W tym roku nareszcie upiekłam mazurek na którego przepis zapisałam sobie dwa lata temu. Po co tak długo zwlekałam? nie wiem bo mazurek jest pyszny, w
Moje Małe CzarowanieTaki tort sprezentowałam sobie na dzisiejsze urodziny. Całej rodzince bardzo smakował no i zrobił na wszystkich wrażenie :) Jest z nim trochę pracy, ale efekt wart jest
Na Ciasteczkowych Papierachsuchego patyczka. Wyjąć i przestudzić. Jeszce z ciepłego ciasta zcinamy wierzch. Delikatnie wydłubujemy połowę miąższu tak, aby został brzegi ciasta i nietknięty spód. Na tak przygotowane ciasto układamy truskawki. Krem Czekoladę rozdrabniam kroją w drobne kawałki w malakserze. Śmietanę ubijam na niskich obrotach z śmietanfixami. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do ubitej śmietany dodaję rozdrobioną czekoladę i mieszam(...)ręcznie. Śmietanowy krem układam na truskawkach kształtując kopiec. Krem obkładam rozdrobnionym ciastem i lekko dociskam. Schładzam w lodówce na ok 1 godziny
Delicious Titbitsmiód, malina! " ;-D Przepyszne i jakże proste ciasto, idealne do przedpołudniowej kawy, czy na spotkanie z przyjaciółmi. Ciasto ma bardzo wysublimowany smak przez dodatek kremu lemon curd. Krem taki można zrobić samemu, ja użyłam gotowca, miało być szybko w końcu. ;-) Zapraszam! Na ciasto: - 250 g mąki pszennej babuni - 125 g masła - 1,5 łyżki lemon curd - 2 żółtka(...)wierzch ciasta. - 6 jabłek o kwaśnym smaku - 3 łyżki cukru brązowego - 2 łyżki lemon curd Jabłka obierz i pokrój na równe plasterki. Na schłodzone i wyłożone w formie ciasto, wyłóż krem lemon curd, posmaruj nim całą powierzchnię równo. Ułóż plasterki jabłek wymieszane z cukrem. Na wierzch poukładaj po kawałeczku ciasta. Ciasto pieczemy w nagrzanym piecu przez 55 minut
SMYKWKUCHNIDeser podany w takiej formie na wielkanocny stół zapewne zachwyci gości i dzieci… Na zewnątrz śmietanowa, w środku kremowa z serkiem i koktajlem z owoców tropikalnych
VioletoweKucharzenieletnim przygotowuje je na potęgę. Dzi ś chciałam podzielić si ę z Wami przepisem na przepyszn ą tart ę z morelami i kremem migdałowym "frangipane". Bardzo kruche ciasto na tart ę przygotowałam z dodatkiem m ą ki ryżowej, bez jajek. Delikatny, rozpływający si ę w ustach krem migdałowy(...)musimy wyjąć je z lodówki) z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jaja i mąkę migdałową, cały czas miksując. Krem wykładamy na ciasto. Na wierzch tarty układamy połówki moreli. Tartę zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto powinno być złociste. Tartę
La grande e la piccola cuocaDelikatny i kremowy torcik z dodatkiem adwocata i słodkich brzoskwiń. W smaku rewelacyjny. Sprawdzi się na rodzinnych uroczystościach i świętach, jednakże dodatek alkoholu sprawia, że jest
VioletoweKucharzenieśliwkami. Nie mogłam więc nie przygotować ciasta ze śliwkami. Prócz klasycznego drożdżowca przygotowałam słodką tartę ze śliwkami i kremem patissiere. Krem patissiere to francuski, waniliowy krem budyniowy idealny do tortów, ciast, pączków, eklerków czy makaroników. Można go również jeść jak budyń na podwieczorek. Sprawdzi się także z dodatkami takimi jak cynamon, sok z cytryny, skorka pomarańczowa, czekolada czy kawa(...)małym ogniu cały czas mieszając. Kiedy krem zgęstnieje, odstawić z ognia, dodać masło i wymieszać dokładnie krem Na podpieczony i ostudzony krem wyłożyć krem patissiere, a na krem pokrojone śliwki. Ciasto przykryć wąskimi paskami ciasta kruchego tak aby utworzyła się kratka. Piec tartę ok 15 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem możemy oprószyć ciasto cukrem pudrem
Kuchnia w oparachCiasto dla amatorów kokosu z pysznym krem z dodatkiem adwokatu i spirytusu. Udekorowane czekoladowym płatkiem. Ciasto jest rewelacyjne w smaku i bardzo ładnie się prezentuje dzięki czekoladowym płatkom. Składniki: Biszkopt kakaowy 8 jajek 8 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 6 łyżek mąki pszennej Blat kokosowy 300 g kokosu(...)spirytus i utrzeć. Polewa: W garnuszku zagotować margarynę, wodę i cukier puder. Zdjąć z ognia dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać. Przestudzić od czasu do czasu mieszając. Warstwy ciasta: biszkopt połowa kremu blat kokosowy druga połowa kremu biszkopt dżem truskawkowy polewa
Ala piecze i gotujebyle nie za dużo, żeby ciasto nie zrobiło się twarde). Wyrobione ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. 4. Podczas gdy ciasto rośnie, robimy krem daktylowy . Odsączamy zalane wcześniej daktyle i lekko odciskamy z wody. Wrzucamy do blendera, dodajemy kakao, ziarna z wanilii i blendujemy. W trakcie blendowania dodajemy po troszku wody. Krem(...)gęstą konsystencję, którą rozsmarujemy na rozwałkowanym cieście. 5. Po wyrośnięciu ciasta przekładamy je na stolnice i rozwałkowujemy w kształcie prostokąta o grubości ok. 5mm. 6. Na rozwałkowane ciasto wykładamy równomiernie nasz krem, a następnie posypujemy go posiekanymi orzechami i rodzynkami. Wszystko razem zawijamy jak roladę i przekładamy na papier do pieczenia. 7. Przygotowaną roladę przecinamy wzdłuż i zawijamy jak warkocz
Kuchenne WariacjeKolejna propozycja na pyszne ciasto z jabłkami. Tym razem jabłka dodajemy bezpośrednio do ciasta, dzięki temu wypiek zyskuje soczystości, ale jest bardziej ciężkie, chociaż nadal puszyste. Idealnym uzupełnieniem ciasta jest puszysty krem z bitej śmietany, całość tworzy ciekawą kombinację smaku. Polecam! Składniki na ciasto czekoladowo-jabłkowe: na formę 24x28 cm 3 jajka 180 g cukru 100 ml oleju(...)patyczkiem, czy ciasto się upiekło). Studzimy. Gdy ciasto jest już zimne mieszamy śmietanę z przesianym cukrem pudrem oraz kakao i miksujemy do powstania puszystego kremu. Masę przekładamy na ciasto, wyrównujemy i chłodzimy co najmniej 2 godziny. Przed podaniem oprószamy gorzkim kakao
Rozpustne gotowanieSkładniki: 500 g mąki pszennej 2 jajka opakowanie drożdży instant szczypta soli 80 g cukru trzcinowego 65 g roztopionego masła 190 g ciepłego mleka krem krówkowy płatki migdałowe Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Odstawić(...)wyrośnięcia w ciepłym miejscu, u mnie trwało to mniej więcej półtorej godziny. Po tym czasie ciasto musimy rozwałkować na prostokąt, na grubość ok. 3-4 mm. Na ciasto wykładamy krem krówkowy - w zależności od upodobań do słodkości - u mnie były 4 czubate łyżki kremu, na który posypałam płatki migdałowe - 3 garści. Ciasto zwinęłam w roladę i pokroiłam
Plate of JoyOsłódźmy sobie więc te chwile wiosennym, lekkim biszkoptem w równie wiosennych kolorach. Bardzo kremowe, nasączone ciacho spojone owocowymi galaretkami będzie przyjemnym, słodkim podsumowaniem leniwego już wiosennego wypoczynku. Ciasto wykonałam w blaszce 22 x 25 cm. Najlepiej smakuje mocno schłodzone:) Składniki na biszkopt: 3/4 szklanki cukru 3-4 krople aromatu waniliowego 4 jaja pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej(...)mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Pieczemy 30-35 minut w temp 175-180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa blaty. W jednym szklanką wykrawamy krążki. Składniki na krem: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 2 żółtka cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła + 2 łyżki kakao Żółtka miksujemy z cukrami, mąkami
Domowe ciasta