ciasto z kremem - 19224 przepisów (strona:145/1282)

Tort cytrynowo jagodowy 224

jajko 0,5 szklanki jagód Składniki na krem: 1 kostka masła 1 budyń 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru pudru + 1 cytryna Przed upieczeniem ciasta warto przygotować sobie składniki na krem. Masło wyciągamy z lodówki, żeby zmiękło. Gotujemy 1 szklankę mleka, w reszcie rozpuszczamy budyń, wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy do pojawienia się pierwszych bąbelków. Przelewamy gotowy(...)około 35 – 40 minut – ciasto po upieczeniu powinno być rumiane, można też sprawdzić drewnianym patyczkiem czy na pewno nie jest surowe. Czas kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę z cukrem pudrem, dajemy stopniowo zimny (najlepiej prosto z lodówki) budyń i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli w kremie

Ciastkozercy
Dwupiętrowy tort na chrzciny dla dziewczynki 227

Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać letni lemon curd, dokładnie wymieszać. Biszkopt przeciąć w poziomie na 3 części. Na płaskim talerzu ułożyć spód, zapiąć obręcz tortownicy. Wyłożyć krem cytrynowy, przykryć drugim blatem ciasta i schłodzić w lodówce. (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt: 7 jajek 265 g cukru 45 g mąki ziemniaczanej 130 g mąki pszennej 45 g kakao(...)odciśniętą żelatynę, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Do śmietany dodać maliny, delikatnie wymieszać. 1/3 kremu malinowego wyłożyć na biszkopt cytrynowy, przykryć ostatnim blatem i schłodzić ciasto w lodówce, najlepiej przez całą noc. 2/3 kremu malinowego wyłożyć na biszkopt kakaowy, przykryć ostatnim blatem i chłodzić ciasto w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przygotować krem maślany: Białka i cukier podgrzewać w kąpieli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orzechowa tarta z truskawkami i mascarpone 156

słodka śmietana z mascarpone i truskawki. Do tego jeszcze orzechy w karmelu. Można chcieć czegoś więcej. Ciacho idealne na leniwe popołudnie! Ciasto: 150 g mąki pszennej 75 g orzechów włoskich 70 g cukru 160 g masła 2 żółtka Krem: 300 g śmietany 36% 250 g serka mascarpone 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 300 g truskawek(...)lodówce przez 2 godziny. Ciastem wylepiamy formę o średnicy 26 cm. Przykrywamy folią aluminiową i wysypujemy grochem. Pieczemy w 180*C przez 15 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 minut. Śmietanę miksujemy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixu. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy tylko do połączenia składników. Kremem smarujemy wystudzoną tartę. Na wierzchu układamy

VioletoweKucharzenie
Okruszek z kremem pomarańczowo- miętowym 174

Bardzo kruche ciasto z kremem pomarańczowo miętowym. Najlepsze na drugi dzień, kiedy krążki lekko nawilgną masą. Mięta w kremie jest mało wyczuwalna, ale daje całości lekko orzeźwiający posmak. Składniki: Na tortownicę o śr. 16cm Kruche ciasto: 60 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 100g margaryny 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Krem: 3 duże pomarańcze(...)blasze i pieczemy ok 15- 20 minut w temp 180st. Jeszcze ciepłe krążki przekładamy w tortownicy przygotowanym kremem. Starcza go na dwukrotne przełożenie oraz posmarowanie cieniutko wierzchu, który posypujemy posiekanymi wafelkami. Schładzamy w lodówce, najlepiej przez noc. Ps. Aby ułatwić sobie zagniatanie ciasta, to lekko wyrobione przełóżmy do foliowej torebki i wtedy ugniatajmy:) Będzie dużo szybciej:) Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Tarta z kremem z białej czekolady z owocami 180

cukru pudru, 3 łyżki zimnej wody, szczypta soli, krem 100 g białej czekolady, 250 g serka mascarpone, 100 ml śmietany 30-36 % 300-350 g owoców (maliny, borówki, jeżyny, porzeczki), kilka listków mięty do ozdoby. Do przesianej mąki dodać masło, szybko posiekać. Dodać cukier, sól oraz wodę, szybko zagnieść. Gotowym ciastem wylepić formę do tarty i wstawić do lodówki(...)Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w mikrofali bądź w kąpieli wodnej. Przestudzić. Mascarpone ubić wraz z kremówką do uzyskania kremu. Dodać przestudzoną czekoladę, wymieszać. Na wystudzone ciasto wyłożyć krem czekoladowy, wierzch udekorować owocami oraz listkami mięty.  Schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Tarta wygląda i smakuje obłędnie. Polecam

Moja kraina smaków
Rolada malinowa z bananami 202

Kochani, wiosna zbliża się wielkimi krokami, mimo że za oknem szaro, i niezbyt optymistycznie. Wypiek, który dzisiaj prezentuje to połączenie lekkiego ciasta biszkoptowego oraz aromatycznego kremu. Jak powszechnie wiadomo ciasto na biszkopt nie zawiera tłuszczu. Jak zrobić biszkopt idealny??? Oto kilka podstawowych elementów, które przyczyniają się do jakości wypieku. Na samym wstępie należy zaznaczyć fakt, iż wszystkie składniki powinny być(...)nadzieję, że informacje okażą się przydatne... bo wiadomo, że czasem najprostsze ciasto sprawia najwięcej problemów.  Składniki: Na biszkopt: 4 jaka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki drobnego cukru szczypta soli kilka kropel barwnika różowego lub koncentratu buraczanego 1 łyżka ekstraktu waniliowego na krem:  250 ml śmietany 36 % 4 łyżki proszku typu nesquick (u mnie Kaba malinowa) Ponadto

vaniliowoczekoladowa
MAZUREK KRÓLEWSKI 192

tego ciasta to gorąco polecam, smakuje fantastycznie. A na nadchodzące Wielkanocne Święta taki mazurek będzie w sam raz :) SKŁADNIKI NA CIASTO : 4 żółtka 15 dag cukru pudru 30 dag masła lub margaryny 50 dag mąki łyżeczka proszku do pieczenia KREM : 30 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 3/4 szklanki mleka i cukru 0,5 opakowania cukru waniliowego masło lub margaryna(...)orzechów, aż do wyczerpania. Pod koniec dodajemy alkohol. Ucieramy i wykładamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki. POLEWA : Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Następnie rozpuszczamy w mikrofalówce. Masło, cukier, śmietanę i kakao rozpuszczamy, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Dodajemy żelatynę. Jak trochę przestygnie wylewamy równomiernie na krem. Dowolnie dekorujemy. Przechowujemy w lodówce. Smacznego :) MAŁA RADA :  Jeśli po utarciu masa

Pani na deser
Tort Koliber w mojej wersji 178

limonki i orzechy. Dużą prostokątną formę wyłóż papierem.  Rozłóż równomiernie ciasto i piecz je w nagrzanym piekarniku do 160 ºC przez około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i wystudź. Przekrój na połowę tak, by powstały dwa prostokątne blaty. Wszystkie składniki kremu wyjmij wcześniej, by były w temperaturze pokojowej. Przygotuj galaretkę cytrynową(...)Jeśli twarożek nie jest gęsty dodaj go znacznie mniej, a nawet połowę. Na talerzu ułóż pierwszy blat ciasta. Na niego wyłożyć 1/2 kremu i wyrównaj. Przykryj drugim blatem ciasta. Rozłóż pozostały krem. Posyp  płatkami kwiatów jadalnych i orzechami w karmelu. Oprósz odrobiną cynamonu jesli lubisz.Wstaw ciasto w chłodne miejsce. Wyjmij 30 minut przed podaniem. Płatki nasturcji i orzechy

Gotuj Sam!
karpatka na biszkoptowym spodzie 392

wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. na złoty kolor. Podczas pieczenia na cieście utworzą się „góry i doliny” Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 750 ml mleka 150 g cukru 2 żółtka 90 g mąki ziemniaczanej 80 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 300 gm masła(...)ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch. Dodajemy stopniowo zimny budyń i miksujemy na gładką puszystą masę. Gotowa masę wykładamy na biszkopt i przykrywamy upieczonym ciastem karpatkowym. Odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowa kostka grysikowa z kremem cytrynowym 216

uroczo prezentujące się ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie nawet kulinarna 'noga', bo to ciasto po prostu nie może się nie udać, a do tego jest bardzo, baaardzo smaczne :)))Spód czekoladowy na bazie ciasteczek, kolejno: masa grysikowa- gęsta i kremowa- oraz cudowny krem cytrynowy, który znacie już z poprzedniego wpisu...… Och, pokochacie je od pierwszego kęsa :)))Spód czekoladowy

Kraina Miodem Płynąca
Karpatka z musem z jabłek i nutą cynamonu 156

Klasyczna karpatka z kremem przekładana orzeźwiającym musem z jabłek z wyczuwalnym aromatem cynamonu to idealne ciasto na jesienne pogawędki przy filiżance kawki. Składniki: Ciasto: 125g masła extra 250ml wody 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 5 jajek Krem: 1litr mleka 300g masła extra 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżeczki cukru wanilinowego(...)całość dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego stężenia. 4.  Składanie ciasta Jedno z ciast przełożyć do formy, wyłożyć połowę kremu, wylać tężejący mus z jabłek, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem.  Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki

Szalona Kuchnia Eweliny
Tarta czekoladowa z owocami i bitą śmietaną 153

chwili mieszamy wszystko dokładnie do dokładnego połączenia składników. Tak przygotowany krem przykrywamy kawałkiem folii spożywczej – układamy ją tak aby dotykała powierzchni kremu, to zapobiegnie tworzeniu się kożucha. Odstawiamy do ostygnięcia.   Przygotowujemy spód do ciasta – 75g masła rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasteczka przekładamy do robota kuchennego i mielimy na bardzo drobne kawałki. Do pokruszonych ciasteczek dodajemy masło(...)najlepiej palcami, przyciskamy tworząc mały brzeg i płaski spód ciasta. Wstawiamy do lodówki na 30 minut do stężenia.   Ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę na sztywno. Na spód ciasta wykładamy krem czekoladowy i dokładnie rozprowadzamy. Na krem wykładamy śmietanę. Wierzch ciasta układamy obficie owoce – ja użyłam pokrojonych w plasterki truskawek, całych malin i borówek amerykańskich. Całość wkładamy do lodówki

Smaczna Strona
Piernik z kremem orzechowym i dżemem wiśniowym 219

blaszki wykładamy papierem do pieczenia i ciasto rozlewamy równomiernie na każdą z nic. Ciasto pieczemy w 170 st.C przez ok. 25-30 min. do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Krem orzechowy: Orzechy i mleko umieszczamy w garnku i podgrzewamy(...)przez cały czas mieszając aż się zagotują. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę wraz z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy ostygnięte orzechy.  Na pierwszy blat ciasta, wykładamy cały krem, przykrywamy drugim blatem, który smarujemy dżemem wiśniowym, następnie przykrywamy ciasto ostatnim blatem. Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w rondelku wraz z mlekiem. Na małej mocy palnika rozpuszczamy

kulinarne odsłony pati
JAGODOWA KOSTKA Z MICHAŁKAMI 165

ciasta się nie skończy. Oczywiście ciasto można przygotować w sezonie, kiedy mamy świeże jagody. SKŁADNIKI Ciasto( forma 26x22 cm) 4 jajka, 3/4 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, 1/4 szkl. zmielonych orzechów włoskich, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem jagodowy: 500 ml serka waniliowego 1/2 szkl. jagód, 2 łyżki żelatyny Krem michałkowy: 1 szkl. śmietany(...)następnie dodajemy wystudzoną żelatynę. Wylewamy na ciasto, przykrywamy 2 plackiem Krem michałkowy: cukierki rozdrabniamy blenderem. Ubijamy śmietankę, dodajemy cukier, usztywniacz i mascarpone. na końcu dodajemy cukierki, delikatnie mieszamy. Kremem smarujemy ciasto. Wierzch posypujemy czekoladą i rozdrobnionymi cukierkami

słodki bratek
Biszkopt z jabłkami 374

Następnie dodawać po jednym żółtku i ocet, zmiksować. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać  na posmarowaną tłuszczem blachę (22x40 cm).  Piec przez 35 minut w 180 stop. KREM Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fix, na sztywną masę. MASA JABŁKOWA Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić(...)obrotach, aż polewa zgęstnieje. PRZEŁOŻENIE CIASTA Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na trzy części. Każdą część ciasta nasączyć ponczem. Na pierwszą część ciasta wyłożyć jabłka, przykryć drugą częścią ciasta, wyłożyć krem śmietanowy i ostatni placek. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Posypać ciasto wiórkami kokosowymi (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi