ciasto z kruszonka - 4855 przepisów (strona:174/324)

Drożdżówka serce 188

zupką( a zupek mam znów sporo Wam do pokazania) będzie coś na słodko. Małe bułeczki odrywają się po upieczeniu..w sumie można też ciasto drożdżowe wyłożyć na dowolną blaszkę, ułożyć jakieś nadzienie, posypać kruszonką i też będzie dobrze. 2,5 szkl.mąki tortowej 3/4 szkl.mleka  1/4 szkl.cukru 7 g suchych drożdży  2 jajka 80 g masła marmolada(...)inne nadzienie Kruszonka 50 g mąki  25 g cukru  35 g masła Mąkę wymieszać z drożdżami , dodać cukier, mleko, sól, jajka i rozpuszczone i ostudzone masło.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta.Posmarować marmoladą, zwinąć jak roladę.Pociąć w 2 -3 cm kawałki.Układać ,  raczej ustawiać je do foremki, odstawić

Moje domowe kucharzenie
Czarny pleśniak z truskawkową konfiturą i orzechami laskowymi 237

lodówki. 7. Spód posypać równomiernie łyżeczką kakao 8. Na warstwę kakao rozłożyć równomiernie konfiturę 9. Pozostałe dwie części ciasta złączyć razem i dodać kakao. Nie ugniatać a mieszać tak by kakao zabarwiło naszą kruszonkę. 10. Rozłożyć równomiernie 1/2 ciemnej kruszonki na warstwę konfitury, tak by przykryła ją całkowicie. 11. Orzechy posiekać grubo. 12. Orzechy rozłożyć na warstwie kakaowej kruszonki Beza(...)mikserem na najmniejszych obrotach, nie miksować długo. 17. Gotową pianę położyć na warstwie orzechów, układać szpatułką tzw. chmurki, by ciasto wydawało się wyższe, nie układać piany na płasko, nie wyrównywać wierzchu 18. Na chmurki bezowe posypać pozostałą część kakaowej kruszonki. Piec: 30-45 minut w temperaturze 180 stopni, potem studzić w zamkniętym, wyłączonym piekarniku przez około

KreatywnePiny
jagodzianki 207

cukier oraz mleko. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Pod koniec wlewamy przestudzone masło i wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie „odchodziło” od ręki. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. składniki na kruszonkę: 35 g mąki krupczatki 25 g cukru 25 g masła wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy sypkie ciasto. składniki na nadzienie: ok. 300 g jagód(...)oraz z cukrem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy delikatnie na grubość ok. 2 cm. Wykrawamy krążki np. szklanką, w środku każdego krążka robimy wgłębienie i nakładamy ok. 1 łyżeczkę jagód. Zlepiamy brzegi, formujemy kulki i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Następnie wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem lub jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Jagodzianki z dużą ilością jagód – solidnie nadziane 126

łyżki, można zmielić na pył płatki migdałowe) 50 g cukru pudru (6 łyżek) 80 g masła dodatkowo: rozmącone jajko do posmarowania dodatkowo: lukier lub cukier puder Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe, oprócz masła, wkładamy do miski i zagniatamy – ręcznie – lub najlepiej hakiem miksera. Gdy składniki się połączą, dodajemy po kawałku miękkiego masła i wyrabiamy dalej. Wyrabiamy dość(...)się oblepią białym proszkiem. Nie mieszamy ich łyżką, żeby ich nie uszkodzić. Kruszonka: Mąkę krupczatkę, mąkę migdałową, cukier puder i pokrojone na małe kawałki zimne masło rozkruszamy w palcach do czasu, aż powstaną jednolite okruszki. Wstawiamy do lodówki. Kruszonkę możemy przygotować sobie wcześniej. Wspaniale się też mrozi. Ciasto dzielimy na 12 części (ja dzielę na pół, każdą połówkę znów

Poezja smaku
KORZENNA SZARLOTKA DYNIOWA. 178

szarlotkę;/ kostka margaryny 3 szklanki mąki szklanka cukru 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu Z podanych składników wyrobiłam ciasto kruche. Podzieliłam na 2 równe części. Wylepiłam jedną z nich blaszkę (małą, kwadratową), drugą zostawiłam w lodówce na kruszonkę. Podpiekłam przez 10 minut w 200 stopniach, uprzednio nakłuwając równomiernie widelcem. 500-700g obranej dyni szklanka cukru po łyżeczce(...)większość płynu, który puści, wyparował (ok 20 minut). Wtedy przesiałam do dyni mąkę, wymieszałam dokładnie i wyłożyłam na podpieczony spód. Na masę dyniową rozkruszyłam pozostawione ciasto. Piekłam w 200 stopniach aż do wypieczenia, zezłocenia kruszonki, jakieś 45-50 minut. Po upieczeniu zostawiłam do wystygnięcia, aby masa mogła trochę się ściąć. SMACZNEGO!   Z dyniowymi pozdrowieniami, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Szarlotka z budyniową pianką 385

dopiero za drugim razem udało mi się pstryknąć kilka fotek. Ciasto na kruchym spodzie z idealną masą jabłkową, a górę wieńczy waniliowa pianka z chrupiącą kruszonką. Możesz ułożyć tyle jabłek ile dusza zapragnie, bo ciasto nie przemaka i nie nasiąka wilgocią owoców. Znika w oka mgnieniu. Składniki na kruchy spód : 300 g mąki orkiszowej jasnej 150 g zimnego masła

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Struan- słodki chleb szkocki 205

ciasto na dwie części i tylko do jednej dodałam rodzynki, druga była bez nich (na zdjęciu) - jeden chlebek posypałam kruszonką, ten z rodzynkami, a bez kruszonki poleci ze mną w dalekie strony :)  Im ciasto cieniej rozwałkujemy tym bardziej  ciekawsze będzie jego"wnętrze"po upieczeniu. A to znalazłam na blogu Ani: "29 września, w przeddzień święta św. Michała Archanioła

Proste Potrawy
Quiche z kiełbasą krakowską suchą i grzybami 252

Gwarancją Jakości Żywności. Warto postawić na jakość, bo to ona ma wpływ  na smak Waszych potraw. Składniki: (na formę na tartę 28 cm) Na spód (dwie porcje ciast): 2 x 120 g masła 2 x 200 g mąki pszennej duża szczypta soli 2 jajka M Na nadzienie: 260 g kiełbasy krakowskiej suchej 1 duża czerwona cebula 2 łyżki(...)szklanka mleka 1/2 szklanki śmietanki 30% sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Przygotowanie ciasta: Formujemy dwa kawałki ciasta (na mniejszą formę starszy jeden). Do dużej miski / na stolnicę wsypujemy mąkę (200 g), dodajemy posiekane masło (120 g) i szczyptę soli. W palcach tworzymy coś a la kruszonkę, następnie wbijamy 1 jajko. Zagniatamy szybko ciasto. Wkładamy je na chwilę do lodówki

Słodkie okruszki
Crumble z truskawkami 89

się proporcje 1:1:2 1 część masła w temperaturze pokojowej (np. 100 g) 1 część cukru (np. 100 g) 2 części mąki (np. 200 g) * kruszonkę można zamrozić i wykorzystać do ulubionego ciasta lub ponownie przygotować owocowe crumble Przygotowanie: Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Skórkę z cytryny mieszamy z jogurtem naturalnym i wstawiamy

Moja smaczna kuchnia
Orzechowy jabłecznik z budyniem 117

jesienne składniki połączone w jednym cieście i wychodzą pyszności. Przepis na ciasto znalazłam dawno temu na jakiejś stronie i skorzystam pewnie jeszcze z niego nie raz. Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g schłodzonej margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 50 g mielonych orzechów włoskich 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa jabłkowa(...)jeśli budyń jest bez cukru) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Wymieszać z mielonymi orzechami włoskimi i przesiekać wszystko nożem, aż powstanie kruszonka. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto, jeśli będzie zbyt suche można dodać łyżkę śmietany. Podzielić na dwie części, jedną większą drugą mniejszą i włożyć do zamrażalnika lub lodówki, aby ciasto się schłodziło

talerz przyjemności
Mazurek czekoladowo - kawowy z pomarańczą 148

Muszę się przyznać, że pierwszy raz w życiu piekłam Mazurka. Zawsze unikałam tych ciast, sama nie wiem czemu:) Zainspirował mnie blog Kwestia Smaku. Efekt.....brak słów! Przygotowywanie tego ciasta to sama przyjemność i te zapachy unoszące się w kuchni. Mmmm....chciałabym wysłać wam zapach świeżo zrobionego Mazurka, a smak...KONIECZNIE MUSICIE PRZETESTOWAĆ TEN PRZEPIS tym bardziej, że jest bajecznie prosty(...)miski przesiać mąkę pszenną, dodać ziemniaczaną, kakao, cynamon i pokrojone na małe kawałeczki masło. Rozetrzeć palcami masło z mąką aż powstanie drobna kruszonka. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciasto włożyć pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia, rozwałkować na placek zbliżony

Blondynka Gotuje
Muffiny z jabłkiem krówkami i kruszonką 152

delikatna kruszonka z waniliowym posmakiem. Już sam opis mówi wiele, ale gwarantuję, że jak spróbujecie je chociaż raz - to najprawdopodobniej mi przytakniecie, że są nieziemskie :). Tak więc, jeżeli macie przed świętami jeszcze odrobinę czasu - to serdecznie zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Podana ilość składników wystarcza na na 10 bardzo dużych babeczek lub 20 w tradycyjnym rozmiarze : Składniki na ciasto(...)wsypać rodzynki (ja dodatkowo je uprzednio namoczyłam we wrzątku, a później dokładnie odcedziłam), jabłko, krówki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników (fot.1) . Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami  (fot.2) .  Przygotować kruszonkę. Wymieszać mąkę, cukier. Dodać posiekane masło, aromat i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać krówki i ponownie wymieszać  (fot.3) . Wierzch muffinek posypać

Świat Ciasta
Tarta gruszkowa z migdałami 141

ciasto do kawy. Lisa, dziewczyna syna pracowała do piątej. Była szczęśliwa, że w domu czekał na nią obiad i coś niecoś do kawy. Tarta gruszkowa z migdałami to typowe ciasto dla tej pory roku. Tarta z owocami i migdałami smakuje cudownie na ciepło z lodami lub zimno z waniliowym sosem. Tarta gruszkowa z migdałami Składniki: okrągła forma o średnicy(...)zmielonych migdałów 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu szczypta soli 5 gruszek średniej wiekości Posiekaj zimne masło z mąką, cukrem i otartą skórką z cytryny. Kiedy już powstanie kruszonka dodaj jajko i zagnieć delikatnie ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Nakłuj dno widelcem i wstaw do nagrzanego

codojedzenia
Wielkanocne przepisy. Ponad 30 propozycji na ciasta i sałatki. 194

Babka podwójnie pomarańczowa Sernik z bakaliami Ciasto marchewkowo-jabłkowe Rolada z masą makową Mazurek różany na kruchym cieście Szybka jabłkowa babka jogurtowa Waniliowy keks Ciasto pomarańczowe Babka z kokosem Strucla z białym serem i kruszonką Małe mazurki orzechowe Wielkanocne chlebki i zajączki do koszyczka Inne przepisy na ciasta znajdziecie tutaj (klik) Małe wypieki – babeczki do koszyczka, ciasteczka znajdziecie tutaj

Słodkie okruszki
Ciasto rabarbarowe z bezą 136

Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Ciasto rabarbarowe z bezą Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Czas przygotowania

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto kokosowe z rabarbarem 171

Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Ciasto kokosowe z rabarbarem Proporcje na formę o wymiarach

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto malinowo-budyniowe z pianką 174

Dawno nie było u mnie ciasta ;) Dzisiaj mam dla Was przepyszne ciasto z budyniem i malinami pod mięciutką pianką i chrupiącą kruszonką. Koniecznie wypróbujcie bo jest przepyszne :) Moi goście zjedli je w mgnieniu oka ;) Ciasto pięknie prezentuje się na talerzach ze złotej kolekcji od Porcelany Bogucice.   Duży talerz "Agawa Gold" Filiżanka "Diament Gold" Ciasto: 4 szkl mąki 4 żółtka

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania