Ogólnie nie lubię babrać się w mąkach, kremach, polewach itp. Dlatego też rzadko udaje się mnie namówić na pieczenie ciast. Poniżej szybkie i najprostsze w wykonaniu ciasteczka w sam raz na niedzielny deserek do kawusi... Tartaletki z jagodami Składniki(...)sztuk) Przygotowanie: Wyrobić ciasto: mąkę połączyć z masłem (pokrojonym w kostkę), cukrem i jajkiem. Wszystko ze sobą dokładnie wymieszać i ugnieść ciasto. Następnie zawinąć je w folię aluminiową i schłodzić ok. 30 min w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjąć i delikatnie rozwałkować na koła o wielkości foremek do pieczenia. Następnie każda foremkę wypełnić ciastem. Piekarnik rozgrzać do temp. 180st
bastalenaPrzepis na pyszne śmietankowe lody z jagodami . Po przepychu wielkanocnych ciast, pora na coś lekkiego i orzeźwiającego. Lody śmietankowe z jagodowym akcentem to coś idealnego. Są łatwe w przygotowaniu, smaczne i na każdą porę roku. Jak zrobić takie śmietankowe lody jagodowe pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative , a będziesz na bieżąco(...)nowymi filmami, lub zapisz się do newslettera, to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); LODY ŚMIETANKOWE Z JAGODAMI SKŁADNIKI: *foremka 19x28cm. wysokość 5cm. Lody: śmietanka kremówka 35% (250 ml.) mleko skondensowane słodzone (1 mała puszka = 397 g) serek mascarpone (250 g) ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) opcjonalnie jagody odsączone z puszki , świeże, lub mrożone
RITA food channelrazem przygotowałam dla Was wersję jogurtową! Jedliście kiedyś? Jak nie, to koniecznie wypróbujcie. Zapraszam na Jogurtowe pierogi z jagodami!" Składniki : 4,5 szklanki mąki szklanka ciepłej wody 1 3/4 szklanki ciepłego jogurtu naturalnego szczypta soli 400 g jagód 1/3 szklanki cukru Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wsypujemy 4 szklanki mąki, dodajemy szczyptę soli. Następnie podgrzewamy w garnuszku wodę(...)rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, resztę przykrywamy ściereczką aby ciasto się nie zeschło. Z rozwałkowanego cienko ciasta wycinamy szklaneczką małe kółka, na które następnie nakładamy łyżeczkę jagód i 1/4 łyżeczki cukru, zlepiamy - jeżeli ciasto nie chce się zlepić, brzegi które zlepiamy warto posmarować wodą. Pierogi wrzucamy do lekko osolonej, wrzącej wody. Gotujemy minutkę po wypłynięciu na wierzch. Podajemy z kleksem
Słodkie PrzyjemnościJagodzianki Jagody się kończą, a ja dopiero teraz przypomniałam, sobie, że jeszcze w tym roku nie robiłam jagodzianek, więc kupiłam jagody i oto mam pyszne bułeczki. Składniki: Ciasto : jajka - 2 szt mąka - 500 g sól szczypta drożdże - 25 g masło - 80 g mleko - 250 ml cukier - 100 g Nadzienie : jagody - 400 g mąka ziemniaczana - 1 łyżka cukier(...)Kruszonka: Masło roztopić, ostudzić, wymieszać z cukrem i mąką, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę. Gdy ciasto podwoi swą objętość podzielić na kilka kawałków po 80 g każda. Każdy kawałek uformować w kulę, spłaszczyć w dłoni na placek, nałożyć łyżeczkę jagód, sklejać jak na pierogi, układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem. Odstawić jeszcze na 30 minut. Jajko roztrzepać
Kuchnia Danusimisy, posypanej mąką. Odstawiamy ciasto na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je jeszcze chwilę, należy rozwałkować ciasto na duży kwadrat. Twaróg mieszamy z jagodami, jogurtem greckim i cukrem pudrem (3 łyżki). Na rozwałkowane ciasto nakładamy serowo- jagodowy farsz i zwijamy ciasto w rulon. Kroimy w plastry o grubości
Mango Papajałyżki śmietan - fix - 1 opak Wierzch ciasta galaretki truskawkowe - 2 opak woda gotowana - 800 ml jagody - 0,5 szkl Dodatkowo biszkopty okrągłe - 150 g Sposób przygotowania: Jagody przebrać, opłukać, osączyć. Dno tortownicy o wymiarach 27 cm, wyłożyć biszkoptami Sernik w proszku wysypać do miski, dodać mleko, miksować kilka minut. Następnie dodać jagody, zmiksować. Wyłożyć masę jagodową(...)lodówki. Masa z serkiem mascarpone Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i serek mascarpone, śmietan fix, zmiksować. Masę z serkiem wyłożyć na masę jagodową, posypać masę jagodami. Galaretki truskawkowe rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Wylać galaretki na wierzch sernika, odstawić do lodówki na całą noc. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusigrillowanego kurczaka w za'atarze, którym zainpirowaliśmy się do wykonania tego wpisu - ( klik ). Ponownie na końcu działu znajdziemy słodkie przepisy - ciasto czekoladowe, tosty francuskie, przepis na ciasto z jabłkami i jagodami, babeczki w czekoladzie, lody, płynna czekolada na zimno czy choćby pieczoną ricottę z miodem waniliowym! Wszystko wygląda pięknie i bardzo apetycznie! Kiedy przejdziemy przez główne działy(...)ciekawie podać sałatki czy zapakować słodkości. Na końcu książki przed miarami i indeksem przepisów znajdziemy jeszcze glosariusz, w którym omawiane są składniki użyte w książce - np. kilka słów o cieście filo, harissie, anyżu, blanszowaniu czy makaronach azjatyckich. Produkty użyte w przepisach są dostępne w sklepach starcjonarnych bądź internetowych! Z pewnością w książce każdy znajdzie coś dla siebie! Jeśli jeszcze
Plate of Joypolskimi truskawkami i lekką budyniową pianką. Ciasto, które skrada serca, nie tylko do popołudniowej kawy. Jest proste, pięknie wygląda i niesamowicie smakuje. Oprócz truskawek możecie użyć do ciasta innych owoców, np. borówek, jagód, malin. Będzie pysznie, na pewno! Przepis znalazłam u koleżanki po fachu z bloga Pieczarka Mysia. Ciasto na blachę o wymiarach 33 x 20 cm. SKŁADNIKI na ciasto
Zasmakuj KuchniNajnowszą wersję sernika na zimno zrobiliśmy na serkach homogenizowanych i spodzie z herbatników. Przekonaliśmy nim Agatę, że własnoręcznie wykonany sernik jest równie prosty i szybki jak
niecodziennikparypierwszą częścią ciasta robię z drugą porcją. 2. Galaretki rozpuszczam w 600ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Mleko skondensowane miksuję z jagodami oraz tężejącą galaretką. Masę wykładam na jedno z ciast miodowych. Wyrównuję i przykrywam drugim ciastem. Ciasto wstawiam na dwie godziny do lodówki. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Na wierzchu
Tradycyjna kuchnia KasiNie będziecie żałować żadnej minuty poświęconej na jej przygotowanie. Pyszna tarta jagodowa na bazie jogurtu i serka grani z orzechową polewą. Spód: 80 g olej kokosowy
Kucharzycaświeżych drożdży szczypta soli 2 szklanki jagód cukier puder do posypania Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej wgłębienie, wkruszyć w nie drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem. Odczekać około 10 minut, następnie dodać 2 jajka, szczyptę soli i zacząć wyrabiać ciasto. Po chwili wlać rozpuszczone i wystudzone masło. Kiedy ciasto będzie na tyle elastyczne, że nie będzie się(...)przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, z każdej uformować kulkę a następnie spłaszczyć. Na środku położyć jagody i zasypać odrobiną cukru. Skleić ciasto dokładnie, żeby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia. Uformowane bułeczki układać na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C. Piec około
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarozpuszczone masło. Zagnieć ciasto. Po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne. Możesz się wspomóc mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Z ciasta zrób kulkę i wstaw do miski posmarowanej olejem. Odstaw na 2h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Nadzienie Rozwałkowane ciasto posmaruj masłem i posyp(...)cukrem. Wysyp na nie uprzednio umyte jagody, tak aby sięgały 3/4 długości krótszego boku prostokąta. Ciasto zwiń jak na roladę, a następnie pokrój ostrym nożem na 18 równych kawałków. Pieczenie Gotowe bułeczki wyłóż na 2 blachy pokryte uprzednio papierem do pieczenia (po 9 sztuk na każdą). Odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik
Food Squarepracy. Ilość porcji: około 100 pierogów Składniki: Ciasto : 2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju Gorąca woda ( ale nie wrzątek) Farsz : 1 litr jagód ½ szklanki cukru Z mąki, jajka, oleju i wody wyrabiamy jednolite ciasto na pierogi. Wody dodajemy tyle ile wchłonie mąka. Następnie wyrobione ciasto dzielimy na kilka części. Jedną z nich odkładamy na blat, a pozostałe przykrywamy(...)ściereczką, aby nie wyschły. Ciasto wałkujemy dość cienko, a następnie przy pomocy szklanki wyciskamy kółka. Na każde z nich nakładamy około łyżeczki jagód i zlepiamy brzegi. Delikatnie kładziemy jedną stroną na odrobinę mąki i układamy na blat. Robimy tak ze wszystkimi kółkami. Następnie bierzemy kolejną część ciasta i powtarzamy całość. Kiedy wszystkie pierogi są zlepione wstawiamy lekko osoloną wodę
Kolizje Smaków