tarta z waniliowym kremem z mascarpone, z borówkami, czyli lekkie i pyszne letnie ciasto. Nas zauroczyło totalnie i dopóki są dostępne borówki, będzie u nas jeszcze nie raz. Idealnie kruchy spód, delikatna waniliowa masa i mnóstwo owoców... hmm... mniam... 😋 Kruche ciasto warto sobie upiec dnia poprzedniego, krem i owoce można wyłożyć krótko przed podaniem, choć ciasto przechowywane w lodówce również(...)tłuszczem i obsypanej bułką tartą), odklejamy papier, ciastem wyklejamy dokładnie formę. Nakłuwamy dno widelcem i odstawiamy formę do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 18-20 na termoobiegu, aż ciasto się lekko przyrumieni. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do wystudzenia. Krem waniliowy: - 400g mascarpone (zimne, z lodówki) - 80g kremówki
Smaczne Zdrowemarchewki. W tym roku moja marchewka jest naprawdę śliczna, korzystam więc póki mogę;) Pyszne kakaowe ciasto z dodatkiem marchewek oraz zmielonych orzechów włoskich. Do tego wspaniały krem serowo-czekoladowy... Połączenie naprawdę fantastyczne! Polecam... Ciasto: 4 duże jajka, 20g kakao, 150g drobnego cukru do wypieków, 150g mąki pszennej, 180g marchewek, 50g zmielonych orzechów włoskich BackMit, 2 łyżki oleju z pestek winogron(...)170g mlecznej czekolady, 130g cukru pudru. Biały ser dokładnie utrzeć z cukrem pudrem oraz jogurtem naturalnym. Następnie dodać stopioną, przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. Połową kremu przełożyć warstwy ciasta, resztę rozsmarować na wierzchu, tworząc przy pomocy noża fantazyjne kształty. Przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościprostotą wykonania i lekkością. Samo ciasto czekoladowe jest miękkie i puszyste. Krem to mus – pianka z owoców leśnych (mrożonka dostępna w Lidl) z bitą śmietaną. Przepis na ciasto i krem pochodzi ze strony Moje wypieki, lekko je zmodyfikowałam. Mus owocowy dobrze się trzyma, nie spływa na boki. Ciasto piekłam w formie silikonowej z Lidla za 15 zł :) – polecam
moj przepis naprostotą wykonania i lekkością. Samo ciasto czekoladowe jest miękkie i puszyste. Krem to mus – pianka z owoców leśnych (mrożonka dostępna w Lidl) z bitą śmietaną. Przepis na ciasto i krem pochodzi ze strony Moje wypieki, lekko je zmodyfikowałam. Mus owocowy dobrze się trzyma, nie spływa na boki. Ciasto piekłam w formie silikonowej z Lidla za 15 zł – polecam
moj przepis nanowym przepisem, który osłodzi nam zakończenie wakacji, powrót do codziennego życia, pracy i szkoły. Zapraszam Was na przepyszną, lekk ą jak puch tartę na kruchym cieście z orzeźwiającym i aksamitnym kremem cytrynowym. Tarta wspaniale łączy w sobie kwaśny smak kremu i s łodki smak kruchego ciasta . Tarta warta grzechu, znika szybciej niż trwa(...)podpiekamy ok. 18-20 minut, wyjmujemy z piekarnika. Krem cytrynowy W międzyczasie przygotowujemy krem cytrynowy. Miksujemy jajka z cukrem, m ą k ą , sokiem cytrynowym i śmietaną. Krem wylewamy na podpieczone kruche ciasto. Tarta cytrynowa Tart ę pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni, gdy na wierzchu utworzy si ę skorupka a krem zetnie
La grande e la piccola cuocaWitajcie :) Mam dzisiaj dla Was kolejne ciasto wymyślone na na szybko ze składników które akurat miałam w domu. Pyszne, szybkie i łatwe w przygotowaniu, lekko kwaskowe z nutką kawy i pianką śmietanowo truskawkową. Zapraszam :) Składniki : 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 4 łyżki kakao 1 cukier waniliowy 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku(...)kawę rozpuszczalną i wsypujemy proszek kremowy, ubijamy na sztywno. Zimne ciasto przecinamy na 4 części. Z ty że czwarta górna część jest troszkę mniejsza dzięki temu po włożeni ciasta w krem wyjdą takie łatki. Górną warstwę ciasta drobno kruszymy. Do blaszki wkładamy spodni placek i smarujemy go 4 łyżkami dżemu porzeczkowego. Na dżem wykładamy krem kawowy. Na krem układamy drugi
Sama słodycz i szczypta chilijajka 1,5 szkl. cukru 1 szkl. posiekanych orzechów łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody Krem: 3 żółtka 3 łyżki cukru kryształu łyżka mąki ziemniaczanej kostka margaryny Dodatkowo: 2 galaretki cytrynowe puszka ananasa w plastrach Sposób przygotowania: Ciasto: jabłka obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy 1 szklanką cukru. Białka ubijamy z resztą cukru. Dodajemy żółtka, jabłka, mąkę, orzechy(...)pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 °C. Studzimy. Krem: ananasy osączamy. Z zalewy, żółtek, cukru i mąki gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy z margaryną. Wykładamy na ciasto. Na kremie układamy plastry ananasa. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Tężejące wylewamy na ciasto
Cukiernia PychotkiWyobraźcie sobie, że wchodzicie z koleżanką na siłownię, jak co dzień – w sportowych butach, legginsach, z butelką wody pod pachą…no wiecie, samo zdrowie
brunetkawkuchnitortownicy wyciskaj okręgi idąc od brzegu do środka. W ten sposób upiecz 4 koła. Blaty piecz około 25 minut w 200*C. Upieczone ciasta przełóż na kratkę i odłóż do całkowitego wystudzenia. Krem: 5 sztuk białek 1/2 szklanki cukru + 1/4 szklanki do białek 1/4 szklanki wody 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: 2 łyżeczki żelatyny rozpuść w 3 łyżkach wody(...)galaretkę, odstaw do ostudzenia. Wykonanie: Pierwszy blat tortu połóż na paterze. Posmaruj połową kremu i przykryj kolejnym. Następnie wyłóż mus jabłkowy i nałóż następny krążek. Rozsmaruj resztę kremu i połóż ostatni blat ciasta. Schłódź w lodówce. Udekoruj według uznania :) Smacznego
Kulinarna (nie)codziennośćpieczenia rolady należy przygotować sobie czystą ściereczkę, rozłożyć ją na deskę (na którą wykładamy ciasto) i posypać ją lekko cukrem kryształem. Upieczony gorący biszkopt wykładamy na przygotowaną ściereczkę, ściągamy pergamin i gorący zwijamy razem ze ściereczką w rulon. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Składniki na krem: 500 ml śmietany 30%; 500 g serka mascarpone; 70 ml likieru advocat; 3 łyżki cukru
In my kitchen170ºC przez około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone ciasto przekroić na 3 równe blaty czekoladowe. Robić to powoli i starannie, by wyciąć równe kawałki. PRZYGOTOWANIE KREMU ŚMIETANKOWEGO Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady(...)łyżek kremu śmietankowego i odstawić. Jeden z blatów ciasta ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 przygotowanej mieszanki kawowej. Blat posmarować połową powideł, wyrównać. Na powidła wyłożyć połowę kremu śmietankowego, wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta, który naponczować połową pozostałej mieszanki kawowej i posmarować pozostałymi powidłami. Następnie wyłożyć resztę kremu, wyrównać i przykryć ostatnim blatem ciasta. Napoczować pozostałą mieszanką kawową. Boki posmarować cienką
Calzonella.comoczodołami - oczy (z projektu) - rożki uszu (docinamy z resztek ciasta) Każdą warstwę odkładamy osobno, gdyż potem po zrobieniu kremu będzie nam o wiele łatwiej poradzić sobie z ciastem. I robimy krem :) Ananas odsączamy z soku i kroimy w bardzo drobną kosteczkę (ok. 5x5mm), zbyt duże kostki ciężko się kroi. Żelatynę wsypujemy do kubka, zalewamy ok. 1/3 zimnej (przegotowanej lub mineralnej(...)szpatułką. Na koniec dodajemy do kremu dżem pomarańczowy i ananasa (bez soku). Całość jeszcze raz dobrze mieszamy i możemy przystąpić do przekładania ciasta. Spód ciasta delikatnie nasączamy sokiem lub alkoholem, następnie pokrywamy kremem, przykrywamy następną warstwą i znowu nasączamy i razem z bokami pokrywamy kremem. Na spód tortu kładziemy kolejną warstwę, głowę z koroną, którą także nasączamy i pokrywamy kremem
Smakowy Rajniej połowę masy bezowej. Wstawiamy do piekarnika na 25 min na 175 stopni (termoobieg na 150 stopni). Po wyjeciu z piekarnika studzimy. Z pozostałą masą na ciasto i masa bezową postepujemy tak samo. Krem Owoce osączyć z soku i pokroić. Zachować odrobinę soku. Twaróg utrzeć z serem mascarpone i 1 opakowaniem cukru wanilinowego. Żelatyne rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać(...)sera i mieszamy. Dodajemy do pozostałej masy serowej i miksujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i również dodajemy do kremu. W obreczy tortownicy na spód kładziemy jeden krażek ciasta, nastepnie krem i przykrywamy „okazalszym” krążkiem. Tort bezowy gotowy, pozostaje tylko wstawić go na min 1,5 h do lodówki aby masa kremowa uzyskała idealna kremową konsystencję. Powodzenia
Kulinarna Patilogiapieczenia, przesiać do piany, delikatnie łyżką wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Włożyć ciasto do piekarnika i piec 30 minut w 175 stop. Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić. Krem śmietankowy: Żelatynę rozpuścić w 2 łyżeczkach gotowanej wody, ostudzić. Do szklanki wsypać kawę rozpuszczalną, dodać dwie łyżeczki gotowanej wody, dokładnie wymieszać, ostudzić. Bardzo schłodzone mleko(...)Następnie dodać kawę, zmiksować. Polewa : Składniki polewy przełożyć do rondla, postawić na ogniu, mieszając doprowadzić do połączenia się składników i rozpuszczenia cukru, ostudzić. Składanie ciasta: biszkopt krem śmietankowy masa z kawą polewa (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js
Kuchnia Danusistrzałem w dziesiątkę i udało się przywołać wiosnę, która powinna już zostać z nami na dłużej. Polecam... z całego serca :) Wiosenna łąka, czyli szarlotka z budyniem i delikatnym kremem twarożkowym Ciasto: 350-400 g mrożonego szpinaku 3 jajka 3/4 szklanki ksylitolu 1/2 szklanki oliwy 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2/3 szklanki mąki jaglanej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki
FitKot