pieczenia, przelać ciasto, wyrównać. Piec w 180 stopniach przez ok 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Z zimnego ciasta odciąć wierzch (max 1 cm), pozostałe ciasto przekroić na 2 równe części. Krem śmietanowy: 500 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 3 łyżki cukru pudru Zimną śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier i wmiksować na najmniejszej mocy miksera. Warstwa malinowa(...)wymieszać. Wystudzić. Wstawić do lodówki. Dodatkowo: 1 granat 100 g borówek amerykańskich Na dolną część ciasta wyłożyć tężejącą masę malinową, wyrównać, przykryć 2 plackiem, docisnąć. Na ciasto wyłożyć krem śmietanowy, wyrównać. Całość posypać pokruszonym ciastem (odcięta górna część). Udekorować ziarnami granatu i borówkami. Schłodzić w lodówce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiciasto chałwowe zdecydowanie zasługuje na to, aby pojawić się na świątecznym stole. Cudownie czekoladowe z przepysznym kremem jest moim faworytem wśród ciast. Nie może zabraknąć oczywiście miodownika , makowca czy sernika ale na pyszne ciasto chałwowe również znajdzie się miejsce. Jeżeli układacie już świąteczne menu to weźcie to ciasto pod uwagę :). CIASTO CHAŁWOWE BISZKOPT 6 jajek 3 budynie czekoladowe 2 łyżki(...)chałwy. Na wierzchu przyłożyć folię tak aby dotykała budyniu i wystudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem z pozostałą chałwą i stopniowo dodawać masę budyniową. Dokładnie połączyć. Odłożyć odrobinę kremu do posmarowania wierzchu ciasta. Biszkopt przekroić na pół i przełożyć kremem. Wierzch posmarować odłożoną częścią kremu i posypać startą czekoladą. Schłodzić. Artykuł CIASTO CHAŁWOWE pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa
Pieguskowa KuchniaSkładniki ciasto 8 białek szczypta soli 200 g cukru 150 g maku 50 g mąki + 1 łyżka pszennej 1 opakowanie proszku do pieczenia krem 8 żółtek 150 g cukru 300 ml + 2 łyżki mleka 1 op. budyniu waniliowego proszek 300 g masła przełożenie 200 ml mocnej kawy około 24-26 proste ciastka maślane (np Leibniza) glazura czekoladowa 200 g gorzkiej(...)mieszając trzepaczką , przez cały czas, aż zacznie gęstnieć. To około 10 minut. Gotowy budyń przestudzić .Masło w temperaturze pokojowej pokroić na kostki. Budyń miksować z masłem na gładki krem. Na ciasto makowe ,wyłożyć gotowy krem. Na to ciastka zamaczane chwilkę w kawie -nie mogą się dużo namoczyć . Na wierzch glazurę czekoladową. Pokruszoną czekoladę dać do rondelka z masłem i śmietanką
w mojej kuchniSkładniki ciasto 8 białek szczypta soli 200 g cukru 150 g maku 50 g mąki + 1 łyżka pszennej 1 opakowanie proszku do pieczenia krem 8 żółtek 150 g cukru 300 ml + 2 łyżki mleka 1 op. budyniu waniliowego proszek 300 g masła przełożenie 200 ml mocnej kawy około 24-26 proste ciastka maślane (np Leibniza) glazura czekoladowa 200 g gorzkiej(...)mieszając trzepaczką , przez cały czas, aż zacznie gęstnieć. To około 10 minut. Gotowy budyń przestudzić .Masło w temperaturze pokojowej pokroić na kostki. Budyń miksować z masłem na gładki krem. Na ciasto makowe ,wyłożyć gotowy krem. Na to ciastka zamaczane chwilkę w kawie -nie mogą się dużo namoczyć . Na wierzch glazurę czekoladową. Pokruszoną czekoladę dać do rondelka z masłem i śmietanką
mojej kuchniprzestygnięcia. W misce umieszczam ryż, rozpuszczoną czekoladę, żelatynę i całość mieszam. Biszkopt kroję na dwie części. Dolną warstwę nasączam wodą z cytryną (1/2 szklanki). Czekoladowy krem wykładam na biszkopt i wstawiam ciasto do lodówki na pół godziny. Połowę tężejącej galaretki wylewam na krem czekoladowy i posypuję 100 g malin. Na to kładę drugą warstwę biszkopta, biszkopt nasączam wodą z cytryną(...)wodzie i zostawiam do przestygnięcia. Jeśli szpinak jest mrożony odciskam nadmiar wody. W misce umieszczam ugotowany ryż, rozpuszczoną czekoladę, cukier waniliowy, szpinak i żelatynę i wszystko mieszam. Krem szpinakowy wylewam na ciasto i wstawiam ponownie na ½ godziny do lodówki. Kiedy krem stężeje, wylewam na niego drugą część tężejącej galaretki i posypuję malinami. (opcjonalnie możecie ułożyć biszkopty na galaretce, u mnie
Słodki sentymentprzestygnięcia. W misce umieszczam ryż, rozpuszczoną czekoladę, żelatynę i całość mieszam. Biszkopt kroję na dwie części. Dolną warstwę nasączam wodą z cytryną (1/2 szklanki). Czekoladowy krem wykładam na biszkopt i wstawiam ciasto do lodówki na pół godziny. Połowę tężejącej galaretki wylewam na krem czekoladowy i posypuję 100 g malin. Na to kładę drugą warstwę biszkopta, biszkopt nasączam wodą z cytryną(...)wodzie i zostawiam do przestygnięcia. Jeśli szpinak jest mrożony odciskam nadmiar wody. W misce umieszczam ugotowany ryż, rozpuszczoną czekoladę, cukier waniliowy, szpinak i żelatynę i wszystko mieszam. Krem szpinakowy wylewam na ciasto i wstawiam ponownie na ½ godziny do lodówki. Kiedy krem stężeje, wylewam na niego drugą część tężejącej galaretki i posypuję malinami. (opcjonalnie możecie ułożyć biszkopty na galaretce, u mnie
Słodki sentymentTakie małe co nieco do niedzielnej kawki. ciasto: 250 ml wody 125 g masła 1 szkl. mąki pszennej szczypta soli 4 jajka krem budyniowy: 500 ml mleka 250 g masła 2 łyżki mączki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 2 żółtka 1 łyżka ekstraktu z wanilii ponadto(...)Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli,zdjąć z ognia,wsypać mąkę i energicznie mieszać aż ciasto utworzy zwartą kulę. Wystudzić i zmiksować z jajkami,dodając stopniowo po jednym. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia prostokąty 2x6 cm. Piec w temp. 200*C przez 20 minut,po upieczeniu wystudzić i przekroić
Kolorowa kuchnia Elkiwięc słodycz kremu była zrównoważona kwaskowatością owoców. Mąż był zachwycony W oryginalnym kremie z kaszy manny, daje się pełną kostkę masła. Ja dałam ok 4- 5 łyżek, zmiksowałam na gładką masę i do tego dodawałam łyżką ugotowaną kaszę. To masło to troszkę dla smaku, troszkę dla lepszej konsystencji kremu. Możecie zamiast masła użyć serka kremowego. Polecam spróbować krem(...)dodajemy po łyżce ugotowaną kaszę. Jeśli chcemy, dodajemy cukier waniliowy lub inne dodatki. Do pucharków nakładamy warstwę kremu, warstwę owoców i warstwę kremu. Przybieramy startą czekoladą i owocami. Artykuł Krem z kaszy manny z owocami pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuJasny i kakaowy biszkopt przełożony delikatnym kremem jagodowym z mlekiem skondensowanym. Biszkopt jest lekki, trochę inny niż tradycyjny, a to z tego względu, że upiekłam go na samych białkach. Takie ciasto z jagodami jest bardzo fajnym sposobem na wykorzystanie białek, które często zostają w letnim sezonie przy produkcji lodów. BISZKOPT NA BIAŁKACH: 1 szklanka białek (z ok 6 jaj) szczypta
https:KKuchniaMniamSerniczek na zimno z kiwi oraz galaretką cytrynowy, bez pieczenia, szybko i łatwo się przygotowuje. Delikatnie kwaskowy orzeźwiający idealny na lato. Do przygotowania kremu posłużył mi przepis z ciasta Łabędzi puch SKŁADNIKI 100 – 120g biszkoptów okrągłych 100 – 120g biszkoptów podłużnych Masa jogurtowa 600 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru pudru 2 kiwi 2 galaretki kiwi Krem 2 kajzerki(...)wyłożyć masę serową, wstawić do lodówki na około 10 minut aby zaczęła tężeć. Na stężałą masę serową wyłożyć podłużne biszkopty. Na biszkoptach rozsmarować ¾ kremu kajzerkowego. Na wierzchu ciasta wyszpryować pozostały krem tworząc kratkę. Całości zalać tężejącą galaretką cytrynową i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego
RAROSSAdodajemy naszą masę szpinakową cały czas ucierając mikserem. Do zielonej masy wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy do mocno natłuszczonej formy (okrągłej lub kwadratowej tortownicy). Pieczemy około godziny w 180 stopniach. Krem: śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach(...)miksera aż zgęstnieje. Dodajemy cukier i serek. Całość ucieramy, aż masa będzie gładka. Upieczone ciasto rozkrawamy na wysokości około 2/3. Na dolny blat wykładamy krem śmietanowy. Pokruszoną resztę ciasta wykładamy na krem i posypujemy owocami granatu. Zanim zaczniemy jeść, trzeba przynajmniej 2 godzinki schłodzić. Pyszne
Lawendowe Niebojajko 0,5 szklanki jagód Składniki na krem: 1 kostka masła 1 budyń 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru pudru + 1 cytryna Przed upieczeniem ciasta warto przygotować sobie składniki na krem. Masło wyciągamy z lodówki, żeby zmiękło. Gotujemy 1 szklankę mleka, w reszcie rozpuszczamy budyń, wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy do pojawienia się pierwszych bąbelków. Przelewamy gotowy(...)około 35 – 40 minut – ciasto po upieczeniu powinno być rumiane, można też sprawdzić drewnianym patyczkiem czy na pewno nie jest surowe. Czas kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę z cukrem pudrem, dajemy stopniowo zimny (najlepiej prosto z lodówki) budyń i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli w kremie
CiastkozercyKremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać letni lemon curd, dokładnie wymieszać. Biszkopt przeciąć w poziomie na 3 części. Na płaskim talerzu ułożyć spód, zapiąć obręcz tortownicy. Wyłożyć krem cytrynowy, przykryć drugim blatem ciasta i schłodzić w lodówce. (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt: 7 jajek 265 g cukru 45 g mąki ziemniaczanej 130 g mąki pszennej 45 g kakao(...)odciśniętą żelatynę, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Do śmietany dodać maliny, delikatnie wymieszać. 1/3 kremu malinowego wyłożyć na biszkopt cytrynowy, przykryć ostatnim blatem i schłodzić ciasto w lodówce, najlepiej przez całą noc. 2/3 kremu malinowego wyłożyć na biszkopt kakaowy, przykryć ostatnim blatem i chłodzić ciasto w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przygotować krem maślany: Białka i cukier podgrzewać w kąpieli
Pożeraczka, czyli raz adobrzesłodka śmietana z mascarpone i truskawki. Do tego jeszcze orzechy w karmelu. Można chcieć czegoś więcej. Ciacho idealne na leniwe popołudnie! Ciasto: 150 g mąki pszennej 75 g orzechów włoskich 70 g cukru 160 g masła 2 żółtka Krem: 300 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 300 g truskawek(...)lodówce przez 2 godziny. Ciastem wylepiamy formę o średnicy 26 cm. Przykrywamy folią aluminiową i wysypujemy grochem. Pieczemy w 180*C przez 15 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 minut. Śmietanę miksujemy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixu. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy tylko do połączenia składników. Kremem smarujemy wystudzoną tartę. Na wierzchu układamy
VioletoweKucharzenieBardzo kruche ciasto z kremem pomarańczowo miętowym. Najlepsze na drugi dzień, kiedy krążki lekko nawilgną masą. Mięta w kremie jest mało wyczuwalna, ale daje całości lekko orzeźwiający posmak. Składniki: Na tortownicę o śr. 16cm Kruche ciasto: 60 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 100g margaryny 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Krem: 3 duże pomarańcze(...)blasze i pieczemy ok 15- 20 minut w temp 180st. Jeszcze ciepłe krążki przekładamy w tortownicy przygotowanym kremem. Starcza go na dwukrotne przełożenie oraz posmarowanie cieniutko wierzchu, który posypujemy posiekanymi wafelkami. Schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc. Ps. Aby ułatwić sobie zagniatanie ciasta, to lekko wyrobione przełóżmy do foliowej torebki i wtedy ugniatajmy:) Będzie dużo szybciej:) Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzie