ciasto z galaretka - 10076 przepisów (strona:124/672)

CIASTO Z MASĄ ŚMIETANKOWĄ, GALARETKĄ I MANDARYNKAMI 247

margaryna) Składniki masy śmietankowej: 1 litr śmietany kremówki 36 % 1 i 1/2 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny 2/3 szklanki gorącej wody Dodatki: powidła 5 mandarynek 3 opakowania galaretek wiśniowych  Sposób wykonania biszkoptu: Upiec 2 cienkie biszkopty. Żółtka jaj wybić do małej misy. Białka wybić do dużej misy i wstawić do lodówki, po schłodzeniu ubić na sztywną masę dodając(...)pazurek wycisnąć dużą kropkę masy śmietankowej. Brzegi ciasta również ozdobić masą śmietankową wyciskaną ze szprycy tworząc jednolity "murek". Galaretki rozpuścić w wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tężejącą galaretką zalać ciasto wewnątrz "murku

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Torcik ananasowo-cytrynowy 176

łyżki cukru pudru  2 łyżeczki żelatyny (z górką) (dałam galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 1/3 szklanki wrzątku) 200 - 250 gramów śmietany kremówki 30% (dałam 400 g) Dodatkowo: 1 galaretka cytrynowa (rozpuściłam wg przepisu na opakowaniu, do tortu zużyłam połowę a resztę zjadł mąż :)) 1 duża cytryna ewentualnie sok z cytryny Sposób przygotowania: 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić(...)wrzątku, wlać do płaskiego naczynia, ostudzić. 3. Schłodzić w lodówce do stężenia. Następnie galaretkę pokroić w kosteczkę. Pozostałe krążki ananasa pokroić w kosteczkę, poukładać na wierzchu ciasta. Pokrojoną w kostkę galaretkę, również fantazyjnie rozrzucić na owoce. Cytrynę pokroić w plasterki, poprzecinać je na pół, obłożyć tort dookoła, związać wstążeczką

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto z malinami i bezą na Dzień Mamy 660

jest to, owszem, wygodne, ale czasem brakuje mu tego staroświeckiego romantyzmu... Na Dzień Mamy, nie tylko dla mam, mam wyjątkowo pyszną propozycję. Ciasto, choć nieco czasochłonne, jest banalnie proste w przygotowaniu, a smakuje obłędnie! Kruchy, maślany spód, galaretka z zatopionymi w niej słodko-kwaśnymi malinami, rozpływający się na języku waniliowy krem z mascarpone, a całość zwieńczona śnieżnobiałą, idealnie kruchą bezą(...)średnicy 26 cm) kruchy spód: 2 żółtka 20 g cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mąki pszennej 65 g zimnego masła galaretka: 500 g malin 2 galaretki malinowe 600 ml wrzątku krem: 350 ml śmietany kremówki (38%) 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru nasiona z 1 laski wanilii beza: 2 białka 100 g cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto "Oczy carycy" 142

upartość :D Pozostawiam Wam przepis na Oczy carycy i uciekam. Zapisujcie sobie, bo dodatkowych przepisów na ciasta typowo wielkanocne, raczej nie będzie ;) Składniki na blaszkę o wymiarach 24x36cm Ciasto jasne: 6 białek 220g drobnego cukru 80ml oleju 1 łyżka octu 160g mąki ziemniaczanej Ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajka 90g drobnego cukru 80ml oleju 100g mąki tortowej 2 łyżki kakao(...)upieczeniu studzimy w formie. Z zimnego biszkoptu ściągamy delikatnie nożem przypieczoną górę (wyrównujemy), a następnie dzielimy na dwa cienkie blaty. Galaretka: Ok 2 godziny przed przygotowaniem kremu, rozpuszczamy galaretki w 700ml gorącej wody. Galaretka przed wyłożeniem na ciasto powinna być tężejąca, więc tego warto dopilnować (zbyt płynna może nam polecieć na spód ciasta, a za twarda będzie brzydko wyglądać

Kuchnia w czekoladzie
Piernik z porzeczkami i kremem z kaszy manny 5201

porzeczki wraz z owocami 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 2 galaretki wiśniowe (lub o smaku owoców leśnych) Krem z kaszy manny: 2,5 szklanki mleka 5-6 łyżek cukru 5 łyżek kaszy manny 250 g masła Dodatkowo: polewa czekoladowa kolorowa posypka, wiórki kokosowe, mielone orzechy itp. Ciasto : Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao, sodą(...)przez około 50-60 minut. Wystudzić. Ciasto przekroić na dwa blaty. Jeśli wyrośnie nam ciasto z tzw. "górką", wówczas najpierw wyrównać wierzch, a następnie przekroić na pół. Masa porzeczkowa : Kompot wlać do garnka i dodać dżem. Wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki. Dokładnie je rozpuścić i odstawić do stężenia. Krem z kaszy manny : 1,5 szklanki mleka

My simple kitchen
Ciasto jagodowe tajemnica lasu 248

Przepyszne ciasto, które zachwyci Waszych gości. Smak jagód idealnie komponuje się z kremem i makowym spodem. Polecam! SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka szczypta soli 70 g cukru 35 g maku 70 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka wody Na warstwę jagodową: 700 ml wody 2 niebieskie galaretki 150 g jagód Na krem(...)cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i śmietan-fix, po czym krótko zmiksować do połączenia składników. Gotowy krem wyłożyć na stężałej galaretce i wyrównać górę. Dekoracja: Czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią gotowe ciasto

Passions hobbies life
Szarlotka z truskawkami- ekspresowa 130

pieczenia zagęścić ciasto, rozwałkować i przenieść do formy natłuszczonej i wysypanej wiórkami kokosowymi. Następnie podpiec w piekarniku około 15 minut. Jabłka obrać, zetrzeć i przysmażyć z sypką galaretką.  Upieczone ciasto posmarować dżemem truskawkowym, nałożyć pokrojone truskawki,  na wierzch usmażone jabłka, następnie ubitą pianę z cukrem.  Placek posypać pokrojonymi orzechami i piec ponownie w temperaturze 180 stopni około

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto z wiśniami bez pieczenia. 346

Przepis na pyszne ciasto z wiśniami. Ciasto bez pieczenia z mnóstwem pachnących wiśni. Ciasto wiśniowe, które każdy zrobi bez problemu. Szybkie i smaczne, idealne na upał i jako pyszny deser do kawy. Posypane czekoladowymi wiórkami z mnóstwem owoców. W sezonie przygotujcie je ze świeżych owoców, natomiast poza sezonem idealnie sprawdz ą się owoce mrożone. Jest to ciasto podobne do tego(...)masę śmietanową przelewamy wiśnie z galaretką (muszą być zimne). Ponownie wstawiamy do lodówki. Ponownie do garnka wlewamy 250 ml gorącej wody, dodajemy galaretkę przezroczystą i dokładnie mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Studzimy. Do miski przekładamy 250 ml zimnego mascarpone i 250 ml zimnej śmietanki. Miksujemy, aż składniki się połączą i masa zgęstnieje. Dodajemy zimną galaretkę i chwilę miksujemy, aż całość

To co lubię - gotuję i polecam
Śmietankowa chmurka z borówkami 180

delikatnie wymieszałam tylko za pomocą łopatki. Gotowe ciasto przelałam na blaszkę o wym. 26/36 cm wyłożoną wcześniej (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiłam do wy stygnięcia.  500 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe 2 szkl. borówek 1 niebieska galaretka   Galaretki cytrynowe(...)przelałam na biszkopt i włożyłam do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotowałam niebieską galaretkę rozpuszczając ją w dwóch szklankach wrzątku. Tężejącą galaretkę wylałam na masę śmietanową i ponownie wstawiłam do lodówki. Po 2-3 godzinach ciasto jest gotowe i można się delektować. Polecam również Błękitne ciasto z borówkami http://elka72.bloog.pl/id,342010221,title,Blekitne-ciasto-z-borowkami,index.ht

Kolorowa kuchnia Elki
Bananowa chmurka 86

kroimy w kosteczkę dodajemy pozostałe składniki i dość szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto owijamy folia o przekladamy do lodówki na 30 minut. Blaszkę o wymiarach 23×33 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Nastepnie wylepiamy ciastem. Ponownie wkładamy z blaszką do lodówkina 30 minut. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy kruchy spód w piekarniku nagrzanym do 200 st.C(...)gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Studzomy, ale powinna być płynną. Do żelatyny dodajemy topniowo żelatynę cały czas miksując. ( w taki sposób unikniemy grudek) Na kruchym cieście z owocami i galaretką rozprowadzamy krem i wyrównujemy. Na wierzchu kładziemy bezę i lekko dociskamy. Chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Bananowa chmurka pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!
Kostka malinowa 131

budyń waniliowy 2 szt, mleko 850 ml, galaretka malinowa 2 szt, warstwa z malinami: maliny świeże lub mrożone 250 g, galaretka malinowa 2 szt, woda gorąca 700 ml, pianka: mleko 1 szklanka, śnieżka w proszku 2 szt, galaretka malinowa 2 szt, woda gorąca 1 szklanka, dodatkowo: mleczna czekolada starta do posypania ciasta, Do nasączenia: woda 100 ml, sok z cytryny(...)przez ok 3 min. Budyń ściągnąć z palnika, dodać galaretki  i mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego zgęstnienia i wylać na biszkopt zabezpieczony rantem.  2 galaretki malinowe rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Do jeszcze gorących dodać zamrożone maliny, wymieszać i odstawić. Tężejącą galaretkę z malinami wylać na ciasto. Ciasto wstawić do lodówki.  Pozostałe 2 galaretki malinowe

kulinarne odsłony pati
Kremowy sernik na szybkiego 151

Uwielbiam sernik z galaretką, więc dzisiaj zapraszam Was na przepis na sernik z galaretką w ekspresowym wydaniu. To ciasto po prostu pachnie świętami. Spód zrobiłam z pokruszonych pierników, a galaretkę z czerwonej borówki. Sernik to takie uniwersalne ciasto. Piekę je w niskiej temperaturze. Jest równomiernie wyrośnięty i nie opada. Idealny aby go polać galaretką. Sernik z galaretką upiekłam ze zmielonego(...)kilku lat piekę właśnie taki kremowy sernik na szybkiego bez tłuszczu, na ciasteczkowym spodzie. Na święta warto przygotować spód z pokruszonych pierniczków. Ciasto będzie wtedy jeszcze bardziej świąteczne. Poza ser świetnie pasuje z korzennymi piernikami. Sernik z galaretką Składniki: na foremkę o średnicy 23 cm 500 g twarogu 200 g cukru pudru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 200 g kwaśnej śmietany

codojedzenia
Ciasto "Bananowa straciatella" 359

jogurtu, cytrynowej galaretki, śmietanki i bananów, smaku dopełnia gorzka czekolada a agrestowa galaretka i garść winogron to kropka nad „i” ekspresowe wykonanie nie licząc czasu tężenia galaretek i mamy smaczne ciasto na słodki poczęstunek. Polecam! Składniki: Forma 24/24 cm 150 g podłużnych biszkoptów 330 g jogurtu naturalnego gęstego 1 szklanka słodkiej śmietany 30% ½ szklanki cukru pudru 2  galaretki cytrynowe(...)cukrem pudrem , wlać tężejącą galaretkę cytrynową , zmiksować, wsypać czekoladę oraz dodać pokrojone banany, wymieszać szpatułką. Formę wyłożyć podłużnymi biszkoptami, wylać masę jogurtową, wygładzić łyżką. Galaretki agrestowe rozpuścić w 700 ml wrzątku, na cieście ułożyć umyte i osuszone winogrona oraz pokrojone banany zalać tężejącą galaretką, włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Rolada z masą budyniowo-truskawkową 148

120g truskawek      1 budyń śmietankowy      2 łyżki cukru      150g masła w temperaturze pokojowej   galaretka truskawkowa Przygotowanie:  Ciasto czerwone: mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać białko, roztopione masło oraz odrobinę czerwonego barwnika. Wszystko zmiksować.  Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do szprycy i na papier(...)ubić na małych obrotach miksera.  Dodać mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto delikatnie przełożyć na blachę ze wzorami.  Piec 10min w 180C. Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić.  Pokroić w grube paski. Masa budyniowa:   Truskawki zmiksować. Do garnka wlać 2/3 mleka i mus z truskawek

Amatorka kuchenna
Malinowa chmurka 1549

wcześniej rozmrozić na durszlaku.  3 malinowe galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce. Śmietanę  umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) ,jak zacznie gęstnieć dosypujemy cukier i dodajemy mascarpone.Uważajcie ,żeby nie ubijać(...)długo ,żeby się nie zważyła.    Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto. Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzch wyłożyć wystudzoną bezę. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać. Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beza nie stawia oporu przy krojeniu). Można przechowywać do 3 dni, w lodówce. Smacznego

Swojskie jedzonko