deser - polecam! :) Ciasto na pierogi: 4 szklanki mąki pszennej ok. 1 i 1/2 - 1 i 3/4 szklanki gorącej wody lub mleka 2 łyżki oleju kokosowego sól do smaku Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól do smaku. Następnie dodajemy olej oraz powoli wlewamy gorącą wodę lub mleko mieszając ciasto drewnianą łyżką. Wlewamy wodę do momentu, gdy ciasto będzie wystarczająco nawilżone(...)minut, by w cieście zawiązał się gluten. W tym czasie możemy przygotować farsz. Farsz: 500 g twarogu półtłustego 2 żółtka 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią ok. 250 g jagód (mogą być mrożone) Do blendera wkładamy twaróg, wsypujemy cukier i dodajemy żółtka. Całość blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy jagody i delikatnie mieszamy całość. Gdy ciasto odstoi już
Cooking Monstermałych foremek do tarty. Pamiętajcie aby nie pominąć żadnej z czynności podczas przygotowania spodu tart/tarty. Zawsze należy nakłuć ciasto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć. Ciasto ładnie się upiecze i nie będzie deformować. Ważne jest również, aby upieczone i wystudzone ciasto posmarować, czyli stworzyć ,,izolację" od wilgotnego kremu, który rozmaczałby spód tarty. Składniki na 5 mini tart o średnicy(...)odłożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 5 części. Z każdej części ciasta uformować kulkę, rozwałkować ją na cienki placuszek i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki na tartę. Docisnąć ciasto do brzegów foremki. Jeśli ciasto wystaje ponad foremkę, obciąć nadmiar nożem. Ciasto należy ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia a na wierzch
Codziennik Kuchennyjajko, rozkłócić rózgą, wlać mleko oraz olej. Wszystko połączyć za pomocą rózgi. Wlać do miski z suchymi składnikami, połączyć starannie. Umyte, przebrane, odsączone jagody wrzucić do ciasta i wymieszać. Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami, napełniać ciastem do 2/3 wysokości. Piec około 30 minut w temp. 170 stopni. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/otrebowe-muffinki-z-jagodami/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('18b83bc75210935c32b77e805c634fda').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Otrębowe muffinki z jagodami appeared first
dom-agi.plCiasto jak arbuz to nic innego jak pyszny biszkopt ze szpinakiem, przełożony masą z bitej śmietany i mascarpone oraz galaretką. Bardzo smaczne i efektowne. cieszy oczy i podniebienie :) polecam przepis. BISZKOPT : 200 g mąki pszennej 3 jajka 2 garście szpinaku 1/2 szklanka oleju 1/2 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukrami, następnie dodajemy mascarpone, mieszamy i wlewamy rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę. Szybko miksujemy. Biszkopt umieszczamy w tortownicy, nasączamy go herbatką, na to rozkładamy śmietanę oraz rozsypujemy po wierzchu jagody lub borówki, ciasto chwilę chłodzimy. Po około 1 godzinie wylewamy tężejącą galaretkę i ponownie chłodzimy. Ciasto wyjmujemy z tortownicy, kroimy i podajemy
Kulinarne Fantazje Mariolijagód Galaretki rozpuścić osobno w gorącej wodzie. Jedną w szklance wody, drugą z dodatkiem żelatyny w 2/3 szkl wody. Ostudzić. Zimną śmietankę ubić na puch, pod koniec dodając cukier puder. Nadal ubijając wlewać galaretkę rozpuszczoną z żelatyną w 2/3 szkl wody. Formę na ciasto (20x20cm) wyłożyć warstwą herbatników, wylać masę śmietankową. Wstawić do lodówki do stężenia. Na wierzch wysypać jagody
Smakołyki Asilub borówkami... kto ich nie lubi... ciasto na pierogi z żółtkami: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju rzepakowego, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, nadzienie: 400 jagód/ borówek 2 łyżki cukru trzcinowego, 150 g twarogu półtłustego, Twaróg rozgnieść widelcem. Wymieszać z jagodami i cukrem. Proponuję pierogi w cieście
królestwo garówJagody leśne pojawią się już coraz liczniej, jako że jestem fanką mocno owocowych ciast, takie wydanie na zimno zachwyci każego kto takie właśnie mocno owocowe lubi Składniki: 2,5 szkl.jagód leśnych 30 dag serka waniliowego pól szkl,smietany 18 3 łyżki zelatyny+pół szkl.wrzatku 2 galaretki jagodowe lub wisniowe kostka margaryny 20 dag herbatników 5 łyzek cukru Wykonanie(...)herbatniki z margaryną.Wyklejamy tym dno tortownicy.Odstawiamy do lodówki do stężęnia. Jagody blenderujemy,dodajemy smietanę,serek ,cukier.Na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w pól szkl.wrzatku,studzimy i dodajemy do mieszanki jagodowej.Wylewamy na mase herbatnikową.Odstawiamy do stężenia. Galaretki rozpuszczamy w 3 szkl.wody,wylewamy na stężąłe ciasto,odstawiamy do lodówki,aż galaretka stężeje
Z Majeczką w kuchnikremowym makaronem z pistacjami Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą Deser Najlepsze sernikobrownie z malinami Sernik z musem rabarbarowym Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami Najlepsze brownie na świecie Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Chlebek do odrywania z czekoladą Sernik waniliowo-czekoladowy Sernik chałwowy Najłatwiejszy(...)wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Bardzo odchudzony sernik Życzę smacznych Świąt Wielkanocnych
karmelowypieczona z ziemniakami i figami Deser Najlepsze sernikobrownie z malinami Sernik z musem rabarbarowym Tarta cytrynowa z pistacjami Bułeczki wielkanocne Babka z jabłkami i orzechami Cytrynowe ciasto jogurtowe z jagodami Najlepsze brownie na świecie Podwójnie czekoladowe brownie z truskawkami Mazurek różano-kawowy Muffiny jagodowe z kruszonką orzechową Sernik marmurkowy z Nutellą Chlebek do odrywania z czekoladą Sernik(...)wielkanocny pudding jabłkowy Gordona Ramsaya Mazurek królewski z białą czekoladą i kajmakiem Mini serniczki z ciasteczkami oreo Mazurek z wiśniami i czekoladą Babka z advocatem Czekoladowe ciasto z białek Podwójnie lukrowana babka kawowa Anielskie ciasto czekoladowe z polewą i prażonymi orzechami Babka drożdżowa z powidłami Anielskie ciasto z sosem truskawkowym Bardzo odchudzony sernik Życzę smacznych Świąt Wielkanocnych
karmelowyPyszny i delikatny tort owocowy . Trochę czasochłonny ale wart jest całej pracy :) zrobiłam go na urodziny Taty i smakował wszystkim nawet tym co za słodyczami nie przepadają :) Składniki : Ciasto - 120 g mąki pszennej typ 450 - 90 g mąki ziemniaczanej - 145 g cukru - 6 dużych jajek - 10 g proszku do pieczenia ( 2 małe łyżeczki ) - starta skórka z 1 cytryny - 1 łyżeczka(...)opakowań śmietan-fix - 150 g cukru pudru - 3 małe opakowania borówek ( ok 600 g ) Do dekoracji : - 100 g malin - 100 g czerwonej porzeczki - 100 g borówek lub jagód Sposób wykonania : Ciasto Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ,powoli dosypujemy cukier i tak naprawdę to jest najważniejszy etap w wykonaniu ciasta biszkoptowego. Do masy dodajemy
Wypieki Renedoskonale mój ukochany sernik. Z czystym sumieniem więc połączyłam tutaj wiele smaków, na które mój ciążowy brzuch miał ochotę Ciasto nie jest bardzo słodkie. Dużą rolę odgrywają owoce jakie dacie na wierzch. Duża ilość porzeczek, to kwaskowy posmak. Maliny, jagody czy borówki dostarczą nam z kolei słodkiego smaku. Całość możecie również zalać galaretką jeśli lubicie czy macie po prostu(...)taką wizję na ciasto. Jeśli przedobrzycie z ilością porzeczek, całość możecie potraktować cukrem pudrem. Ja go unikam, ale od czasu do czasu, szczególnie do pączków czy faworków – czemu nie Gwarantuję, że ciasto posmakuje największym niejadkom. Swoją drogą żałuję, że nie przetestowałam tarty na sąsiedzie, który nie jada owoców. Ciekawe czy by zdejmował warstwę owoców z góry czy jednak
Mieszam w Garnkufarsz: 2 1/2 szklanki jagód 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (czubate) 1 łyżeczka cukru Do podania: ulubione dodatki: mleko zagęszczone / jogurt / śmietana + cukier + osolona woda do gotowania pierogów Przygotowanie: Do dużej miski (lub na stolnicę) wsypujemy mąkę, szczyptę soli i wbijamy jajko oraz dodajemy wodę (nie może być gorąca!). Zagniatam gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, odchodzące od rąk(...)odrobinę mąki lub wody (w zależności czy jest zbyt "mokre", czy zbyt "zbite"). Jednak nie należy przesadzać z ilością, aby ciasto nie wyszło twarde. Z ciasta formujemy kulę i odkładamy w misce przykrytej ściereczką na bok. Przygotowujemy farsz. Jagody delikatnie opłukujemy w wodzie. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy łyżeczką w celu połączenia ("obtoczenia" jagód w mące). Po czym dodajemy
Słodkie okruszkiłyżki mąki ziemnaczanej łyżka masła Kruche ciasto: 2 szklanki mąki 80 g cukru 80 g masła jajko 4 szklanki jagód Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i jajka, następnie wszystko mieszamy i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej formy na tartę- spód nakłuwamy i pieczemy(...)gotujemy ciągle mieszając. Rondelek wstawiamy do miseczki z zimną wodą, aby masa szybciej się ostudziła. Na upieczony, ostudzony kruchy blat nakładamy krem, na który następnie układamy jagody, tak aby zakryły całe wierzch ciasta. Odstawiamy do stężenia -najlepiej na cała noc. Smacznego
Słodkie Przyjemnościprzełożyłam dodatkowo frużeliną jagodową, a zamiast nieco zamulającej kremówki, przygotowałam masę na bazie 18%owej śmietany, śnieżki w proszku utrwalonej żelatyną. Ciasto mimo, że ucierane w połączeniu z tą masą wcale nie powoduje uczucia ciężkości, a jagody i borówki amerykańskie nadają lekkiego kwasku. Moim zdaniem smakuje o niebo lepiej niż wersja z pestkami granatu, no i jest bardziej „leśny(...)Dolny (grubszy) pozostawiamy w całości, a górny ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Składniki na frużelinę jagodową: 250-300 g mrożonych jagód 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczej rozrrobiona w 1 łyżce wody 1 łyżeczka żelatyny Jagody zasypujemy cukrem i smażymy chwilę na wolnym ogniu. Gdy się zagotują, dodajemy roztwór mąki ziemniaczanej. Mieszamy dokładnie. Do powstałej masy dodajemy
Domowe ciastawiem jak Wy, ale ja co roku nie mogę doczekać się sezonu borówkowego. Pyszne ciasta drożdżowe z borówkami, ciasta ucierane, serniki, tarty, zapiekane omlety, naleśniki, no i drożdżówki! Dziś właśnie na jagodzianki mam dla Was idealny przepis! Puszyste ciasto drożdżowe wypełnione obficie owocami i posypane chrupiącą kruszonką jest czymś, co skusi każdego! To najlepszy przepis na jagodzianki ! Koniecznie spróbujcie(...)łyżki KRUSZONKA: * mąka krupczatka – 200 g * cukier drobny – 50 g * miękkie masło – 100 g DODATKOWO: * borówki / jagody SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KRUSZONKA: Składniki mieszamy, rozcieramy w palcach, chłodzimy. OWOCE: Borówki /jagody zasypujemy cukrem. CIASTO DROŻDŻOWE: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy. Do drożdży dodajemy przestudzone mleko
Ostra na Słodko