ciasto z białek - 13966 przepisów (strona:711/932)

Tiramisu 202

prostu wszystko zmiksowałam mikserem a tu trzeba wymieszać delikatnie szpatułką i dobrze schłodzić. Tiramisu można przygotować w dużej blaszce w postaci ciasta ale jak ktoś nie lubi takich ciast z którymi trzeba obchodzić się bardzo delikatnie może przygotować je w pucharkach. Wtedy mamy od razu gotowe porcje i nawet jak masa będzie nieco rzadka nie sprawi to problemu(...)łyżek cukru pudru 500 g serka mascarpone ok 250 ml zaparzonej i wystudzonej mocnej kawy rozpuszczalnej 2 opakowania podłużnych biszkoptów (ok 400 g) kakao do posypania szczypta soli Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i odstawić. Do żółtek dodać cukier puder i ubić na puszystą masę. Serek mascarpone wymieszać

Monia miesza i gotuje
Marchewkowe "brownie" | dietetyczne, bez laktozy 207

Ciasto jest mocno wilgotne i zbite. Strukturą (jak to napisał ktoś w komentarzu) przypomina brownie. Smakuje według mnie świetnie. Stewię w przepisie możemy zastąpić 6 łyżeczkami ksylitolu lub miodem albo syropem z agawy.  Jestem wielbicielką wszelakich przepisów z dodatkiem marchewki. Bo jest słodka, zdrowa i chrupiąca, a w plackach/placuszkach/ciasteczkach wilgotna. I można zjeść jej nawet pół... i nie przytyjemy(...)Składniki: 500g marchewki 100g mąki owsianej lub innej 3 białka Spora ilość cynamonu 3-4 łyżeczki stewii 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Mąkę, cynamon, stewię i sodę mieszamy w misce. Marchewkę obieramy i ścieramy na małych oczkach. Dodajemy do suchych składników i mieszamy. Delikatnie łączymy z ubitymi białkami

Czarnawisienka
Raspberry swiss roll 108

cukier puder i miksować do momentu aż żółtka podwoją swoją objętość. Następnie odczekać chwilę, dodać olejek waniliowy i miksować jeszcze przez moment. W osobnej misce ubić pianę z białek dodając szczyptę soli na początku miksować na wolnych obrotach, po chwili dodać cukier i zwiększyć obroty miksera. Do masy z żółtek dodawać stopniowo mąkę i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką(...)wszystko powoli, ale dokładnie mieszając. Przelewamy całość na blachę i równomiernie rozprowadzamy po powierzchni. Pieczemy 12 minut. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygnie. Następnie za pomocą łopatki podważamy ciasto od spodu tak,żeby odkleiło się od blachy.Posypujemy całość cukrem pudrem i przykrywamy ściereczką. Umieszczamy drugą blachę nad ściereczką i energicznie odwracamy usuwając blachę na której ciasto było pieczone.Usuwamy papier

noteskulinarnyfiga
Biszkopt z czerwonymi porzeczkami 118

Cudowny i delikatny, puszysty i pełen słodyczy a zarazem  troszkę kwaskowaty , po prostu smaczny biszkopt z czerwonymi porzeczkami . Ciasto w sam raz  na niedziele . składniki na 4 porcje             masa owocowa  1 kg czerwonych porzeczek ( ja użyłam mrożonych) 2 szklanki cukru(...)posypania przepis Porzeczki  myjemy, oczyszczamy , wkładamy do rondla , dusimy na małym ogniu aż owoce się rozgotują .Wsypujemy 2 szklanki cukru , mieszając zagotowujemy . Masę owocową studzimy . 4 białka ubijamy na pianę , powoli wsypując szklankę cukru , ubijamy aż cukier się rozpuści . Pianę mieszamy z  4 żółtkami . Do masy jajecznej przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną a także proszek

Smakowite Dania
Tarta z figami i serem 140

naczynia. Następnie wałkujemy na kształt koła niewiele większego od formy na tartę, wyłożyć dno i boki formy. Opcjonalnie dodać obciążenie w postaci papieru do pieczenia i suchej fasoli, żeby ciasto się nie zdeformowało (jak w moim przypadku;) ). Piec 20 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotować nadzienie. Jajka roztrzepać widelcem, dodać jogurt i pokruszoną drobno fetę. Następnie dodać bardzo(...)ułożyć pokrojone w plasterki lub ćwiartki posmarowane mieszanką miodu i oleju, figi. Piec kolejne 20 minut, aż masa jajeczna się zetnie. 1/8 tarty zawiera: 273 kcal, 13 g białka, 12 g tłuszcze, 28 g węglowodany, 2,3 g błonnik

Powiedz dietom nie
Sernik cynamonowy na ciasteczkowych spodzie 546

laska cynamonu * 6 jajek * 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie:  Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Ciastka pokruszyć w robocie lub pognieść, np przy pomocy wałka do ciasta. Masło rozpuścić, lekko przestudzić. Rozpuszczone masło dodać  do okruszków - dokładnie połączyć z okruszkami. Powstała masa ma być zwarta, ale nie powinna ociekać tłuszczem. Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem(...)białko od żółtek. Ser utrzeć z cukrem i żółtkami bardzo dokładnie. Cukier musi się zupełnie rozpuścić. Rozpuścić masło - ostudzić. Przestudzone masło wlać do serowej masy, nie przerywając ucierania. Pod koniec dodać otartą skórkę z umytej, sparzonej wrzątkiem pomarańczy, cynamon oraz ziarenka wyjęte z laski wanilii. Ciągle ucierając, dodać do masy serowej mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać. Białka ubić

kolorowotorcikowo
sernik z brzoskwiniami na biszkoptach... 186

sztuki jajka, 1/2 szklanki cukier, 1 kg ser waniliowy wiaderko, 1 opakowanie budyń waniliowy, 200 gram biszkopty okrągłe, 1 puszka brzoskwinie w puszce, - ile potrzeba cukier puder z białek o temperaturze pokojowej ubić sztywną pianę żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel do masy jajecznej dodać budyń i ser z wiaderka i mikserem dobrze wymieszać dodać ubitą pianę(...)papierem do pieczenia biszkopty rozłożyć na dnie i bokach blaszki i przelać masę sernikową odsączone brzoskwinie powkładać do masy sernikowej piec w 200C około 45 minut - jeśli się wierzch ciasta szybko przypieka to przykryć go papierem do pieczenia sernik upieczony wyjąć z blaszki jak dobrze wystygnie rant sernika posypać pudrem cukrem sernik jest wilgotny, puszysty i szybko się zjada.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Brak tytułu 170

płatków owsianych, ulubione bakalie, ziarna i dodatki Wykonanie: Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać tłuszcz, posiekać nożem, dodać żółtka, cukier, śmietanę, aromat migdałowy, płatki i bakalie. Wymieszać.  Białka ubić na sztywno, dodać do całości, delikatnie wymieszać i natychmiast kłaść łyżką ciasteczka na posmarowaną tłuszczem blachę. Piec w 200-220 stopniach C, około 20 minut. Smacznego(...)szkl. mąki, 1/2 kostki masła ( margaryny ), 1 jajko, 2/3 szkl. cukru pudru, sól Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, posiekać dokładnie nożem, dodać jajo, cukier i szczyptę soli. Zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść i wstawić na 30 min. do lodówki. Wałkować na grubość 1/2 cm i wycinać foremką kształty. Piec w 220 stopniach około 10 minut. Zdejmować z blachy

kolorowotorcikowo
Jajko zapiekane w pomidorze 103

Po raz pierwszy zrobiłem to śniadanie mojej przyszłej jeszcze wówczas żonie. Jutro minie siedemnaście miesięcy od naszego ślubu, co po części zawdzięczam, również jemu – jajku

Ania i Marcin gotują
wielkanocne jaja z farszem pomidorowym 184

składniki: 6 jajek 3 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego 6 łyżek twarogu 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sól opcjonalnie: suszone pomidory wykonanie: Jajka gotujemy na

Domowy Smak Jedzenia
Jajka faszerowane tuńczykiem i twarogiem 178

Jajka faszerowane możemy zrobić jako przystawkę na imprezę lub ozdobić nimi świąteczny stół. Wielkanoc jest doskonałą okazją, aby przygotować jajka faszerowane pastą z tuńczyka i twarożku

Oryginalny smak
JAJKA Z PASTA BAZYLIOWĄ. 195

Dobijam do końca już z Wielkanocnymi przepisami. Ostatnie niedobitki, na szczęście takie, które jeszcze  z łatwością można przyrządzić tuż przed samym wielkanocnym śniadaniem. Na przykład

W kuchni Karmel-itki
Beza z jagodami 156

mniejsza szansa, że opadną podczas pieczenia. Tak więc ubijałam dobre 15 minut Blachę wykładamy pergaminem do pieczenia i odrysowujemy na nim okrąg o średnicy ok. +/- 20 cm. Ubite białka przekładamy na pergamin tak, aby nie wyszły poza okrąg, delikatnie ciągnąc masę ku górze (coś na kształt wulkanu). Na samej górze robimy lekkie wgłębienie, w którym umieścimy krem mascarpone(...)bezy podczas jej formowania. U mnie wyszło zdecydowanie za płytkie. A że bezy póki co nie powtórzę, to zdjęcia zostaną tak samo nieidealne jak góra bezy Amatorom naprawdę słodkich ciast i bez zdecydowanie polecam. Amatorom innych smaków szczerze polecam to ciasto

gutfut