pikantną prażoną ciecierzycą Parmezanowa tarta z pieczarkami, cebulką i boczkiem Aromatyczne kotlety mielone Słodkości: Mocno czekoladowy "łaciaty" sernik z wiśniami Placek drożdżowy z serową pierzynką, brzoskwiniami i kruszonką Bananowe ciacha owsiane Inne: Domowe mleko kokosowe + szybki koktajl bananowy Dżem wiśniowy z kardamonem Pojawiły się także inspiracje i podsumowanie miesiąca: #Inspiracje - Nigella Lawson Podsumowanie miesiąca - czerwiec W sierpniu udało(...)fetą Słodkości: Muffiny jogurtowo-bananowe z jagodami Kokosowy deser a'la tiramisu z jagodami Jogurtowe muffinki z jagodami Kokosowy pudding chia z jagodami Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką Wegańskie lody - 2 smaki Naleśniki kokosowe z kremem z chia i musem z brzoskwiń Gumi-jagodowe ciacho kokosowe Inne: Domowe masło kokosowe Top 5 najpopularniejszych
Cooking MonsterCiasto ze śliwkami, kardamonem i migdałami! Znajdź pretekst żeby upiec to ciasto! Koniecznie! Uwielbiam połączenie ciasta ucieranego i śliwek, mam wrażenie, że to najlepsze połączenie dla tych owoców. Ciasto jest bardzo puszyste, pachnie obłędnie dzięki użyciu przypraw takich jak: cynamon i kardamon. Świetną i zdrową kruszonkę stanowią posiekane migdały i chipsy z kokosa. Ciasto ucierane zrobicie maksymalnie w 15 minut
SMYKWKUCHNIPolecam ten jabłecznik, jest bardzo dobry. Wykonanie masy z jabłek – jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne. Zetrzeć jabłka na tarce o dużych oczkach. Wrzucić
Kuchnia Pokoleńformy i pieczesz. A do tego drożdżówka ta wychodzi zawsze! Nie ma konieczności robienia zaczynu , tylko koniecznie trzymajcie się kolejności dodawania składników do miski. Ciasto drożdżowe można zrobić w dwóch wariantach - z owocami lub z kruszonką, albo i z owocami i z kruszonką! A Ty na którą opcję się skusisz? Składniki (na keksówkę): - 5g świeżych drożdży - 0,5 szkl cukru(...)koniec mąkę. Nie mieszać! Przykryć ściereczką i odstawić na min 2h w ciepłe miejsce. Następnie wszystko wymieszać łyżką, do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć pokrojony rabarbar lub kruszonkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-40 min (do tzw."suchego patyczka"). Po upieczeniu wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia
CookYourselfkawki zapraszam na kruszonkę lubelską z mąki pełnoziarnistej z mirabelkami i pyszną bezą. Składniki na ciasto: 2,5 szkl mąki pełnoziarnistej, np. TOTA 180 g masła 1/2 szkl cukru brązowego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka jogurtu greckiego 5 żółtek Składniki na bezę: 5 białek 1 szkl cukru brązowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)Dodatkowo: mirabelki jeżyny Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sodę i pokrojone w kostkę zimne masło oraz pół szklanki cukru. Urobić na drobną kruszonkę. Dodać żółtka, łyżkę jogurtu greckiego i połączyć w jednolite i gładkie ciasto. 1/4 ciasta ulepić w kulkę, zawinąć w folię spożywczą. Resztą ciasta wylepić tortownicę. Jedno i drugie ciasto schłodzić w lodówce ok 15 minut
TrufelkowoCiasto jest bardzo proste, szybkie i oszczędne. W moim domu znika bardzo szybko, więc dopisuję - pyyyszne. Zresztą sami spróbujcie! (Forma o wymiarach 12 30 cm) 3/4 szklanki cukru 1 jajko 2 szklanka mąki 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) Dodatkowo: 2 jabłka Kruszonka: 50g masła 1/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mąki(...)następnie stopniowo - z maślanką oraz olejem. Na końcu całość wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować kruszonkę - po przez połączenie masła, mąki i cukru. Ciasto wyłożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia, wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i podpiec 10-15 minut. Po tym czasie ułożyć na nim owoce oraz kruszonkę
Di gotujetarta z dynią i mascarpone, korzenna i bardzo delikatna, na kakaowym spodzie. Doskonałe ciasto na jesień, która obecnie jest tak piękna i oby jak najdłużej. Zanim zabierzecie się za pieczenie tarty i robienie ciasta kruchego polecam lekturze te uniwersalne wskazówki odnośnie pieczenia tart i ciasta kruchego. Korzenna tarta z dynią i mascarpone Drukuj Prep time 20 min Cook time(...)trzcinowego 250 g mascarpone 1 łyżeczka przyprawy do piernika Instructions Mąkę i kakao wymieszać. Dodać zimnie, pokrojone w kostkę masło i całość wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać jajko i wyrobić ręką ciasto. Jak ciasto będzie zbyt suche można dodać łyżkę śmietany/jogurtu. Ciasto odłożyć do lodówki na godzinę. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Po godzinie wyłożyć ciastem formę, ponakłuwać
Cooking for Emilyposłużył mi za nadzienie, a truskawki natomiast tradycyjnie powędrowały na wierzch. Tym razem zrezygnowałam z kruszonki, choć jej miłośnicy mogą śmiało zredukować ilość truskawek, zastępując je kruszonką. Niemniej jednak smak i konsystencja ciasta przeszły moje oczekiwania. Wnętrze jest soczyste, słodko-kwaśne, idealnie wyważone ze smakiem słodkich truskawek i ciasta. Wszystkim miłośnikom sezonowych ciast polecam ten przepis! Składniki na ciasto drożdżowe
Rozpustne gotowanieblacha 25x24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ciasto na dnie blaszki jabłka i gruszki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć na cieście, z mąki, miękkiego masła, cukru, aromatu waniliowego zrobić kruszonkę i rozsypać na owocach piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec 55 minut, zostawić w blaszce do wystudzenia - drożdżówka jest smaczna
W Mojej Kuchni Lubięcytrynowaesencja waniliowasuszone owoceowoce świeże.Kruszonka :1/4 kostki masła1/2 szklanki cukru1 szklanka mąki Wykonanie :Do dużej miski wsypać jedną szklankę mąki . Na nią pokruszyć drożdże ,wsypać cukier, wlać mleko , jajka , olej . Zasypać pozostałymi 3 szklankami mąki , dodać sól. Nie mieszamy !!!Całość odstawić w ciepłe miejsce na ok 3 godzinyPo tym czasie dodajemy do ciasta nasze dobroci(...)rodzynki i suszone owoce wcześniej należy namoczyć i obtoczyć w mące )Ja tym razem dodałam skórkę pomarańczową i rodzynki.Całość mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto jest dość luźne.Wykładamy do blaszki , mniej więcej do połowy wysokości .Przygotowujemy kruszonkę umieszczając wszystkie składniki w misce . Rozcieramy palcami aż wszystkie skłądniki sie połączą.Posypujemy nią ciasto w formie.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Malinowa Kawiarenkarabarbarem i kruszonką Składniki: 150g mąki 125g jogurtu greckiego 50g oleju 50g domowego cukru z wanilią 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny kruszonka 20g mąki pszennej 15g masła 15g cukru pudru Wykonanie: - składniki na muffiny powinny być w temperaturze pokojowej - do jednej miski przełożyć jajko, jogurt, olej i sok z cytryny oraz cukier, składniki(...)składnikami mokrymi, krótko i niezbyt dokładnie mieszając - rabarbar oczyścić, pokroić na drobną kostkę, wrzucić do ciasta, wymieszać - do formy na muffiny włożyć papilotki, do każdej nałożyć ciasto do 3/4 wysokości foremki - przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, dodać cukier i posiekane na kawałki zimne masło, składniki wymieszać, rozetrzeć między palcami, formując drobne grudki kruszonki - wierzch każdej babeczki posypać kruszonką - muffiny piec
Smakołyki Berenikisobie całkiem sporo owoców. Góra babeczek zwieńczona jest kruszonką, ale nie byle jaką, bo z mąki migdałowej. Ta kruszonka, doskonale komponuje się ze smakiem truskawek. Dodatkowo, zupełnie przypadkiem okazało się, że upiekłam je w obchodzony w Stanach dzień ciasta truskawkowego Nie wiem czy widzicie, ale chciałam się pochwalić zdjęciami z sesji z muffinkami. Wiem, pewnie można wytknąć im tysiące błędów(...)truskawek wypływa z babeczek na zewnątrz. Ale wiecie co? Mi to nie przeszkadza, bo właśnie wygląda to świetnie. Artykuł Muffinki z truskawkami i kruszonką migdałową pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuszklanki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie ok. 12 śliwek 3 łyżki brązowego cukru płaska łyżeczka cynamonu Kruszonka garść orzechów włoskich garść płatków migdałowych 2 łyżki mąki 2 łyżki cukru brązowego ¼ kostki masła pół łyżeczki cynamonu Przygotowanie Ciasto zagnieść – zacząć od wymieszania mąki z cukrem, proszkiem do pieczenia i masłem, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Dodać resztę składników(...)cynamonem. Odstawić na 10 minut. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wylepić formę do tarty. Ciasto powinno być cieniutko rozwałkowane – ok. 3 mm . Podpiec ciasto przez 10 minut w temperaturze 150 stopni. Przygotować kruszonkę: orzechy posiekać, niezbyt drobno, dodać mąkę, migdały, cukier, cynamon i masło. Zagnieść kruszonkę. Na spód do tarty wyłożyć śliwki, posypać kruszonką. Piec 20 minut w temperaturze
Kulinarne Inspiracjetakie małe szarlotki z posmakiem mielonych migdałów. Średnica tarty ma 10 cm, więc porcja jest dość solidna. Ja kroiłam tartaletki na ćwiartki. Składniki na 6 sztuk: Ciasto kruche • 300 g mąki – 2 czubate szklanki • 4 żółtka • 200 g masła • 3 łyżki cukru • 1 cukier waniliowy • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jabłka • 5 jabłek • 3 łyżki cukru(...)szklanki • 2 jajka Wykonanie: • Do miski wsypać mąkę z cukrem i proszkiem, zatrzeć na tarce masło i lekko zagnieść – powstanie kruszonka. • Wbić żółtka i szybko zagnieść ciasto, schłodzić je w lodówce. • Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zasypać cukrem, następnie przesmażyć ale tak, aby się nie rozpadły. Wymieszać
To co kochamMusiałam upiec! Ciasto jest wyśmienite na Boże Narodzenie :) Składniki na ciasto: 250 gramów mąki 125 gramów cukru 10 gramów przyprawy do piernika 2 jajka 100 gramów margaryny Kasi 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na sernik: 1 kg sera w wiaderku 4 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubata(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka cynamonu 200 gramów cukru 100 gramów czekolady z orzechami Masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika wymieszać. Powstaje kruszonka Dodać dwa jajka i zagnieść ciasto Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce Nastawić piecyk na 180 stopni Wyłożyć dno formy ciastem, nakłuć widelcem i piec 30 minut - wystudzić
Szczęśliwa kuchniaMusiałam upiec! Ciasto jest wyśmienite na Boże Narodzenie :) Składniki na ciasto: 250 gramów mąki 125 gramów cukru 10 gramów przyprawy do piernika 2 jajka 100 gramów margaryny Kasi 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na sernik: 1 kg sera w wiaderku 4 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubata(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka cynamonu 200 gramów cukru 100 gramów czekolady z orzechami Masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika wymieszać. Powstaje kruszonka Dodać dwa jajka i zagnieść ciasto Owinąć w folię spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce Nastawić piecyk na 180 stopni Wyłożyć dno formy ciastem, nakłuć widelcem i piec 30 minut - wystudzić
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com