Przepyszne ciasto czekoladowe z kwaskowatym musem truskawkowym super do siebie pasują. Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste,szybkie i bezproblemowe.Do musu użyłam mrożonych truskawek z tegorocznego zbioru :).Ciasto piekłam w foremce 30x25cm. Czekoladowy spód ciasta możemy wykorzystać jako podstawa do różnych czekoladowych przekładańców lub nawet do tortów.\ SKŁADNIKI Ciasto 1 szklanka maki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju roślinnego(...)blendujemy gorącą masę ,nastepnie wsypujemy galaretki mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. W misce ucieramy masło i stopniowo dodajemy zimny budyń i miksujemy na gładki krem ;). Na upieczone czekoladowe ciasto nakładamy krem budyniowy równo rozsmarowując :) i wkładamy do lodówki na kilkanaście minut. Na wierzch wylewamy tężejący mus truskawkowy.Ciasto jest gotowe do jedzenia kiedy mus stężeje :). SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaprawdziwą czy zbożową, a do kawy koniecznie coś słodkiego na poprawę nastroju. Po prostu inaczej się nie da przetrwać tej depresyjnej pogody i już. Dlatego dziś zapraszam Was na ciasto, które za pewne większość zna - Kubankę. Ja miałam okazję próbować u znajomych w lecie i tak mi posmakowało, że po prostu musiałam zrobić. Przepis zaczerpnęłam od Beaty Biszkopt(...)łyżki mąki pszennej 3łyżki cukru Szklankę mleka zagotowujemy, w pozostały miksujemy żółtka, cukier i obie mąki. Tą mieszankę wlewamy na gotujące się mleko i zagotowujemy mieszając, bo krem nam się nie przypalił. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy stopniowo budyń i nutellę. Dodatkowo: 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki
Cynamonowe szczęściecappuccino. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno kremówkę z cukrem. Dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę i miksujemy, a następnie całość dodajemy do mascarpone i miksujemy na gładki krem. składniki na wierzch ciasta: 200 ml kremówki, schłodzonej 1 łyżka cukru pudru cappuccino do oprószenia wykonanie: Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem. wykonanie ciasta: W foremce układamy jeden blat, ponczujemu, wykładamy cały(...)krem cappuccino, układamy drugi blat ciasta, ponczujemy. Na wierzch wykładamy równomiernie ubitą kremówkę. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Przed podaniem oprószamy cappuccino. (inspiracja z przepisu mojewypieki.com z moimi zmianami
Domowy Smak Jedzeniaprosty deser bez pieczenia na kakaowych herbatnikach. Warstwa jabłkowa z galaretką i puszysta bita śmietanka , całość posypana gorzkim kakao. Prosto i smacznie bez użycia piekarnika. To błyskawiczne w przygotowaniu ciasto polecam na różne okazje, smaki doskonale ze sobą współgrają i zawsze się udaje. Prościej już chyba się nie da :) Foremka 24/24 cm Składniki: 25 dag herbatników kakaowych Warstwa jabłkowa(...)masę, pod koniec wsypać cukier puder i wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie wyłożyć warstwę herbatników kakaowych, wyłożyć tężejącą masę jabłkową, przykryć drugą warstwą herbatników i wyłożyć krem śmietanowy, oprószyć przez sito kakao i włożyć na całą noc do lodówki. Smacznego
Wanilia i Kardamonwilgotne, głęboko czekoladowe i, co najważniejsze, poprawia humor. Podwójnie czekoladowy, ponieważ, oprócz ciasta, które samo w sobie zawiera sporo czekoladowych składników, tort przekładany jest ciemnym daktylowym kremem z dodatkiem kakao. Składniki: Ciasto: 2 szkl. pełnoziarnistej mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżki kakao 1 szkl. migdałów 1 tabliczka (100 g) dobrej jakości gorzkiej czekolady (min. 70 %) 150 g daktyli(...)przekrój wzdłuż na pół. Dolną część połóż na tortownicy lub większym płaski talerzu. Posmaruj ją połową daktylowego kremu, rozłóż przygotowane plasterki banana i przykryj górną połową ciasta. Na wierzchu rozsmaruj pozostałą połowę kremu. Gotowe! Smacznego
Roślinna - blog wegańskiMelba to jedno z ulubionych ciast z zeszytu mamy. Tym razem biszkopt zastąpiłam ciastem dyniowym (przepis stąd) . Krem z sera robionego na bazie jajek i śmietany jest delikatny i tak dobry, że nie da się tego opisać- musicie spróbować. Całość elegancka, wysoka jak tort. Na pewno Wam zasmakuje. *tortownica 21 cm Składniki: na ciasto: 250 g musu z dyni(...)mniejsze kawałki. Spód ciasta umieścić na paterze i zapiąć obręcz tortownicy. Rozsmarować połowę kremu i wyłożyć brzoskwinie. Zalać tężejącą galaretką i odstawić do całkowitego stężenia. Rozsmarować resztę kremu i przykryć ciastem. Odłożoną masę dyniową wymieszać z cukrem pudrem i polać ciasto. Kroić najlepiej następnego dnia po zrobieniu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszklanki oleju 1 szklanka mleka 1 jajko kolorowe cukierki z czekoladą (np. m&msy lub lentilki) Składniki na kruche ciasto Składniki na lukier Składniki na krem Kruche ciasto przygotowujemy według przepisu . Instrukcję krok po kroku jak zrobić ciasteczka możecie zobaczyć także tu . Z gotowego ciasta wycinamy kółka szklanką lub kieliszkiem w zależności od tego jak duże będą nasze kurczaki(...)upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Krem przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy różyczki na przestudzone babeczki (jeśli będą ciepłe krem zacznie się
Ciastkozercyeksperyment z kremem patissier wyszedł tak świetnie, że postanowiłam przygotować z nim kilka deserów. Pierwszy z nich zaprezentuję Wam już dziś. Jest to krucha tarta - na cieniutkim cieście - z dżemem porzeczkowym, kremem malinowo-kokosowym i świeżymi malinami. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, jednak należy pamiętać, że w momencie gdy krem ma się ostudzić trzeba czekać aż to nastąpi, inaczej(...)Wierzch przykrywamy folią spożywczą, aby na wierzchu nie zrobił się kożuch i pozostawiamy do ostygnięcia - np w misce z zimną wodą Na gotowe kruche ciasto nakładamy cienką warstwę dżemu porzeczkowego, następnie wyciskamy krem patissiere na którym układamy świeże maliny. Całość posypujemy cukrem pudrem. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościCo prawda sezon na truskawki już za nami, to jednak w sklepach jeszcze wciąż są one dostępne. Możecie je wykorzystać np. do przygotowania takiego smacznego i
Z miłości do słodkościokazji Dnia Ojca :) Smakowo rewelacja! Żałuję, że nie mogłam pokazać przekroju, ale z relacji taty wyglądał świetnie i obłędnie smakował. O smaku wiem, bo przygotowując go próbowałam wszystkiego. Krem Toffee i mus z malin świetnie się zgrały te smaki a go tego czekoladowe biszkopty, mmmmusicie tej kombinacji spróbować w Waszych kuchniach :) W składnikach podlinkowałam Mus z malin, wpadniecie na przepis(...)wystudzone masło. Wszystko mieszamy delikatnie i dokładnie. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. KREM PATISSIERE TOFFEE: 350 ml mleka 250 ml likieru Toffee Canari 6 żółtek 80 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Mleko zagotować. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast
Blondynka GotujeDziś zapraszam na oryginalne w smaku ciasto marchewkowe z truskawkami i galaretką. Krem do ciasta przygotowałam na bazie kremowego serka i masła - to typowy dodatek do klasycznego ciasta marchewkowego. Do galaretki sprawdzą się dobrze inne owoce, które pasują do cynamonu - pyszny będzie dodatek brzoskwiń czy bananów. Wierzch będzie też smaczny bez galaretki, z samym kremem i owocami. Smacznego:) na blaszkę(...)jabłka i marchewkę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bakaliami i przyprawami. Delikatnie wymieszać (tylko do połączenia; gdyby ciasto było bardzo gęste, dolać kilka łyżek mleka), przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min w 180 C. Wystudzić. Przygotować krem: zmiksować serek z masłem, wanilią i cukrem do smaku. Wyłożyć na spód marchewkowy., schłodzić w lodówce. Galaretkę przyrządzić
Lekcje w kuchniwszyscy się nią zajadaliśmy. Teraz też jest to jedno z naszych ulubionych ciast. Jeśli jeszcze nie piekliście tego ciasta to z całego serca polecam! Pyszny, budyniowy krem nie ma sobie równych. Ciasto parzone: 1 szkl wody 125 g margaryny 1 szkl mąki pszennej szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 3 szkl mleka 3/4 szkl cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)rozprowadzić w blaszce (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 25 minut w 190 stopniach na złoty kolor. Uwaga: w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika gdyż ciasto opadnie. Upieczone blaty ostudzić. Krem: 2 szkl mleka, cukier, ekstrakt waniliowy zagotować. 1 szkl mleka, obie mąki i żółtka rozbełtać, wlać do gotującego się mleka. Ugotować gęsty budyń. Budyń przykryć folią i ostudzić
Smakołyki Asiśmietany 18% tłuszczu 4 łyżki dżemu porzeczkowego Margarynę kruszymy w mące wymieszanej z proszkiem do pieczenia i pudrem. Żółtka ze śmietaną dokładnie roztrzepujemy i dodajemy do pozostałych składników. Zarabiamy ciasto i wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i wykładamy 4 łyżki dżemu porzeczkowego. Składniki na masę: 2 szklanki mleka cukier waniliowy 3/4 cukru 8 czubatych łyżek(...)font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} WYKONANIE blat miodowy + ½ nasączenia +½ kremu blat kruchy z dżemem prawie ½ kremu ( 5 łyżek zostawiamy na ostatni blat ) blat miodowy+ nasączenie 5 łyżek kremu wiórki waflowe Primadonna najlepiej smakuje
Domowe ciastabył większy niż blaszka i ponakuwać widelcem , żeby za bardzo nie urosło. Bardzo efektownie się prezentuję i rewelacyjnie smakuje :) Blacha : 36 x 25 cm Składniki: 2 op. ciasta francuskiego ( po 400 g ) Krem: 1 l mleka 4 budynie waniliowe 200 g cukru 500 g masła ( dałam 400 g) 50 ml rumu Przygotowanie: W 1/3 mleka mieszamy proszek budyniowy z cukrem(...)Resztę mleka gotujemy. Rozmieszany budyń wlewamy do gotującego się mleka i chwilkę gotujemy na małym ogniu. Zdejmujemy krem z ognia i czekamy do wystygnięcia. Obie porcje ciasta francuksiego rozwałkujemy na placki. Przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy do przyrumienienia. Wystudzony krem miksujemy i dodajemy stopniowo masło
Różne smaki w kuchniplacek trzeba rozwałkować na blaszce tak, aby był większy niż blaszka i ponakuwać widelcem , żeby za bardzo nie urosło . Blacha : 36 x 25 cm Składniki: 2 op. ciasta francuskiego ( po 400 g ) Krem: 1 l mleka 4 budynie waniliowe 200 g cukru 500 g masła ( dałam 400 g) 50 ml rumu Przygotowanie: W 1/3 mleka mieszamy proszek budyniowy z cukrem(...)Resztę mleka gotujemy. Rozmieszany budyń wlewamy do gotującego się mleka i chwilkę gotujemy na małym ogniu. Zdejmujemy krem z ognia i czekamy do wystygnięcia. Obie porcje ciasta francuskiego rozwałkujemy na placki. Przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy do przyrumienienia. Wystudzony krem miksujemy i dodajemy stopniowo masło
Różne smaki w kuchni