ciasto z kremem budyniowym - 2703 przepisów (strona:40/181)

Ciasto parzone – przepis podstawowy. 107

czyli kremem na bazie budyniu. Takie pyszności jak eklerki, ptysie, profiterolki, tradycyjna karpatka, wykonuje się z ciasta parzonego. Wachlarz pomysłów jest ograniczony tylko naszą wyobraźnią. Bardzo lubię ciasto parzone. Karpatka z kremem budyniowym jest ulubionym przysmakiem mojego dzieciństwa. Kojarzy mi się bardzo wykwintnie, ponieważ mama przygotowywała je na specjalne okazje. Pamiętam nie tylko smak, ale i kształt karpatki, był

SmartBake.pl
Tort z niczego 389

niczego Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki biszkopt 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao krem budyniowy 0,5l mleka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru garść pastylek czekolady mlecznej do fondue (http://www.slodkiswiat.com.pl) trochę kakao (dla koloru) 3/4 kostki masła nasączenie(...)jeden kolor, raz drugi w łaty) do blachy wyłożonej pergaminem. Ja użyłam długiej i dużej blachy, bo chciałam z ciasta wyciąć dwa kwadraty. Jeden większy, drugi mniejszy. Można też użyć tortownicy w dowolnym kształcie w zależności od tego jak wysokie ciasto chcemy uzyskać. Krok 2 Odlać pół szklanki mleka. Rozrobić w nim mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać mąkę

CoolinarniePL
Orzechowiec na dużą blachę. Przepis krok po kroku. 2468

wyłożonej papierem do pieczenia i piecz osobno w temperaturze 200°C ok. 15 minut. Grzanie góra- dół.   W czasie gdy ciasta się pieką przygotuj krem budyniowy. 300 ml mleka wlej do garnka i zagotuj. W pozostałych 200 ml wymieszaj suchy budyń z cukrem. Gotową mieszankę wlej do gotującego się(...)wystygnięcia.   Mikserem wymieszaj masło na puszystą masę i stopniowo dodawaj przestudzony budyń cały czas mieszając. Gotową masę przełóż na jeden upieczony i przestudzony płat ciasta. Następnie przykryj go drugą warstwą ciasta.   W garnku umieść pokruszone orzechy miód i masło. Podgrzewaj do rozpuszczenia się masła i miodu. Następnie tak przygotowane

kuron.com.pl
KARPATKA 587

Tego ciasta przedstawiać nikomu chyba nie muszę... ? Karpatka, ciasto mojego, jak i zapewne wielu z Was, dzieciństwa... ❤ Gdy sięgam pamięcią w moim domu rodzinnym karpatka była obowiązkową pozycją w KAŻDĄ niedzielę. Najpierw piekła ją moja Mama, a gdy nauczyła mnie piec, z chęcią przejęłam od niej ten "obowiązek"... 😉  Zawsze piekłyśmy z Mamą duuuużą blachę, ponieważ do wieczora w niedzielę(...)ogromnej ilości budyniowego kremu (który w takiej ilość nie jednego by zemdlił) i trzeba było pilnować, bo blacha szybko robiła się pusta 😋 Ahhh.. piękne czasy... Dziś piekę karpatkę moim Dzieciom, które są nią również zachwycone... ALE... trzech kawałków na raz nie dają rady zjeść!!! Takie numery tylko w PRL'u!  😉🙈🙉🙊 A co do samego ciasta jest banalnie proste

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami 227

Mamy weekend a u mnie musi być ciasto jak już wiecie,  tym razem zapraszam na makowe ze słodką bezą kokosową, puszystym kremem budyniowym, cała słodycz przełamana kwaskowymi jabłkami z galaretką, tworzą duet idealny. Znakomicie sprawdzi się jako i deser do kawy czy na udekoruje świąteczny stół......   Składniki Blaszka o wym 24/42 cm Ciasto makowe: 6 jajek(...)mąką roztrzepać w pozostałym mleku wlać do gotującego się mleka i ugotować budyń.Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, przygotować krem. 5. PRZEŁOŻENIE: Jeden płat ciasta makowego wysmarować masą budyniową przykryć drugą warstwą makową wylać tężejące jabłka z galaretką przykryć ciastem kokosowym rozsmarować puszkę kajmaku posypać wiórkami

Wanilia i Kardamon
Eklerki 185

dzisiaj na stole goszczą tradycyjne eklerki z kremem budyniowym, nie znam osoby, która by ich nie lubiła! Polecam spróbować!! :D Składniki: (30-40 sztuk średniej wielkości): Ciasto parzone: 1,5 szkl wody 1 łyżeczka cukru 180 g masła 6 jajek 1,5 szkl mąki pszennej Krem budyniowy: 800 ml mleka 2 opakowania cukru wanilinowego/ esencja waniliowa 2 budynie waniliowe(...)masy wbić jajka, miksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną grubą (!!!) końcówką i wyciskać podłużne kształty o długości ok. 8 cm na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ważne, by pozostawić pomiędzy nimi spore odstępy (podczas pieczenia sporo urosną). Następnie wyjąć, ściągnąć z blaszki i wystudzić. Krem budyniowy:  3/4 mleka zagotować z cukrem wanilinowym

Malinowo w kuchni
Ptysie z kremem budyniowym 199

Dziś przedstawiam przepis na przepyszny deser - ptysie z kremem budyniowym . Jest to dość czasochłonna operacja, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie słodkościowe cudo . Uwielbiam ptysie i serdecznie polecam Wam ten przepis :-) * * * Składniki na ciasto (proporcje na jedną blachę): 1 szklanka wody 100 g masła 1 szklanka mąki 5 całych jajek pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta

Kawa z mlekiem
MIODOWNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ, KAJMAKIEM I ORZECHAMI W KARMELU 229

łyżki masła Do rondelka wlej 350 ml mleka, dodaj masło. W kubku rozmieszaj proszki budyniowe zresztą mleka, wlej do rondelka i mieszaj ciągle aż powstanie gęsty krem budyniowy. Na wystudzony blat ciasta, wyłóż i rozprowadź 1/2 słoika powideł, wylej gorącą masę budyniową, przykryj od razu drugim blatem i lekko dociśnij. Wyłóż resztę powideł, kajmak i przykryj trzecim blatem z orzechami

SMYKWKUCHNI
Podwójne ciasto z morelami 323

morelowy krem budyniowy, który dobrze będzie się kroił po całkowitym wystudzeniu ciasta. Najlepsze jest to, że nic tutaj nie zostaje, ani białka, ani żółtka. Ciasto dodatkowo można polać polewą czekoladową. CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka 100 g masła 1 łyżka śmietany kwaśnej KREM MORELOWY(...)proszkiem do pieczenia. Delikatnie, łopatką wmieszać w ciasto. Przelać na masę budyniową, wygładzając wierzch. Wstawić formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 50 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Tarty i kruche ciasta Tagged: budyń , morele

https:KKuchniaMniam
Co zrobić z ciasta francuskiego 323

przepisie pokażę Ci jak zrobić fantastyczny deser z ciasta francuskiego. To taki miks kilku ciast. Szybka napoleonka, kremówka czy jak wolisz  karpatka z ciasta francuskiego z kremem śmietanowym lub kremem budyniowym . Pod przepisem znajdziesz również kilka moich propozycji na super dania oraz desery z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego

AniaGotuje.pl
Co zrobić z ciasta francuskiego 310

przepisie pokażę Ci jak zrobić fantastyczny deser z ciasta francuskiego. To taki miks kilku ciast. Szybka napoleonka, kremówka czy jak wolisz  karpatka z ciasta francuskiego z kremem śmietanowym lub kremem budyniowym . Pod przepisem znajdziesz również kilka moich propozycji na super dania oraz desery z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego

AniaGotuje.pl
CIASTO GÓRA LODOWA 34733

Odkąd przygotowałam to ciasto, stało się hitem na każdych imprezach. Kakaowy biszkopt przełożony kremem budyniowym, na wierzchu biszkopty i polewa z mleka w proszku. Ciasto jest przepyszne i choć jest trochę pracochłonne to zapewniam, że jest tego warte. A jego przygotowanie wcale nie jest tak skomplikowane jak wygląda. Kto jeszcze nie robił, koniecznie musi spróbować :) Składniki na blachę o wymiarach(...)masy jajecznej przesiać przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, upiec biszkopt w temperaturze 170'C około 25- 30 minut. Przestudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Krem budyniowy: * 600 ml mleka * 1 żółtko * pół szklanki cukru * 2 budynie śmietankowe bez cukru * 200 g masła Wykonanie

Zrób to smacznie
Miodowy SNICERS 273

Składniki: ciasto: 2,5 kubka mąki pszennej 0,5 kubka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 2 żółtka 1 kostka masła

Luźna Kuchnia
Ciasto urodzinowe 5977

inwencji twórczej;) Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :) Ciasto wydaje się pracochłonne, ale zapewnia, że przy odpowiedniej organizacji pracy pójdzie Wam szybko i sprawnie :) Ciasto składam się kakaowego biszkoptu z nuta kawową, budyniowego kremu, herbatników oraz masy karmelowej. A całość zwieńczona jest polewą czekoladową :) Jest pyszne - w sam raz do po południowej kawki :) Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek(...)temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto lekko przestygnie, ale nadal będzie jeszcze ciepłe, wyjmujemy je z formy, zdejmujemy papier i przekładamy do czystej blaszki. Krem: Gdy ciasto będzie w piekarniku gotujemy budyń z dwóch opakowań proszku budyniowego, 700 ml mleka oraz 4 łyżek cukru. Odstawiamy w zimne miejsce aby się schłodził. Masło wyjmujemy z lodówki aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie miksujemy

My simple kitchen
Kremówki na cieście francuskim z kremem budyniowym 137

Bardzo pyszny budyniowy krem, myślałam o dodaniu warstwy z bitej śmietany , ale odpuściłam sobie ;) kremu jest dość dużo , aby zaspokoić ochotę na coś słodkiego:) Trzeba też uważać przy pieczeniu ciasta francuskiego. Podczas pieczenia się kurczy , dlatego przed włożeniem do pieca , placek trzeba rozwałkować na blaszce tak ,aby był większy niż blaszka i ponakuwać widelcem , żeby za bardzo nie urosło. Bardzo(...)masła ( dałam 400 g) 50 ml rumu Przygotowanie: W 1/3 mleka mieszamy proszek budyniowy z cukrem. Resztę mleka gotujemy. Rozmieszany budyń wlewamy do gotującego się mleka i chwilkę gotujemy na małym ogniu. Zdejmujemy krem z ognia i czekamy do wystygnięcia. Obie porcje ciasta francuksiego rozwałkujemy na placki. Przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy

Różne smaki w kuchni