lodów waniliowych, bitą śmietaną czy po prostu bez dodatków. Crumble to idealne rozwiązanie dla osób, które mają problemy z pieczeniem ciast, ponieważ zawsze się udaje! (3-4 porcje) 3 jabłka (o wadze około 500g bez obierania) Kruszonka: 70g mąki pszennej 50g masła/margaryny 45g cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: orzechy włoskie do posypania Mąkę, masło, cukier wymieszać(...)tarce o grubych oczkach i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. (Można użyć kilku mniejszych naczynek.) Wierzch jabłek równomiernie pokryć kruszonką. (Najlepiej za pomocą tarki.) Całość wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 200 stopniach. (Ciasto powinno być lekko zarumienione.) Przed podaniem posypać orzechami włoskimi
Di gotujesię za ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Mieszamy, dodajemy żółtka oraz margarynę. wszystko miksujemy mikserem, na tzw. kruszonkę. Formę o wymiarach 30x35 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Na dno wykładamy 3/4 ciasta dokładnie ugniatamy po całości palcami. Tak przygotowany spód wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut. Następnie wykładamy
Piekę, bo lubięcukru sól szczypta 1 szklanka mleka letniego 40 dkg sera twarogowego 2 żółtka 1/3 szklanki cukru pudru 20 dkg śliwek węgierek puder do posypania 1 żółtko 1 łyżka mleka Kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki pszennej Do miski przekładam drożdże, wlewam kilka łyżek mleka letniego, dodaję dwie łyżki mąki, szczyptę cukru i mieszam. Zaczyn ma mieć(...)nich kulki, układam na blaszce wysmarowanej. Ciasto urośnie, dlatego należy zachować duże odstępy. Zostawiam do wyrośnięcia. Spodem szklanki robię wgłębienia w kulach ciasta, przyciskając ją mocno do blaszki. Ser wykładam do wgłębień, układam cząstki śliwek, dodaję kruszonkę. Drożdżowi przed pieczeniem smaruję żółtkiem rozbełtanym z mlekiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika góra dól temp 170 stopni na 25 minut aż się zrumienią
wesoła kuchniaJedno z moich ulubionych ciast z rabarbarem – mięciutkie, o nieco ziarnistej konsystencji i rewelacyjnym smaku. Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków , więc wiadomo – musi być pysznie. Miało być na weekend, w pierwszym dniu po upieczeniu praktycznie nic po nim nie zostało…. no, może poza pysznym wspomnieniem i chęcią na powtórkę, jak najszybszą powtórkę:) 1 i 1/4 szkl. mąki(...)mielonymi migdałami. Za pomocą szpatułki delikatnie łączymy suche składniki z masą jajeczną. Przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozkładamy owoce (rabarbar i maliny – bez wcześniejszego rozmrażania) i przykrywamy kruszonką. Przygotowanie kruszonki rozpoczynamy od roztopienia na niewielkim ogniu masła. Do miski przesypujemy migdały, cukier oraz cukier wanilinowy i zalewamy je ciepłym masłem. Mieszamy
Smaki Na Talerzużółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie domowy bezglutenowy ) Z powyższych składników zagnieść kruche ciasto, można energicznie ręcznie lub tak jak ja wyręczając się hakiem miksera. Mniej więcej połową ciasta wyklejamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, drugą część kruchego ciasta odstawiamy w misce do lodówki. Blaszkę możemy również odstawić do lodówki. Masa serowa: - 500g sera (dobrego, gęstego(...)cukier, po każdym dodaniu dokładnie ubijamy. Masa powinna być b.gęsta. Masą bezową przykrywamy owoce. Wierzch obsypujemy schłodzoną kruszonką. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.45 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Z termoobiegiem krócej. Ciasto wystawiamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Ja moje polewam delikatnie lukrem (moi domownicy tak lubią) z mielonego pudru
Smaczne Zdrowemąki pszennej 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli 125 g margaryny 2 żółtka jeśli ciasto jest za suche to 2 łyżki kwaśnej śmietany dżem do połączenia ciasteczek (ja użyłam rabarbarowego, lecz może być również każdy inny, nieco kwaskowy dżem) BEZA: 2 białka szczypta soli 200 g cukru(...)proszkiem do pieczenia, dosypujemy cukier, cukier waniliowy, sól, mieszamy i dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę. Dokładnie siekamy nożem, aż uzyskamy coś w rodzaju drobnej kruszonki, teraz dodajemy żółtka, mieszamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto (im mniej ogrzejemy ciasto dłońmi, tym będzie bardziej kruche), jeśli jest zbyt sypkie dodajemy śmietanę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 20-30 minut
Rozpustne gotowanieopakowanie, jogurt gęsty 250 ml, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 1 opakowanie herbatniki petit beurry zmiksować z miękkim masłem w rozdrabniaczu na drobną kruszonkę tortownica 20cm - wysmarować cienko masłem miękkim, lepiej będzie zimne ciasto odchodzić od blaszki połowę ciasta wsypać do blaszki i denkiem szklanki ubić spód ciasta, rozłożyć połówki truskawek zimny serek homogenizowany bezsmakowy wymieszać z wystudzoną galaretką
W Mojej Kuchni Lubięocena bardzo subiektywna. Moim zdaniem nic nie jest w stanie zastąpić tej barwy, smaku i zapachu, a kruchy placek morelowo budyniowy niech będzie tego namacalnym przykładem. Składniki na ciasto kruche: - 500 g mąki krupczatki- 125g cukru pudru- 250g masła- 2 żółtka- 1 łyżka kwaśniej śmietany- 1-2 łyżki lodowatej wody- 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowo:- 1 kg świeżych moreli(...)mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i łyżkę lodowatej wody. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części, wkładamy do woreczków i chłodzimy (w lodówce lub zamrażarce). Ja zrobiłam z podwójnej porcji, po prostu lubię mieć „zapas
mojewypiekiinietylkomoje Pierogi z Klitorią". Muszę tu koniecznie dodać, że sernik jest niezwykle łatwy w wykonaniu, choć na pierwszy rzut oka wydawać by się mogło zupełnie inaczej... 😉 Kruche ciasto robi się błyskawicznie, masa serowa to zmiksowanie wszystkich składników na gładko, galaretka brzozowa jest dziecinnie prosta w przygotowaniu, a układanie kwiatów to już czysta przyjemność... Myślę, że taki sernik zrobi(...)stolnicę wysyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj do tego pokrojone w drobną kostkę masło i posiekaj wszystko nożem na kruszonkę. Dołóż do niej jajko i zagnieć szybko gładkie ciasto. Ciasto wyłóż równomiernie na dno tortownicy i ponakłuwaj je widelcem. Tortownicę włóż na 25 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzej piekarnik
Słodko-Słony Świat IlonyJak robię tą szarlotkę, to zawsze znika jeszcze ciepła:), mało kiedy ma szanse ostygnąć!. Jest prosta w wykonaniu, bez smażenia jabłek - co sprawia, że często do
Apetyczna babeczkakisielu truskawkowego kruszonka: 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki masła 10 truskawek Do miski przekładam drożdże, dodaję mleka letniego kilka łyżek, mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, szczyptę cukru. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki. Żółtka ucieram z cukrem mikserem, i też dodaję. Ciasto wyrabiam mikserem(...)szklance wody i wlewam do truskawek. Zagotowuję i studzę. Ciasto przekładam na stolnicę podsypaną mąką i wałkuję na prostokąt o wymiarach 30X60. Moja keksówka ma długość 30 cm. Ciasto kroję na paski o szerokości 8-9 cm, przy czym jeden zostawiam szeroki na około 24 cm. Wąskie paski smaruję masą truskawkową i układam jeden na drugim. Te przekładam na szeroki
wesoła kuchniaprzepisu. Jednak, gdy trafiłam na jej bloga, to ciasto przykuło moją uwagę swoją prostotą i połączeniem jabłek z budyniem. Trochę jednak zmieniłam składniki i sposób przygotowania. Składniki na ciasto: - 500 g mąki tortowej- 250 g masła- 1 szklanka cukru pudru- 1 jajko + 2 żółtka- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- skórka starta z cytrynyDodatkowo(...)Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Ścieramy na tarce jarzynowej zimne masło. Łączymy palcami masło z sypkimi składnikami, na kształt kruszonki. Dodajemy jajko, żółtka, śmietanę i skórkę cytrynową. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3), wkładamy do woreczków i kładziemy do zamrażarki na 2 godziny. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta
mojewypiekiinietylkocukier waniliowy, zapach waniliowy i jajko. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. 2/3 schłodzić w lodówce przez min. 1 godz, a 1/3 zamrozić Formę wysmarować, posypać bułką tartą. Wyłożyć 2/3 ciasta. Po nakłuwać widelcem. Zapiec 10-15 minut w 180 stopniach (aby nie urosła można na spód położyć papier do pieczenia i na to fasolę lub ryż, ja jednak robiłam(...)obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie na plasterki. Ułożyć na spodzie tarty.Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać wiórkami czekoladowymi gruszki. Zrobić kruszonkę - zetrzeć na tarce o grubych oczkach na spód zamrożone ciasto. Piec na złoty kolor w temp. 180 stopni przez około 30 minut. Smacznego
Fabryka pomysłówPrzepis na sernik jogurtowy z owocami na kakaowym spodzie. Ten oszukany sernik jogurtowy pieczony przygotowany jest podobnie jak ciasto kakaowo-śmietankowe tylko zamiast śmietany wykorzystałam jogurt grecki. To jeden z delikatniejszych pieczonych serników na naszym blogu. Jogurt grecki może podchodzić wodą, więc polecam przełożyć go na sito wyłożone gazą na minimum 12 godzin (a najlepiej na całą noc), aby stał(...)wiaderka. Śnieżnobiały styropian , był przygotowany na śmietanie, która też doskonale zastępuje ser. Sernik jogurtowy wyglądem przypomina sernik królewski , ale tym razem nie zrobiłam kruszonki na wierzchu, wykorzystałam owoce: śliwki, jeżyny i borówki. To ciasto jogurtowe jest lżejsze i ma mniej kalorii od tradycyjnego sernika. Moi goście często dają się oszukać bo myślę, że jedzą prawdziwy sernik, a to oszukany sernik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki na kruszonkę: 70 g mąki 50 g cukru 50 g masła wykonanie kruszonki: Wszystkie składniki łączymy i siekamy na stolnicy do momentu powstania grudek. Odstawiamy do schłodzenia. składniki na masę serową: 250 g sera białego 50 g gęstej śmietany 35 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 jajko dodatkowo: 250 g świeżych truskawek, umytych, osuszonych, bez szypułek i pokrojonych(...)połówki wykonanie masy serowej: Ser mielimy, dodajemy cukier, śmietanę, żółtko i ekstrakt, miksujemy. Białko ubijamy na pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 100 g cukru 220 g mleka 1 jajko 40 g drożdży 80 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki soli dodatkowo białko do posmarowania drożdżówek wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy
Domowy Smak Jedzeniatylko w przełyku nie stanęło 😜 Nic z tych rzeczy! Kochani, jeśli więc zastanawiacie się nad tym, co w tym roku upieczecie, to zdecydowanie polecam Wam to ciasto! Pamiętajcie jednak, że takie wyjątkowe okazje (ciasta również💓) wymagają wyjątkowej oprawy. Podając je na bolesławieckiej ceramice zachwycicie swoich Gości i sprawicie, że te święta będą naprawdę polskie, tradycyjne i jedyne w swoim rodzaju(...)przepis zapiszecie w swoich notesach lub zakładkach, by Wam nigdzie nie "uciekł" gdy będzie potrzebny :) Udostępniajcie i polecajcie znajomym, a Rodzinę zaskoczcie sami :) Ceramiką i ciastem jednocześnie 😍 Składniki na blaszkę 28x19cm Kruche ciasto: Ok 300g mąki pszennej 120g masła 2 żółtka surowe 3 łyżki cukru pudru Szczypta soli Kule makowe: 200g białego maku (można użyć zwykłego) 50g cukru pudru
Kuchnia w czekoladzie