Macie ochotę na pyszne ciasto ucierane z truskawkami i to ostatnie w tym sezonie, ostatnie niestety ostanie, bo kończą się już truskawki w tym roku. Ciasto jest bardzo smaczne, kremowo-śmietankowe, rozpływające się w ustach. Mocna, kremowa struktura ciasta świetnie utrzymuje owoce na jego górze. Dziś ciasto upieczone z truskawkami, ale można przygotować je z jagodami, malinami(...)morelami. Warunkiem udanego ciasta ucieranego jest temperatura składników. Jajka, masło i śmietana powinny mieć temperaturę pokojową warto, więc przed pieczeniem ciasta wyjąc wszystkie te składniki z lodówki kilka godzin przed pieczeniem, aby osiągnęły odpowiednią temperaturę. Jeśli nie macie na to czasu jajka i śmietanę (w pojemniczku) można wstawić do miski z ciepłą wodą, w ten sposób szybko osiągną odpowiednią temperaturę
SprawdzonaKuchnia.plPrzepis na szybkie i bardzo łatwe ciasto jogurtowe. Ja upiekłam ciasto z borówkami, ale śmiało można wykorzystać tutaj maliny, jagody, czy inne ulubione owoce. To ciasto zyskało już spore grono fanów, głównie dzięki sposobowi przygotowania, bo kto nie marzy o ciastach, w których wystarczy wymieszać składniki łyżką i już po chwili cieszyć się zapachem pieczonego ciasta, unoszącym po całym
NiePieprz.plskładniki * 1 paczka okrągłych biszkoptów * 1 kg sera mielonego na serniki * 4 łyżki cukru pudru * 2 galaretki leśne * 200 g jagód * 2 galaretki o dowolnym smaku
Mix smakulodówce ) gęsty jogurt naturalny , i sądzę ,że to właśnie świetnie wpłynęło na kruchość ciasta . Zamiast truskawek można oczywiście zastosować inne owoce - maliny , jagody , wiśnie , porzeczki ... wiele możliwości . Składniki : Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 łyżeczka proszku do pieczenia 6 żółtka 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego Pianka : 6 białek 3/4 szklanki
Malinowa Kawiarenkaherbaty będzie wyjątkowe! Składniki; 3/4 szkl. cukru 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag masła 4 jajka kilka kropel olejku śmietankowego około szklanka jagód ( mogą być mrożone) Przygotowanie; Masło należy rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem na puch ( około 7 min mikserem) następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olejek, miksujemy(...)mieszamy mikserem tylko do połączenia składników. Tortownice o średnicy 24cm lub inną foremkę (u mnie w kształcie serca)natłuszczamy i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy ciasto a na wierzchu rozsypujemy jagody. Możemy użyć innych sezonowych owoców. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 - 180C około 50 min lub więcej, co jakiś czas należy sprawdzać. Po przestygnięciu możemy posypać
Radość kipiąca uśmiechem.SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 24-26 cm Spód: 100 g orzechów nerkowca 100 g daktyli 150 g wiórek kokosowych 50 ml oleju kokosowego Galaretka jagodowa: 250 g jagód lub borówek 100 ml wody 2 łyżki ksylitolu/erytrytolu 1 łyżeczka agaru (lub żelatyny) Ptasie mleczko: 3 szklanki mleka kokosowego (ok. 2 puszki) 2 szklanki mleka roślinnego (u mnie migdałowe) 8 łyżek(...)następnie przelej na schłodzony spód. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, aż stężeje. Jeżeli korzystasz z żelatyny, to pozwól jej najpierw napęcznieć w zimnej wodzie, następnie dolej wrzątek i dokładnie rozprowadź. Gotowy płyn wlej do ugotowanych nasion chia i wymieszaj. Pamiętaj, aby żelatyny nie gotować! Podobnie postąp w przypadku galaretki. Galaretka jagodowa Jagody lub borówki przepłucz i zmiksuj
Food SquarePiec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem. Rada: Soczyste owoce takie jak np. truskawki, maliny, jagody warto przed położeniem na ciasto obtoczyć w bułce tartej. Dzięki temu podczas pieczenia nie puszczą zbyt dużo soku. Kiedyś tak jak większość osób owoce obtaczałam w mące, ale przekonałam się
Ciastka - domowe słodkościupiec takie pyszne jagodzianeczki. Ja jagody mrożę przez co takie bułeczki czy pierożki z darami lasu mogę przygotowywać cały rok. Składniki: 500 g mąki szklanka mleka pól kostki drożdży ( 50 g) 150 g cukru 2 jajka pół kostki masła ( 100 g) szczypta soli nadzienie: 2 szklanki jagód 2 łyżki cukru 1 łyżka maki ziemniaczane plus(...)wyrabiamy ok 5 minut, następnie dodajemy rozpuszczone ostudzone masło. Nadal wyrabiamy, jeśli zajdzie potrzeba podsypujemy mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoja objętość. * Jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. 8 Kiedy ciasto podrośnie wyrabiamy je ponownie. Następnie dzielimy na 16 części. Z każdej części formujemy kulkę, spłaszczamy na dłoni ( możemy delikatnie rozwałkować) , na środek wkładamy łyżkę
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 jajko 1 szklanka mrożonych jagód
czarrna od kuchniTo już chyba ostatni serniczek na zimno tego lata. Za to chyba najlepszy! Pyszna, kremowa masa serowa o smaku owoców leśnych, urozmaicona zatopionymi
Rozpustne gotowaniecieście. Dodatkowo przyrządza się je o wiele szybciej, bo ciasto rośnie ekspresowo, a gotowanie to zaledwie 8 minut na jedną serię. Jednak znikają z talerza w takim samym, ekspresowym tempie :) 10-12 sztuk 2 szklanki mąki pszennej (używam szklanek 220 ml) 170 ml mleka łyżka cukru 30 g drożdży jajko łyżka oleju szczypta soli nadzienie: 2 szklanki jagód łyżka cukru(...)cukrem i drożdżami. Odstawiamy na 10 minut. Do rozczynu dodajemy jajko i olej. Całość dodajemy do mąki i zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy je do podwojenia objętości (około 30 minut). Z wyrośniętego ciasta formujemy kuleczki, które nadziewamy jagodami. W moim garnku mieszczą się po 4 bułki. Każdą serię gotujemy na parze 8 minut. Podajemy z jogurtem lub śmietaną
Mienta bloglubicie to co najlepsze ;) Puszysta tarta z rabarbarem i jagodami SKŁADNIKI : 6 dużych jajek 8 łyżek mąki pszennej 5 łyżek maki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku dopieczenia 1 szczypta soli 1 łyżeczka octu balsamicznego 3-4 łodygi rabarbaru 5-6 łyżek jagód z syropu cukier puder do oprószenia PRZYGOTOWANIE : Białka oddzielamy od żółtek(...)porcjami żółtka stale miksując. Mąki przesiewamy, dodajemy po łyżce nie przerywając miksowania na najniższych obrotach.Ciasto przelewamy do formy na tartę. rabarbar oczyszczamy, kroimy w słupki, układamy na cieście wraz z porcjami jagód z syropu.Tartę wstawiamy do zimnego piekarnika, włączamy na 180 stopni i pieczemy około 35 minut. Podajemy oprószając cukrem pudrem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkilodówki. Wierzch 250 g śmietany 30% 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka cukru pudru (można zrezygnować) dowolne owoce sezonowe (truskawki, morele, maliny, jagody, borówki) Śmietanę ubić. Pod koniec dodać cukier i ekstrakt waniliowy. Rozsmarować na schłodzonym cieście. Obłożyć owocami. Smacznego! * Piekłam ciasto w cienkiej formie ceramicznej, metalowe nagrzewają się szybciej, więc czas pieczenia może być krótszy. moja inspiracja: Pastel
Pełny talerzbezglutenową babkę bez mleka, laktozy i jajek. Ciasto jest niesamowicie smaczne i puszyste. potrzebujemy: - 250 ml mleka roślinnego - 50 g oleju roślinnego - 100g mąki gryczanej - 200g mąki z migdałów - proszek do pieczenia - 1 banan - sok z cytryny - 50 g cukru - 1 łyżeczka cynamonu - 2 łyżki mąki z ciecierzycy Opcjonalnie: jagody(...)inne owoce Mleko z olejem i cukrem zagotować. Ostudzić. Mąki przesiać, dodać proszek i cynamon. Dodać płynne składniki. Banana rozdusić widelcem i skropić cytryną. Całość wymieszać. Dodać jagody. Wymieszać i przelać ciasto do blachy wyłożonej papierem. Piec w 160 stopniach ok 40-45 minut
Szybko Tanio SmacznieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Od dawna marzył mi się sernik z borówkami. Postanowiłam więc upiec pyszny, puszysty sernik z dodatkiem borówek, które wg
Marta Gotuje