sera białego chudego -1 żółtko -2 łyżki cukru -około 1 szklankę borówek-mogą być mrożone KRUSZONKA -1 łyżka roztopionego ciepłego masła -1 łyżka cukru -2 łyżki mąki *trochę mleka do smarowania bułeczek Naszą pracę rozpoczynamy od przygotowania rozczynu na ciasto drożdżowe. Do dużej miski kruszymy drożdże,dodajemy mąkę oraz cukier. Całość zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy,odstawiamy na 10 minut(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Nadzienie Ser oraz żółtko i cukier miksujemy blenderem na gładką masę. Kruszonka Wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą,ma mieć sypką konsystencję, jeśli się klei należy dodać mąki. gdy ciasto wyrośnie odrywamy kawałek,i wałkujemy na kształt prostokąta nacinamy boki,na środek dajemy troszkę sera,posypujemy borówkami,i zakładamy prawy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuczarną porzeczką . Tym razem - drożdżówki z rabarbarem. składniki na ciasto: 2 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki letniego mleka 3 czubate łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko szczypta soli 50 g masła roztopionego 12 g świeżych drożdży składniki na kruszonkę: 50 g masła roztopionego 5 łyżek cukru 1/2 szklanki mąki dodatkowo(...)ciasto rośnie, przygotowuję nadzienie (rabarbar myję i kroję w 1-2 cm kawałki, następnie mieszam z cukrem i odstawiam, by puścił sok) oraz kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła dodaję cukier i mąkę, mieszam łyżką). Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatam i dzielę na 12 równych części. Formuję okrągłe bułeczki, układam na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) w sporych odległościach
babka w formietorcik sernikowy. Składniki na ciasto 20x30: 1,5 szklanki mąki pszennej (typ 550), 100 g masła, 1/2 szklanka cukru, 1,1/2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1, 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18%, (lub odrobinę więcej do uzyskania odpowiedniej konsystencji) 2 żółtka, 1 łyżka cukru waniliowego Dodatkowo: 2 łyżki płatków migdałowych ok. 70 dag truskawek. Kruszonka: 150 g maki(...)Mąkę należy przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki. Wszytko dokładnie zagnieść Rozwałkowywać delikatnie podsypując mąką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Na to układamy truskawki i posypujemy kruszonką i płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 ° C na ok 60 minut. Studzimy na kratce
Delicious Titbitsżółtka 1/3 szklanki ciepłego mleka 0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 2/3 szklanki cukru 20g drożdży Kruszonka: 50g zimnego masła 50g cukru 50g mąki 1 łyżeczka cukru z wanilią Przygotowanie: Do miseczki rozkruszyć drożdże. Dodać mleko(...)mąkę, cukier, żółtka, masło, rozczyn i sok z pomarańczy. Ciasto wyrobić. Odstawić na ponad godzinę pod przykryciem aby podwoiło swoją objętość. 10 foremek do muffin napełnić ciastem drożdżowym. Posmarować białkiem i posypać kruszonką (masło, cukiery i mąkę połączyć) i piec w 180C około 30min
Amatorka kuchennakosteczki masła i rozcierałam je palcami z sypkimi składnikami tak długo, aż mieszanina zaczęła przypominać kruszonkę. Następnie wlałam do miski maślankę i wymieszałam ją szybko z kruszonką, która "skleiła się" tworząc zwarte ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, zawinęłam w folię plastikową i wstawiłam do lodówki na 45 minut. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni C. Ciasto wyjęłam z lodówki, zdjęłam folię
Chilli Czosnek i Oliwamleka 90 ml oleju 1 duże jajko cukier waniliowy 1 plaster cytryny Kruszonka 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki pszennej PRZYGOTOWANIE Najlepiej zacząć od kruszonki, ponieważ musi ona trochę poleżeć w zamrażalniku. Jeśli nie macie na to czasu, to spokojnie możecie ten krok pominąć. Babeczki sprawdzą się też bez niej! Masło wymieszać dokładnie z mąką i cukrem(...)Wymieszać widelcem. W drugiej wymieszać mleko, olej i jajko. Mokre składniki przelać do suchych i szybko wymieszać widelcem. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać do nich ciasto, górę każdej babeczki posypać startą kruszonką. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. PORCJE: 15 sztuk
zabawa smakiemciast, ale jakoś trzeba sobie osłodzić to gorzkie życie :) Dlatego pomyślałam żeby zrobić deser bez biszkoptu i wykorzystać leżące na trawie jabłka. Deser wzbogaciłam o dżem z fig, który przywiozłam z Bułgarii oraz o same boskie figi, które zagościły na sklepowych ladach. Składniki owocowe:5 dużych kwaśnych jabłekdżem z fig ( ale może być każdy inny )4 figiSkładniki na kruszonkę(...)układamy ściśle plastry jabłek, a na jabłka układamy ćwiartki fig. wszystko smarujemy cienką warstwą dżemu. W między czasie robimy kruszonkę czyli: roztapiamy masło, do masło wsypujemy mąkę oraz cukier i mieszamy paluszkami. Masa ma być zbita i twarda. Następnie surowe ciasto kruszymy w palcach i układamy na wierzch owoców. Zapiekamy w piekarniku w 200 stopniach C około 20-30 minut
Bon Appetit Małgorzatymąki pszennej 30 g kakao 80 g cukru pudru 1 jajko 80 g masła wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (ok.21×32 cm). Podpiekamy w ok. 180 st. C. składniki na kruszonkę: 100 g mąki 50 g cukru pudru 50 g masła wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy np. do miseczki i dłońmi
Domowy Smak Jedzeniazachowuje świeżość dzięki jabłku, a jeżyny nadają mu fajny kolor i ciekawy smak. Nas oczarowało, dodam, że całość wieńczy pyszna, chrupiąca kruszonka... Brzmi nieźle, prawda? ;) Podałam je ostatnio, gdy odwiedziła nas Pani z http://www.kompensja.pl , wyszła najedzona, z ciastem na wynos i przepisem na dodatek ;) Składniki: 250 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 i 3/4 łyżeczki proszku(...)proszek do pieczenia, dodać miękkie masło i cukier, rozetrzeć między palcami jak na kruszonkę. Odłożyć około 5-6 łyżek tej kruszonki. Jabłko umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać je z jajkami. Dodać do ciasta, dokładnie połączyć. Do ciasta delikatnie wmieszać 3/4 jeżyn. Keksówkę o wymiarach 21 x 11 cm wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Wyłożyć ciasto
Domowa cukiernia Ewywyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wkładamy do foremki o wymiarach 25 cm x35 cm. Odstawiamy jeszcze na ok. 15 min. do podrośnięcia. Na wyrośnięte ciasto wykładamy truskawki pokrojone na połówki, posypujemy kruszonką i pieczemy 30 min. w 180 st. C. następnie 20 min w temp. 180 st. C. składniki na kruszonkę: 70 g mąki 50 g masła
Domowy Smak Jedzeniaśniadanie można zjeść owsiankę, płatki z mlekiem albo... przepyszną owocową kruszonkę. Jeśli kojarzy Wam się ona z ciastem to macie rację. Ale zapewniam Was, że dodatek płatków owsianych zmienia klasyczne "crumble pie" w coś w rodzaju przepysznego batonika zbożowego Owocowa kruszonka śniadaniowa 200 g płatków owsianych 200 g mąki (tortowej) 100- 150 g cukru 150 g masła 2-3 łyżki
bastalenasobie te cudowne, słoneczne i pachnące latem morele! Ciasto ucierane z morelami stanowi swego rodzaju uwieńczenie tego sezonu. Choć za oknem deszcz i chmury, z tym ciastem taka pogoda nie straszna! W wolnej chwili koniecznie skuś się na ten przepis, a nie pożałujesz ;) CIASTO UCIERANE Z MORELAMI (blaszka 21x21) ciasto: 200g miękkiego masła lub margaryny 150g drobnego cukru(...)łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 1/2 cytryny 8-10 świeżych moreli kruszonka: 130g mąki pszennej 50g zimnego masła (lub margaryny) 50g cukru pudru Sposób przygotowania: Zaczynam od kruszonki: masło, cukier i mąkę rozcieram w palcach do konsystencji mokrego piasku. Zagniatam gładką kulę ciasta szybko, aby jak najmniej ciepła oddać do masła. Zawijam w folię spożywczą i chowam
W kuchni Karmel-itkiPyszne ciasto na kwaśnej śmietanie, z dodatkiem owoców (u mnie jabłko i maliny), obsypane kokosową kruszonką. Bardzo aromatyczne i cudownie smakujące. I co bardzo istotne, to ciasto, które z każdym dniem smakuje coraz lepiej, jest bardzo wilgotne. Przygotowane na mące orkiszowej, bez dodatku białego (rafinowanego cukru). Pyszności :-) Przepis ze starego kajeciku. Piekłam w ciemnej blaszce o wym.33x23cm. Składniki ciasta
Smaczne Zdroweprzygnała z nim do mnie – bo jak wiecie uwielbiam wszystko co kokosowe! Jak się potem okazało ciasto znane jest w sieci pod nazwą Łabędzi Puch. Smakuje obłędnie! Połączenie słodkiej, kokosowej masy „budyniowej” z lekko kwaśnym dżemem i chrupiącą kruszonką tworzy fantastyczną całość, które żaden łasuch się nie oprze! Co jest jeszcze zaskakujące?! Masa jest zrobiona z bułek(...)smażymy kilka minut na rumany kolor. CAŁOŚĆ: Biszkopt nasączamy odrobiną słodkiej herbaty ( lub likierem kokosowym ), rozsmarowujemy dżem. Zalewamy 2/3 masy kokosowe i przykrywamy drugim blatem ciasta. Na wierzch wylewamy resztę masy i obficie posypujemy kruszonką kokosową. Chłodzimy kilka godzin ( najlepiej noc ) w lodówce. Smacznego
Ostra na Słodko