Joconde idealnie pasuje do tortów literkowych (number cake, alphabet cake). Torty literkowe to takie gdzie warstwy ciasta przycięte są na różne kształty i przełożone warstwami kremu. Szkopuł polega na tym, że nie każde ciasto nadaje się do tortów tego typu. Musi być odpowiednio wilgotne , aby brzegi ciasta nie przesuszały się, a jednocześnie nie zbyt mokre, aby swobodnie mogło utrzymać(...)średnicy 16 cm . Gdy potrzebujesz więcej ciasta, musisz upiec dwa, a czasem nawet trzy blaty. [ See image gallery at smartbake.pl ] Joconde doskonale nadaje się do rolad i ciast przekładanych kremami. Na załączonej ilustracji możecie zobaczyć w jaki sposób wyciąć części numeru z biszkoptu, tak aby zrobić to jak najbardziej efektywnie. Z porcji na 16 osób zazwyczaj piekę jedną tortownicę
SmartBake.pljest to trudne. Z okazji imienin syna przygotowałam taką wersję de lux tego znanego ciasta. Banany zastąpiłam frużeliną malinową, która świetnie komponuje się z mocno czekoladowym ciastem i delikatnym, waniliowym kremem. Ta wersja zdecydowanie bardziej przypadła nam do gustu. Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 50 min Czas przygotowania 1 hr 20 min Czas przygotowania 30 min Czas gotowania(...)łyżek ) rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do malin. Mieszamy i odstawiamy na bok. Kiedy maliny wystygną, wstawiamy do lodówki. Gęstą frużelinę wykładamy na wydrążony spód ciasta i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia frużeliny. Krem waniliowy Do śmietany dodajemy pastę waniliową, cukier i ubijamy na sztywną, puszystą masę. Śmietanę łączymy z mascarpone i dodajemy groszki malinowe. Tak przygotowany krem wykładamy
Wędrówki po kuchnibroszurka o ciastach i deserach czekoladowych. Wsrod 10 przepisow wypatrzylam kilka godnych sprobowania i zupelnie nie wiem dlaczego przypomnialam sobie o tej ksiazeczce wlasnie teraz. Na warsztat poszlo ciasto czekoladowe z kremem pomaranczowym. Od poczatku mialam zamiar wykorzystac tylko podstawe tego ciasta, a wiec czekoladowy biszkopt. Krem i dekoracja to juz moja ulanska fantazja. Upieklam ciasto, ktore pachnialo oblednie(...)mikserem, w polowie ubijania dodajemy miekkie maslo i ubijamy jeszcze przez chwile. Na koncu dodajemy amaretto. Mieszamy. Jeden blat biszkoptu ukladamy na platerze i spinamy obrecza tortownicy. Na ciasto wykladamy czesc kremu. Ja powrzucalam tez kilka malin. Przykrywamy drugim biszkoptem i calosc pokrywamy reszta kremu. Sciagamy obrecz tortownicy i reszta kremu dekorujemy boki ciasta. Na czekolade wykladamy maliny. Tort chlodzimy
Przysmaki Karolkiszkl. mąki ziemniaczanej, 1 łyżka octu, 4 łyżki oleju Ciasto ciemne: 5 żółtek, 2 jajka, 6 łyżek cukru, 5 łyżek mąki pszennej, 1 łyżka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju, 2 łyżki kakao, olejek arakowy Krem czekoladowy: 0,5 l śmietany kremówki, 1 czekolada mleczna, 1 czekolada gorzka, 2 łyżki cukru(...)Krem: śmietankę podgrzewamy z czekoladami i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia najlepiej na całą noc. Następnie ubijamy z dodatkiem cukru. Cały krem wykładamy na 1 warstwę ciasta, na kremie układamy biszkopty nasączone w herbacie. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Tężejącą wylewamy na biszkopty. Gdy warstwa galaretki stężeje robimy krem kokosowy: ubijamy kremówkę z cukrem , dodajemy wiórki, rozsmarowujemy
słodki bratekhociaż do Ś wiąt pozostało jeszcze trochę czasu , mnie naszła ochota właśnie na piernik. Przepis na ciasto pochodzi ze starego zeszytu z przepisami,które gromadziłam wiele lat temu. Nadałam mu trochę nowoczesności przekładając go nie tylko dżemem ale również kremem budyniowym. Piernik od wielu lat gości ma naszym stole podczas Świąt,czuję do niego lekki sentyment(...)będzie na świątecznym stole , ale już tej odświeżonej wersji. ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 125 g margaryny 3/4 szkl. cukru 2 jajka + 2 białka 2 łyżki przyprawy do piernika 3 łyżeczki sody 1 łyżka kakao 1 szkl. mleka 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki krem budyniowy: 300 ml mleka 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki
Kolorowa kuchnia Elkiprzetwory (pudełeczko 500 g kosztuje około 8-10 zł) to do wypieków i deserów można je wykorzystywać teraz jak najczęściej. Dziś na przykład zaproponuję Wam torcik czekoladowy z lekkim kremem z serka naturalnego i śmietanki w którym wykorzystałam świeże maliny. Przygotowałam go na urodziny brata, jednak śmiało można zaserwować go na rodzinny obiad czy niedzielny deser. Wszystko zależy(...)rozgrzanym do 180`C piekarniku przez około 30 minut - do suchego patyczka. Następnie ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia, aby po tym czasie móc przekroić ciasto na dwa cienkie blaty. W tym czasie przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy, serek rozcieramy razem z cukrem pudrem - następnie dodajemy do niego po łyżce ubitej śmietanki aż do uzyskania sztywnego kremu. Na ostudzony blat wykładamy
Słodkie Przyjemnościwiększych tartaletek Drukuj Kruche, mocno czekoladowe tartaletki z czereśniami By Piotr 6 czerwca 2018 Kruche, mocno czekoladowe tartaletki z czereśniami, czyli połączenie idealnie kruchego ciasta z odrobiną kakao, absolutnie pysznym czekoladowym kremem na bazie śmietanki i świeżymi czereśniami. Rewelacja! Składniki: Kruche czekoladowe babeczki: mąka pszenna - 200g masło - 100g żółtko - 1 większe sól - szczypta skórka otarta z cytryny - 1/4 łyżeczki(...)porcję kremu i układamy na nim wydrążone czereśnie. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Alergeny Alergeny jajka , mąka Kruche, mocno czekoladowe tartaletki z czereśniami, czyli połączenie idealnie kruchego ciasta z odrobiną kakao, absolutnie pysznym czekoladowym kremem na bazie śmietanki i świeżymi czereśniami. Rewelacja! Można powiedzieć, że sezon na czereśnie ruszył w pełni. Warto więc korzystać z niego maksymalnie! Pewnie pierwsza Twoja myśl
Pogotujmy.plsuchego patyczka, przez ok. 40-45 min. Upieczone ciasta odstawiamy do wystudzenia. Ciasta urosną z górką, każde ścinamy aby były równe a następnie przekrawamy na pół, aby otrzymać w sumie 4 blaty. składniki na krem czekoladowy: 200 g masła w temperaturze pokojowej 100 g cukru pudru 200 g czekolady gorzkiej 100 ml mleka dodatkowo: wiśnie z kompotu lub nalewki(...)mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy maślanej stopniowo dodajemy czekoladę, może być letnia. Gotowym kremem przekładamy krążki ciasta (w krem wciskamy odsączone wiśnie) i smarujemy wierzch oraz boki. Taki tort wstawiamy do lodówki aby stężał. Ja pozostawiłam na noc w lodówce. składniki na ganache – drip: 60 g czekolady
Domowy Smak Jedzeniagdyż potrzebuje ona dużo czasu na ścięcie się, w tym czasie my będziemy robić pozostałe składowe ciasta. 2 galaretki o dowolnym smaku (najlepiej pasujące smakiem i kolorem do naszych owoców) robimy pomniejszając ilość wody łącznie o szklankę (250ml) i odstawiamy do stężenia. KREM: 500g mascarpone 200ml śmietanki kremówki 36% 100g cukru pudru (modyfikujemy w zależności od upodobań) Mascarpone ubijamy(...)czas ubijając dodajemy cukier i stopniowo żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Na wystudzony biszkopt nakładamy krem (możemy wmieszać do niego część owoców), na krem rozsypujemy owoce, wszystko polewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy na noc do lodówki
Z butelką mleczka w tlespodoba się ten torcik w kształcie Biedronki :) Cały efekt finalny opiera się właściwie na dekoracji. Ma być wesoło i kolorowo :) Jeśli nie macie czasu piec ciasta wykorzystajcie gotowe blaty biszkoptowe. Zamiast kremu możecie ubić śmietanę z mascarpone lub przyrządzić inne nadzienie. Owoce również możecie dodać według uznania. Ważne, aby z zewnątrz torcik zachęcał do jedzenia, wtedy nawet małe niejadki(...)wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem. Nałożyć warstwę kremu. Na to poukładać pokrojone w kawałki truskawki. Przykryć kolejną warstwą kremu i nałożyć drugi blat biszkoptowy. Ciasto z zewnątrz posmarować pozostałym kremem. Truskawki pokroić w plasterki i poukładać na torciku tak, aby warstwy nachodziły na siebie, na wzór skrzydełek. Z cukierków zrobić oczy i usta biedronki. Boki tortu obsypać
My simple kitchenBlueberry Corner by "jagodzianka" Niedawno odkryłam krem z chałwą – rewelacja! Bardzo smaczny, delikatny krem. Świetny dodatek do tortów, babeczek, muffinów i innych ciast. … Przeczytaj cały artykuł Post Krem z chałwą pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerwymieszać. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 3 placki. Pierwszy z nich umieścić z powrotem w foremce, tak by wierzch ciasta znajdował się na spodzie, wtedy ciasto się wyrówna. Układać warstwy: biszkopt, 1/2 kremu, biszkopt, 1/2 kremu, biszkopt. Polewa: Czekoladę połamać, i rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej, następnie dodać masło i dokładnie(...)wymieszać. Lekko przestudzić i jeszcze ciepłą rozsmarować na cieście. Wstawić do lodówki. Dekoracja: Do odłożonego kremu dodać kakao i dokładnie wymieszać. Masę przełożyc do rękawa cukierniczego i wyciskać krem na wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki. SMACZNEGO!!! Inspired by: http://swiatwypiekow.pl
Malinowo w kuchninajbardziej. Bazą makowego tortu jest zwykły biszkopt, do którego dodaliśmy zmielone ziarenka niebieskiego maku. Torcik makowy przełożyliśmy pysznym i prostym do zrobienia kremem mascarpone. Użyty do przełożenia dżem z czerwonych porzeczek kontrastował ze śmietankowym nadzieniem i lekkim ciastem. Udostępnij Składniki na Makowy biszkopt: 6 jajek wielkości L 120 g cukru 1 małe opakowanie cukru wanilinowego (8g) 140 g mąki ziemniaczanej(...)części, obie nasączyć mlekiem wymieszanym z rumem. Dolny blat biszkoptowego ciasta posmarować dżemem, na nim rozsmarować połowę kremu mascarpone. Położyć drugi blat, na wierzchu oraz na bokach ciasta rozprowadzić pozostały krem. Torcik wstawić do lodówki na kilka godzin. Torcik makowy z mascarpone przed podaniem ozdobić kawałkami gorzkiej czekolady lub świeżymi owocami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Torcik makowy z mascarpone pochodzi
niecodziennikparyPyszne z orzezwiającym kremem, szybkie do zrobienia bo rureczki z ciasta francuskiego. Polecam ,zasmakują nie tylko dzieciom Składniki: opak. ciasta francuskiego krem: 20 dag masła 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ciasto francuskie kroimy po szerokości na 1cm paseczki. Foremki do rurek smarujemy masłem, nawijamy ciasto. Zapiekamy
Z Majeczką w kuchni