mama natomiast pokręciła nosem, ale też ona średnio przepada za ciastami z rabarbarem. Polecam to ciasto wszystkim miłośnikom kwaśno-słodkich smaków i wielbicielom rabarbaru! Rustykalna tarta z rabarbarem 1,5 szklanki mąki orkiszowej (może być też inna pszenna) 2 łyżki miodu (bądź 4 łyżki cukru) 140g(...)laski wanilii bułka tarta Mąkę przesiać i dorzucić do niej zimny tłuszcz, posiekać drobno, po czym rozetrzeć w dłoniach tak, by powstało coś w rodzaju kruszonki. Dodać miód i jajko, po czym zagnieść jednolite ciasto. Jak każde kruche, zawinąć w ściereczkę i odłożyć w zimne miejsce na co najmniej pół godziny. W tym czasie przygotować farsz. Rabarbar dokładnie umyć
Przepysznik - BLW i nie tylko Najlepsze ciasta na Wielkanoc 307
Najlepsze ciasta na Wielkanoc 307Boże Narodzenie, ale ja tak uwielbiam te ciasto, że znajduję się ono również na Wielkanocnej liście. Ogólnie w moich wpisać nie ma jeszcze setek przepisów na ciasta, ale dzięki temu łatwiej jest wybrać te najbardziej pasujące do okoliczności, a Wy nie musicie bić się z myślami, które spośród 20 ciast wybrać. 😉 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Od siebie mogę dodać(...)przypadku sernika w 10 min, jest szybki do wykonania. Plusem tego ciasta jest brak jajek. Nr 7 PROSTA KRUCHA SZARLOTKA Przepis znajdziecie tutaj . Uważam, że najlepszymi ciastami, które wszystkim posmakują są te, które wykonuje się jak najprościej. W przypadku tej szarlotki, nie ma kruszonek, warstw i wykona ją nawet początkujący. Nr 8 MOCNO ŚLIWKOWY PLACEK Przepis
Zdrowie i pysznie na talerzu