 Torcik brzoskwiniowy na 1 urodziny bloga :) 215
Torcik brzoskwiniowy na 1 urodziny bloga :) 215tego sobie sama na te blogowe urodziny życzę ;) A ten torcik? Jak dla mnie pyszności :))) chodziło za mną "coś dobrego", przejrzałam zeszyt Mamy i wpadł mi w oko na "Ciasto ananasowe"... Ale nie dostałam (jak w przepisie) ananasowej galaretki, więc zrobiłam wersję brzoskwiniową ;) "odchudzoną" w dodatku, bo pokombinowałam z masą, żeby nie dawać zalecanej całej kostki margaryny! Nie dałam więc(...)Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szkl. mąki 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń w syropie 3 szkl. wody 2 galaretki brzoskwiniowe 2 budynie śmietankowe Sposób przygotowania: Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier i nadal ubijamy aż masa będzie lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści
Kolorowy Przepisownik sernik z kawą i kardamonem 587
sernik z kawą i kardamonem 587się ekologiczne przyprawy i cudowna kawa ziarnista, której użyłam do tego ciasta. I choć normalnie za kawą nie przepadam, a wręcz jej nie znoszę to muszę przyznać, że w ciastach nawet ją lubię. *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem kawowy: 250 g mascarpone(...)laski wanilii szczypta cynamonu 1/2 łyżeczki kawy mielonej (użyłam Peruwiański Flaming Eco Blik) na sernik: 1 kg sera na sernik 5 jajek 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju skórka z 1/2 cytryny na wierzch: 300 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śmietan-fixu kilka kostek gorzkiej czekolady łyżka cukru pudru Przygotować biszkopt: Białka oddzielić od żółtek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia Rogaliki maślane z marmoladą 233
Rogaliki maślane z marmoladą 233Rogaliki maślane z marmoladą są przepyszne – mięciutkie, puszyste i lekko słodkie. Idealne na śniadanie czy podwieczorek. Do ich nadziania można wykorzystać również krem czekoladowy czy budyń. [embed]https://youtu.be/lG9mDwkaeYk[/embed] Składniki na rogaliki maślane z marmoladą (około 32 sztuki): 50 g świeżych drożdży 250 ml (szklanka) mleka 600 g – 650 g mąki pszennej 100 g masła 150 g cukru(...)dużej miski przekładamy mąkę, cukier, sól, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), wbijamy jajka, dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i za bardzo klei się do dłoni, dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Miskę
e-PrzepisyKulinarne Placuszki z serkiem homogenizowanym i tartym jabłkiem 1351
Placuszki z serkiem homogenizowanym i tartym jabłkiem 1351budyniu waniliowego 1 op. cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 szkl. mąki wrocławskiej 1 szkl. mąki krupczatki 1 jabłko masło klarowane/olej cukier puder do obsypania placków W naczyniu umieszczamy obie mąki, mleko, cukier wanilinowy, proszek budyniowy, proszek do pieczenia, serek homogenizowany oraz jajka. Wszystkie składniki miksujemy aż do otrzymania gęstego ciasta o jednolitej konsystencji. Dodajemy obrane
Smaki Na Talerzu Sernik wiedeński 146
Sernik wiedeński 146jakieś ciasto jest idealne, najlepsze w całym internecie i że koniecznie musicie je upiec. A tym razem właśnie tak mam ochotę napisać :) Składniki: na tortownicę o średnicy ok. 22-23 cm 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu (użyłam Krajanki z OSM Prudnik ) 8 jajek 200 g masła 240 g cukru 2 łyżki mąki krupczatki 1 budyń waniliowy
bistro mama PROSTY I PYSZNY SERNIK 230
PROSTY I PYSZNY SERNIK 230uzyskania kruchego ciasta. Masą dokładnie wykleić spód tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki delikatnie przesmarowane tłuszczem) odstawić do lodówki. masa serowa: - 750g gęstego, dobrego twarogu (u mnie 500g sera Juliko, 175g serka Philadelphia i 75g mascarpone) - 180g gęstej, kwaśnej śmietany 18% - 180g ksylitolu (lub cukru) - 20g ksylitolu z wanilią (1 łyżka) lub cukru waniliowego - 1 budyń bez cukru
Smaczne Zdrowe Ciasto Kopiko Wiśniowe 235
Ciasto Kopiko Wiśniowe 235zarabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Każdą pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni. Studzimy. Składniki na masę kawową: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 500 ml mleka 2 czubate łyżki dobrej kawy rozpuszczalnej 1 szklanka cukru 250 g masła Mleko gotujemy z cukrem i kawą. Mąki rozrabiamy w odrobinie mleka ( dokładnie). Gotujemy budyń. Studzimy. Miksujemy
Domowe ciasta Torcik Cappuccino 247
Torcik Cappuccino 247upieczeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier do pieczenia i pozostawić do ostudzenia. Po wystudzeniu przekroić na 3 części. Krem cappuccino: 2 szklanki mleka zagotować z cukrami. Pozostałą szklankę mleka (zimnego) wymieszać z proszkiem cappuccino, żółtkami i mąką. Powstałą mieszankę wlać na gotujące się mleko i gotować, cały czas mieszając, do uzyskania gęstej masy. (Powstanie budyń cappuccino). Wierz przykryć
My sweet a life A'la sernik 182
A'la sernik 182Gdyby pojęcie 'ciasto dietetyczne' istniało, i miało jakiś sens, ten 'sernik' z pewnością by do niego pasował. Lekki i delikatny jak pianka, znika w mgnieniu oka. Cukier z powodzeniem można zastąpić słodzikiem, czy innym specyfikiem. W ramach powtarzających się pytań: zawsze używam tej samej blachy o wymiarach ok 32x20cm :) Składniki -2 duże gęste jogurty naturalne -2 budynie śmietankowe -czubata łyżeczka
Zielona Kuchnia Kubuś bez pieczenia 162
Kubuś bez pieczenia 162Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Mięciutkie dzięki biszkoptom. Z lekko wyczuwalnym bananowym posmakiem, a całość idealnie uzupełnia gorzka czekolada. Składniki: 2 opakowania biszkoptów po 180
Lena Gotuje Sernik gotowany na biszkoptach 164
Sernik gotowany na biszkoptach 164Puszysty, miękki sernik z kokosem. Jest szybki i bardzo łatwy w wykonaniu. Zachwyci każdego! Składniki: 1,5 kg sera na sernik z wiaderka 5 jajek 1
Lena Gotuje Tarta z kremem budyniowym i owocami 258
Tarta z kremem budyniowym i owocami 258ciasto. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Tartę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 35 minut. Przygotowujemy krem: 1 szklankę mleka powinniśmy zagotować wraz z cukrami. Pozostałe mleko, mąki i żółto miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną masę i energicznie mieszamy do momentu uzyskania budyniu
paapilotkaa Tarta z kremem budyniowym i owocami 248
Tarta z kremem budyniowym i owocami 248ciasto. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Tartę wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 35 minut. Przygotowujemy krem: 1 szklankę mleka powinniśmy zagotować wraz z cukrami. Pozostałe mleko, mąki i żółto miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną masę i energicznie mieszamy do momentu uzyskania budyniu
paapilotkaa Gęsty sos malinowy 249
Gęsty sos malinowy 249Uwielbiam latem przygotowywać zdrowe i smacznego dodatki do deserów, obiadów czy innych dań. Gęsty sos malinowy podaję do gofrów, naleśników lub placuszków. Świetnie pasuje do budyni
Moja Delicja Pączki jak z cukierni wg Aleex 173
Pączki jak z cukierni wg Aleex 173Nadzienie ajerkoniakowe: • budyń waniliowy • 1,5 szklanki mleka • masło • ajerkoniak • spirytus Sposób przygotowania: 1. W dużej misie (lub misie miksera) z ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i części mąki przygotować rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Przysypać kilkumilimetrową warstwą mąki. Zostawić do wyrośnięcia. 2. Następnie dodać do rozczynu cukier, jaja, sól, cukier waniliowy oraz mąkę i wyrobić ciasto do odpowiedniej konsystencji
W mojej kuchni