ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:183/324)

TARTA Z FASZEROWANYMI POMIDORAMI, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I JAJKAMI POCHE 131

danie pełne ulubionych smaków! Półkruche, delikatne ciasto z dodatkiem soczystych pomidorów pełnych świeżej, ziołowej fety wraz szynką parmeńską i jajkami w koszulce ze świeżym szczypiorkiem jest cudownym ukoronowaniem moich zachcianek! Każdy kęs zachwycał! Każdy! Danie zrobiło furorę nie tylko wyglądem,ale i smakiem! Tak miało być! Pysznie! I było! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 250 g * masło(...)mielony pieprz i pieprz czerwony * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, śmietanę, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wałkujemy i wylepiamy formę do pieczenia. Podpiekamy

Ostra na Słodko
TATAR ŚLEDZIOWY Z GRZYBAMI SHITAKE / KRUCHA TARTALETKA / ŚMIETANA WASABI / KAWIOR Z OGÓRKA KISZONEGO 193

obiadowych zapiekanek. Dziś jednak nie zapiekanką Was tu uraczę, a daniem, które jest świetnym pomysłem np. na imprezę lub romantyczną kolację. Inspirowane kuchnią azjatycką połączenie niesamowicie delikatnego, kruchego ciasta ze śledziowym tatarem, grzybami shitake, delikatną śmietaną z wasabi i kawiorem z ogórka kiszonego z całą pewnością jest świetnym pomysłem! Zaskakuje zarówno smakiem, jak i innowacyjnym wyglądem. Zawsze zrobi furorę(...)KISZONEGO: * sok z kiszonych ogórków – 200 ml * agar agar – 1 czubata łyżeczka * bardzo zimny olej np. rzepakowy + strzykawka/pipeta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUCHE CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę. Dodajemy żółtko, cebulkę, odrobinę wody i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Wylepiamy foremki i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Wypiekamy

Ostra na Słodko
Sernik z jeżynami i czerwoną porzeczką 151

macarpone 3/4 szklanki ksylitolu/cukru 2 łyżki mączki ziemniaczanej 2 jajka dodatkowo: 1 szklanka jeżyn 1 szklanka czerwonej porzeczki   Wykonanie: składniki na kruche ciasto: mąkę, masło i cukier umieścić w misie robota i zagnieść jednolitą kruszonkę, następnie dodać jajko i miksować, aż składniki połączą się w zgrabną kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i na 30-60 minut umieścić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Teatr pod gołym niebem i drożdżówki dla alergików 185

zajadali tak, że aż im się uszy trzęsły. Mięciutkie, pachnące i słodkie. Z chrupiącą kruszonką i aromatycznymi truskawkami. Wyciekający z nich podczas pieczenia sok razem z mąką ziemniaczaną utworzył taki kisiel - nie kisiel, który zachwycił wszystkich. A do tego ciasto nie rozmiękło i nie miało nawet śladu zakalca!Koniecznie musicie spróbować, póki jeszcze można dostać truskawki. W zasadzie sezon się(...)przestudzić, wlać do ciasta, dokładnie wyrobić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach.Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.W tym czasie zagnieść kruszonkę: wymieszać mąkę z cukrem, zagnieść z masłem. Wstawić do lodówki.Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować.Dnem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
DROŻDŻÓWKI Z NEKTARYNKAMI I KRUSZONKĄ 138

soli Nadzienie: 200 g sera twarogowego, 3 łyżki śmietany 1 op. cukru waniliowego 1 łyżka budyniu waniliowego dodatkowo cukier do smaku 2 nektarynki Kruszonka: 2 łyżki margaryny, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki  WYKONANIE Ciasto: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, wlewamy do większej miski, dodajemy cukier, jajko, sól i olej, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy powoli mąkę i nadal mieszamy(...)czasie robimy nadzienie : ser mieszamy ze śmietaną, cukrem i budyniem na gładką masę.  Gdy ciasto podrośnie, szklanką na środku każdej kulki robimy wgłębienie i nakładamy nadzienie serowe. Na serze układamy pokrojone w paski nektarynki. Całość posypujemy kruszonką (składniki na kruszonkę zagniatamy). Wstawiamy bułeczki do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy

słodki bratek
Tarta z musem czekoladowym, malinami i pomarańczą 174

Super deser na każdą porę roku. Kruche ciasto i mus czekoladowy możemy ozdobić dowolnymi owocami. Ja wykorzystałam prawdopodobnie ostatnie świeże maliny, w tym roku, oraz pomarańcze. Ciasto jest bardzo słodkie, więc wychodzi sporo porcji. Przyrządziłam je na wizytę gości i wszyscy byli zachwyceni, polecam :) ciasto: 200 g mąki 100 g masła 50 g cukru szczypta soli jajko mus czekoladowy(...)sparzona, wyszorowana i pokrojona pomarańcza opcjonalnie mini bezy opcjonalnie starta czekolada Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Siekamy z masłem po czym rozcieramy palcami towrząc drobną kruszonkę. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy do pieczenia tarty (używam firmy z wyjmowanym dnem

Mienta blog
Jak zrobić ciasto drożdżowe - Drożdżówki Cynamonowe odrywane - filmiki 180

ulubione drożdżówki mojego dziecka i kiedy spał ja wzięłam telefon i nagrałam pierwszą część sama. Potem pomógł mi syn. Wg. mnie są lekko nudne, ale jak ktoś zaczyna z ciastem drożdżowym to pewnie się przyda. Dawno się tak bardzo nie stresowałam jak wtedy, zresztą to widać, dwa pierwsze odcinki są bez głosu, bo tak czułam się bezpieczniej, że nie muszę(...)Wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piekłam około 15-20 minut. (filmik na którym w końcu Blondynka przemówiła) Po tym czasie wyciągnęłam ciasto z piekarnika i wyłożyłam na tacę. Było pyszne! Jak zrobić kruszonkę? Pokazałam jak ja robię kruszonkę w filmiku poniżej. Czyli suche składniki (mąkę i cukier puder) wymieszałam w misce, wlałam masło , wymieszałam palcami. Powstały takie

Blondynka Gotuje
Flaczki z boczniaków (wegańskie) 54

Warzywa z tofu w sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone Więcej wegańskich przepisów znajdziesz tutaj . A może coś wegańskiego na słodko? Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie(...)PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE << >> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE << Przepisy sezonowe Sos tatarski Pasztet jajeczny z pieczarkami Sernik królewski Chłodnik litewski z burakami Rabarbar pod kruszonką Sernik snickers Pasztet jajeczny Sernik tradycyjny Ciasto z rabarbarem Majonez tradycyjny Sałatka jarzynowa bez ziemniaków Sernik mleczny z mlekiem w proszku Zobacz więcej przepisów wielkanocnych Najnowsze przepisy Flaczki z boczniaków (wegańskie) Suszone kanie jako przyprawa

WegePrzepis
Ciasto jagodowe z mascarpone 507

Dlatego gdy zobaczyłam ten przepis nie wahałam się ani chwili. Do tego w lodówce mnóstwo jagód :) Sami spróbujcie z dowolnym owocem a się nie zawiedziecie. przepis znalazłam u Kasi :) Ciasto: 550 g mąki krupczatki  3/4 szklanki cukru pudru 3 jajka 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z mascarpone: 250 g mascarpone 2 jajka 2 czubate łyżki(...)cukier puder do posypania Mąkę łączymy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy posiekane masło i wcieramy je w mąkę do chwili utworzenia się kruszonki. Następnie dodajemy jajka i szybko zagniatamy ciasto, podsypując sobie stolnicę krupczatką. Ciasto ma być miękkie i delikatne.   Gotowe ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Mniejszą część wkładamy

Delicious Titbits
Tarta z mascarpone z migdałami 219

możliwe, została od razu zjedzona. Smakowała zarówno dorosły jak i dzieciom.   Serdecznie zapraszam do spróbowania.Składniki na tartę o średnicy 25 cm:ciasto: 200 g maki pszennej, 2- 3 łyżki cukru pudru,100 g zimnego masła,1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,1 jajko,masa: 500 g serka mascarpone(...)łyżka maki ziemniaczanej,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.30 g migdałów w płatkach.Przygotowanie:Mąkę zgniatamy z cukrem pudrem, cukrem z wanilią i masłem, aż powstanie kruszonka. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Formułujemy kulę i schładzamy w lodówce 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wkładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 min w temperaturze

Moniki Smakołyki
Tarta z młodymi ziemniakami i porem 44

teraz czas na inne warzywa i owoce, ale mam nadzieję, że uda się Wam jeszcze wypróbować przepis i nie trzeba będzie czekać cały rok. Na spodzie z kruchego ciasta, leży warstwa uduszonego na masełku pora, miękkiego i słodkawego, na nim leżą podgotowane wcześniej połówki młodych ziemniaków, poprzetykane kozim twarożkiem, całość zalana jest śmietanką z jajkiem, zapieczona w piekarniku i posypana(...)koziego twarożku sól pieprz do smaku Instructions Mąkę zmieszać z solą. Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać żółtko i śmietanę wyrobić na ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć na conajmniej na godzinę do lodówki. Okrągłą formę do tarty wysmarować masłem. Z ciasta odjąć niewielki kawałek (na wypadek jakby zjechały boki). Resztę ciasta rozwałkować

Cooking for Emily
Kruche jajeczka z czekoladą, mascarpone i marcepanem 117

ciasteczka? Proszę bardzo :) Kruche jajeczka w wersji 3D, nadziane marcepanem oraz mascarpone z czekoladą. Przepyszne! Świetnie nadadzą się do koszyczka, a te w wersji 3D szczególnie spodobają się najmłodszym. ciasto: 200 g mąki 100 g masła 50 g cukru drobnego Diamant szczypta soli jajko lukier: białko sparzonego jajka 200 g cukru pudru Diamant sok z połowy cytryny nadzienie(...)czekolady dodatkowo: masło i burka tarta do obsypania foremek Mąkę mieszamy z cukrem drobnym Diamant i solą. Siekamy z masłem, po czym rozcieramy palcami tworząc drobną kruszonkę. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba, schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jeśli posiadamy foremki na jajka 3D, smarujemy je masłem i obsypujemy bułką tartą. Rozwałkowujemy ciasto

Mienta blog
Serowa tarta z powidłami śliwkowymi i kruszoną z ferrero rocher 174

kuleczki ferrero rocher sos wiśniowy do podania Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło lub margarynę, siekamy. Robimy szybko coś na kształt a la kruszonki. Następnie dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Formę na tartę (u mnie 26 cm) smarujemy margaryną (lub masłem). Ciasto

Słodkie okruszki
Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową 191

niech się mrozi. Z poniższych proporcji wyjdzie 12 ciastek w foremkach o średnicy 12 cm. Oczywiście teraz przygotowałam z jednej połowy zarobionego ciasta, czyli 6 sztuk.    Składniki na ciasto:   - 500g mąki tortowej- 250g margaryny- ½ szklanki drobnego cukru- ½ szklanki gęstej śmietany- 3 żółtka- 2 łyżeczki proszku do pieczenia        Dodatkowo:  - 1,2 kg jabłek- sok z ½ cytryny- ½ szklanki soku jabłkowego- beza(...)cytrynowego i kilka kropli esencji cytrynowej ) Przesianą mąkę, proszek i cukier mieszamy w misce. Dodajemy margarynę (o temp. pokojowej) i palcami łączymy z mąką na kruszonkę. Dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zarabiamy ciasto. Formujemy kulę, dzielimy na dwie części, umieszczamy w woreczkach i wkładamy do zamrażarki na 45 minut. W czasie kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy jabłka. Umyte obieramy

mojewypiekiinietylko
Drożdżówki z serem i jagodami 279

zimnego masła 50 g cukru 70 g mąki tortowej Przygotowanie: Robimy najpierw ciasto.  Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, olej, jajka, mleko oraz rozczyn. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt klejące, dosypcie odrobinę mąki, jeśli za suche dolejcie odrobinę mleka. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy masę(...)razem dokładnie mieszamy. Można to zrobić blenderem. Wtedy będzie bardziej kremowe. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na blacie, wykrawamy kółka o średnicy 8 cm i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na jakieś 15 minut. Nie układamy za blisko siebie, bo przy okazji rośnięcia posklejają się między sobą. Kolejny krok to kruszonka. W misce umieszczamy zimne masło, mąkę i cukier. Zagniatamy ręką, aż będzie

Gotuj z Mąką
Chrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere 437

sera Gruyere tarta ze szpinakiem nie była by taka smaczna :) Smak sera Gruyère jest bowiem bardzo charakterystyczny, łagodny oraz lekko orzechowy i idealnie się komponuje ze szpinakiem. Składniki ciasta kruchego: 210 g mąki pszennej (np. krupczatki) 140 g zimnego masła szczypta soli 1 żółtko   Składniki farszu: 500 g świeżego szpinaku 300 g cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy(...)kawałku lub plasterkach gałka muszkatołowa, sól, pieprz   Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło pokrojone w kostkę i żółtko. Rozetrzeć palcami do utworzenia kruszonki, a następnie wszystko szybko zagnieść. Gotowe ciasto rozwałkować między dwoma płatami papieru do pieczenia (odklejając co chwilę jeden arkusz, aby ciasto mogło lepiej się przesuwać) na szerokość trochę większą niż średnica Twojej tarty

Moja Delicja
Sernik w kakaowym cieście, zwany "królewskim". 4605

małe jajko      Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, kakao i przesiewamy. Dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i siekamy do uzyskania drobnej kruszonki. Następnie dodajemy jajko, mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Teraz wałkujemy i wykładamy nim wyścieloną papierem do pieczenia formę (spód i 1 cm rant). Chłodzimy. MASA SEROWA: 500 g twarogu 2-3 razy mielonego(...)składników. Cały proces miksowanie nie powinien być zbyt długi, żeby zbytnio nie napowietrzać masy. Gotową masę wykładamy na schłodzony spód.      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. KRUSZONKA: 120 g mąki pszennej 2-3 łyżki kakao 80 g cukru pudru 100 g zimnego masła      Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, kakao i przesiewamy, dodajemy pokrojone

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania