Dziś przedstawiam przepyszne ciasto jogurtowe z przepastnego zeszytu mojej mamy. Ciasto z tego przepisu wychodzi puszyste, jednocześnie wilgotne ze względu na dużą ilość owoców, posypane chrupiącą
karmelowyWiewiórę przystało bardzo smakują mi wszystkie bakalie. Orzeszki, suszone jagody, figi... bajka... to ciasto musiałam upiec! na początku pomyślałam "tylko dla siebie?" a potem stwierdziłam "TAK!!!". Przepis pochodzi z bloga Pistachio . Tam zawsze znajduje coś smakowitego... W weekend, który spędziliśmy nieplanowanie poza domem, nie zdążyłam. Upiekłam je dziś między sprzątaniem a myciem
Dzieje kuchennej Wiewiórywiórków kokosowych 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Dodatkowo: do ciasta można dodać garść jagód, borówek, pokrojonych drobno truskawek Do smażenia: masło klarowane lub olej kokosowy W miseczce widelcem ugniatamy banany. Dodajemy jajka, cynamon, wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeśli mamy ochotę dodajemy również owoce: jagody, borówki czy truskawki. Smażymy małe placuszki na rozgrzanym maśle
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Przygód z jagodami c.d. Tym razem ciasto drożdżowe :) jeszcze marzę o zrobieniu jagodzianek w tym sezonie, może uda mi sie w przyszłym tygodniu. W drożdżowych rozetach zakochałam się w zeszłym roku, kiedy po raz pierwszy zrobiłam taką z marcepanem i żurawiną z przepisu znalezionego w Galerii Potraw na GW. Teraz robię z pamięci
bistro mamaKiedy chciałam połączyć ciasto kruche z owocami, zawsze miałam problem jakiego kremu powinnam użyć.Do dnia, kiedy spróbowałam połączenia mascarpone z czekoladą. W mojej opinii wszystkie
bistro mamacudownie czekoladową polewą Lekkie ciasto z wiśniami Bajecznie czekoladowe babeczki Świąteczne czekoladowe ciasteczka Ten sernik nigdy nie opadnie! Najprostszy chleb bananowy Muffiny czekoladowe z posypka twix Ciasto Milionera Pierogi z jagodami Kluski Leniwe Przy okazji, bardzo dziękuję za wszystkie Wasze komentarze! Dziękuję, że tak licznie odwiedzaliście mnie w 2012. I do zobaczenia w Nowym 2013 Roku! Wszystkiego
Słodkie PrzyjemnościMama będąc na zakupach zawsze bierze pod uwagę moje kulinarne zdolności! ( Ha! ;D ) Tak było i tym razem … Widziała , że z zakupionych amerykańskich borówek powstanie
Ostra na Słodkofirst bottom without fruit, which smeared jam, whipped cream and reversed cake with the fruit (so that the fruits are on the top). -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Pomarańczowe ciasto ryżowe Tartaletki z jagodami
bastalenaŻegnałam wczoraj lato z przyjaciółmi. Ostatnie truskawki i jagody, smak pistacji... Jeszcze wczoraj mieliśmy trochę słońca, dzisiaj już pada i jest bardzo bardzo jesiennie. Jeżeli
Przepisy AleksandryPrzedstawiam wam myślę, że jeden z bardziej efektownych tortów, jaki udało mi się zrobić i chyba najlepszy. Jako że mój maż uwielbia czekoladowe ciasta, do tego
Bernika - moj kulinarny pamietnikjajka 2 szklanki jagód Przygotować dwie miski. W jednej misce dokładnie wymieszać składniki mokre a w drugiej suche. Potem połączyć zawartość obu misek. Do masy dodać jagody i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki i piec ok 30-40 minut na 175 C. Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem
Monia miesza i gotujejuż prawie wszystko. W tak zwanym międzyczasie należy przygotować prostą i szybką frużelinę z jagód z dużą ilością cynamonu. Do przygotowania frużeliny użyłam mrożonych jagód , ale mogą być również jagody w soku własnym. Kiedy nastanie sezon, to oczywiście najlepsze będą świeże. Jagody wystarczy zagotować z cukrem i cynamonem, z żelować i gotowe. Frużelina jest przepyszna , oczywiście polecam(...)mąkę, dodać cukier, *suche drożdże, jajka, ciepłe mleko i masło, wyrobić ciasto, wystarczy krótko tylko do połączenia się składników, ciasto będzie bardzo płynne, ale nie należy dosypywać więcej mąki, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 h. Do niewielkiego garnuszka włożyć jagody, mogą być zamrożone, zagotować z dodatkiem cukru i cynamonu
SprawdzonaKuchnia.pldrożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje więc najlepiej przygotować je w food procesorze lub hakami do ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki - im więcej jej dodamy tym mniej puszyste będą drożdżówki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce(...)otrzymania gładkiej konsystencji (możemy go także zmiksować - będzie gładszy i delikatniejszy). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 20 części. Każdą porcje lekko rozwałkowujemy i formujemy krążki z cieńszymi środkami oraz grubszymi obwódkami. Na środek każdej drożdżówki wykładamy ok. łyżkę sera i posypujemy jagodami. Następnie delikatnie wbijamy jagody do masy serowej. Z tych samych składników możemy
Słodka Stronapołączyć truskawki i agrest, śliwki i jabłka, maliny i borówki, morele i jagody – albo zrobić tutti frutti. Ciasto jest wilgotne i puszyste. Za takie ciasto kocham lato – nawet upały nie przeszkadzają mi, gdy podkradam drugi kawałek. Letnie ciasto z owocami: 2 lekko czubate szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka drobnego cukru do wypieków(...)masła (ewentualnie margaryny) – w temp. pokojowej 6 ekologicznych jajek – w temp. pokojowej dowolne owoce – najlepiej mieszanka waszych ulubionych: np.: jabłka, gruszki, morele, śliwki, porzeczki, truskawki, jagody, borówki, brzoskwinie, agrest, maliny, rabarbar (ja do tego użyłam moreli, truskawek i borówek) cukier puder do posypania Przygotowujemy owoce. Masło i jajka powinny być w temperaturze pokojowej (masło musi być
Poezja smakuŚwietna baza do wypieków z owocami, za którymi zdążyliśmy się stęsknić. Możemy już eksperymentować, lub wracać do starych, sprawdzonych wypieków z minionych sezonów wiosennych. Zatem do tego ciasta można wkomponować truskawki, wiśnie, jagody, śliwki. Jabłka, co oczywiste - również. Ale dziś, u mnie w roli pierwszoplanowej - RABARBAR. W śmietankowym, puchatym, wyjątkowo delikatnym podłożu z ciasta ucieranego. Gdy pierwszy kawałek znajdzie
Kronika Piekarnika