ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:184/324)

Sernik Teściowej 197

gładkie ciasto. Zbitą kulkę zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1h. Blachę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, wyłożyć na nią ciasto i dokładnie rozciągnąć na całym dnie (1/3 można odłożyć na kruszonkę). Podpiec 20 minut w 180 C. W tym czasie oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć z serem, a białka ubić na sztywną pianę(...)wynosić 180 C. Piec ~50 minut. PS. Moja mama bardzo często przed włożeniem do piekarnika ubijała jeszcze pozostałe z wyrobu ciasta białka na gęstą pianę, z dodatkiem 1/2 szklanki cukru pudru. Pianę wykładała na masę serową i posypywała kruszonką. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Drożdżówki z kruszonką i śliwką węgierką 152

imbirem, miodem i cytryną, idealnie sprawdzi się pyszna domowa drożdżówka. Na przykład ze śliwką węgierką i kruszonką. Zapraszam! :) Składniki na rozczyn: 1/2 szkl ciepłego mleka 50 g drożdży 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka mąki pszennej, typ 500, np. TOTA Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej, typ 500, np. TOTA 1 jajko 3 żółtka 1/2 szkl ciepłego mleka(...)Urobić do połączenia się składników, pod koniec dodać przestudzone, rozpuszczone masło i urabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, obsypać delikatnie mąką. Urywać kawałki ciasta i układać po 6 drożdżówek na blaszce, zostawiając odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Kruszonka: Składniki na kruszonkę wymieszać rękoma, aż powstanie sypka masa. Piekarnik nastawić na 180 stopni

Trufelkowo
Krucho-drożdżowe koperty / Z jabłkami 554

Jeszcze nie miałam do czynienia z ciastem krucho-drożdżowym, a kiedy wypróbowałam jego smak , zakochałam się od razu. Teraz będę częściej przygotowywać słodkości z tego właśnie ciasta. Składniki na 12-14 kopert 300 gr mąki pszennej 4-5 łyżek cukru pudru 100 gr zimnego masła 35 gr drożdży 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka ( można zostawić sobie odrobinę jajka(...)puder i masło siekam "dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka. 2. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajka oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto. 3. Jabłka kroje w kostkę i obsypuje cynamonem. 4. Ciasto wałkuje na grubość 3-4 mm i kroje na kwadraty o boku mniej więcej

Gotowanie...to proste !
Sernik z serków homogenizowanych 668

wypróbowania. Smacznego!   Składniki [ciasto]: 3 szklanki mąki ¾ kostki stopionej i przestudzonej margaryny ¾ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 3 żółtka Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki razem wyrabiamy tak jak kruszonkę. Całość dzielimy na części: 2/3 i 1/3. Składniki [masa serowa]: 650 g serków homogenizowanych waniliowych 0,5 szklanki cukru ½ kostki stopionej i przestudzonej margaryny 1 budyń(...)smarujemy tłuszczem, spód wykładamy papierem do pieczenia, a boki obsypujemy bułką tartą. Mieszamy razem serki, cukier i budyń, następnie dodajemy rozpuszczoną margarynę i na końcu ubite białka. 2/3 ciasta wykładamy do tortownicy na spód, potem na ciasto wylewamy masę serową, a następnie przykrywamy to resztą ciasta. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C. Wyjmujemy z pieca i dobrze schładzamy

psgotujemy
Drożdżówki odrywane 171

naturalnego jogurtu 100 ml ciepłego mleka u mnie 3.2% 2 jaja 4 łyżki cukru torebka mała cukru waniliowego 70 g oleju kokosowego u mnie  ZIELONY NURT szczypta soli Kruszonka: 75 g mąki pszennej ECO typ 500 50 g drobnego cukru do wypieków 40 g zimnego masła Dodatkowo: 1 małe rozkłócone jajko Przygotuj duży kubek i wymieszaj(...)ciasto będzie bardziej "gumiaste". Odstaw kulę w misie do wyrośnięcia, pod ściereczką, na jakieś 45 minut do godziny. Podwoi objętość. Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki albo rozetrzeć widelcem albo palcami. Włożyć do zamrażarki na pózniej. Gdy ciasto wyrośnie , podziel je na 12 równych mniej więcej części. Ja zawijałam ślimaki. Poukładaj bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką. Odstaw

Z Kuchni Do Kuchni
Ciasteczka wiatraczki i prezenciki 138

Dzisiaj proponuję przepis na delikatne, kruchutkie ciasteczka, które trochę przypominają mi faworki. Samo ciasto nie jest słodzone i dlatego ciasteczka po upieczeniu należy obficie posypać cukrem pudrem. Składniki na około 60 szt. ciasteczek: 300 g mąki 240 g zimnego masła 2 żółtka 4 łyżki czerwonego lub białego wina większa szczypta soli Dodatkowo: mąka do podsypywania powidła(...)twarda marmolada wieloowocowa) cukier puder do posypania Zimne masło posiekać na stolnicy, dodać pozostałe składniki i dalej wszystko razem siekać i zgarniać nożem, aż powstanie kruszonka. Następnie wszystko razem zagnieść w jednolite ciasto, uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny.  Po tym czasie ciasto cieniutko rozwałkować, podsypując stolnicę mąką. Pokroić nożem na równe kwadraciki

Świat Ciasta
Kruche z masą kokosową i jeżynami 256

bogatej i urozmaiconej oferty http://www.osuszacze.watersmile.pl/ i jak na razie jesteśmy zadowoleni. W końcu o swoje zdrowie trzeba dbać, szczególnie gdy ma się skłonności do alergii ;) Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 250 g masła lub margaryny 200 g cukru 4 żółtka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: 4 białka 200 g cukru 1 budyń śmietankowy(...)szklanki jeżyn Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao. Dodać miękkie masło i wcierać je w sypkie składniki, aż utworzy się drobna kruszonka. Kolejno dodać żółtka i zagnieść gładkie ciasto. Uformować w kulę i podzielić na 2 równe części. Jedną schłodzić w lodówce, a drugą włożyć do zamrażalnika na około 40 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto

Domowa cukiernia Ewy
JABŁKA POD KRUSZONKĄ 97

Jabłka pod kruszonką są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Mało ciasta i dużo jabłek to deser idealny. A jeszcze podane na ciepło smakują wyśmienicie. Kto nie jadł koniecznie musi spróbować ;) Składniki na blaszkę średnicy 19 cm: * 4 jabłka * 1 łyżeczka cynamonu * kruszonka:  * ok. 90 g masła  * 130 g mąki  * 70 g cukru Wykonanie: Jabłka obrać

Zrób to smacznie
Słodkie środy - Muffiny z malinami i kruszonką 111

przekładamy sypkie składniki mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre składniki i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy ciasto na kwadrans. Do papilot muffinowych przekładamy ciasto - do około 3/4 wysokości. Nakładamy maliny, posypujemy kruszonką. Muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Truskawki z kruszonką 139

Niespodziewani goście, ciasta brak… Mam na to sposób, deser gotowy w 30 minut, przepyszny, sezonowy, smakuje każdemu. Brzmi cudnie, prawda? Składniki (na 6 dużych kokilek): 1/2 – 3/4 kg dowolnych, sezonowych owoców (u mnie truskawki i maliny) 2 – 3 łyżki stołowe cukru z prawdziwą wanilią Kruszonka: 200 gramów mąki 100 gramów masła 82 % 3 łyżki stołowe cukru

Garniec Magalie
"Odcienie miłości" A.Munro - osładzam prozę życia kanadyjskim torcikiem 134

czterech stron świata" Lekko zmieniony, przygotowany w tortownicy robi u nas za torcik orzechowy. Może zna go też pani Munro? Jeśli Wy chcecie go poznać przygotujcie: Na ciasto: - 150g mąki - 80g masła - szczypta soli - łyżka zimnej wody na masę: - 230g cukru pudru - 60g maki - 3 łyżki śmietany - 50g masła - 3 łyżki białego wina - 120g rodzynek - 60g orzechów włoskich(...)słodkiej śmietanki Pierwszą czynnością jest wysmarowanie masłem tortownicy, moja ma 28cm.  Siekam mąkę z zimnym masłem, wodą i solą. Kiedy wygląda jak drobna kruszonka, zagniatam szybko rękami, by uzyskać jednolite ciasto.  Rozwałkowuję dość cienko i wykładam nim tortownicę. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę na złoto około 15 minut. Teraz warto też stopić masło

I tu będę miała takie te
Babeczki z jagodami 148

dzisiejszych babeczek, ale z pyszną jagodową dekoracją), puszyste drożdżowe ciasto z jagodami i pierogi na obiad. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka + pół szklanki jagód Składniki na kruszonkę Jak zrobić babeczki z jagodami? Babeczki przygotowujemy według przepisu . Suche składniki mieszamy(...)zrobić papilotki samemu (jak? można zobaczyć np. w tym wpisie albo na filmiku na moim Instagramie w wyróżnionych relacjach). Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Jeśli decydujemy się na kruszonkę nakładamy ją na babeczki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się

Ciastkozercy
Ciasto jogurtowe z truskawkami 155

szklanka jogurtu naturalnego Kruszonka: 100 g mąki 70 g masła 4 łyżki cukru Dodatkowo: 350 g truskawek lub innych sezonowych owoców Przygotowanie: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Kruszonka: Do miski wsypać mąkę, cukier i dodać drobno posiekane masło. Rozcierać palcami aż powstanie drobna kruszonka. Następnie zwilżoną dłonią połączyć składniki, formując gładką kulę z ciasta. Wstawić na 15 minut(...)zamrażalnika. Ciasto: Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia.W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać jogurt, roztopione masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Wyłożyć do tortownicy i ułożyć pokrojone truskawki. Posypać kruszonką rozdrobnioną w dłoniach. Wstawić do nagrzanego piekarnika

Słodka Strefa
Słodka tarta z kapustą kiszoną, dynią i cynamonem 181

zjeść. Przyznam szczerze, że obawiałam się, że moja 4-latka będzie wybrzydzać, ale okazało się, że po 10 minutach po tarcie zostały tylko okruszki. Kto się odważy spróbować? :) kruche ciasto: 200 g mąki 100 g masła 20 g cukru trzcinowego szczypta soli jajko nadzienie: 400 g kapusty kiszonej laska cynamonu łyżka miodu sól, pieprz mus dyniowy: 300 g puree(...)muszkatołowej sól i pieprz do smaku dodatkowo: 2 łyżki płatków owsianych Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Siekamy z masłem, po czym rozcieramy palcami tworząc drobną kruszonkę. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Schładzamy je w lodówce. Kapustę zalewamy wodą, dodajemy do niej laskę cynamonu i gotujemy godzinę, aż zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia. Puree delikatnie podgrzewamy ze śmietanką, dodajemy

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania