ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:188/324)

Drożdżówki z owocami i kruszonką 166

drożdży mleko do pomalowania bułeczek Kruszonka: 3 łyżki maki pszennej 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka suszonego imbiru Dodatkowo: świeże maliny suszone wiśnie Wykonanie: Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy do nich wystudzone masło, ciepłe mleko i jajko. Mieszamy, następnie dodajemy cukier i mąkę. Wszystko wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto, które nie klei się do rąk(...)czasie ciasto wykładamy na omączony blat, zagniatamy i wałkujemy na prostokąt grubości 1 cm. Kubkiem o średnicy 9 cm wykrawamy koła i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kole robimy wgłębienie przy pomocy dna małej szklaneczki i układamy w nim suszone wiśnie. Bułeczki zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Składniki kruszonki dokładanie wyrabiamy, możemy sobie pomóc

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto muffinowe z borówkami (Blueberry Muffin Cake)... 148

Przepis z bloga Cookies and Cups . Składniki: (tortownica 23cm, lub blaszka kwadratowa 23cm, a w ostateczności 20cm) na kruszonkę 3/4 szklanki cukru granulowanego 1/3 szklanki + 3 łyżki m ą ki 3/4 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki + 2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej ciasto 2 szklanki  m ą ki 3/4 szklanki cukru granulowanego 1/4 szklanki masła, w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki(...)łyżki mleka Rozgrzej piekarnik do 190stC. Przygotuj wybrana foremkę i wyłóż papierem do pieczenia.  W niewielkiej miseczce wymieszaj składniki kruszonki. Zagnieć, aż powstanie mieszanka podobna do bułki tartej. Odstaw. W osobnej, dużej misce zmiksuj szybko wszystkie składniki ciasta (bez borówek), a następnie wmieszaj delikatnie borówki. Przełóż ciasto do blaszki, rozprowadź równomierna warstwa, a następnie posyp kruszkona. Piecz około

Lejdi of the house
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #9 Tarta cytrynowa z serem i kawałkami czekolady 7381

łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę łączymy z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kawałki masło i zagniatamy pomiędzy palcami jak na kruszonkę. Na końcu dodajemy jajko i zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części w proporcji: 1/3 do 2/3, każdą owijamy w folię i wkładamy na 15-20 min do zamrażarki. W tym czasie szykujemy pozostałe

Relaxtime
Puszyste ciasto z owocami na oleju kokosowym z ciasteczkową kruszonką 168

Sezon na śliwki i brzoskwinie własnie trwa, warto wykorzystać sezonowe owoce dodając je do ciasta. Moje jak zwykle powstało błyskawicznie i jest lekiem na wszelkie zło. To ciasto przyjmie chyba każdy owoc. Do świeżych owoców : sliwka i brzoskwinia, dodałam mrożone maliny, rabarbar i czarną porzeczkę. Zróbcie, warto. Składniki półtorej szklanki mąki pszennej 4 wiejskie jaja szklanka brązowego cukru półtorej łyżeczki(...)cukrem na puch, dodaj mąkę i delikatnie wmieszaj, po chwili dodaj olej kokosowy i zmiksuj. Ciasto możesz wylać do formy okrągłej, kwadratowej lub prostokątnej. Wielkość formy nie ma znaczenia. Ciasto wyjdzie po prostu wyższelub niższe. Na wierzch poukładaj owoce. Posyp ciasteczkową kruszonką. Pokropiłam dodatkowo sokiem z malin, opcjonalnie. Piecz w temperaturze 160-175 stopni góra dół około 40 minut. Posyp

Z Kuchni Do Kuchni
Puszysty sernik na śmietanie 361

łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła 4 żółtka Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Rozetrzeć do uzyskania kruszonki. Dodać żółtka i szybko zagnieść jednolite ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut.   Składniki na masę śmietanową: 1,2 l śmietany 18 % 180 g cukru ziarenka

UgotujmyTo.pl
Sernik z rosą 244

Składniki na bezę: 4 białka 2/3 szklanki cukru Suche składniki na kruchy spód mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i zagniatamy, tak długo aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i ponownie zagniatamy. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Można lekko je spłaszczyć, żeby szybciej się schłodziło

Ciastkozercy
POMARAŃCZOWY RABARBAR POD ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ 162

Rabarbar sam w sobie jest niesamowity, a kiedy połączymy go z innymi aromatycznymi składnikami, potrafi kompletnie uzależnić! Taki waśnie jest POMARAŃCZOWY RABARBAR POD ORZECHOWĄ KRUSZONKĄ, gdzie

COOKMAGAZINE
Sernik z rosą 150

szklanki cukru Jak zrobić sernik z rosą? Suche składniki na kruchy spód mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i zagniatamy, tak długo aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i ponownie zagniatamy. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Można lekko je spłaszczyć, żeby szybciej się schłodziło. Jeśli

Ciastkozercy
Bezglutenowy i wegański mazurek czekoladowy z orzechami 243

Mazurek to tradycyjne ciasto przygotowywane zazwyczaj na święta Wielkanocne, które zna chyba każdy przynajmniej z nazwy :) Ja przedstawiam Ci dzisiaj zmodyfikowany przepis na to polskie ciasto bo w wegańskiej odsłonie, bez glutenu i bez cukru. Zapraszam do wypróbowania przepisu! Mazurek czekoladowy z orzechami Może będzie się to wydawało nieprawdopodobne, ale pomimo, że o mazurku wiele słyszałam to tak naprawdę niewiele(...)mąkę. 5 Mąkę z orzechów, amarantusa, 20g mąki ziemniaczanej i ksylitol mieszam w misce. 6 Do mieszanki dodaję pokrojony w kostkę olej i ucieram na kruszonkę. 7 Dodaję jogurt roślinny i mieszam ciasto do połączenia wszystkich składników. 8 Podsypując mąką ziemniaczaną wyrabiam ciasto do momentu aż przestanie się kleić do ręki. 9 Formuję spłaszczoną kulkę, owijam folią i wkładam

Book of spells
DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 160

podarować dziecku do szkoły. Polecam :) Składniki na 5 drożdżówek: * 250 g mąki pszennej * 1 płaska łyżeczka suchych drożdży * około 3/4 szklanki mleka * 1 jajko * 2 łyżeczki cukru * szczypta soli Kruszonka: * 4 łyżki cukru * 1/4 szklanki mąki * około 30 g masła Dodatkowo świeże truskawki i cukier puder do zrobienia lukru. Wykonanie: W miseczce wymieszać drożdże z cukrem, wlać połowę ciepłego mleka(...)czasie ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i dobrze wyrobić (w razie potrzeby podsypywać mąkę). Ciasto podzielić na 5 równych części, uformować kulę i dość mocno ją spłaszczyć. Na środku każdego placka układać pokrojone na 4 części truskawki. Teraz pora na kruszonkę. Składniki na kruszonkę umieścić w misce i zagniatać tak by powstała drobna kruszonka. Kruszonkę posypać na drożdżówki

Zrób to smacznie
Tarta z cukinią, pomidorami i parmezanem 247

mąkę oraz sól i wymieszaj. Zimne masło pokrój na kawałki i dodaj do mąki. Rozetrzyj mąkę i sól z masłem przy pomocy dłoni, aż uzyskasz kruszonkę. Na koniec dodaj lodowatą wodę i szybko zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę. W razie potrzeby dodaj więcej wody. Ciasto możesz oczywiście przygotować również przy pomocy malaksera.  Kulę ciasta owiń folią spożywczą

Chilli Czosnek i Oliwa
TARTA Z RABARBAREM 161

Bardzo prosta w wykonaniu, smaczna i słodko-kwaśna tarta z przepysznym rabarbarem.  SKŁADNIKI: NA CIASTO: -1,5 szklanki mąki - 1 jajo - 12 dag masła -12 dag cukru - łyżeczka proszku do pieczenia - cukier waniliowy - łyżka jogurtu NA KRUSZONKĘ: - 2 łyżki masła - 2,5 łyżki cukru - 3,5 łyżki mąki NADZIENIE: -  6 łodyg rabarbaru - 6 łyżek cukru brązowego BUDYŃ: - budyń(...)rabarbar zmiękł i troszeczkę się rozpadł. Konsystencją będzie przypominał dżem.  Formę wylepioną ciastem wstawiamy do pieca na 10 minut aby ciasto się podpiekło. Po tym czasie wyjmujemy z pieca, wykładamy "dżem" rabarbarowy, gorący budyń. Posypujemy kruszonką. Pieczemy 35 minut w temp 220 stopni. Gotowe!  Smacznego ! Zapraszam na FB SmykWKuchni! Więcej przepisów na tarty znajdziesz w zakładce TARTY ;-) POZDRAWIAM

SMYKWKUCHNI
Jagodzianki z serem. 185

Najlepsze jagodzianki jakie jadłam! Oczywiście ciasto jest takie samo jak w klasycznych  jagodziankach , bo jest najlepszym, sprawdzonym ciastem, ale nadzienie to już inna bajka. Kremowe, aksamitne, jagodowo-waniliowe, pyszne! Tym razem jagodzianki oprószyłam kruszonką (podpatrzyłam to w KRAINIE SOSNY ) i to był strzał w dziesiątkę. Kruszonka idealnie dopełnia smak tych bułeczek, współgra z delikatnym nadzieniem i pięknie się prezentuje(...)delikatnie mieszamy (ja je nieco rozgniotłam, żeby uzyskać fioletowe nadzienie).      Przygotowujemy kruszonkę. Masło rozpuszczamy w rondelku. W niewielkiej misce mieszamy mąkę z cukrem i dodajemy rozpuszczone, gorące masło, szybko mieszamy i odkładamy do przestygnięcia.      Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek nieco cieńszy na brzegach, a grubszy w środku, nadziewamy go sporą łyżką nadzienia, formujemy

Rozpustne gotowanie
Kruche ciasto z wiśniami i czerwonymi porzeczkami. 148

proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem na stolnicę, dodajemy skórkę cytrynową i pokrojone w kosteczkę masło i za pomocą dużego noża siekamy wszystko, aż uzyskamy drobniutką kruszonkę, dodajemy żółtka, dalej siekamy i szybko zagniatamy ciasto rękoma, gdyby nie chciało się zlepić dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. 1/3 ciasta wkładamy do lodówki, natomiast resztą wykładamy spód i boki tortownicy (możemy wyłożyć

Rozpustne gotowanie
Rurki z kremem 168

przygotowanie rurek raczej nie przysporzy problemu, wystarczy odrobina chęci, aby zrobić rurki z kremem. Przygotowując ciasto półkruche z poniższych składników warto zwiększyć proporcje i część przechować w zamrażarce. Zawsze się przyda do sernika, jabłecznika, babeczek, kolejnej porcji rurek, czy innych słodkich wypieków. Składniki na ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki - 125 g cukru pudru - 250 g mocno schłodzonego masła(...)cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 2 porcje, przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Stolnicę oprószamy mąką, kładziemy porcję ciasta i lekko podsypując wałkujemy nadając kształt

mojewypiekiinietylko
Najlepsze ciastka z dziurką 195

cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień – wyjmujemy ciasto, blat lekko oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto i foremką w kształcie koła

mojewypiekiinietylko
Sernik gotowany z mini rollsami 306

cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 2 równe porcje, przekładamy do woreczków i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień każdą porcję, po kolei, rozwałkowujemy na wielkość blaszki

mojewypiekiinietylko
Ciastka maślane z cukrem 192

cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień – wyjmujemy ciasto, blat lekko oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto i fremką o dowolnym kształcie

mojewypiekiinietylko
Sernik gotowany 326

cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 równe porcje, przekładamy do woreczków i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień każdą porcję, po kolei, rozwałkowujemy na prostokąt wielkości

mojewypiekiinietylko
Sernik jagodowy 315

cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień – spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto, częścią wykładamy spód tortownicy wyłożonej

mojewypiekiinietylko
Kremówka 1025

składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 równe części, wkładamy do woreczków, i na noc – do lodówki. Na drugi dzień, obie porcje ciasta rozwałkowujemy na kwadraty wielkości

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania