ogromną wielbicielką tych wypieków i z przyjemnością po nie sięgam ;) Dziś mam dla Was przepis na przepyszne i niesamowicie łatwe ciasto – Kremówkę z truskawkami. Delikatne , kruche ciasto pokryte lekkim budyniowym kremem i wypełnione soczystymi truskawkami wręcz zachwyca podniebienie. Każdy z przyjemnością sięgnie po kolejny kawałek … i może to zrobić bez obawy o bioderka ;) Gwarantuję! SKŁADNIKI: CIASTO : *Mąka pszenna(...)Dodajemy 2 żółtka i wlewamy gotującego się mleka. Dodajemy masło i dokładnie razem mieszamy do całkowitego połączenia składników. Studzimy. CAŁOŚĆ : Na upieczone ciasto wykładamy nasze truskawki. Zalewamy kremem budyniowym , przykrywamy drugim ciastem , obficie posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
Ostra na SłodkoDeser banalnie prosty i szybki w przygotowaniu! Spód w postaci pianki z ciepłych lodów, krem chałwowy z kawałkami białej czekolady i soczyste owoce zalane krystaliczną galaretką
VioletoweKucharzenieserka marcaspone cukier puder do smaku - (około 3 łyżek) pół tabliczki czekolady Przygotowanie kremu: Do serka dodajemy śmietanę i razem ucieramy razem 1/2 objętości kremu smarujemy blat ciasta, ale tak by pozostawić miejsce na pozostały krem Do pozostawionego kremu dodajemy rozpuszczoną w łaźni wodnej czekoladę i energicznie łączymy Tak powstałym kremem smarujemy wierzch ciasta, nakładamy na biały krem(...)ogóle to dekoracja dowolna :) Takie ciasto i taki krem są najlepsze na kilka godzin po przyrządzeniu, na drugi dzień niekoniecznie... Moje ciasto piekłam w prodiżu z podgrzewaczem od dołu
Proste Potrawyszklanka mleka w proszku, 2 łyżki cukru pudru, 200g masła, Dodatkowo: 150g kremu orzechowo- czekoladowego np. Nutella, 80g orzechów laskowych. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cm x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę(...)zimne mleko. Ucieram. Następnie dodaję mleko w proszku. Wszystko razem ucieram. Masą mleczną przekładam upieczone biszkopty. 3. Orzechy laskowe prażę na suchej patelni. Uprażone orzechy siekam nożem. Wierzch ciasta smaruję kremem orzechowo- czekoladowym. Gotowe ciasto posypuję orzechami laskowymi
Tradycyjna kuchnia Kasiorzechów arachidowy. Nie powinny być wzbogacane o cukier lub sól. Tego typu produkty oferuje SklepAgnex.pl , pełen zdrowej żywności, idealnej do każdej kuchni, diety i upodobań. Spośród wszystkich rodzajów kremów do ciast i na kanapki, masło orzechowe wbrew pozorom wyróżnia się bogatym i przyjaznym składem. Znajduje się w nim spora ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin, szczególnie E oraz(...)oraz dodajemy maślankę i wciąż ucieramy aż do uzyskania gładkiej masy. Wlewamy ciasto do tortownicy i pieczemy około 40 minut, w temperaturze 180 stopni. Wszystkie składniki na krem orzechowy miksujemy razem. Gdy ciasto wyschnie, przekrawamy je na pół i przekładamy przyrządzoną masą orzechową. Można także rozsmarować ją na wierzchu i brzegach. Masło orzechowe – pyszny składnik do różnych potraw Masło orzechowe
Cynamonowe szczęścieKremówka błyskawiczna , kremówka na tak zwaną ostatnią chwilę. W niecałą godzinę mamy pyszne ciastka z kremem budyniowym. Kremówki z „półproduktów”, oczywiście jeżeli mamy czas, proponuję przygotować samodzielnie ciasto francuskie i krem . 2 opakowania ciasta francuskiego (oczywiście najlepsze jest ciasto francuskie z masłem), 1 opakowanie budyniu waniliowego, 500 ml mleka, 14 g żelatyny, cukier puder do posypania ciasta. Ciasto upiec według
królestwo garówutartymi żółtkami, a potem delikatnie wmieszać pianę z białek.Foremkę (28cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec ok 40min. (lub do suchego patyczka).Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół.Masa kokosowa:Ubić śmietankę z cukrem na puszysty krem, dodać wiórki kokosowe i wymieszać.Potem wmieszać mascarpone.Polewa czekoladowa:Zagotować wodę z cukrem, kiedy cukier się rozpuści, małymi
Kraina Miodem Płynącarozpuszczoną żelatynę w 3 łyżkach wody. Ubijamy. Wystudzone ciasto kroimy na 2 części tak aby powstały 2 spody. Jedną część układamy i dajemy porcje kremu. Na porcje kremy układamy 2 część ciasta. Na wierzch dodajemy krem, którym smarujemy również brzegi ciasta. Morele kroimy w plasterki i układamy je na wierzchu tortu
Kuchnia w oparachznajdziecie zbiór przepisów do wykorzystania na Boże Narodzenie. Sprawdzone przepisy na pyszne ciasta świąteczne np. : serniki, makowce, ciasta z kremem. Znajdziecie również przepis na pyszne pierniczki, a także inne ciasteczka. Ponad 10 przepisów na śledzie, pasztety oraz wędliny domowe. Sprawdzony przepis na przyprawę do piernika, pomarańczową skórkę. Znajdziecie również przepis na idealne ciasto na pierogi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Seromakowiec Sernik(...)Sernik królewski Makowiec na krucho-drożdżowym cieście Sernik z rosą Sernik krakowski Wuzetka WZ Sernik na kruchym spodzie z powidłami śliwkowymi Metrowiec. Sernik z dodatkiem mleka skondensowanego Sernik z rodzynkami i płatkami migdałowymi Sernik z mascarpone i polewą czekoladową Sernik z brzoskwiniami Śnieżny puch Ciasto orzechowe (orzechowiec) Keks Ciasto z makiem i kremem cytrynowym – makowa panienka Popapraniec Porzeczkowiec Tort bezowy
To co lubię - gotuję i polecamJedziemy do Francji! Wiecie, że uwielbiam wszystko co kokosowe ?! Wiecie! Dziś postanowiłam, że pysznym kremem kokosowym nadzieję eklerki. Chrupiące ciasto ptysiowe w połączeniu z delikatnym kremem o smaku rafaello tworzy fantastyczną całość, po której każdy będzie oblizywał się ze smakiem. Takie eklerki są świetnym pomysłem zarówno do popołudniowej kawki, jak i np. na słodką przekąskę na imprezę. Można je dodatkowo(...)polać czekoladą albo słodki krem kokosowy przełamać czymś orzeźwiającym. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 8-10 szt ) CIASTO: * woda – 0,5 szkl * mąka pszenna – 0,5 szkl * masło – 50 g * jajko – 3 szt KREM KOKOSOWY: * mascarpone – 300 g * śmietana 36% – 150 g * biała czekolada – 100 g * wiórki kokosowe – ok. 80 g * żelatyna
Ostra na Słodkokształt kruszonki. Dodajemy wodę i miksujemy, aż ciasto stanie się jednolite. Wylepiamy ciastem formę do tarty lub tortownicę o średnicy 25-26cm. Wkładamy na minimum pół godziny do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Wykonanie kremu i owocowego wierzchu(...)ciasto się wystudzi ucieramy serek mascarpone wraz ze śmietaną, cukrem, skórką cytrynową i solą. W małym garnuszku rozgrzewamy miód - by stał się płynny, a następnie go studzimy. Ciasto smarujemy kremem i układamy na nim pokrojone w plastry figi. Figi smarujemy miodem. Blacha : tortownica 26cm lub blaszka do tarty o średnicy 26cm Przepis znaleziony na www.magazyn-kuchnia.pl
Mania Wypiekaniadoskonała propozycja na wizytę niespodziewanych gości, na niedobór czasu lub po prostu, gdy chcemy zjeść coś słodkiego, a przy tym... smacznego. Co prawda rzadko stosuję półprodukty jak np. krem do ciast, ale myślę, że warto go mieć na tzw. "czarną godzinę". Naprawdę można z niego przygotować fantastyczne oraz pyszne rzeczy. Słomka ptysiowa również idealnie sprawdza się w różnego rodzaju pysznościach(...)deserów ( klik ), czy ciast (tiramisu - klik ). Koniecznie spróbujcie takiego ekspresowego połączenia! Ja swoje ciasto/deser robiłam w kwadratowej blaszce, ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyście użyli tortownicy, czy pucharków, miseczek... Polecam! (U mnie forma o wymiarach około 19,5 x 19,5 cm) 150g słomki ptysiowej (u mnie z cukrem i z cynamonem - Brześć ) Krem: 1 opakowanie kremu
Di gotujepyszne w smaku. Przepis był już na blogu przy babeczkach karmelowych .Tutaj w wersji z budyniem CIASTO: 30 dag mąki ( 2 szklanki) 12 dag masła 1/2 szkl cukru 1 jajo 2 łyżeczki zsiadłego mleka lub śmietany na czubek noża sodki oczyszczonej KREM: 1 szkl mleka 1 jajo 1 łyżka mąki 1/2 szkl cukru cukier waniliowy WYKONANIE: Krem: z podanych(...)budyń). Odstawić do ostudzenia Ciasto: Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Foremki do babeczek posmarować masłem i wylepić pierwszą częścią ciasta. Nałożyć krem i przykryć drugą częścią ciasta. Piec ok 1/2 godziny w 195 st C. Po ostudzeniu wyjąć babeczki z foremek i posypać cukrem pudrem smacznego
Z MarcepanemKrem budyniowy: 700 ml mleka 10 dag cukru 2 budynie biszkoptowe lub bananowe 25 dag masła 1 galaretka cytrynowa Dr.Oetker 50 ml likieru waniliowego Warstwa malinowa: 1 szklanka świeżych malin 2 galaretki malinowe Dr.Oetker Poncz: ½ szklanki likieru waniliowego ½ szklanki przegotowanej wody Dodatkowo: Bita śmietana do dekoracji Tarta gorzka i biała czekolada Świeże maliny Sposób przygotowania: Ciasto zaczynamy(...)Gotowy biszkopt wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy –samo dno o wym 26 cm. Pieczemy 30 minut w temp 170*c. po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na dwa blaty. Krem budyniowy W ¾ szklanki rozmieszać budynie, resztę mleka zagotować z cukrem, do gotującej się masy wlać rozrobiony proszek budyniowy, zagotować. Zestawić z ognia. Do gorącej masy wsypać suchą galaretkę cytrynową, wymieszać
Wanilia i Kardamonszczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy szpatułką (miksera już nie używamy). Do białek z żółtkami przesiewamy mączkę migdałową, dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 25 min. Po upieczeniu dokładnie studzimy. Masa z czekoladkami Kinder: Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Czekoladki Kinder kroimy(...)powstanie sztywny krem. Do kremu dodajemy czekoladki, dokładnie mieszamy i wykładamy na wystudzony biszkopt, wierz równamy. Wstawiamy tortownicę na 6-8 godzin do lodówki. Dekoracja: Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej (większą miseczkę ustawiamy nad mniejszym rondelkiem z gotującą się wodą, aby miseczka nie dotykała wody). Polewą czekoladową polewamy wierzch zimnego ciasta. Dekorujemy wg. uznania czekoladkami Kinder
Kuchnia Łukasza