Przepis na pyszne ciasto z wiśniami. Ciasto bez pieczenia z mnóstwem pachnących wiśni. Ciasto wiśniowe, które każdy zrobi bez problemu. Szybkie i smaczne, idealne na upał i jako pyszny deser do kawy. Posypane czekoladowymi wiórkami z mnóstwem owoców. W sezonie przygotujcie je ze świeżych owoców, natomiast poza sezonem idealnie sprawdz ą się owoce mrożone. Jest to ciasto podobne do tego(...)masę śmietanową przelewamy wiśnie z galaretką (muszą być zimne). Ponownie wstawiamy do lodówki. Ponownie do garnka wlewamy 250 ml gorącej wody, dodajemy galaretkę przezroczystą i dokładnie mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Studzimy. Do miski przekładamy 250 ml zimnego mascarpone i 250 ml zimnej śmietanki. Miksujemy, aż składniki się połączą i masa zgęstnieje. Dodajemy zimną galaretkę i chwilę miksujemy, aż całość
To co lubię - gotuję i polecamciasta, składa się ono aż z 6 warstw. Pierwsza to ciemny biszkopt, następnie krem maślano-budyniowy, herbatniki, masa krówkowa, ponownie herbatniki, a na samej górze lekka pianka śmietankowa. Dekoracja ciasta wykonania jest z kakao. Polecam kochani! Składniki: (na blaszkę 25x35 cm) Biszkopt ciemny: 4 jajka 1/2 szkl cukru 3 kopiaste łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka(...)mleka 200 g kostka masła Masa kajmakowa: około 300 g herbatników maślanych 1 puszka masy krówkowej (400-500 g) Pianka śmietanowa: 350 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej 1 galaretka agrestowa 1 szkl gorącej wody Dodatkowo: 3-4 łyżeczki kakao do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt ciemny: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier
Nastoletnie Wypiekaniedelikatnie wymieszałam tylko za pomocą łopatki. Gotowe ciasto przelałam na blaszkę o wym. 26/36 cm wyłożoną wcześniej (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiłam do wy stygnięcia. 500 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe 2 szkl. borówek 1 niebieska galaretka Galaretki cytrynowe(...)przelałam na biszkopt i włożyłam do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotowałam niebieską galaretkę rozpuszczając ją w dwóch szklankach wrzątku. Tężejącą galaretkę wylałam na masę śmietanową i ponownie wstawiłam do lodówki. Po 2-3 godzinach ciasto jest gotowe i można się delektować. Polecam również Błękitne ciasto z borówkami http://elka72.bloog.pl/id,342010221,title,Blekitne-ciasto-z-borowkami,index.ht
Kolorowa kuchnia Elkikroimy w kosteczkę dodajemy pozostałe składniki i dość szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto owijamy folia o przekladamy do lodówki na 30 minut. Blaszkę o wymiarach 23×33 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Nastepnie wylepiamy ciastem. Ponownie wkładamy z blaszką do lodówkina 30 minut. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy kruchy spód w piekarniku nagrzanym do 200 st.C(...)gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Studzomy, ale powinna być płynną. Do żelatyny dodajemy topniowo żelatynę cały czas miksując. ( w taki sposób unikniemy grudek) Na kruchym cieście z owocami i galaretką rozprowadzamy krem i wyrównujemy. Na wierzchu kładziemy bezę i lekko dociskamy. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Bananowa chmurka pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!budyń waniliowy 2 szt, mleko 850 ml, galaretka malinowa 2 szt, warstwa z malinami: maliny świeże lub mrożone 250 g, galaretka malinowa 2 szt, woda gorąca 700 ml, pianka: mleko 1 szklanka, śnieżka w proszku 2 szt, galaretka malinowa 2 szt, woda gorąca 1 szklanka, dodatkowo: mleczna czekolada starta do posypania ciasta, Do nasączenia: woda 100 ml, sok z cytryny(...)przez ok 3 min. Budyń ściągnąć z palnika, dodać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego zgęstnienia i wylać na biszkopt zabezpieczony rantem. 2 galaretki malinowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Do jeszcze gorących dodać zamrożone maliny, wymieszać i odstawić. Tężejącą galaretkę z malinami wylać na ciasto. Ciasto wstawić do lodówki. Pozostałe 2 galaretki malinowe
kulinarne odsłony patiUwielbiam sernik z galaretką, więc dzisiaj zapraszam Was na przepis na sernik z galaretką w ekspresowym wydaniu. To ciasto po prostu pachnie świętami. Spód zrobiłam z pokruszonych pierników, a galaretkę z czerwonej borówki. Sernik to takie uniwersalne ciasto. Piekę je w niskiej temperaturze. Jest równomiernie wyrośnięty i nie opada. Idealny aby go polać galaretką. Sernik z galaretką upiekłam ze zmielonego(...)kilku lat piekę właśnie taki kremowy sernik na szybkiego bez tłuszczu, na ciasteczkowym spodzie. Na święta warto przygotować spód z pokruszonych pierniczków. Ciasto będzie wtedy jeszcze bardziej świąteczne. Poza ser świetnie pasuje z korzennymi piernikami. Sernik z galaretką Składniki: na foremkę o średnicy 23 cm 500 g twarogu 200 g cukru pudru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 200 g kwaśnej śmietany
codojedzeniajogurtu, cytrynowej galaretki, śmietanki i bananów, smaku dopełnia gorzka czekolada a agrestowa galaretka i garść winogron to kropka nad „i” ekspresowe wykonanie nie licząc czasu tężenia galaretek i mamy smaczne ciasto na słodki poczęstunek. Polecam! Składniki: Forma 24/24 cm 150 g podłużnych biszkoptów 330 g jogurtu naturalnego gęstego 1 szklanka słodkiej śmietany 30% ½ szklanki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe(...)cukrem pudrem , wlać tężejącą galaretkę cytrynową , zmiksować, wsypać czekoladę oraz dodać pokrojone banany, wymieszać szpatułką. Formę wyłożyć podłużnymi biszkoptami, wylać masę jogurtową, wygładzić łyżką. Galaretki agrestowe rozpuścić w 700 ml wrzątku, na cieście ułożyć umyte i osuszone winogrona oraz pokrojone banany zalać tężejącą galaretką, włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego
Wanilia i Kardamon120g truskawek 1 budyń śmietankowy 2 łyżki cukru 150g masła w temperaturze pokojowej galaretka truskawkowa Przygotowanie: Ciasto czerwone: mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać białko, roztopione masło oraz odrobinę czerwonego barwnika. Wszystko zmiksować. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do szprycy i na papier(...)ubić na małych obrotach miksera. Dodać mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto delikatnie przełożyć na blachę ze wzorami. Piec 10min w 180C. Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Pokroić w grube paski. Masa budyniowa: Truskawki zmiksować. Do garnka wlać 2/3 mleka i mus z truskawek
Amatorka kuchennawcześniej rozmrozić na durszlaku. 3 malinowe galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce. Śmietanę umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) ,jak zacznie gęstnieć dosypujemy cukier i dodajemy mascarpone.Uważajcie ,żeby nie ubijać(...)długo ,żeby się nie zważyła. Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać. Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu). Można przechowywać do 3 dni, w lodówce. Smacznego
Swojskie jedzonkoArbuz jeden z moich ulubionych owoców - w tym cieście smakuje rewelacyjnie :) WYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm BISZKOPT CIEMNY: 6 jajek 1 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Lekko wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w 180* GALARETKA: 2 galaretki wiśniowe 400 ml gorącej wody PRZEŁOŻENIE: biszkopt ciemny - śmietana - mus arbuzowy - ciasto jasne - galaretka
Dziś Ja gotujeArbuz jeden z moich ulubionych owoców - w tym cieście smakuje rewelacyjnie :) WYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm BISZKOPT CIEMNY: 6 jajek 1 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Lekko wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w 180* GALARETKA 2 galaretki wiśniowe 400 ml gorącej wody PRZEŁOŻENIE: biszkopt ciemny - śmietana - mus arbuzowy - ciasto jasne - galaretka
Dziś Ja gotujewaniliowe 1 / 2 szklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem np. Kasia lub śmietankowej 1 / 2 litra mleka 1 łyżka cukru waniliowego Ponadto: 1 torebka galaretki truskawkowej 1 / 2 kg truskawek Przygotowanie: Ciasto - Margarynę rozpuścić by było nam łatwiej zagnieść ciasto, przestudzić. Mąkę i cukier puder przesiać. Dodać margarynę i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na formę o wymiarach(...)wyłożyć masę truskawkową. Na wierzch ułożyć ciasno truskawki przekrojone na pół. Schłodzić w lodówce. Następnie na truskawki wylać tężejącą galaretkę i wkładamy z powrotem do lodówki by galaretka nam zastygła. Rada: aby ciasto nie wyszło nam po upieczeniu twarde nie należy podsypywać zbyt dużo mąki. Najlepiej do rozwałkowania ciasta na tartę na deskę wyłożyć papier do pieczenia lub folię spożywczą
Ciastka - domowe słodkościgalaretki pomarańczowe Wierzch: 2-3 pomarańcze 750 ml wody 2 galaretki pomarańczowe Poncz: 1 szklanka wody 3 łyżeczki cukru sok z cytryny Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, dodawać kolejno cukier i żółtka, potem przesiane mąki i proszek, olejek, ocet i skórkę pomarańczową. Ciasto piec w 180 st. C przez 30-40 minut. Po całkowitym wystudzeniu(...)zagotować, wsypać galaretki, odstawić do stężenia. 3. Naponczowane biszkopty przełożyć tężącą masą, na wierzch wyłożyć pomarańcze oczyszczone z białych błonek i pokrojone w plastry. Zalać tężącą galaretką. 4. Ciasto schłodzić do całkowitego stężenia. Smacznego!!! Źródło: Tradycyjna kuchnia Kasi
Kuchnia domowa Anigotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będziemy podgrzewać mleko dodajemy do niego mannę i zagotowujemy z sypkim budyniem. Gotową masę studzimy. Do ciasta nie zbędna jeszcze nam będzie galaretka. Zalewamy więc ją wrzącą wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostawiamy w chłodnym miejscu do stężenia. Gdy wszystkie składniki mamy już zimę należy je połączyć(...)ciasto wykładamy masę z kaszy mannej i układamy na wierzchu pokrojone w plastry owoce. Wszystko zalewamy lekko tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki na około godzinę. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziesię je wykonać, i przyznaję, że ciasto jest wielkie i naprawdę warto się poświęcić, aby się nim zajadać, Ciasto Ślimak jest fajne na ciepłe dni dzięki galaretce i owocom w środku. Smacznego! Składniki [CIASTO]: 6 jajek 1 szklanka cukru 250 g mąki 6 łyżek wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodać cukier(...)równo rozkładamy połowę masy. Kładziemy drugą część biszkoptu i przekładamy resztą masy. Na ciasto na rolady nakładamy równo masę, układamy wg jednego boku pasek stężałej galaretki i zwijamy. Podobnie robimy z drugim ciastem na roladę. Na przełożony biszkopt układamy po bokach rolady (po jednej z każdej strony). Pomiędzy rolady układamy pokrojone brzoskwinie i ananasy. Całość zalewamy galaretką pomarańczową, dekorujemy
psgotujemy