 Sernik z mlekiem w proszku 375
Sernik z mlekiem w proszku 375budynie waniliowe 1 szklanka śmietanki kremówki 30% POLEWA CZEKOLADOWA: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady białej 2/3 szklanki śmietanki kremówki 30% Mąkę pszenną przesiać razem z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać z zimnym masłem dodając jajko i śmietanę. Szybko zagnieść i wylepić dno blaszki 25 x 35 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto schłodzić przez
https:KKuchniaMniam Ciasto Mon Cheri 187
Ciasto Mon Cheri 187Ach osłódźmy sobie te wiosenne smutki powodowane pogodą jakimś dobrym ciachem… Dziś będzie to przekładaniec z mojego przepisu- bardzo prosty, dość efektowny i orzeźwiający. Wiśnia w
Domowe ciasta AKSAMITNY SERNIK DYNIOWY 158
AKSAMITNY SERNIK DYNIOWY 158smak sernika. Co prawda mój serniczek nie był wysoki, ponieważ do upieczenia wykorzystałam dużą, prostokątną foremkę. Robiąc w tortownicy (takiej klasycznej o średnicy 24cm) na pewno uzyskamy duzo wyższe ciasto. W każdym razie mimo, że sernik niezbyt wysoki, jego kremowa konsystencja i aksamitny smak zachwycił nasze podniebienia ... 😄 Przepis podaję po mojej modyfikacji. Na czekoladowy spód(...)rozpuszczonego masła 3 łyżki prawdziwego kakao Na masę serową: 1 kg zmielonego twarogu 250 mascarpone 200 g cukru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń wanilinowy 3 jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 1 szkl. puree z dyni Na polewę: 100 g białej czekolady 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (o tepm.pokojowej) Wykonanie: Herbatniki
Walijskie Pichcenie Pleśniak ze śliwkami i budyniem 285
Pleśniak ze śliwkami i budyniem 285Składniki 0,5 kg mąki, pół na pół tortowa i krupczatka 1 kostka margaryny 4 jaja 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka kakao 1
czarrna od kuchni SERNIK Z OWOCAMI I GALARETKĄ 214
SERNIK Z OWOCAMI I GALARETKĄ 214Pyszny,kremowy serniczek z owocami i przeźroczystą galaretką. Gorąco polecam bo robi się go szybko a smakuje wyśmienicie. Składniki: 1 kg sera białego
Niespełnione zdolności kulinarne #kuchniazpazurem, czyli kruche ciasteczka pełnoziarniste na Światowy Dzień Kota (bez cukru) 265
#kuchniazpazurem, czyli kruche ciasteczka pełnoziarniste na Światowy Dzień Kota (bez cukru) 265budyniu śmietankowego 3 łyżki mielonych migdałów 1 łyżka domowego masła orzechowego 80 g ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze 3 łyżki mleka Do dekoracji: ekspandowana kasza jaglana, biała czekolada Masło i olej kokosowy utrzeć z ksylitolem do połączenia. Suche składniki wymieszać ze sobą w misce. Połączyć wszystkie składniki ze sobą łącznie z mlekiem i zagnieść ciasto. Podzielić
FitKot Biszkopt cappucino z brzoskwiniami 239
Biszkopt cappucino z brzoskwiniami 239połączenie. Ciasto z powodzeniem można upiec z dowolnym w smaku cappucino. Goście na pewno poproszą o dokładkę :) Biszkopt cappucino: 4 jajka 3/4 szkl cukru szczypta soli 2 łyżki oleju łyżeczka octu 4 łyżki wody 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cappucino orzechowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 3/4 l mleka 2 budynie śmietankowe
Smakołyki Asi Eklerki z kakaowym kremem budyniowym 234
Eklerki z kakaowym kremem budyniowym 234też ciasto rozprowadzić za pomocą łyżki. Z podanej porcji wyszło mi 10 eklerków (po złożeniu 5). Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180*C przez 20 minut. Krem czekoladowy: Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka oraz dosypujemy cukier. W reszcie mleka mieszamy żółtka, mąki oraz kakao. Gdy mleko wrze dolewamy masę z kakao. Mieszamy do momentu powstania budyniu. Garnek
VioletoweKucharzenie pieczony sernik jogurtowy z marcepanem... 212
pieczony sernik jogurtowy z marcepanem... 212naturalny, budynie, olej i dobrze mikserem wymieszać do masy jogurtowej dodać ubitą pianę i a wolnych obrotach miksera wymieszać do masy jogurtowej dodać marcepan i wymieszać łyżką tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia i na dno rozłożyć biszkopty - boków nie smarować niczym na biszkopty wylać masę jogurtową i piec w 200C około 45 minut po upieczeniu zostawić ciasto
W Mojej Kuchni Lubię Murzynek tiramisu 258
Murzynek tiramisu 258wygląda troszkę inaczej, bo biszkopty ułożyłam ściśle obok siebie. Ciasto bardzo smaczne, mocno czekoladowe z nutą kawy :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Blaszka 22 x 30 cm Składniki ciasto ciemne: 125 g masła 1 szklanka mleka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka(...)żółtka, przesianą mąkę i sodę. Miksujemy wszystko delikatnie mikserem. Odstawiamy na czas przygotowania masy śmietanowej. Masa śmietanowa: 3 białka 600 g śmietany 12% 2/3 szklanki cukru pudru 1 budyń waniliowy bez cukru (40g) 1 łyżka wiórek kokosowych cukier waniliowy (ja nie dałam) 1. Białka (3 sztuki, które zostały nam od żółtek plus teraz 3 sztuki czyli razem białka
kruche babeczki Rożki z ciasta francuskiego z pysznym nadzieniem 161
Rożki z ciasta francuskiego z pysznym nadzieniem 161rożki miałam w domu, nie było się nad czym zastanawiać – zabrałam się do przygotowań. Nadzienie okazało się być niezwykle ciekawe, wręcz intrygujące … ni to grysik, ni to budyń… dla mnie BOMBA! Jedynie co, to brakowało mi w nim minimalnie słodyczy. Cukru dałam płaskie łyżeczki, więc może to to…. a MOŻE….? Po czasie zorientowałam się(...)takie na zimno (kiedy dodatkowo jeszcze zmiękły i ładniej się kroiły) wyglądały i smakowały mi duuuuuużo bardziej. Zrobię jeszcze nie raz i Wam też polecam:) 1 op. ciasta francuskiego xl Nadzienie: 1 i 1/2 szklanki wody 5-6 łyżek mleka w proszku 2 łyżeczki cukru 1 op. cukru wanilinowego (16g) 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki
Smaki Na Talerzu Rogale drożdżowe 212
Rogale drożdżowe 212mojej kuchni szukam właśnie tych smaków i zapachów, więc tym razem „przywołam”… rogale drożdżowe z makiem. Jest to mój podstawowy przepis na wszelkie bułki, chałki, drożdżówki z serem, makiem, budyniem, owocami – z czym „dusza zapragnie”. Z poniżej podanego przepisu wychodzi ok. 18-20 szt. (to zależy od ich wielkości). Proporcje, oczywiście, proszę sobie dopasować. Po wystygnięciu, dzielę(...)wymieszaniu, całość ma być ciepła). Ubijam całe jajka z pozostałym cukrem. Do przesianej mąki dodaję wyrośnięty rozczyn, masło z mlekiem, ubite jajka, sól. Wyrabiam robotem z hakami, aż ciasto zacznie odchodzić od miski, trwa to ok. 10 minut. Wyrobione ciasto lekko oprószam mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Gdy ciasto już zwiększy swoją objętość, przebijam
mojewypiekiinietylko Kokosowo-pomarańczowy pudding z tapioki 152
Kokosowo-pomarańczowy pudding z tapioki 152Pudding z tapioki na bazie mleka kokosowego z dodatkiem skórki pomarańczowej i imbiru. Aromatyczny, pyszny, smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Ugotowane kuleczki tapioki
Oryginalny smak Ciasto kokosowo - cytrynowe 214
Ciasto kokosowo - cytrynowe 214minut. Po tym czasie ciasto nakłuć widelcem i piec przez około 10 minut ( lub trochę dłużej ) w temperaturze 190°-200°C, do zrumienienia i wypieczenia ciasta. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do przestudzenia. Masa cytrynowa: Wodę, cukier, cukier wanilinowy oraz masło umieścić w garnuszku z grubszym dnem, postawić na palniku i podgrzewać na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia(...)mieszankę wlewać do zagotowanej wody z cukrem i masłem, cały czas mieszając rózgą kuchenną. Postawić z powrotem na palniku i nie zaprzestając mieszania zagotować ( masa zgęstnieje jak budyń ). Jeszcze gorącą masę cytrynową wyłożyć równo na kruchy spód. Na masie ułożyć herbatniki. Odstawić do przestudzenia. Krem kokosowy: Puszkę z mlekiem kokosowym delikatnie wyjąć z lodówki, odwrócić do góry dnem, otworzyć
Opowieści z piekarnika Pierogi z serem 262
Pierogi z serem 262Pierogi z serem to smak naszego dzieciństwa. Można je podawać z dowolnymi dodatkami – owocami, serkiem waniliowym, śmietaną i cukrem. To danie z pewnością zasmakuje niejednemu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!