ciasto z jagodami - 4169 przepisów (strona:85/278)

Warkocz drożdżowy z jagodami i malinami 111

dodaję 3 łyżki cukru (albo więcej, jeśli lubicie bardziej słodkie). Gdy ciasto wyrośnie, dzielę je na 3 części. Każdą część rozwałkowuję (albo rozgniatam, ciasto jest mięciutkie) na prostokąt o szerokości ok. 15 cm i długości ok. 25-30 cm. Na każdy prostokąt wykładam 1/3 nadzienia owocowego, ciasto zwijam od dłuższej strony i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystkie(...)ponacinać ciasto tak, jak na zdjęciu, ale nie ma potrzeby. Owoce sobie poradzą i tak wyjdą częściowo na zewnątrz. Ciasto przykrywam i pozostawiam do wyrośnięcia na 20 minut. Warkocz piekę około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni, aż zrobi się rumiany. Kiedy ostygnie oblewam go lukrem przygotowanym z 4 łyżek cukru pudru i 3 łyżek wody. Ciasto w trakcie

Słodki sentyment
Sernik Gumiś ;) 1129

ciasto się upiekło od razu skojarzyło mi się z bajką i ze zbieranymi w niej "gumi-jagodami", a że do sernika użyłam jagód, tak powstała nazwa. Przepis znalazłam na stronie  Najsmaczniejsze.pl . Po oryginał odsyłam na stronę, ponieważ dokonałam kilku zmian ;) Ciasto jest pyszne, puszyste i rozpływa się w ustach. Smak idealnie zrównoważony, nie za słodki(...)posypania Wykonanie: Ciasto czekoladowe: Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy żółtka, proszek, cukier i zagniatamy ciasto na gładką masę. Następnie dodajemy kakao i śmietanę, zagniatamy aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Masa serowa: Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Dodajemy do nich pokrojone masło i ucieramy. Następnie dodajemy ser, zblendowane jagody

Czerwona Porzeczka
Ciasto drożdżowe z malinami i jagodami 120

Słodko-kwaśne ciasto drożdżowe. Zrobione na bazie przepisu na drożdżówki z jagodami . Nasze urlopowe :) Pozdrawiam więc urlopowo! Czytaj więcej

bistro mama
Bułki z jagodami pod kruszonką - JAGODZIANKI 178

ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować nadzienie: jagody, bułkę tartą i cukier wymieszać. Przygotować również kruszonkę, masło posiekać nożem, dodać cukier i mąkę - wymieszać, by powstał efekt suchego piasku. Kiedy ciasto jest wyrośnięte, wymieszać jeszcze raz i odrywać małe kawałki, które należy rozgnieść w ręce i rozpłaszczyć na stolnicy. Każdą nadziewać jagodami, zakleić, posmarować białkiem i posypać

Trufelkowo
Babki niezdecydowane 126

mąkę z dodatkami i mieszamy. Masę dzielimy na 3 części. Do jednej części ciasta dolewamy mleka i dodajemy kakao. Mieszamy. Do drugiej części dodajemy jagody. Mieszamy. Do foremki keksówki lub kokilek na muffinki wykładamy ciasto warstwami. Pieczemy ok. 30 minut – babeczki lub 40 minut – babkę. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Dodajemy jogurt i mieszamy. Masę wykładamy

Kucharzyca
Ciasto toffi bez pieczenia 499

chwili w lodówce. A efekt – słodki i pyszny. A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – ciasto zebra – sernik tradycyjny – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka – sernik z kajmakiem

nietylkopasta.pl
Ciasto brownie 129

ciasto będzie nieco suche, a prawdziwe brownie musi być wilgotne! A jeśli lubicie pyszne klasyczne pyszne ciasta, zapraszam Was do moich ulubione przepisy: – ciasto zebra – sernik tradycyjny – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka – sernik

nietylkopasta.pl
MUFFINY KAKAOWE Z TRUSKAWKAMI 162

niedokładne wymieszanie ciasta. W momencie, gdy widzimy po wymieszaniu składników mokrych z mąką są grudki to bardzo dobrze.  Soczyste owoce takie jak np. truskawki, maliny, jagody warto przed położeniem na ciasto obtoczyć w bułce tartej. Dzięki temu podczas pieczenia nie puszczą zbyt dużo soku i nie opadną na spód ciasta

Ciastka - domowe słodkości
Szarlotka z czarną jagodą 120

Tradycyjna szarlotka, zwana również jabłecznikiem- z dodatkiem czarnej jagody. Prezentuje się wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej. Przepisy na szarlotki Składniki: 5 jabłek winnych 30 dag mąki ½ kostki masła ¾ szklanki cukru 3 jajka 1 cytryna 1 cukier waniliowy 4 łyżki czarnych jagód 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy Wykonanie: Umyć 3 jabłka, wykroić środki(...)wbijać jajka. 2 pozostałe jabłka obrać, zetrzeć, dodać do masy razem z mąką i proszkiem do pieczenia.  Dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy. Wierzch ciasta udekorować plastrami jabłek  i czarnych jagód.  Piec około 1 godziny w temperaturze 170 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Bezglutenowe ciasto jogurtowe z owocami 232

Przepis na bezglutenowe ciasto jogurtowe na bazie mąki ryżowej. Ciasto jest pyszne – miękkie i puszyste. Do ciasto można dodać dowolne owoce: truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie pokrojone w kostkę czy ananasa… Składniki na bezglutenowe ciasto jogurtowe: 300g mąki ryżowej (2 szklanki) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g cukru (2/3 szklanki) 300g jogurtu naturalnego

e-PrzepisyKulinarne
Pierogi z jagodami 103

Dziś zapraszamy na pyszne, typowo letnie pierogi z jagodami. Najlepiej smakują polane słodką śmietanką, ale u nas w przypadku starszego dziecka śmietanka odpada. Posypane cukrem też smakują wyśmienicie. 0,5 kg mąki 0,5 l. ciepłej wody szczypta soli świeże czarne jagody (poza sezonem mogą być mrożone) Zagniatamy ciasto na pierogi. Małą szklanką wycinamy kółka, nakładamy wcześniej

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Jagodzianki 172

przestudzony tłuszcz ( w trzech partiach) i wyrabiać, aż się połączy z ciastem. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Trwa to około godziny. Można też ciasto wyrobić w maszynie do chleba, wkładając do pojemnika najpierw płynne składniki, a później sypkie. Piekarnik nastawiamy na 180°C . Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką i dzielimy na 16 części. Z każdej formujemy(...)Najlepiej piec na dwie raty po 8 sztuk, wtedy jagodzianki są ładniejsze i lepiej wyrośnięte. Po upieczeniu i przestygnięciu posypać cukrem pudrem. Nadzienie: Przygotować w czasie rośnięcia ciasta. Przepłukane, osuszone ręcznikiem papierowym jagody zasypać cukrem i delikatnie wymieszać. Ostawić. *Jagodzianki świetnie się mrożą. Ja wkładam jeszcze letnie do woreczków do mrożenia po 3 sztuki i zamrażam. Jeśli mają być

Posadzone i zjedzone
Jagodowe muffinki 159

Mrożone jagody to doskonały dodatek do ciast czy muffinek w okresie kiedy za oknem widzimy jesienną szarugę i brak perspektyw na sezonowe leśne owoce :) Jednym z najprostszych przepisów na wykorzystanie jagód są muffiny, które w ciągu 25 minut mogą być dodatkiem do herbaty dla naszych gości :) Składniki mokre: pół szklanki mleka lub jogurtu naturalnego pół szklanki oleju lub stopionego(...)łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cukru waniliowego pół szklanki cukru Dodatkowo:   ok szklanki jagód (może być mniej) podrobiona czekolada 3/4 tabliczki (ja dodałam mleczną i gorzką) cukier puder Suche składniki wymieszać w jednym naczyniu, dodając do nich jagody i czekoladę. W osobnej misce roztrzepać widelcem jajka, dodać mleko, olej i opcjonalnie sok. Dodajemy mokre składniki

ChilliJemy
Jagodzianki 156

ręcznie około 20…) aż ciasto będzie elastyczne. Przełożyć ciasto do miski lekko wysmarowanej oliwą i wierzch ciasta również delikatnie posmarować oliwą. Przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia aż ciasto podwoi objętość ( u mnie niecała godzina) 3. Jagody/borówki opłukać i osuszyć. Cukier waniliowy, cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszać i taką mieszanką obsypać jagody delikatnie je mieszając. 4. Kawałki(...)wyrośniętego ciasta odrywać i delikatnie rozwałkować na grubszy placek. Wykrawać kółka, które po delikatnym spłaszczeniu powinny mieć wielkość dłoni. Na każde kółko nakładać czubatą łyżkę jagód. Skleić dobrze brzegi i układać jagodzianki, zlepieniem na dół, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy między bułkami. Przykryć bułki czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. 5. Piekarnik nagrzać

UgotujmyTo.pl
Rolada z jagodami 184

delikatnie wymieszać  szpatułką. Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 37x42cm. Piec ok. 10-15min w temp. 175st. Ciepły biszkopt wyjąć na ściereczkę i zrolować. Odstawić do ostygnięcia. Krem: szklanka śmietanki 30%, 3 łyżki cukru pudru, łyżka cukru waniliowego, 1/2 torebki pomarańczowej galaretki, 2 łyżki dżemu z jagód lub borówek, 200g świeżych jagód. Śmietankę ubić na sztywno(...)łyżki odłożyć do dekoracji. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, dokładnie rozmieszać i przestudzić. Tężejącą galaretkę wlać do ubitej śmietanki, krótko zmiksować. Biszkopt rozwinąć, posmarować dżemem, posypać jagodami (kilka odłożyć do dekoracji). Rozsmarować śmietanowy krem, delikatnie zrolować. Udekorować pozostałą śmietanką, jagodami i miętą. Roladkę wstawić na kilka godzin do lodówki. Przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości