moja pierwsza drożdżowa strucla. Wyszła przepyszna - w sam raz do kawy lub kakao :) Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 1 jajko 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka 8 łyżek cukru 1/4 szklanki rozpuszczonego masła szczypta soli olejek cytrynowy Ser: 350-400 g twarożku (u mnie z wiaderka) 1 żółtko 3 łyżki cukru olejek cytrynowy 1 czubata łyżka(...)łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki mąki Dodatkowo: 3-4 łyżki jagód (borówek) Sposób wykonania: 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W misce mieszamy mąkę, cukier, jajko, szczyptę soli i olejek cytrynowy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, rozpuszczone masło i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, należy dodać mąki. Odstawiamy, by podwoiło swoją objętość
Kuchnia domowa Anilodówki. 2. Ciasto rozwałkowuję, wykrawam krążki. Kawałkami ciasta wykładam foremki na babeczki. Piekę około 12 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Krem: Jagody rozgniatam widelcem. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Dodaję jagody i razem miksuję. 4. Porcje kremu nakładam do upieczonych babeczek. Wierzch posypuję jagodami
Tradycyjna kuchnia Kasiporzeczki, jagód i malin! Uwielbiam twórczo czyścić lodówkę :) Tym razem ostał mi się napoczęty jogurt naturalny ze zbliżającym się do końca terminem przydatności. No cóż z nim począć - no oczywiście że upiec ciasto jogurtowe !!! Z racji, iż jogurtu było ciut więcej niż w oryginalnym przepisie (do podejrzenia choćby tu - Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką lub tu - Ciasto jogurtowo-gruszkowe(...)szkl., chciałam poczuć kwaskowatość owoców w cieście :) 1 mały cukier wanilinowy (16g) - lub 1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego (wyrób własny TU ) 3 kubeczki mąki pszennej - u mnie tortowa 2 łyżeczki proszku do pieczenia - czubate 5-6 garści mrożonych lub świeżych owoców letnich - u mnie czerwona porzeczka, jagody i maliny Do dużej miski wyłożyć jogurt. Wbić całe jaja
Grunt to przepis!pełni sezonu jagodowego. Smakowało wyjątkowo dobrze bo jagody uzbierałam sama. Odkąd zrobiłam to po raz pierwszy kilka lat temu, już nigdy nie kupuję jagód na straganie. I chociaż to zajęcie nie należy do najprzyjemniejszych, to smak świeżych owoców rekompensuje mi ten trud. Przepis banalnie prosty. Klasyczne ciasto na pierogi wypełnione jagodami wymieszanymi z mąką ziemniaczaną podane
Wiem co jemmleka 2 łyżki kakao 2 łyżki masła 1 mały słoiczek dżemu [najlepiej kwasnego] dowolne bakalie : żurawina, rodzynki, płatki migdałowe, orzechy,jagody goji,złote jagody ,ryż preparowany itd Ciasto pokruszyć.Mleko z cukrem i kakao rozpuścić na małym ogniu dokładnie mieszając,wystudzić. Do pokruszonego ciasta dodać pozostałe składniki i masę kakaową. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć do blaszki. Wyrównać
Moje domowe kucharzenieposłodzenia) cynamon jagody(u mnie mrożone, ale można pominąć) posiekane migdały lub płatki migdałowe do posypania Płaty ciasta podzielić tak, aby uzyskać kwadraty o boku ok. 10 cm. Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę(można obrać, ale nie trzeba).Tartaletki wyłożyć papierem do pieczenia(samo dno). Układać naprzemiennie po 5 płatów ciasta. Na cieście w zgłębieniu(...)ułożyć kostki jabłek, posypać jagodami(ok. 1 łyżeczka na porcję), ksylitolem, cynamonem i migdałami. Zapiec w piekarniku ok. 30 minut w 180 stopniach
FitKotjagodzianki z kruszonką Lipiec to miesiąc w którym królują jagody, niestety sezon na jagody trwa bardzo krótko wiec trzeba się spieszyć aby w pełni wykorzystać jagodowy sezon. Z jagód można zrobić wiele pysznych rzeczy jedną z nich są jagodzianki. Jagodzianki to słodkie bułeczki wykonane z ciasta drożdżowego są miękkie i puszyste wypełnione pysznym jagodowym nadzieniem, posypane(...)elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1h, aby podwoiło swoją objętość. Jagodowe nadzienie: 300g jagód, 3-4 łyżki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej. Umyte i wysuszone jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i krótko wyrabiamy. Ciasto zwijamy w rulon i tniemy na równe części. Z każdej części formujemy
Księga-Smakudawna chodziły za mną jagodzianki... Wreszcie dziś kupiłam jagody i o to są! Nieziemski zapach podczas pieczenia rozchodził się po całym domu. Trzeba pamiętać, że im lepiej wyrobione ciasto tym bułeczki będą bardziej miękkie. Można je zrobić też z truskawkami lub białym serem, a kruszonka dopełni ich smak :) Jagodzianki z kruszonką /z przepisu wychodzi ok. 25 bułek/ Ciasto(...)cukier waniliowy, mleko i zagnieść. Margarynę z masłem rozpuścić i dodać do ciasta i dalej wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Do misy wsypać jagody dodać mąkę i cukier i wymieszać. Gdy ciasto będzie już wyrośnięte uformować bułeczki. Bułeczki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem, posmarować białkiem i posypać kruszonką. Piec ok. 20 min do uzyskania rumianego koloru. Smacznego
Biały fartuszekzetrzyj na tarce o grubych oczkach wprost do miski z mąką i żółtkami. Dodaj śmietanę i zagnieć energicznie ze wszystkich składników ciasto. Ciasto podziel na 2 nierówne części w wielkości około 1/3 i 2/3 całości. Jedną trzecią ciasta zawiń w kawałek folii aluminiowej lub papieru do pieczenia i włóż do zamrażalnika. Większy kawałek delikatnie i szybko rozwałkuj, wyłóż na spód(...)żeby nie opaść podczas pieczenia. Ciasto wyjmij z piekarnika. Z zamrażarki wyjmij pozostałą część ciasta i zetrzyj ją na tarce z grubymi oczkami bezpośrednio nad ciastem. Następnie delikatnie rozłóż wiórki na cieście, żeby było w miarę równomiernie przykryte ostatnią warstwą. Ponownie wstaw ciasto na 45 minut do nagrzanego piekarnika, czyli w temp. 180 stopni Ciasto po upieczeniu delikatnie wyjmij
Eat me! Fit me!jagody. Ja robię czystki w zamrażalce na tegoroczne zapasy. Właśnie wykorzystałam ostatnie jagody ! Krajanka jagodowa to kolejny przepis na lato. Przypominam, że w czerwcu do przepisu miesiąca dodajemy przepisy na lato. Krajanka jagodowa z leśnych jagód to hit lata! Krajanka jagodowa Składniki: Spód do ciasta 18 cm x 25 cm 4 jajka 80 g mąki 1 łyżka kakao(...)Piecz biszkopt na 175ºC (nagrzany piekarnik) przez około 20 minut. Wyjmij biszkopt z piekarnika i ostudź. Ostudzony biszkopt przekrój na 2 placki. Namocz żelatynę w zimnej wodzie, 20 minut. Jagody wsyp do małego rondelka. Dodaj wodę, cukier i zagotuj. Gotuj do rozpuszczenie cukru, kilka minut. Dodaj odciśniętą żelatynę i zamieszaj. Odstaw galaretkę do ostudzenia. Ubij śmietankę z mascarpone, cukrem
codojedzeniamaśle. Ciasto cukiniowe robię białe na przemian z czekoladowym . Prawie zawsze dodaję jakieś sezonowe owoce. Piekłam cukiniowe z ananasem. Lubię ciasto z cukinią i figami . W sezonie na jagody zawsze piekę czekoladowe z cukinią i jagodami. Nie…Nie sądzę, że cukiniowe ciasto kiedykolwiek mi się znudzi. Zapraszam więc na kolejny przepis na ciasto cukiniowe z borówką
codojedzeniawałki z ciasta drożdżowego włożone zostały połówki śliwek, a na wierzchu jest pyszna kruszonka. Każda pora roku ma swoje sezonowe hity, w lecie uwielbiam drożdżówki z jagodami i serem i ciasto z rabarbarem , ale we wrześniu na stole do kawy króluje zakręcona drożdżówka ze śliwkami i kruszonką. Jak przygotować pyszną zawijaną drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką? Ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjagodami zażyczył sobie mój Najlepszy Starszy Syn i sam dodawał i mieszał wszystkie składniki. No i dekorował oczywiście :) Składniki na 14 mufinek 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2/3 szklanki cukru 100 g roztopionego masła 2 jajka 3/4 szklanki mleka 1 opakowanie (8 g) cukru waniliowego 100 g jagód lub borówek(...)Dodać cukier i cukier waniliowy,wymieszać. Do drugiej miski wlać mleko, rozkłócić w nim jajka i dodać masło. Mieszając wlewać składniki mokre do suchych. Na koniec wrzucić jagody i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy na mufinki wyłożonej papilotkami. Piec w 180 ° C przez około 20 minut. Polewa jagodowa 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka jagód 1/2 łyżki soku
Pełny talerzciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 100 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru 4 żółtka Owoce: borówki, jagody, maliny itp. Wykonanie ciasta kruchego: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać masło pokrojone w kostkę, żółtka i szybko zagnieść. owinąć w folię spożywczą i wstawić
Jadło i czytadłocukru wanilinowego pół szklanki wody szczypta soli Składniki na nadzienie: 250-300 g świeżych jagód (po jednej płaskiej łyżce na jagodziankę) 3 łyżki cukru 1 roztrzepane jajko na glazurę Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 5-6 łyżek wody Pamiętajcie,ze podczas pracy z ciastem drożdżowym nie powinno być w pomieszczeniu przeciągów. Powinno wyrastać w cieple. Drożdże rozkruszyłam(...)olej. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam ciasto w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Jagody umyłam. Posłodziłam. Można posypać jagody łyżką mąki ziemniaczanej. Wracajmy do ciasta. Przez chwilę wyrobiłam je. Podzieliłam na 12 części. Można na więcej części. Ja robiłam większe jagodzianki. Uformowałam kule i zostawiłam je do podrośnięcia na około
potrawyregionalne